MY.UAСтатті
Переддень Водохреща: рецепти пісних страв Другого Святвечора - Голодної куті
Переддень Водохреща: рецепти пісних страв Другого Святвечора - Голодної куті

Переддень Водохреща: рецепти пісних страв Другого Святвечора - Голодної куті

Щорічно українці відзначають другий Святий Вечір, який ще називається Голодною кутею.

Це свято припадає на переддень Водохреща — 18 січня.

З появою першої зірки на небі вся сім'я сідає за стіл, який накривають лише пісними стравами, а головна страва в цей вечір – кутя.

Називається кутя "голодною" тому, що у цей день заведено постити.

З самого ранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну Святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.

Строгий піст 18 січня не стосується лише маленьких дітей і людей літнього віку.

Вранці 19 січня люди йдуть в церкву, щоб посвятити воду.

Глеки або маленькі бідончики прикрашають колосками пшениці, або сушеними квіточками.

Страви на Другий Святвечір.

Всі страви в цей вечір повинні бути пісними – на столі необов'язково повинно бути 12 страв, як на Святвечір.

Однак у західних областях України традиційно ставлять саме таку кількість страв.

Головні страви, які повинні бути на столі – це кутя, борщ з грибними вушками, вареники з начинкою, грибна підлива і узвар (компот із сухофруктів).

Рецепти страв на Другий Святвечір.

Голодна кутя.

Голодна кутя − завершує цикл різдвяно-новорічних свят.

Готують її перед Водохрещам у день церковного посту, тому знову варять зерно на воді і, взагалі, голодна кутя складається в більшій мірі з крупи і меду.

Але, за бажанням, ви можете додати мак, горіхи чи родзинки.

• склянка пшениці;.

• 2-3 склянки води;.

• 1 ст.

рослинної олії;.

• дрібка солі;.

• 100-150 г маку (за бажанням);.

• 100 г родзинок (за бажанням);.

• 100 г волоських горіхів (за бажанням);.

• 2-3 ст.

Рецепт голодної куті:.

Переберіть і промийте пшеницю.

Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч.

Потім зваріть пшеницю в каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії.

Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину.

Родзинки замочіть на 20 хвилин.

Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина.

Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м'ясорубці до появи білого "молочка".

До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед.

Перемішайте і подавайте на святковий стіл.

Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю, то додайте до пшениці лише мед та добре вимішайте перед подачею.

Пісний борщ з вушками.

• 5-6 картоплин;.

• сушені гриби – 150 г;.

• 1 великий буряк;.

• 1 морква;.

• 1 невелика капустина;.

• сіль, перець за смаком.

Для вушок:.

• півтори склянки пшеничного борошна;.

• півсклянки води;.

• 2 столові ложки олії;.

• гриби сушені або свіжі – 300 г;.

• цибуля;.

• сіль, перець за смаком.

Рецепт пісного борщу з вушками:.

Почистіть картоплю, буряк, моркву.

Капусту наріжте соломкою та поставте варитись.

Картоплю наріжте кубиками та додайте до капусти.

На сковороду з олією викладіть натерту моркву, дрібно нарізану цибулю та натертий буряк.

Частину буряка покладіть в сирому вигляді до картоплі та капусти.

Так ви отримаєте насичений червоний колір.

Добре перемішайте овочі на сковороді та з'єднайте з картоплею та капустою.

Варіть до готовності.

Додайте сіль та перець за смаком.

За бажанням можете додати варену квасолю.

Для вушок: замісіть тісто, як на вареники.

Для начинки потрібні сушені або свіжі гриби.

Якщо гриби сушені, то замочіть їх у воді й відваріть.

Якщо свіжі, то досить їх відварити.

Злегка підсмажте цибулю.

Варені гриби відцідіть, дрібно поріжте і додайте в цибулю, трішки обсмажте.

Тісто розкачайте на маленькі кружечки, покладіть начинку з грибів і зліпіть, щоб вийшли "трикутнички".

Вони будуть нагадувати звичайні пельмені.

Варіть у підсоленій воді протягом хвилини.

Для подачі – викладіть у миску 5-6 грибних вушок, залийте пісним борщем та подавайте до столу.

Пісні голубці.

• савойська або білокачанна капуста;.

• рис – 150 г;.

• 1 морква;.

• 1 цибуля;.

• гриби (сушені або свіжі) – 100 г;.

• зубчик часнику;.

• сіль, перець за смаком.

Рецепт пісних голубців:.

Відваріть рис до готовності.

Всі овочі почистіть та наріжте на кубики.

Гриби добре промийте та відваріть (якщо це сушені гриби – дайте їм попередньо настоятись).

