MY.UAСтатті
Блокада, про яку забув Зеленський. Що вже втратила Україна на Азові
Блокада, про яку забув Зеленський. Що вже втратила Україна на Азові

Блокада, про яку забув Зеленський. Що вже втратила Україна на Азові

Минулої осені російська блокада українських портів Азовського моря перебувала у центрі уваги вітчизняних ЗМІ.

Проте згодом цю тему із порядку денного витіснив тривалий ланцюжок подій, що завершився виборами президента та парламенту в 2019 році.

Особливих причин знову фокусуватись на Азові не було, бо порти регіону обробляють лише 5% усього морського експорту країни.

Але росіяни і надалі продовжують агресивні дії в регіоні, зокрема, безпідставні зупинки суден біля Керчі.

Зокрема, в 2019 році середній час очікування судна «на вхід» до Азовського моря скоротився від 32 годин у січні до 22 годин у червні, а «на вихід» - збільшився від 24 годин у січні до 33 годин у червні, що пов’язано із вичерпанням ефекту дії «азовського пакету санкцій» Макрона-Меркель.

Про це говорять моніторингові матеріали «Майдану закордонних справ», які публікував Андрій Клименко, голова наглядової ради установи.

Як засвідчує статистика Адміністрації морських портів України, росіяни і далі практикували «накопичення» суден біля Керчі та нерівномірний пропуск до наших портів.

У січні-серпні 2019 року до Бердянська щомісяця в середньому заходило 22 судна, максимум припав на серпень – 46.

Середній показник для Маріуполя склав 40 суден, максимальне число заходів припало також на серпень – 57.

Це не є ефектом «сезонності» перевалки: у січні-серпні 2018 року в Бердянську при середніх 20 щомісячних суднозаходів максимум - 30 - було зафіксовано в лютому, в Маріуполі – при середніх 43 суднозаходах максимум припав на липень – 46.

В цілому, число заходів суден до обох портів упало на 1,2% або до 496, а сумарна кількість випадків затримок складає понад 990.

Симптоматично, що 12 серпня 2019 року на рейді Бердянська було помічено російський сторожовий корабель проекту 03050 Берегової охорони ФСБ РФ, що не зазнав силової протидії своєму «візиту».

Азовська блокада розпочалась рано-вранці, 25 листопада.

Росіяни напали на корабельну група Військово-морських сил Збройних сил України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь.

Є побоювання, що результативність агресії на Азові спонукатиме РФ блокувати і чорноморські порти України.

Така оцінка слідує із нашої слабкості в компоненті протикорабельної зброї та дислокації поблизу маршрутів судноплавства до «Великої Одеси» та Миколаєва групи ракетних катерів ЧФ РФ.

У тому ж районі знаходяться захоплені у 2014 році морські бурові вежі, відомі обивателю як «вишки Бойка».

Проте насправді стримуючим фактором для росіян може стати специфіка структури перевалки з українських гаваней в регіоні.

Основним власником потужностей в портах Азова є держава, основним експортером – промислові та аграрні підприємства Ріната Ахмєтова, а цьогоріч Бердянськ та Маріуполь прийняли лише 6,4% усього потоку суден до українських портів.

Натомість, через порти «Великої Одеси» та Миколаєва свої вантажі відправляють такі транснаціональні гіганти, як французький «Луї Дрейфус» (компанію, до речі, очолює етнічна росіянка), американський «Каргіл», китайський Cofco та швейцарський Bunge.

Без урахування азовських, у цьому році до українських портів зайшло уже 7300 суден, в середньому – по 30 суден на добу (проти в середньому двох суден до азовських).

Така інтенсивність судноплавства, у принципі, ставить під сумнів здатність росіян організувати блокаду на Чорному морі бодай мінімальної ефективності.

З цієї ж причини безперспективними є і прямі бойові дії проти цивільного судноплавства: досвід «танкерної війни» 1980-1988 років у Перській затоці свідчить, що втопити чи ушкодити торгове судно стало завданням нетривіальним; а за вісім років війни Іран та Ірак сумарно змогли потопити чи ушкодити лише близько 500 танкерів, що рівноцінно 20-денному трафіку до портів українського Чорного моря.

