MY.UAСтатті
Історія успіху шеф-кухаря з України: від львівського гуртожитку до власного ресторану у США
Історія успіху шеф-кухаря з України: від львівського гуртожитку до власного ресторану у США

Історія успіху шеф-кухаря з України: від львівського гуртожитку до власного ресторану у США

Шеф-кухар Тарас Жемелко вже три роки годує мешканців міста як класичними українськими, так і авторськими вишуканими блюдами з українським колоритом.

Починав вчитися готувати Тарас у львівському гуртожитку студентів ветеринарного інституту, де доводилось виявляти неабияку винахідливість.

Історією свого професійного життя та планами на майбутнє Тарас поділився з журналістами «Голосу Америки».

Вареники з ананаса і з кремом марскапоне - фірмова страва ресторану «Роял Пасаж».

Цей рецепт, як і багато інших, створив головний кухар та співзасновник закладу Тарас Жемелко.

Чоловік родом із Жидачева Львівської області.

Готувати їсти його навчила скрута в студентські роки.

«Ми жили в гуртожитку, і всі знають, що вкінці тижня вже нема що їсти і, як то кажуть, готували зупу з сокири.

Хто має шматок цибулі, шматок моркви.

І мені сподобалось експериментувати», - ділиться спогадами шеф-кухар.

Репутацію кухаря та пізнаване ім’я він здобув під час роботи у Великій Британії.

«Починав працювати в ресторанчику «Ліндсі Гаус» в центрі Лондона, який мав одну зірку, - пригадує він.

- Пізніше мій товариш мене закликав у японський ресторан «Нобу» - дуже відомий ресторан.

Затримався там на п’ять з половиною років.

Починав з самого малого, а коли я вже звідти йшов, я був помічником шеф-кухара, су-шефом», - розповідає нам Тарас Жемелко, який тепер є співвласником ресторану «Роял Пасаж» у Філадельфії.

Амбіції Тараса виправдали себе - його запросили на посаду шеф-кухаря в мережі швейцарських ресторанів.

Утім погодився він не відразу, адже для нової посади потрібно було переїжджати з Лондона у Росію.

Шеф-кухар розповів нам як це було: «Мене запросив один француз, Жан-Мішель.

Це була швейцарська компанія, 5-зірковий готель.

Вони відкривали новий ресторан, і взяли мене як шеф-кухаря.

Я зразу відмовив, бо знав, що Росія - то нестабільно.

Але потім поговорив зі своїм шеф-кухарем, він сказав: «не бійся щось міняти».

І я поїхав».

Саме в Росії Жемелку вдалось заощадити достатньо коштів, аби в майбутньому втілити свою заповітну мрію – відкрити власний ресторан.

Та на перешкоді стала війна.

«Між Україною та Росією почався такий конфлікт, що не захотілось там лишатись просто», - каже Тарас.

Він лишає Санкт-Петербург і подається на візу для обдарованих людей у Сполучених Штатах.

За кілька місяців він вже у Штатах, шукає партнерів для відкриття свого першого українського ресторану.

Співвласниця ресторану «Роял Пасаж» Оксана Назарук пригадує як зустріла Тараса Жемелка: «Тарасик прийшов зі своєю сестрою.

Ми познайомилися, і він каже мені: «пані Оксано, мені мій друг підказав звернутись до вас, що ви підкажете, як відкрити ресторанний бізнес».

Ця розмова вже через кілька місяців переросла у справжнє партнерство.

Пані Оксана, її син Юрій та Тарас Жемелко відкривають у Філадельфії перший український ресторан бенкетного типу «Роял Пасаж».

«Я їхав сюди з однією метою - відкрити ресторан.

Тому що Америка - то дійсно країна можливостей, тут набагато легше почати свій бізнес, ніж в Україні, ніж в Росії.

Немає підводних каменів, тут легше, простіше» - каже Тарас.

Пані Оксана спочатку думала, що вони не спрацюються, «бо у нього свої поняття, в мене - свої».

Але виявилося, що в них «одні поняття, і ми спрацювались», - каже вона.

