MY.UAСтатті
Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти
Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти

Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти

Великдень, Світле Воскресіння Христове, або Пасха – найбільш шановане, урочисте й радісне свято у церковному календарі.

Воно є найважливішим святом богослужебного року, адже встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.

Церква називає його святом зі свят і торжеством усіх торжеств.

Одним із головних атрибутів великоднього столу є паски.

Ця солодка здобна випічка – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя.

Зазвичай запашну смакоту печуть у чистий четвер або в суботу напередодні свята.

Найкращі та найпопулярніші рецепти цієї великодньої страви, якою кожна господиня зможе здивувати своїх гостей у Світле Воскресіння Господнє.

Традиційна великодня паска.

Молоко – 500 мл;.

борошно – 1 кг;.

масло – 200 г;.

яйця – 6 шт.;.

цукор – 300 г;.

родзинки – 275 г;.

цукор ванільний –1 ч.

дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні;.

сіль – дрібка.

Якщо дріжджі сухі, то змішати їх з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару.

Якщо дріжджі звичайні, спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару.

Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.

За цей час білки відокремити від жовтків.

Жовтки розтерти з цукром до білого кольору.

Білки збити в тугу піну.

У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити.

Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто.

Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину.

Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.

За цей час готуємо родзинки: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10-15 хвилин.

Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками.

Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні.

У тісто, яке підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин.

Поки готуємо форми: змастити оливковою або вершковою олією всі форми, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.

Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, інакше паска сильно «вийде» за її межі при випіканні.

Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже у них.

Розігріваємо духовку до 100°C.

Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку.

Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).

За час випічки дверцята духовки не відкривати.

Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими).

Робимо глазур: білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити.

Готовою глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх.

На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки.

Сирна паска у духовці.

Свіжий сир – 500 г;.

яйця – 4 шт.;.

цукор –150 г;.

масло – 100 г;.

манка – 1 ст.

родзинки – 100 г (можна взяти по стільки ж кураги або інших сухофруктів);.

шоколад – за бажанням;.

ванільний цукор – за смаком;.

цедра лимона – за смаком.

Сир має бути свіжим, не сухим, але й не дуже вологим.

Протираємо його через друшляк.

Протертий у такий спосіб сир стає ніжним і повітряним.

Якщо вже дуже хочеться пришвидшити процес, можна збити сир блендером.

У протертий сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою.

Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати.

Відділяємо жовтки від білків.

Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає.

Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо.

Потім збиваємо яєчні білки в густу піну.

Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо.

Тісто для неймовірно повітряної сирної паски готове!.

Готуємо формочки.

Найкраще випікати у металевих рознімних формах для пасок – з них найлегше буде діставати готові пасочки.

Якщо брати паперові форми, то їх слід дуже добре змастити маслом та обсипати манкою або панірувальними сухарями.

Ще такий нюанс – оскільки сирне тісто випікається довго, краще брати не вузькі й високі форми, а низькі та широкі.

І наповнювати їх на половину висоти.

Виклавши тісто в форми, ставимо їх на деко і в духовку.

Випікаємо при 150-170°C приблизно 1-1,5 години, залежності від духовки і розміру пасочок.

Коли серединка пасочок буде не рідкою, а верх стане рум’яним – вони готові.

Однак не треба поспішати їх діставати, бо в такому разі верх пасочок може сильно осісти.

Нехай охолонуть у духовці.

Прикрашайте таку смакоту за вашим бажанням.

Глазур для сирної паски можна зробити з розтопленого білого або темного шоколаду, посипати горішками або різаними цукатами.

Очищати від паперу і нарізати сирну паску краще, коли вони повністю охолонуть.

Царська сирна паска.

Сир – 1 кг;.

яйця – 5 шт.;.

масло – 100 г;.

цукор – 200 г;.

сметана – 200 г;.

мигдаль – 25 г;.

цукати – 25 г.

Сир протріть через сито, змішайте його з маслом, яйцями, сметаною і цукром.

Складіть все у каструлю, перемішайте і поставте на невеликий вогонь.

Постійно помішуйте дерев’яною ложкою.

Щойно маса дійде до кипіння (з’явиться перша бульбашка), зніміть з плити й поставте на лід або в каструлю з холодною водою.

Помішуйте безперервно, поки не охолоне.

Додайте мигдаль і цукати.

Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте під прес мінімум на 12 годин.

Паска у хлібопічці.

Борошно – 500-550 г;.

молоко – 100 мл;.

вершки – 100 мл;.

цукор – 110 г;.

вершкове масло – 50 г;.

яйця – 3 шт.;.

сіль – 0,5 ч.

дріжджі – 1,5 ч.

куркума – 1,5 ч.

курага – 40 г;.

родзинки – 40 г;.

ваніль, кардамон – за смаком.

У нагрітому до температури 40ºС молоці розведіть цукор, сіль, куркуму і масло, залийте у відерце і додайте до молока вершки.

