У 2018 році Світле Воскресіння або Великдень - найдавніше і найважливіше свято для всіх християн випадає на 8 квітня.
Він об'єднує багатьох людей в бажанні вітати, любити, бути вдома поруч зі своїми найріднішими і коханими людьми за рясно накритим столом.
Не потрібно бути обов'язково глибоко віруючою людиною і відвідувати церкви, щоб відзначати це світле і чисте свято.
Страви на Великдень.
До свята залишилося не так багато часу, тому пора обдумати те, як прикрасити святковий стіл в цей день.
За традицією у свято готують сорок різних страв.
Така кількість символізує дні, проведені у Великому Посту.
Однак це не означає, що ви повинні всі їх зробити.
Кількість страв залежить тільки від вас.
У ці святкові дні їдять зазвичай вдома.
Пісний стіл стає святковим.
У кожного є свої цікаві ідеї і кращі кулінарні рецепти на цей день.
Роблять випічки з родзинками, пироги, сирні, заварні страви і салати.
Кулінарія може бути різною, але основними великодніми стравами є: паска, сирна паска і крашанки - оздоблені яйця.
Ця класична трійця завжди присутня у всіх меню на Великдень.
У пасхальну ніч ці продукти зазвичай несуть до церкви, щоб освятити їх.
До речі, кожна з цих страв несе в собі певний символ.
Так, наприклад, крашанки - це гроб Господній і його Воскресіння.
Паска означає тіло Христа.
А сир (і інші молочні продукти) означають сімейний достаток і благополуччя.
Що приготувати на Великдень.
Найголовніше, що ми готуємо, це, звичайно ж, смачні паски.
Їх починають випікати за кілька днів до Світлого Воскресіння - в Чистий четвер.
Спекти їх повинна кожна господиня.
Отже, як приготувати паску? І що нам для цього буде потрібно.
А потрібні нам такі інгредієнти:.
• борошно - півкіло.
• цукровий пісок - сто грам.
• вершкового масла потрібно приблизно 150 грам.
• п'ять курячих яєць.
• Півсклянки молока.
• Жменя родзинок.
• Трохи води - до 20 грам.
• Два грами солі.
• Дріжджі - 20 грам.
• Ваніль.
Щоб приготувати глазур візьміть стакан цукрової пудри, два яєчних білка і десять крапель лимонного соку.
Як готувати?.
Робиться паска не складно, але потрібно запастися терпінням.
Спочатку потрібно розвести дріжджі і теплу воду.
Третю частину борошна змішати з молоком.
Воно повинно бути теплим.
До борошна додати дріжджі.
Поставити на півтори-дві години в темне і тепле місце.
У тому місці, де зберігаються дріжджі з борошном, заборонено підвищувати голос, лаятися або навіть голосно ляскати дверима.
В цей час змішайте разом до однорідної маси: масло, сіль, цукор і ваніль.
Перемішуючи, додати курячі яйця, родзинки і борошно.
Тісто змушують.
Коли настоїться борошно з дріжджами, то потрібно додати її в тісто.
І знову залишити на півтори години.
Потім, як пройде час, гарненько розім'яти тісто, скочуємо його в кулю і відправляємо в формовку.
Вона попередньо повинна бути змазана маслом.
Залишити так на час поки не підніметься тісто.
Коли це буде зроблено - потрібно розігріти духовку до двохсот градусів.
У неї поміщаємо майбутню паску.
Випікатися вона буде близько години.
А це час можна зайнятися глазур'ю.
Збивати яєчні білки необхідно до того моменту, поки вони не стануть більше в три або чотири рази.
У той же час додаємо до них цукрову пудру.
Робити це потроху і поступово.
Крім пудри, потрібно налити і лимонний сік.
Після цього розтерти глазур так, щоб вона вийшла пишною.
Коли паска буде готова, то на неї наносимо глазур, а також посипаємо різнобарвною солодкої крихтою.
Вважається, що якої форми паска виходить, таким буде і весь наступний рік.
Вийшла паска високою і пишною - буде благополуччя.
Дрібна і непоказна - бути в будинку біді.
До речі, не можна викидати залишки паски.
Це також до нещастя.
Зараз найпростіше просто купити в супермаркеті харчовий барвник.
Колір можна вибрати будь-який.
