MY.UAСтатті
Українською вийшла книжка "Рецепти щастя" від Ельчіна Сафарлі. Уривок
Українською вийшла книжка "Рецепти щастя" від Ельчіна Сафарлі. Уривок

Українською вийшла книжка "Рецепти щастя" від Ельчіна Сафарлі. Уривок

Наприкінці листопада у видавництві Book.

Chef вийшла друком книжка "Рецепти щастя" відомого азербайджанськог описьменника Ельчіна Сафарлі.

Це історія життя та рецептів страв, які дають можливість для кожного відчути справжній смак життя.

"Моя бабуся казала, що приготування їжі — це можливість поділитися своєю любов’ю, щастям.

Коли вона заливала пахлаву медовим сиропом, пошепки примовляла: “Нехай у всіх, у кого гіркота в серці переважає, доля зміниться на ліпше”.

Коли посипала чебрецем плов із булгура, заплющувала очі й продовжувала: “Нехай цей чебрець приносить спокій тим, хто його втратив”.

Їжа приносить щастя лише якщо приготована з душею.

Цей щоденний і на перший погляд звичайний процес — додатковий шанс для кожного з нас відчути справжній смак життя", - йдеться в анотації книжки.

Afiyet olsun!*.

У питомих мешканців Стамбула є улюблений вислів, часто вживаний на пояснення чогось незмінного, такого, що слід прийняти, — всупереч усьому: "Плач, поки сльози не втратять сенсу".

Моя бабуся Лале, перебираючи пальцями чотки з теплих зелених камінчиків, часто повторювала ці слова, коли я в юності чимось обурювався й казав, що відвойовуватиму своє щастя.

"Апельсине, шкода того нерозумного, хто вбачає в житті війну.

Відвойовувати будь-що, а тим паче щастя, безглуздо.

Коштовний камінь, здобутий у боротьбі, перетворюється на грудку звичайної глини.

Щастя не знаходять, його створюють".

Бабуся Лале прожила довге життя.

Називала мене Апельсином через щоки, які палахкотіли рожевим.

До останнього дня вона читала Коран у передсвітанковій тиші, годувала безпритульних тварин у околиці, писала справжнісінькі листи подрузі в Німеччину й переважну частину дня проводила в кухні.

Саме завдяки їй я полюбив процес приготування їжі.

"Щоб гарно готувати, недостатньо любити попоїсти.

Слід полюбити сам процес, вкладати любов у кожну його хвилину.

Любов — основа всього життя, серед іншого й кулінарії".

У кухні, під час готування, ми спілкувалися найбільше.

Пригадую, як прибігав зі школи чимось втішений чи обурений, а бабуся обіймала, годувала й неодмінно давала настанови.

Її правила життя я затямив назавше.

А вона ж не навчалася в школі — мій прадід дотримувався тих поглядів, що жінкам освіта лише на шкоду, й забороняв донькам ходити до школи.

"Я крадькома читала книжки, які мені приносила тітонька Назрин, вона працювала в міській бібліотеці.

Та найголовнішого навчає саме життя".

Лале поховала двох перших дітей із чотирьох — воєнне лихоліття, голод, холод, сухоти.

"Я не зламалася, Апельсине.

Знаєш, завдяки чому? Не могла ось так узяти й відмовитися від мрії! Змалечку мріяла про родину, чоловіка, дітей, гарячі коржі за одним столом.

Так, звісно, твій дідусь був поряд і підтримував мене.

Та я ледь не зломилась як мати… Змусила себе підвестися й піти далі.

Перші кроки давалися дуже тяжко — хилитало, боліло, плакало.

Часом доводилося наново вчитися жити.

І головне — не лякатися нового, хоча й невідомого".

Бабуся Лале практично в усі гарячі страви додавала куркуму.

"Це спеція радості й життя.

Якби людство частіше вживало куркуму, нещасть на планеті було б менше".

