MY.UAСтатті
Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі
Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі

Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі

У 2018 році Світле Воскресіння або Великдень - найдавніше і найважливіше свято для всіх християн випадає на 8 квітня.

Він об'єднує багатьох людей в бажанні вітати, любити, бути вдома поруч зі своїми найріднішими і коханими людьми за рясно накритим столом.

Не потрібно бути обов'язково глибоко віруючою людиною і відвідувати церкви, щоб відзначати це світле і чисте свято.

Страви на Великдень.

До свята залишилося не так багато часу, тому пора обдумати те, як прикрасити святковий стіл в цей день.

За традицією у свято готують сорок різних страв.

Така кількість символізує дні, проведені у Великому Посту.

Однак це не означає, що ви повинні всі їх зробити.

Кількість страв залежить тільки від вас.

У ці святкові дні їдять зазвичай вдома.

Пісний стіл стає святковим.

У кожного є свої цікаві ідеї і кращі кулінарні рецепти на цей день.

Роблять випічки з родзинками, пироги, сирні, заварні страви і салати.

Кулінарія може бути різною, але основними великодніми стравами є: паска, сирна паска і крашанки - оздоблені яйця.

Ця класична трійця завжди присутня у всіх меню на Великдень.

У пасхальну ніч ці продукти зазвичай несуть до церкви, щоб освятити їх.

До речі, кожна з цих страв несе в собі певний символ.

Так, наприклад, крашанки - це гроб Господній і його Воскресіння.

Паска означає тіло Христа.

А сир (і інші молочні продукти) означають сімейний достаток і благополуччя.

Що приготувати на Великдень.

Найголовніше, що ми готуємо, це, звичайно ж, смачні паски.

Їх починають випікати за кілька днів до Світлого Воскресіння - в Чистий четвер.

Спекти їх повинна кожна господиня.

Отже, як приготувати паску? І що нам для цього буде потрібно.

А потрібні нам такі інгредієнти:.

• борошно - півкіло.

• цукровий пісок - сто грам.

• вершкового масла потрібно приблизно 150 грам.

• п'ять курячих яєць.

• Півсклянки молока.

• Жменя родзинок.

• Трохи води - до 20 грам.

• Два грами солі.

• Дріжджі - 20 грам.

• Ваніль.

Щоб приготувати глазур візьміть стакан цукрової пудри, два яєчних білка і десять крапель лимонного соку.

Як готувати?.

Робиться паска не складно, але потрібно запастися терпінням.

Спочатку потрібно розвести дріжджі і теплу воду.

Третю частину борошна змішати з молоком.

Воно повинно бути теплим.

До борошна додати дріжджі.

Поставити на півтори-дві години в темне і тепле місце.

У тому місці, де зберігаються дріжджі з борошном, заборонено підвищувати голос, лаятися або навіть голосно ляскати дверима.

В цей час змішайте разом до однорідної маси: масло, сіль, цукор і ваніль.

Перемішуючи, додати курячі яйця, родзинки і борошно.

Тісто змушують.

Коли настоїться борошно з дріжджами, то потрібно додати її в тісто.

І знову залишити на півтори години.

Потім, як пройде час, гарненько розім'яти тісто, скочуємо його в кулю і відправляємо в формовку.

Вона попередньо повинна бути змазана маслом.

Залишити так на час поки не підніметься тісто.

Коли це буде зроблено - потрібно розігріти духовку до двохсот градусів.

У неї поміщаємо майбутню паску.

Випікатися вона буде близько години.

А це час можна зайнятися глазур'ю.

Збивати яєчні білки необхідно до того моменту, поки вони не стануть більше в три або чотири рази.

У той же час додаємо до них цукрову пудру.

Робити це потроху і поступово.

Крім пудри, потрібно налити і лимонний сік.

Після цього розтерти глазур так, щоб вона вийшла пишною.

Коли паска буде готова, то на неї наносимо глазур, а також посипаємо різнобарвною солодкої крихтою.

Вважається, що якої форми паска виходить, таким буде і весь наступний рік.

Вийшла паска високою і пишною - буде благополуччя.

Дрібна і непоказна - бути в будинку біді.

До речі, не можна викидати залишки паски.

Це також до нещастя.

Зараз найпростіше просто купити в супермаркеті харчовий барвник.