Вони відкрились три роки тому і вже майже повернули кошти, вкладені в обладнання та ремонт.

Близько 80% їхніх клієнтів - українські емігранти.

«У Філадельфії дуже багато українців, під 100 тисяч.

Всі вони святкують дні народження, весілля, хрестини, українці люблять погуляти і попоїсти», - каже шеф-кухар.

Для українців тут є спеціальне меню - «Козацьке».

Нерідко доводиться виконувати спецзамовлення – готувати страви, яких немає ні в меню, ні в магазинах.

«У нас є українські страви - вареники, борщ, деруни, українське сало.

Часто просять холодець.

У нас в меню його нема, але ми робимо на замовлення», - каже Тарас.

У ресторані чітко прописані обов’язки кожного.

Працівники кажуть: їхній бос Тарас, попри свій молодий вік, серйозний і вимогливий.

Постановниця музичного шоу та співачка Анджелі Роуз розповідає: «Я знаю, що на кухню краще не заходити, якщо він готує їсти.

Тому що він – фанат чистоти, перфекціоніст.

Жодних мобільних телефонів під час роботи.

Він хоче, щоб все було вчасно готове для клієнтів.

Якщо мова йде про його роботу і про приготування їжі - він дуже серйозний».

Менеджер Альберт Баньой каже, Тарас - людина висококваліфікована.

«Все, що подається на стіл, проходить через його очі, через його серце, через його руки», - каже він.

При цьому, працівники ресторану називають свій колектив родиною.

Співачка Анджелі Роуз демонструє нам свою вишиванку.

«Чудова, правда? Бос Тарас купив її для мене, бо він хотів, щоб я почувалась тут як частина цієї сім’ї» - каже вона.

Тарас зізнається, на сьогодні робота – це все його життя.

«Я також неодружений.

Деколи на кухні, в ресторані проводиш 12-14 годин в день», - ділиться він.

Крім роботи, він намагається також брати участь в громадському житті української діаспори, влаштовує безкоштовні обіди для волонтерів та українських солдатів, які приїжджають у Філадельфію лікуватися.

Задіяний в українських культурних заходах.

«Ми завжди беремо участь в українських подіях.

Деколи передаємо їжу безкоштовно на різні українські заходи, наприклад, коли збирають гроші для солдата, який потребує операції», - розповідає Тарас Жемелко.

На питання, що його мотивує волонтерити тоді, коли часу на відпочинок й так обмаль, Тарас відповідає: «Тому що ми українці і допомагаємо один одному».

Про те, що вони – українці, свідчить декорування ресторану.

А співачка Анджелі Роуз, яку вчила співу матір самої Вітні Г’юстон, у цьому ресторані вперше заспівала українською.

«Мої керівники – Юрій Назарук і наш Тарас – запитали: чому б тобі не спробувати заспівати українську пісню?» Було важко вимовляти слова українською мовою.

В, б, м, всьо.

Для мене це було дуже важко зрозуміти.

Але коли я навчилась їх вимовляти, тоді співати стало легко», - розповідає вона.

В концертному шоу ресторану як українські, так і естрадні пісні.

Та найважливіші українські слова, зізнається співачка, вона навчилась у гостей ресторану: «Слава Україні!» Я знаю, що цю фразу всі кажуть.

І ще «дякую».

«Роял Пасаж» для Тараса – це перший крок в його американській кар’єрі.

Вже за 5 років він планує відкрити ще один український ресторан.

«У мене є мрія відкрити ресторан української кухні, але не простої, а модерної, щоб вона не була схожа на звичайні страви», - ділиться він задумами.

У своєму майбутньому ресторані він мріє готувати вареники різних кольорів та форм, салати із коренеплодів та борщі різної консистенції.

Бути добрим кухаром, переконаний Тарас, це не боятись експериментувати.