Куркума чудово доповнює смак запечених курячих котлет, якими так часто бавила нас бабуся.

Готувала вона їх так.

До фаршу з курячої грудинки додавала моркву та цибулю, дрібно нарізані й заздалегідь обсмажені на вершковому маслі до золотавого кольору.

Туди ж таки Лале розбивала одне яйце, натирала на тертці один кабачок та мілко сікла зелень (петрушку, кріп).

Потім солила, перчила й посипала спеціями.

Куркума, сушена м’ята — неодмінно.

Гарненько змішувала фарш і ліпила з нього невеличкі котлетки, які запікала близько сорока хвилин (за температури 200 градусів за Цельсієм) у заздалегідь розігрітій духовій пічці.

Зазвичай до курячих котлет бабуся подавала гарнір із рису, який готувала з кардамоном.

Майже щодня пригадую її правила життя, які допомагали мені доходити навіть найскладніших рішень.

Колись складу з них книгу.

Нині ж у пам’яті один день, коли мене залишила кохана дівчина; я прийшов до бабусі Лале та заявив, що більше ніколи не покохаю.

Пригадую, вона посміхнулася, налила супу з чечевиці й сказала: "Коли тобі тяжко, заплющ очі та звернися до серця.

Тільки не плутай його голосу з наполегливим голосом егоїзму.

Лише в серці є відповіді на наші запитання, ми просто рідко звертаємося до нього, ганяючись за швидким результатом".

Мандариновий пиріг.

Я люблю людей і люблю готувати.

Два казани на вогні мого життя, в яких завжди киплять пристрасті попри те, йдеться про людину чи про кухню.

Гадаю, це тому, що я живу на Сході, найсправжнісінькому Сході, стародавньому й загадковому, де колись чуттєва Шахразада тішила слух султана, вплітаючи одну казку до іншої, а пістряві базари-карнавали з гамірними торгівцями не стихають і досі.

Невдовзі мені виповниться тридцять.

Трішки самотній, зате вільний.

Нерідко випадають години меланхолії, які проводжу з філіжанкою імбирної кави.

І неодмінно в кухні.

Лягав би там і спати, якби площа була відповідна.

Засинати серед духмяних спецій у слоїках із грубого скла, чарівних олій у глиняних глечиках, чавунних пателень, пістрявих мисок, вінчиків, схожих на пуп’янки, — ліпшого товариства годі й шукати, чи не так? Певна річ, за винятком жінок.

У чоловіка, який гарно готує, значно більше шансів полонити жіноче серце.

Це все одно що додати до спагеті, яке варите, пів чайної ложки куркуми — спосіб приготування кардинально не зміниться, але додасться легка пікантність смаку й ніжно-помаранчевий відтінок.

А згори можна потерти пармезан, посипати кропом і побризкати оливковою олією.

Жодної "нитки" не залишиться — перевірено на моїх відвідувачах.

Авжеж, ви правильно зрозуміли, маю власний ресторанчик.

Усього шість столиків у венеційському стилі.

Вони раритетні, не раз реставровані.

Дісталися мені від діда Хасана.

Він володів маленькою кав’ярнею на анатолійському узбережжі.

Розгортав її на літній сезон неподалік від моря, у духмяному саду, де росли мандаринові дерева.

Дідусів заклад славився чаєм із самовара та неймовірно смачним мандариновим пирогом з корицею.

Його пекла бабуся Лале.

Саме там я навчився готувати й уперше закохався (був тоді в другому класі).

У дівчинку-німкеню з сонячним волоссям, якого не бачив більше ні в кого.

У першій половині липня вона щовечора приходила з батьками до дідусевої кав’ярні.

Пригадую, як насмілився її поцілувати, коли ми грали в хованки під цитриновими кронами.

Шкіра в неї пахла паленим цукром.

Дідусь Хасан помер, коли я навчався в університеті, на факультеті журналістики.

Він відійшов у засвіти спокійно: я дав слово продовжити його справу.