Розфарбування дуже просте.
Завжди на упаковці є інструкції.
Але найкращий варіант звернутися до старих, перевірених часом, засобів і зробити все своїми руками.
Для того, щоб прикрасити яйця використовували простий інгредієнт - лушпиння цибулі.
Для крашанок нам потрібні, природно, самі яйця, цибулиння і вода.
На все про все у вас повинно піти близько години.
Саме фарбування здійснюється наступним способом:.
Зніміть лушпиння з цибулин.
Покладіть її в каструлю і залийте одним літром води.
Її потрібно довести до кипіння і зафіксувати процес на півгодини.
Коли вода забарвиться, залиште її настоятися на десять або п'ятнадцять хвилин.
Видаліть з води все лушпиння.
У цій воді зваріть яйця (хвилин десять).
За цей час вони забарвляться в червоно-коричневий колір.
Крашанки можете прикрасити термонаклейками або ж розписати спеціальною фарбою.
Сирна (царська) паска.
Для того, щоб приготувати сирну або царську паску нам знадобиться:.
• Півкілограма жирного сиру.
• Три-чотири яєчних жовтки.
• Двісті грам сметани.
• Сто грам вершкового масла.
• Сто грам цукру.
• Одна чайна ложка ванільного цукру.
• Жменя родзинок.
• П'ятдесят грам горіхів (мигдаль, фундук або кеш’ю).
Ізюм необхідно помити і залити гарячою водою на півгодини.
Сир пропустити через блендер.
Наріжте кубиками масло і покладіть його в сир.
Потім в нього додайте ще жовтки, сметану, звичайний і ванільний цукор.
Все це збити до однорідної пишної маси.
Налити масу в каструлю і поставити на слабкий вогонь.
Перемішувати постійно.
Як тільки побачите, що сирна маса закипає, знімайте каструлю.
Остудити масу за допомогою миски з холодною водою.
Коли охолоне - відправити в холодильник на пару годин.
Дочекатися поки вона загусне.
Коли це трапиться, додайте в сирну масу родзинки, а також горіхи і перемішайте їх.
Застелите пасочницу марлею.
Вона повинна бути змочена у воді і складена вдвічі.
Якщо немає пасочниці, то використовуйте замість неї сито.
Загніть краю марлі.
Паску придавити гнітом, а після поставити в холодильник на один-два дні.
Щоб сироватка з пасочниці не залила холодильник, покладіть її в тарілку.
Коли паска буде готова, обережно витягніть її з пасочніци і, прибравши марлю, поставте на блюдо.
Для смаку сирну паску прикрасьте цукатами або мармеладом.
М'ясні страви на Великдень.
Яка ж трапеза на Святу Неділю без м'яса.
Після сорокаденного Великого посту найбільше хочеться саме цього смачного продукту.
Перед тим, як приступати до вживання м'яса, слід бути обережним, особливо в перші дні, щоб не зіпсувати свій шлунок великою кількістю м'яса.
Пропонуємо вам простий і смачний рецепт м'ясної страви.
Готуватися блюдо буде недовго і буде смачною прикрасою столу.
Його можна приготувати в мультиварці.
Які нам потрібні інгредієнти?.
• Кілограм свинини.
• Морква.
• Три-чотири зубчики часнику.
• Мелена перець - одна чайна ложка.
• Коріандр - одна чайна ложка.
• Рослинна олія - три столові ложки.
Сушений розмарин - половина чайної ложки.
• Сіль - півтори чайні ложки.
• Прованські трави.
Часник розрізати уздовж, морквину - тоненькими смужками.
Усередині м'яса ножем виконати отвори, в які вкласти часник і моркву.
Перемішати разом сіль, гірчицю, спеції, соняшникову олію.
М'ясо помазати маринадом.
Потім свинину обернути в харчову плівку і покласти її на ніч у холодильник.
На наступний день зніміть цю плівку з м'яса.
Мультиварку змастить маслом і покладіть в неї м'ясо.
Вибрати програму «Випічка» на тридцять або сорок хвилин.
Коли пройде хвилин двадцять, відкрийте кришку і переверніть свинину на іншу сторону.
Коли мультиварка закінчить «Випічку» переведіть її в програму «Тушіння» на півтори-дві години.