І як виглядає, це те, чо в нього виходить найкраще.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Майлі Сайрус оголосила про заручини з музикантом Максом Морандо
Ukraine Art News
2025-12-04T12:45:26Z
Інтерв’ю зі Сьюзен Зонтаґ для Rolling Stone, видане «Основами»
Хмарочос
2025-12-03T13:07:49Z
Майлі Сайрус продемонструвала приголомшливу діамантову обручку на червоній доріжці й підігріла чутки про заручини
Elle
2025-12-02T20:21:22Z
На фронті загинув режисер “Орла і Решки” Василь Хомко
Ukraine Art News
2025-12-02T15:00:27Z
За Україну і проти московської отрути, або з біографії Луки Луціва
Photo Lviv
2025-12-02T07:03:14Z
Дженна Ортега продемонструвала найвишуканіше вбрання для червоної доріжки — і воно від українського бренду
Elle
2025-12-01T20:39:22Z
У Львові відновлять пошкоджену обстрілом віллу «Сонечко»
Хмарочос
2025-12-01T15:51:47Z
Легенда на сцені: Віктор Павлік відсвяткує 60-річчя грандіозним концертом у Львові
Photo Lviv
2025-12-01T06:03:13Z
Актриса Римма Зюбіна: «З лютого 2022-го це зовсім інша зала…»
Ukraine Art News
2025-11-30T13:00:30Z
Музей мистецтв Прикарпаття потрапив до Міжнародного списку культурних цінностей під посиленим захистом UNESCО
Ukraine Art News
2025-12-05T18:15:24Z
Ще три україномовні аудіогіди з’явилися в Румунії, Франції та Бельгії у листопаді
Ukraine Art News
2025-12-05T18:12:38Z
У Гамбурзі стартує проєкт регулярних україномовних екскурсій
Ukraine Art News
2025-12-05T16:54:32Z
Український художник увійшов до топу 100 найвпливовіших людей у мистецтві
Ukraine Art News
2025-12-05T16:18:27Z
У Києві відбулася прем’єра вистави «Енеїда» від Театру ветеранів
Ukraine Art News
2025-12-05T15:03:21Z
Модні знахідки грудня: найстильніші вбрання та аксесуари, якими варто доповнити зимовий гардероб
Elle
2025-12-05T14:57:31Z
Карпатська вовна у сучасному дизайні: нова інсталяція від Ощадбанку та GUSHKA
Elle
2025-12-05T13:00:45Z
Зірка серіалу «Секс і місто» Кім Кетролл вийшла заміж: як минула закрита весільна церемонія
Elle
2025-12-05T12:27:32Z
«Різдвяний політ Щедрика»: виставка у Києві розкриває історію легендарної мелодії
Ukraine Art News
2025-12-05T12:03:32Z
Рецензія на фільм «Ти – космос»
KinoFilms
2025-12-05T16:15:20Z
Знімався у "Смертельній битві", "Перл-Гарбор" та "Планеті мавп": у віці 75 років помер актор Кері-Хіроюкі Тагава
Ukraine Art News
2025-12-05T13:45:22Z
Короткометражний ігровий фільм режисера Миколи Засєєва «Пасхальний день» відібраний до міжнародного конкурсу найбільшого в світі фестивалю короткого метру в Клермон-Феррані у Франції
Cineast
2025-12-05T04:27:30Z
Документальний фільм «Океан Ельзи: Спостереження Шторму» вийшов онлайн ексклюзивно на SWEET.TV
Cineast
2025-12-05T04:21:31Z
До Дня Збройних Сил України: у Планеті Кіно військові зможуть безкоштовно переглянути фільм «Ти – космос»
Cineast
2025-12-05T04:15:28Z
Скарлетт Йоганссон хоче зіграти в продовженні «Бетмена» з Робертом Паттінсоном
KinoFilms
2025-12-04T13:42:16Z
Фродо та Баффі стають лиходіями в першому трейлері фільму жахів «Гра в хованки 2»
KinoFilms
2025-12-04T12:06:16Z
Останній сезон "Дивних див" став найуспішнішим серіалом Netflix, зібравши 59,6 млн переглядів в перші дні премʼєри