Нині мій ресторанчик так і називають: "У Хасана".

Ті самі шість столиків, той самий мандариновий пиріг з корицею.

Змінилося тільки місце: "У Хасана" зараз розташований у одному з верхніх кварталів Кьодикея (з краєвидом на набережну), в азійській частині мого міста, відділеного від анатолійського узбережжя одинадцятьма годинами їзди автобусом.

Я мешкаю в Стамбулі.

З моєю коханою Айдинлиг.

Це не дружина й не наречена.

Це найобжерливіший у світі собака; одного дощового дня я підібрав його на вулиці, неподалік пристані.

Худого, змоклого дворака барви меленого імбиру з сумовитим і гордим поглядом.

У нього задовгі вуха й не найсумирніша собача вдача.

Він так і не перестав зриватися з повідця за кожної слушної нагоди та, як і раніше, суто з принципу обтрушується після весняних прогулянок у передпокої.

Проте я люблю його, мабуть, більше за себе й усіх своїх жінок.

Айдинлиг — мій найліпший дегустатор.

Якщо страві бракує солі, собака з тихеньким скімленням лиже краєчки своєї миски.

Собака завше зі мною.

В обох кухнях — удома й у ресторані.

Лише на кухні поводиться пристойно.

Покірно лежить біля холодильника та спостерігає за мною, періодично оцінюючи смак соусів, телятини, пирога, суфле.

Раз на тиждень, щовівторка, ми з Айдинлаг вирушаємо на базар, найбільший у нашому районі, за десять хвилин їзди від домівки.

Там нас зустрічає Богдан.

Він працює нічним сторожем у моєму ресторанчику, а вдень допомагає робити закупи.

Богдан приїхав до Стамбула з Молдови.

Мовчазний, відповідальний, полюбляє пом’яті сорочки сливової барви.

Якось я спробував навчити його прасувати, але виявилося, що Богдан і сам добре вправляється з праскою.

Тільки ось сорочки чомусь любить надягати непрасовані.

Довелося впокоритись із таким його дивацтвом, тим паче, що мені і своїх не бракує.

Приміром, я принципово не користуюся хлібопічками, хоча й визнаю, що вони зручні.

Хліб я звик випікати великими коржами, надавати йому форми власноруч.

Неодмінно змазую зверху яєчним жовтком (збиваю його з дрібкою куркуми, розведеною в чайній ложці теплої води), посипаю насінням кунжуту.

Такий хліб називаю "для душі".

Він зберігає тепло людських рук, поки його не з’їли… А ще я іноді не нарізую базилік і листя салату, хоч би як поспішав із замовленням.

Розриваю їх руками на клаптики — і в миску.

Бабуся казала, що саме до цих двох видів зелені не має торкатися криця ножа.

"Затям, синку, від ножа вони втрачають легкість, темнішають, швидко пускають сік".

Чому східний базар не вважають восьмим дивом світу? Особливий, багатий світ, який існує поза політикою, релігією та всілякими поділами… Тут свої закони, передовсім засновані на спілкуванні душ.

Візьмімо хоча б торг, без якого складно уявити східний базар.

Ціла культура людського спілкування! Тутешні торгівці щедро поступаються людям з тонким гумором, а не хитрунам, як зазвичай вважають.

У цього базару, як і в будь-якого іншого на Сході, свої герої.

Ось старий Алі, сивий смаглявий сірієць із величавою поставою.

У нього найліпші гранати в азійській частині Стамбула.

Алі — мудрець.

Кожна моя зустріч із ним триває як мінімум півгодини.

Поки вибираю темно-бордові плоди з рубіновими самоцвітиками всередині, він розмірковує вголос.

І як лишень розпізнає мої тривоги? "Чи так уже й складно двом людям домовитися? Особливо, якщо їм здається, що кохають одне одного? Виявляється, складно.

Іноді, синку, навіть неможливо.