Можна також стверджувати, що російська агресія на Азові цього року вже не дає того оперативного ефекту, зокрема, через зниження темпів падіння морського експорту українських товарів.

Якщо у 2018 році перевалка в порту Бердянська упала на 24,4% або до 1,81 млн тонн, то за січень-серпень 2019 року - на 8,2% або до 1,16 млн тонн, при цьому базовими вантажами були зерно (0,8 млн тонн) та будматеріали (0,2 млн тонн).

Якщо в 2018 році перевалка з Маріуполя скоротилась на 9,6% або до 5,88 млн тонн, то у січні-серпні 2019 року - скоротилась на 3,2% або до 3,84 млн тонн, а базовими вантажами були чорні метали (2,4 млн тонн) та зерно (0,6 млн тонн).

Тут слід додати, що початок грудня-кінець лютого для портів регіону – пора традиційного «просідання» експорту внаслідок піку льодового сезону.

Проте ДТЕКу вдалось організувати такий складний логістичний проект, як доставка морем через Бердянськ п’яти суден із 26 лопастями вітрогенераторів для своєї майбутньої Приморської вітроелектростанції, що має запрацювати у 2020 році.

Втім, маємо також визнати, що росіяни змогли досягнути стратегічного ефекту «нависання небезпеки над регіоном», який негативно впливатиме на подальший розвиток азовських портів.

Цей ефект має не лише медійний характер: через габарити «Кримського мосту» до тамтешніх портів не можуть зайти судна вантажомісткістю понад 20 тисяч тонн, тому експортери регіону не зможуть вивозити значні партії товарів, а географія експорту обмежуватиметься переважно Чорноморським та Середземноморським регіоном.

Через незаконний міст, який Росія протягнула до захопленого Криму, судна вантажомісткістю понад 20 тисяч тонн тепер не проходять до українських портів.

Внаслідок небезпек, які тепер криються у цьому регіоні, Адміністрація морських портів у 2018 році не змогла залучити приватний бізнес для капітального днопоглиблення в Бердянську та Маріуполі, які б змогли приймати судна осадкою до 14 метрів, замість нинішніх 7,7 метрів.

Адміністрація морпортів сама не має відповідного флоту, тому змогла провести лише «експлуатаційне» днопоглиблення, необхідне для підтримання поточних глибин.

Перспективність тієї чи тієї гавані прийнято оцінювати і за інвестпроектами з побудови нових терміналів.

У Маріуполі зараз добудовується портовий елеватор, здатний прийняти одночасно 57 тис.

тонн зерна, але про інші додаткові термінали наразі не йдеться: наявні потужності перевалки у 2018 році в Бердянську були задіяні на 44%, в Маріуполі – лише на 29%.

Навіть якщо протягом наступного року Україна пристане на російські умови «реінтеграції Донбасу» та відмовиться від збройного опору, РФ все рівно затримуватиме судна до українських портів під приводом «антитерористичного захисту» «Кримського мосту», незаконна побудова якого взагалі випала із політичного порядку денного.

Втім як і проблема окупації українського Криму, котрий РФ перетворила на форпост контролю Чорноморсько-Азовського регіону.

І цей фактор негативно впливатиме на втілення будь-яких амбітних інфраструктурних та промислових проектів у Приазов’ї та Донбасу в цілому.

Зокрема, Європейська Бізнес Асоціація лобіює переведення Азовського судноремонтного заводу, єдиної верфі в регіоні, із статусу орендного підприємства у статус приватизованого.

Але у даному випадку увімкнути «законодавчий принтер» заважає одна важлива обставина: лише на цьому заводі можливо ремонтувати плавсклад нашого корабельно-катерного угрупування ВМС та Держприкордонслужби в Азові, хоча потенційні нові власники запевняють, що мають намір будувати на верфі катери і для прикордонників, і для військового флоту.

Мерія Маріуполя має намір запустити з 2020 року проект «порту-індустріального парку», за взірцем південнокорейських, аби надати імпульс для розвитку міста.

Для проекту уже відведено земельну ділянку – на місці закинутого рибоконсервного заводу, але черги із потенційних інвесторів нема.

У січні 2019 року до України прибула делегація Європейської Комісії, із якою уряд Гройсмана сподівався погодити кредитний проект у 500 млн євро на реконструкцію інфраструктури Приазовського регіону.