Колір можна вибрати будь-який.

Розфарбування дуже просте.

Завжди на упаковці є інструкції.

Але найкращий варіант звернутися до старих, перевірених часом, засобів і зробити все своїми руками.

Для того, щоб прикрасити яйця використовували простий інгредієнт - лушпиння цибулі.

Для крашанок нам потрібні, природно, самі яйця, цибулиння і вода.

На все про все у вас повинно піти близько години.

Саме фарбування здійснюється наступним способом:.

Зніміть лушпиння з цибулин.

Покладіть її в каструлю і залийте одним літром води.

Її потрібно довести до кипіння і зафіксувати процес на півгодини.

Коли вода забарвиться, залиште її настоятися на десять або п'ятнадцять хвилин.

Видаліть з води все лушпиння.

У цій воді зваріть яйця (хвилин десять).

За цей час вони забарвляться в червоно-коричневий колір.

Крашанки можете прикрасити термонаклейками або ж розписати спеціальною фарбою.

Сирна (царська) паска.

Для того, щоб приготувати сирну або царську паску нам знадобиться:.

• Півкілограма жирного сиру.

• Три-чотири яєчних жовтки.

• Двісті грам сметани.

• Сто грам вершкового масла.

• Сто грам цукру.

• Одна чайна ложка ванільного цукру.

• Жменя родзинок.

• П'ятдесят грам горіхів (мигдаль, фундук або кеш’ю).

Ізюм необхідно помити і залити гарячою водою на півгодини.

Сир пропустити через блендер.

Наріжте кубиками масло і покладіть його в сир.

Потім в нього додайте ще жовтки, сметану, звичайний і ванільний цукор.

Все це збити до однорідної пишної маси.

Налити масу в каструлю і поставити на слабкий вогонь.

Перемішувати постійно.

Як тільки побачите, що сирна маса закипає, знімайте каструлю.

Остудити масу за допомогою миски з холодною водою.

Коли охолоне - відправити в холодильник на пару годин.

Дочекатися поки вона загусне.

Коли це трапиться, додайте в сирну масу родзинки, а також горіхи і перемішайте їх.

Застелите пасочницу марлею.

Вона повинна бути змочена у воді і складена вдвічі.

Якщо немає пасочниці, то використовуйте замість неї сито.

Загніть краю марлі.

Паску придавити гнітом, а після поставити в холодильник на один-два дні.

Щоб сироватка з пасочниці не залила холодильник, покладіть її в тарілку.

Коли паска буде готова, обережно витягніть її з пасочніци і, прибравши марлю, поставте на блюдо.

Для смаку сирну паску прикрасьте цукатами або мармеладом.

М'ясні страви на Великдень.

Яка ж трапеза на Святу Неділю без м'яса.

Після сорокаденного Великого посту найбільше хочеться саме цього смачного продукту.

Перед тим, як приступати до вживання м'яса, слід бути обережним, особливо в перші дні, щоб не зіпсувати свій шлунок великою кількістю м'яса.

Пропонуємо вам простий і смачний рецепт м'ясної страви.

Готуватися блюдо буде недовго і буде смачною прикрасою столу.

Його можна приготувати в мультиварці.

Які нам потрібні інгредієнти?.

• Кілограм свинини.

• Морква.

• Три-чотири зубчики часнику.

• Мелена перець - одна чайна ложка.

• Коріандр - одна чайна ложка.

• Рослинна олія - три столові ложки.

Сушений розмарин - половина чайної ложки.

• Сіль - півтори чайні ложки.

• Прованські трави.

Часник розрізати уздовж, морквину - тоненькими смужками.

Усередині м'яса ножем виконати отвори, в які вкласти часник і моркву.

Перемішати разом сіль, гірчицю, спеції, соняшникову олію.

М'ясо помазати маринадом.

Потім свинину обернути в харчову плівку і покласти її на ніч у холодильник.

На наступний день зніміть цю плівку з м'яса.

Мультиварку змастить маслом і покладіть в неї м'ясо.

Вибрати програму «Випічка» на тридцять або сорок хвилин.

Коли пройде хвилин двадцять, відкрийте кришку і переверніть свинину на іншу сторону.

Коли мультиварка закінчить «Випічку» переведіть її в програму «Тушіння» на півтори-дві години.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z