Викладіть на гарячу сковороду овочі та обсмажте їх до готовності.

Додайте гриби, рис та дрібно нарізаний часник.

Посоліть та поперчіть за смаком.

Накрийте сковороду кришкою та дайте начинці постояти 10-15 хвилин.

Зніміть з капусти листя та пропарте їх в окропі по 1 хвилині.

Можна використовувати як савойську, так і звичайну білокачанну капусту.

Різниця лише одна – з савойської листя знімається легше.

Викладайте на кожен лист капусти 1-2 столові ложки начинки та загорніть.

Викладіть голубці у глибоку каструлю, залийте розчином із томатною пастою (розведіть кілька ложок пасти у холодній воді).

Поставте голубці тушити на слабкому вогні до готовності – це приблизно 15-20 хвилин.

За бажанням подавайте голубці з підсмаженою цибулею з томатною пастою.

Салат з буряка та чорносливу.

• середній буряк;.

• волоські горіхи (ядра) – 150 г;.

• чорнослив (без кісточок) – 4-5 ст.

• рослинна олія для заправки.

Рецепт салату з буряка та чорносливу:.

Запечіть буряк у духовці.

Так він буде більш ароматним.

Дайте буряку вистигнути та натріть його на крупній тертці.

Ядра волоських горіхів трішки підсмажте, щоб вони були ароматними.

Подрібніть горіхи руками або ножем.

Чорнослив добре вимийте та теж поріжте на невеликі шматочки.

В глибокій мисці змішайте тертий печений буряк, горіхи і чорнослив.

Заправте рослинною олією та посоліть за смаком.

Перед подачею салат можна прикрасити горіхами.

• 4-5 картоплин;.

• капуста квашена – 300 г;.

• капуста свіжа – 200 г;.

• 1 морква;.

• 1 цибуля;.

• пшоно – 100 г;.

• томатна паста – 2 ст.

• сіль, перець, часник за смаком.

Рецепт капусняку:.

Картоплю почистіть і варіть 30 хвилин до готовності.

Підготуйте овочі: моркву, свіжу і кислу капусту подрібніть через м'ясорубку.

Обсмажте на розігрітій олії нарізану дрібними кубиками цибулю і вичавлений часник.

Додайте частину подрібненої через м'ясорубку моркви.

Смажте до золотистого кольору.

Додайте томатну пасту, сіль, цукор, чорний мелений перець і протушкуйте 1-2 хвилини.

Картоплю розімніть в пюре, додайте в теплу воду (в глибоку каструлю).

Потім промийте пшоно кілька разів.

Теж додайте у воду.

Коли суп закипить, зніміть піну, додайте подрібнену моркву, свіжу і кислу капусту.

Варіть 20 хвилин.

Дайте настоятися ще 20 хвилин.

Запечені яблука.

• 4 великих яблука (кількість яблук відповідає кількості порцій);.

• 100 г родзинок;.

• жменя горіхів (на вибір);.

• цукор, кориця, мед за смаком.

Рецепт запечених яблук:.

Промийте яблука і видаліть серцевину, акуратно приберіть з яблук насіння, не перетворюючи фрукти на "чашечки".

Викладіть яблука на форму для запікання і наповніть попередньо вимоченими родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею.

Поставте в духовку і запікайте протягом 20-30 хвилин за температури 180 градусів.

Пісні цукерки.

Як привало, під час посту ми не їмо цукерки, адже в їхньому складі є масло, молоко тощо.

Але можна приготувати корисні, а головне пісні цукерки, які будуть усім смакувати.

• волоські горіхи – 100 г;.

• чорнослив – 100 г;.

• родзинки – 100 г;.

• курага – 100 г;.

• мед та лимон.

Рецепт пісних цукерок із сухофруктів:.

Промийте та висушіть усі сухофрукти.

За бажанням, можете замочити їх на годину, так вони будуть м'якшими.

Горіхи трішки запечіть в духовці, щоб вони стали ароматнішими.

Дрібно наріжте сухофрукти та горіхи.

Можна навіть пропустити їх через м'ясорубку або блендер.

В суміш додайте мед та сік половинки лимону.

Мед потрібен для в'язкості, тож додайте стільки, щоб цукерки можна було формувати.

Традиційно на Другий Святвечір готують узвар із сухофруктів.

Вам знадобиться:.

• 200 г сушених груш,.

• 200 г сушених яблук,.

• 200 г чорносливу,.

• 100 г ізюму,.

• 200 г меду,.

• 3 л води.

Рецепт узвару.

Підготуйте сухофрукти.

Для цього помийте сухофрукти теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою.

Налийте в каструлю 3 л води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин.

Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин.

Наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню.

Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся.

Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z