Йшлось про завершення ремонту траси «Запоріжжя-Маріуполь», реконструкцію чотирьох причальних стінок в Бердянську та Маріуполі, реконструкцію і можливу електрифікацію стратегічної залізниці «Комиш-Зоря-Волноваха» та купівлю криголамного флоту.

Місія вислухала пропозиції, відбула додому, на цьому вся історія завершилась.

Не згадує про неї і новий «уряд технократів», який воліє говорити скоріше про економічно недоцільний «водний шлях Е40» або ж інші малореалістичні проекти.

Відремонтовану трасу «Запоріжжя-Маріуполь» мають запустити найближчим часом, але інші складові окресленого вище проекту все рівно доведеться виконувати, аби надолужити недоінвестування попередніх років: наприклад, електрифікацію ходу «Комиш-Зоря-Волноваха» Укрзалізниця планує ще з 2011 року.

Визначить долю цих проектів інвестиційний форум в Маріуполі, проведення якого заплановане на 29 жовтня.

Іван Киричевський, аналітик Ukraine Economic Outlook.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Алина Гросу показала новые фото со свадьбы: фанаты артистки уверены, что ее мужем стал российский актер
Gloss
2024-03-25T15:09:54Z
МастерШеф 13 сезон. Випуск 5 від 09.03.2024
InfoHome
2024-03-18T19:51:40Z
Ксения Мишина подтвердила слухи о новом романе, опубликовав пикантные фото с мужчиной
Gloss
2024-03-18T15:49:25Z
99‑летняя пловчиха из Канады побила три мировых рекорда за один день
Gloss
2024-01-30T14:00:53Z
Украинский режиссер Таня Муиньо сняла музыкальный клип для Дженнифер Лопес
Gloss
2024-01-30T12:30:52Z
Порно-актриса из Одессы снялась в фотосессии, где прикрыла свои интимные зоны шевронами с символикой Украины
Gloss
2024-01-22T16:21:46Z
Самопровозглашенная королева «ДНР» показала, как выглядела до пластических операций
Gloss
2024-01-10T14:54:44Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
В ТОП-50 трендов Украины на Spotify среди лидеров песня «Да, я русский»
Gloss
2024-04-10T13:13:08Z
Впервые на обложку Playboy попала Саманта Эверли – модель, созданная искусственным интеллектом
Gloss
2024-03-06T16:07:11Z
Украинская группа Quest Pistols презентовала зажигательный клип на новый трек «Безумная»
Gloss
2024-03-01T17:04:23Z
OnlyFans-модели обходят цензуру Инстаграма, притворяясь кормящими мамочками
Gloss
2024-02-29T14:19:03Z
Филипп Киркоров приехал в оккупированную Горловку выступать перед российскими военными
Gloss
2024-02-13T14:33:54Z
«Песня года» и «Лучший исполнитель»: названы номинанты на премию BRIT Awards 2024
Gloss
2024-01-25T14:03:53Z
Объявлены лучшие снимки природы в 2023 году по версии BIFA
Gloss
2023-12-29T16:30:53Z
Украинский трейлер биографического фэшн фильма «Джон Гальяно: взлет и падение»
KinoFilms
2024-05-03T19:30:47Z
Трейлер украинской комедии «Редакция»
KinoFilms
2024-05-03T10:51:41Z
Украинский трейлер необычной комедии «Приключения бигфутов» с Джесси Айзенбергом
KinoFilms
2024-05-01T08:27:35Z
Disney представил трейлер приквела "Короля Льва": мультфильм о молодом Муфасе
Gloss
2024-04-30T17:37:17Z
Любомир Левицкий приглашает на фильм «Мы были рекрутами»
KinoFilms
2024-04-30T16:54:41Z
Не пропустите допремьерные показы мультфильма «10 жизни» с 1 мая
KinoFilms
2024-04-30T09:30:50Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Сверхъестественное. Души умерших»
KinoFilms
2024-04-29T17:42:38Z
Украинский тизер-трейлер фильма «Муфаса: Король лев» от Disney