Тому що в кожного — своє минуле, своя гордість.

Кожен чує лише себе, відчуває лише свій біль.

Разом залишаються тільки ті пари, де двоє не відривають одне одного від минулого".

Разом із рештою Алі подає мені торбинку з сушеними пелюстками квітів граната.

Їх добре змішувати з розмоченим у теплій воді сушеним кизилом і додавати до телятини чи баранини під час обсмажування.

Приємна кисленька нотка м’ясу гарантована.

"Щастя не приходить.

Приходить уміння бачити його".

Так і є, старий Алі.

Ти, як завжди, маєш рацію.

* Смачного! (тур.).

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Алина Гросу показала новые фото со свадьбы: фанаты артистки уверены, что ее мужем стал российский актер
Gloss
2024-03-25T15:09:54Z
МастерШеф 13 сезон. Випуск 5 від 09.03.2024
InfoHome
2024-03-18T19:51:40Z
Ксения Мишина подтвердила слухи о новом романе, опубликовав пикантные фото с мужчиной
Gloss
2024-03-18T15:49:25Z
99‑летняя пловчиха из Канады побила три мировых рекорда за один день
Gloss
2024-01-30T14:00:53Z
Украинский режиссер Таня Муиньо сняла музыкальный клип для Дженнифер Лопес
Gloss
2024-01-30T12:30:52Z
Порно-актриса из Одессы снялась в фотосессии, где прикрыла свои интимные зоны шевронами с символикой Украины
Gloss
2024-01-22T16:21:46Z
Самопровозглашенная королева «ДНР» показала, как выглядела до пластических операций
Gloss
2024-01-10T14:54:44Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
В ТОП-50 трендов Украины на Spotify среди лидеров песня «Да, я русский»
Gloss
2024-04-10T13:13:08Z
Впервые на обложку Playboy попала Саманта Эверли – модель, созданная искусственным интеллектом
Gloss
2024-03-06T16:07:11Z
Украинская группа Quest Pistols презентовала зажигательный клип на новый трек «Безумная»
Gloss
2024-03-01T17:04:23Z
OnlyFans-модели обходят цензуру Инстаграма, притворяясь кормящими мамочками
Gloss
2024-02-29T14:19:03Z
Филипп Киркоров приехал в оккупированную Горловку выступать перед российскими военными
Gloss
2024-02-13T14:33:54Z
«Песня года» и «Лучший исполнитель»: названы номинанты на премию BRIT Awards 2024
Gloss
2024-01-25T14:03:53Z
Объявлены лучшие снимки природы в 2023 году по версии BIFA
Gloss
2023-12-29T16:30:53Z
Как украинские звезды озвучивали героев мультфильма «Гарфилд в кино»
KinoFilms
2024-05-18T09:46:00Z
Украинский трейлер фильма «Стинг. Ужас ночи»
KinoFilms
2024-05-17T07:51:41Z
Украинский трейлер боевика «Эффект парадокса» с Ольгой Куриленко
KinoFilms
2024-05-16T13:15:42Z
Смотрим украинский трейлер фильма ужасов «Экзорцизм» с Расселом Кроу
KinoFilms
2024-05-16T12:57:37Z
Украинский трейлер фантастического анимационного фильма «Марс Экспресс»
KinoFilms
2024-05-16T12:42:45Z
Объявлены номинанты на национальную кинопремию «Золота дзиґа-2024»
Gloss
2024-05-15T12:49:19Z
Украинский трейлер комедии «Эзра. Ненадлежащее поведение» с Робертом Де Ниро и Бобби Каннавале
KinoFilms
2024-05-14T11:42:36Z
Украинский трейлер французской комедии «Знакомьтесь, коза!» с Дени Буном
KinoFilms
2024-05-13T13:24:33Z
Трейлер политического триллера «Вторжение. Операция «Дунай»»