Ukraine Art News
2025-12-04T08:15:23Z
Космічний успіх військового часу: чому стрічці "Ти - космос" вдалося
Ukraine Art News
2025-12-03T18:30:27Z
У Варшаві архітектор звів модерністський будинок із клінкерною цеглою
Хмарочос
2025-12-05T12:21:37Z
Сім найгірших рідзвяних локацій у Британії: коли свято пішло геть не так
Хмарочос
2025-12-05T10:45:42Z
В Сеулі на місці промзони зведуть «район 10 хвилин» без авто
Хмарочос
2025-12-04T05:48:39Z
У Румунії відзначили 162-річчя Ольги Кобилянської
Ukraine Art News
2025-12-03T14:03:24Z
Програма «УЗ-3000» запустилася. Вже доступно понад 20 маршрутів
Хмарочос
2025-12-03T11:19:23Z
Дубай і Абу-Дабі 2025: де жити, що дивитися і коли їхати в ОАЕ
Elle
2025-12-02T13:00:24Z
Лувр удвічі підвищує ціни для туристів з-поза ЄС: коли набудуть чинності зміни
Ukraine Art News
2025-12-02T11:36:32Z
Теракотовий фасад готелю на Балі наповнює кімнати сонячним візерунком
Хмарочос
2025-12-02T09:06:41Z
Токіо вже не набільше місто в світі
Хмарочос
2025-12-01T12:18:43Z
На Софійській площі в Києві запалили головну ялинку України
Ukraine Art News
2025-12-05T18:15:26Z
Путіністку Маргариту Симоньян включили до списку 25 найвпливовіших людей світу за версією Financial Times
Ukraine Art News
2025-12-05T16:12:53Z
Netflix оголосив про купівлю Warner Bros. за $82,7 мільярда
Ukraine Art News
2025-12-05T15:03:24Z
Українських жінок запрошують скористатися безкоштовною психологічною допомогою
Krasinfo
2025-12-05T14:15:25Z
Netflix веде переговори щодо придбання Warner Bros Discovery, - Reuters
Ukraine Art News
2025-12-05T10:45:31Z
Архітектура опори: менторка реабілітаційного центру UNBROKEN Вікторія Хемич про власний шлях до відновлення та інклюзивність в українському суспільстві
Elle
2025-12-05T10:00:22Z
5 історій українських підприємиць, які будують екологічно свідомий бізнес
Хмарочос
2025-12-05T08:18:35Z
Ізраїль допустили до участі в Євробаченні-2026. Ірландія, Іспанія, Нідерланди та Словенія заявили про бойкот конкурсу
Ukraine Art News
2025-12-05T07:30:23Z
Один крем для чутливої шкіри, який допомагає пережити холодний сезон без стресу
Elle
2025-12-05T07:30:22Z
ТОП-10 пісень, які слухали на Spotify у 2025 році: найкраще в Україні та світі
Ukraine Art News
2025-12-04T09:00:25Z
В Австралії заборонили соцмережі для дітей до 16-ти років
Хмарочос
2025-12-03T07:36:53Z
Apple Music представила підсумок 2025 року: що слухали в Україні та світі
Ukraine Art News
2025-12-02T19:12:22Z
Китай збуває за кордон бензинові автівки, які не може продати на місцевому ринку, де панують електрокари
Хмарочос
2025-12-02T10:54:38Z
Чому локальний номер важливий для формування довіри в регіональному маркетингу
Хмарочос
2025-12-02T09:39:48Z
Що таке рейдж-бейт, слово 2025 року, і чому цей контент так сильно бісить?
Хмарочос
2025-12-02T06:27:40Z
Оксфорд оголосив слово 2025 року: що означає rage bait
Ukraine Art News
2025-12-01T14:57:31Z
Google випустила нейромережу Nano Banana Pro: згенеровані зображення не відрізняються від фото
Gloss
2025-11-28T14:42:56Z
Комфорт орендаря = дохід інвестора: як сьогодні функціонує ринок дохідної нерухомості
Хмарочос
2025-11-28T07:46:18Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z