KinoFilms
2024-04-29T13:30:42Z
Украинский трейлер фильма «Одна жизнь» с Энтони Хопкинсом и Хеленой Бонэм Картер
KinoFilms
2024-04-29T11:57:46Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Португальский город Анадия затопило вином: миллионы литров алкоголя полилось по улицам
Gloss
2023-09-12T11:39:36Z
Палатки с условиями пятизвездочного отеля: что такое глемпинг и как открыть такой бизнес
MC Today
2023-09-05T08:51:40Z
Украинские школьники, которые сейчас в 6-м классе и младше, будут учиться 12 лет
Gloss
2024-05-07T13:58:11Z
Люди с теплыми ладонями охотнее идут на сотрудничество
Men's Life
2024-05-06T17:40:03Z
Стало известно, почему мужчины живут меньше женщин
Men's Life
2024-05-06T17:40:01Z
Муж-домохозяин, жена зарабатывает: возможно ли счастье?
Men's Life
2024-05-03T19:48:51Z
Nike выпустил куртку для походов, которая превращается в палатку
Gloss
2024-05-03T15:46:20Z
В Украине нашли две крупные подпольные фабрики, где производили подделки 15 мировых брендов одежды и обуви
Gloss
2024-05-01T15:13:00Z
Социальные сети доводят людей до депрессии
Men's Life
2024-04-30T07:58:03Z
Эксперты рассказали, из-за чего полным людям сложно нарастить мышцы
Men's Life
2024-04-29T08:14:36Z
Секс после длительного воздержания
Men's Life
2024-04-29T08:14:35Z
AMD Ryzen AI 9 HX 170 — один из первых процессоров семейства Strix Point
Overclockers
2024-05-07T11:22:36Z
Приближается выход мобильных процессоров AMD Strix Point с архитектурой Zen 5
Overclockers
2024-05-07T10:10:05Z
Bethesda анонсировала QuakeCon 2024
Overclockers
2024-05-07T07:16:06Z
Игра Hades II вышла в ранний доступ
Overclockers
2024-05-07T06:10:02Z
XFX выпустила видеокарту Radeon RX 7900 XTX в модификации Phoenix Nirvana
Overclockers
2024-05-06T12:49:29Z
Слух: в этом году линейка видеокарт Nvidia Blackwell будет представлена только GeForce RTX 5090
Overclockers
2024-05-06T10:25:18Z
Суперкомпьютер Cheyenne был продан на аукционе за $480 тысяч. В 2016 году он был на 20 месте рейтинга TOP500
Overclockers
2024-05-06T09:07:05Z
AceMagic анонсировала мини-ПК в форме истребителя из «Звездных войн»
Overclockers
2024-05-06T08:31:19Z
Известный оверлокер намекнул на анонс процессоров Intel Arrow Lake-S в третьем квартале
Overclockers
2024-05-03T10:25:09Z
Пеку куличи каждый год вот уже 20 лет! Наш семейный рецепт куличей влажные, мягкие, не черствеют
InfoHome
2024-05-03T11:36:58Z
Всегда готовлю их на пасху! Вкуснейшие булочки с беспроигрышной начинкой! Сдобное тесто для выпечки
InfoHome
2024-05-02T11:54:53Z
До сих пор вы готовили его неправильно! Вот как цветная капуста получается лучше мяса
InfoHome
2024-05-01T12:48:53Z
От этой выпечки все без ума! Пеку на все выходные и праздники. Супер пироги с разными начинками!
InfoHome
2024-04-30T12:03:50Z
Творожная запеканка, вкуснейшая. Всё смешал и в духовку. Одного кусочка будет мало
InfoHome
2024-04-30T11:57:49Z
4 шикарных закуски на пасху! Так красиво и легко!
InfoHome
2024-04-29T12:30:59Z
Приготовьте их на пасху и вы скажете мне спасибо: рецепт, который покорил "всех" моих гостей
InfoHome
2024-04-29T11:54:48Z
Салат из огурцов. Этот рецепт салата вас покорит! Необыкновенный вкус, нежная и ароматная заправка!!
InfoHome
2024-04-29T11:45:58Z
Куличи. от этих пасок в восторге и взрослые и дети! Нежные, тают во рту. С каждым днем вкуснее
InfoHome
2024-04-27T11:34:00Z