KinoFilms
2024-05-13T13:09:34Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Португальский город Анадия затопило вином: миллионы литров алкоголя полилось по улицам
Gloss
2023-09-12T11:39:36Z
Палатки с условиями пятизвездочного отеля: что такое глемпинг и как открыть такой бизнес
MC Today
2023-09-05T08:51:40Z
4 шикарных закуски на праздничный стол! Так красиво и вкусно!
InfoHome
2024-05-18T12:06:54Z
The power of balance: a model, entrepreneur and mental health advocate Nikki Gal
Elle
2024-05-17T15:03:57Z
Госсекретарь США Энтони Блинкен сыграл на гитаре и спел в киевском баре: в сети появились мемы
Gloss
2024-05-15T16:34:00Z
Marko Stout Transforms Glamour into an Art Form
Elle
2024-05-14T12:55:25Z
2 замечательных закуски грибочки и цветочки на праздничный стол!
InfoHome
2024-05-14T11:33:51Z
ТОП-5 рецептов фрешей
Men's Life
2024-05-14T07:09:53Z
Зеленые друзья с огорода, или В чем польза зелени
Men's Life
2024-05-13T17:46:05Z
Как готовятся к Евро-2024 команды группового этапа?
Gloss
2024-05-13T15:40:02Z
Букмекеры резко обновили прогнозы о победителе Евровидения: Украина выбыла из тройки лидеров
Gloss
2024-05-10T16:04:14Z
Palit анонсировала топовую видеокарту Nvidia Ada Lovelace с комбинированным охлаждением
Overclockers
2024-05-18T06:25:02Z
Процессор Intel Falcon Shores имеет 1500 Вт TDP
Overclockers
2024-05-17T15:10:08Z
XFX выпускает белые Radeon RX 7900 GRE и RX 7800 XT Phoenix Nirvana
Overclockers
2024-05-17T07:37:37Z
Toshiba анонсировала жесткие диски емкостью более 30 ТБ
Overclockers
2024-05-17T06:22:01Z
Опубликованы системные требования Assassin’s Creed Shadows
Overclockers
2024-05-16T10:40:11Z
G.Skill выпускает линейку памяти Ripjaws M5 RGB DDR5: от 5200 до 6400 МТ/с
Overclockers
2024-05-16T09:28:07Z
Nvidia и MediaTek приписывают совместную разработку SoC для ПК и портативных консолей
Overclockers
2024-05-15T15:31:46Z
Google меняет свой поисковик и внедряет ИИ
Overclockers
2024-05-15T10:16:18Z
Стал доступным бенчмарк V-Ray версии 6.1
Overclockers
2024-05-15T09:28:14Z
Невероятная вкуснятина к чаю! Нежнейшее песочное печенье с ореховой начинкой
InfoHome
2024-05-18T12:04:02Z
Эту Курицу Хочется готовить снова и снова. Шикарное блюдо из куриной грудки в хрустящей панировке!!!
InfoHome
2024-05-15T11:57:56Z
Такое тесто вы больше нигде не найдете - мягкое неделю! Пирожки с яйцом и зеленым луком в духовке
InfoHome
2024-05-15T11:48:59Z
Этот овощной рецепт побил все рекорды! Быстро и вкусно
InfoHome
2024-05-15T10:31:20Z
Булочки с творогом всегда удачное тесто! Секрет мягкой, воздушной и не черствеющей выпечки
InfoHome
2024-05-14T11:27:49Z
Нежнейший пирог за считанные минуты! Просто и обалденно вкусно!
InfoHome
2024-05-13T10:33:56Z
Вкуснейшая рыба в хрустящем кляре без яиц. Филе минтая, трески, хека в воздушном кляре. Очень вкусно
InfoHome
2024-05-10T13:04:05Z
Что может быть вкуснее? Только эклеры
InfoHome
2024-05-10T11:54:59Z
Новое пузырчатое и вкусное тесто для чебуреков и нежнейший пирог к чаю
InfoHome
2024-05-09T10:54:48Z