Розбовтайте яйця виделкою і теж перелийте у відерце.

Просійте у відерце борошно, зробіть у центрі поглиблення і насипте в нього дріжджі.

Додайте ароматичні приправи.

Виставите режим «Солодкий хліб», розмір буханки – великий.

Через 15 хвилин після початку замісу додайте родзинки, цукати і курагу, нарізану дрібними кубиками.

Готову паску прикрасьте посипкою або глазур’ю з білка і цукрової пудри.

Панетоне, або паска по-італійськи.

Для тіста:.

Борошно – 600 г;.

дріжджі (швидкодіючі) – 1 пакетик;.

цукор – 150 г (для більш солодкої паски додайте 50-70 г цукру);.

йогурт (натуральний) – 120 мл;.

вода (тепла) – 220 мл;.

масло – 50 г;.

жовтки – 2 шт.

(+1 для змащування паски);.

молоко – 1 ст.

мак (зерна) – 1 ст.

родзинки – 100 г;.

цукор ванільний – 10 г;.

цедра апельсину або лимона – 1 ст.

сіль – 0,5 ч.

Для глазурі:.

цукрова пудра – 100 г;.

цедра апельсину або лимона – 1 ст.

лимонний сік – 1-2 ст.

Просійте борошно.

Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.

У невеликій ємності змішайте дріжджі з теплою водою, ванільним цукром і половиною цукру (75 г).

Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися.

У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру, йогуртом, розм’якшеним маслом і сіллю.

Додайте тонко натерту апельсинову цедру і мак.

Добре перемішайте до отримання однорідної маси.

Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями.

Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією.

Накрийте рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1-1,5 години.

За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.

Родзинки змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри.

Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки.

Розділіть тісто на кількість форм.

Слід пам’ятати, що форму для випічки потрібно заповнити не більш як на третину.

Розкладіть тісто у форми, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце на 1-1,5 години.

За цей час тісто має піднятися до країв форми.

Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст.

Духовку розігрійте до 180 ºС.

Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву.

Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте 30-45 хвилин (залежно від параметрів духовки і розміру форми).

Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.

Готові паски вийміть із духовки і дайте їм повністю охолонути у формах.

Дістаньте паски і покрийте глазур’ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст.

Посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Класичний художник сучасного життя: яким був Едґар Деґа – один із співзасновників імпресіонізму
Ukraine Art News
2024-09-27T17:12:42Z
Фронтмен Måneskin Даміано Девід почав сольну карʼєру, випустивши пісню Silverlines
Ukraine Art News
2024-09-27T16:55:30Z
Попри відмову зніматися в "Піратах Карибського моря": Джонні Депп в образі Джека Спарроу відвідав дітей в іспанській лікарні
Ukraine Art News
2024-09-27T13:16:02Z
Драматична історія портрета Митрополита Андрея Шептицького роботи Нестора Кисілевського
Photo Lviv
2024-09-27T05:12:25Z
Помер барабанщик ABBA Роджер Палм
Ukraine Art News
2024-09-26T10:30:50Z
Після арешту репера Diddy за секс-торгівлю і рекет його музика стала популярнішою
Ukraine Art News
2024-09-25T08:31:05Z
Бйорн Ульвеус з ABBA у 79 років одружився втретє
Ukraine Art News
2024-09-23T13:31:12Z
Пристрасна та вільна: співачка VIRA презентувала гарячий кліп на новий сингл “Зупини”
Photo Lviv
2024-09-22T05:03:25Z
Ольга Бачинська – “найрозумніша жінка Галичини”
Photo Lviv
2024-09-20T05:12:29Z
У столиці Латвії відбудеться благодійний концерт на підтримку захисників України
Ukraine Art News
2024-09-27T17:27:41Z
Українську мову представили на Європейському дні мов в Абу-Дабі
Ukraine Art News
2024-09-27T14:48:59Z
У Мінкульті назвали вартість реставрації Костелу Святого Миколая
Хмарочос
2024-09-27T11:16:46Z
Український дім започаткував літературний фестиваль «Фундамент: історії про культуру»
Ukraine Art News
2024-09-27T10:45:51Z
Фасад офісу в Мюнхені оздоблять черепицею з переробленого пластику
Хмарочос
2024-09-27T10:31:30Z
У Кишиневі відбувся концерт відомого українського бандуриста
Ukraine Art News
2024-09-27T09:46:01Z
РФ діє в кількох напрямках, коли краде історичну спадщину України – експертка
Ukraine Art News
2024-09-27T09:28:41Z
Музейні війни: як Росія краде українську історичну спадщину
Ukraine Art News
2024-09-27T07:01:17Z
Спонтанна радість і вираження повної свободи в колекції Chloé SS25
Elle
2024-09-27T06:57:44Z
"Серце розривається": Френсіс Коппола назвав абсурдною реальністю війну в Україні
Ukraine Art News
2024-09-27T18:09:45Z
HBO випустив трейлер другого сезону "Останніх з нас"
Ukraine Art News
2024-09-27T17:42:55Z
«Балерина»: дивіться трейлер спін-офу «Джона Уіка» з Аною де Армас і Кіану Рівзом
KinoFilms
2024-09-27T17:30:32Z
Британська акторка Меггі Сміт померла у віці 89 років
Ukraine Art News
2024-09-27T16:42:49Z
Померла акторка Меггі Сміт - професорка Макґонеґел з "Гаррі Поттера"
Ukraine Art News
2024-09-27T16:42:48Z
Палички догори: у віці 89 років померла акторка Меггі Сміт
Elle
2024-09-27T16:22:04Z
Українська студія MAKHNO презентувала вироби в резиденції Бетмена на Мангеттені
Elle
2024-09-27T15:45:47Z
Режисер Ахтем Сеїтаблаєв розповів, чи зазнає тиску його син у Криму через службу батька в ЗСУ
Ukraine Art News
2024-09-27T12:01:34Z
Кожен другий українець дивиться в кінотеатрах українське кіно, — опитування
Хмарочос
2024-09-27T10:52:06Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина третя
Photo Lviv
2024-09-26T05:12:24Z
Нові правила в’їзду до Євросоюзу: штампи в паспорті більше не ставитимуть
Хмарочос
2024-09-25T06:22:34Z
Смак міського громадянства. У які двері заходити для комфортного життя у давньому Львові
Photo Lviv
2024-09-24T12:24:32Z
На березі Йорданського озера на Оболоні продовжують робити парк – оголошений тендер на 32 мільйони
Хмарочос
2024-09-23T09:58:35Z
Як виглядало місто Яремче 100 років тому
Photo Lviv
2024-09-23T05:12:27Z
Восьмий повірений, або Можливість Третього острова
Ukraine Art News
2024-09-21T13:00:44Z
Забута тема совкового життя Львова — фарцовщики
Photo Lviv
2024-09-21T05:12:23Z
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
Хмарочос
2024-09-20T14:07:01Z
Під час зведення сонячної електростанції в Англії розкопали римське поселення. Від будівництва відмовилися
Хмарочос
2024-09-20T09:02:16Z
Піратське видання книжки "33 стратегії війни" в Україні: правовласник розповів про перебіг відновлення законності
Ukraine Art News
2024-09-27T15:39:44Z
Естонія приймала делегацію українських архітекторів. Представлено проєкти реновації українських міст
Хмарочос
2024-09-27T14:58:08Z
Назва "Іллічівськ" - ***ня": суд ухвалив рішення щодо лайки Соловій на фестивалі в Чорноморську
Ukraine Art News
2024-09-27T14:27:41Z
MELOVIN випустив пісню "Обиратиму себе" зі співачкою iSKra
Ukraine Art News
2024-09-27T13:46:23Z
"Чекають, що хтось "наведе лад" у США": нардеп Павленко про ставлення УПЦ МП до заборони її в Україні
Ukraine Art News
2024-09-27T12:51:52Z
Одним з найдієвіших способів присвоєння Росією культурної спадщини України є археологічні дослідження в Криму – експертка
Ukraine Art News
2024-09-27T12:01:36Z
«Що б не відбувалося навколо, не вимикай світло в собі». Анна Алексєєва про бізнес, життєві принципи та власні джерела натхнення
Elle
2024-09-27T11:01:05Z
У Києві практично зникли горобці. Екологи звинувачують «гламурні» парки та косіння трави
Хмарочос
2024-09-27T10:52:07Z
Поліція перевірить "жарт" коміка Стенюка про мусульман
Ukraine Art News
2024-09-27T10:45:50Z
Lenovo підтвердила роботу над Legion Go Lite та Legion Go другого покоління
Overclockers
2024-09-27T12:10:13Z
4 причини, чому корпоративні подарунки важливі для бізнесу
Elle
2024-09-27T11:52:11Z
Більше інформації про GeForce RTX 5090
Overclockers
2024-09-27T11:23:09Z
MSI випустить ігровий десктоп MEG Vision X AI на базі Core Ultra та GeForce RTX наступного покоління
Overclockers
2024-09-27T10:51:57Z
Nintendo Switch 2 надійде в продаж навесні 2025 року
Overclockers
2024-09-27T10:16:04Z
Продажі Black Myth: Wukong перевищили 20 мільйонів копій
Overclockers
2024-09-27T07:39:51Z
Оприлюднено попередні специфікації відеокарт GeForce RTX 5090 та RTX 5080
Overclockers
2024-09-27T06:57:51Z
Огляд ASUS Zenbook S 16 : ультратонкий Copilot+ ноутбук на базі AMD Ryzen AI 9 HX 370 та Radeon 890M
Overclockers
2024-09-26T15:00:58Z
be quiet! випустила лінійку «корпусів-акваріумів» Light Base
Overclockers
2024-09-26T13:25:16Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z