MY.UAСтатті
Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти
Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти

Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти

Великдень, Світле Воскресіння Христове, або Пасха – найбільш шановане, урочисте й радісне свято у церковному календарі.

Воно є найважливішим святом богослужебного року, адже встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.

Церква називає його святом зі свят і торжеством усіх торжеств.

Одним із головних атрибутів великоднього столу є паски.

Ця солодка здобна випічка – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя.

Зазвичай запашну смакоту печуть у чистий четвер або в суботу напередодні свята.

Найкращі та найпопулярніші рецепти цієї великодньої страви, якою кожна господиня зможе здивувати своїх гостей у Світле Воскресіння Господнє.

Традиційна великодня паска.

Молоко – 500 мл;.

борошно – 1 кг;.

масло – 200 г;.

яйця – 6 шт.;.

цукор – 300 г;.

родзинки – 275 г;.

цукор ванільний –1 ч.

дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні;.

сіль – дрібка.

Якщо дріжджі сухі, то змішати їх з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару.

Якщо дріжджі звичайні, спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару.

Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.

За цей час білки відокремити від жовтків.

Жовтки розтерти з цукром до білого кольору.

Білки збити в тугу піну.

У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити.

Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто.

Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину.

Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.

За цей час готуємо родзинки: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10-15 хвилин.

Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками.

Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні.

У тісто, яке підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин.

Поки готуємо форми: змастити оливковою або вершковою олією всі форми, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.

Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, інакше паска сильно «вийде» за її межі при випіканні.

Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже у них.

Розігріваємо духовку до 100°C.

Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку.

Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).

За час випічки дверцята духовки не відкривати.

Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими).

Робимо глазур: білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити.

Готовою глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх.

На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки.

Сирна паска у духовці.

Свіжий сир – 500 г;.

яйця – 4 шт.;.

цукор –150 г;.

масло – 100 г;.

манка – 1 ст.

родзинки – 100 г (можна взяти по стільки ж кураги або інших сухофруктів);.

шоколад – за бажанням;.

ванільний цукор – за смаком;.

цедра лимона – за смаком.

Сир має бути свіжим, не сухим, але й не дуже вологим.

Протираємо його через друшляк.

Протертий у такий спосіб сир стає ніжним і повітряним.

Якщо вже дуже хочеться пришвидшити процес, можна збити сир блендером.

У протертий сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою.

Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати.

Відділяємо жовтки від білків.

Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає.

Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо.

Потім збиваємо яєчні білки в густу піну.

Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо.

Тісто для неймовірно повітряної сирної паски готове!.

Готуємо формочки.

Найкраще випікати у металевих рознімних формах для пасок – з них найлегше буде діставати готові пасочки.

Якщо брати паперові форми, то їх слід дуже добре змастити маслом та обсипати манкою або панірувальними сухарями.

Ще такий нюанс – оскільки сирне тісто випікається довго, краще брати не вузькі й високі форми, а низькі та широкі.

І наповнювати їх на половину висоти.

Виклавши тісто в форми, ставимо їх на деко і в духовку.

Випікаємо при 150-170°C приблизно 1-1,5 години, залежності від духовки і розміру пасочок.

Коли серединка пасочок буде не рідкою, а верх стане рум’яним – вони готові.

Однак не треба поспішати їх діставати, бо в такому разі верх пасочок може сильно осісти.

Нехай охолонуть у духовці.

Прикрашайте таку смакоту за вашим бажанням.

Глазур для сирної паски можна зробити з розтопленого білого або темного шоколаду, посипати горішками або різаними цукатами.

Очищати від паперу і нарізати сирну паску краще, коли вони повністю охолонуть.

Царська сирна паска.

Сир – 1 кг;.

яйця – 5 шт.;.

масло – 100 г;.

цукор – 200 г;.

сметана – 200 г;.

мигдаль – 25 г;.

цукати – 25 г.

Сир протріть через сито, змішайте його з маслом, яйцями, сметаною і цукром.

Складіть все у каструлю, перемішайте і поставте на невеликий вогонь.

Постійно помішуйте дерев’яною ложкою.

Щойно маса дійде до кипіння (з’явиться перша бульбашка), зніміть з плити й поставте на лід або в каструлю з холодною водою.

Помішуйте безперервно, поки не охолоне.

Додайте мигдаль і цукати.

Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте під прес мінімум на 12 годин.

Паска у хлібопічці.

Борошно – 500-550 г;.

молоко – 100 мл;.

вершки – 100 мл;.

цукор – 110 г;.

вершкове масло – 50 г;.

яйця – 3 шт.;.

сіль – 0,5 ч.

дріжджі – 1,5 ч.

куркума – 1,5 ч.

курага – 40 г;.

родзинки – 40 г;.

ваніль, кардамон – за смаком.

У нагрітому до температури 40ºС молоці розведіть цукор, сіль, куркуму і масло, залийте у відерце і додайте до молока вершки.

Розбовтайте яйця виделкою і теж перелийте у відерце.

Просійте у відерце борошно, зробіть у центрі поглиблення і насипте в нього дріжджі.

Додайте ароматичні приправи.

Виставите режим «Солодкий хліб», розмір буханки – великий.

Через 15 хвилин після початку замісу додайте родзинки, цукати і курагу, нарізану дрібними кубиками.

Готову паску прикрасьте посипкою або глазур’ю з білка і цукрової пудри.

Панетоне, або паска по-італійськи.

Для тіста:.

Борошно – 600 г;.

дріжджі (швидкодіючі) – 1 пакетик;.

цукор – 150 г (для більш солодкої паски додайте 50-70 г цукру);.

йогурт (натуральний) – 120 мл;.

вода (тепла) – 220 мл;.

масло – 50 г;.

жовтки – 2 шт.

(+1 для змащування паски);.

молоко – 1 ст.

мак (зерна) – 1 ст.

родзинки – 100 г;.

цукор ванільний – 10 г;.

цедра апельсину або лимона – 1 ст.

сіль – 0,5 ч.

Для глазурі:.

цукрова пудра – 100 г;.

цедра апельсину або лимона – 1 ст.

лимонний сік – 1-2 ст.

Просійте борошно.

Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.

У невеликій ємності змішайте дріжджі з теплою водою, ванільним цукром і половиною цукру (75 г).

Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися.

У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру, йогуртом, розм’якшеним маслом і сіллю.

Додайте тонко натерту апельсинову цедру і мак.

Добре перемішайте до отримання однорідної маси.

Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями.

Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією.

Накрийте рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1-1,5 години.

За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.

Родзинки змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри.

Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки.

Розділіть тісто на кількість форм.

Слід пам’ятати, що форму для випічки потрібно заповнити не більш як на третину.

Розкладіть тісто у форми, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце на 1-1,5 години.

За цей час тісто має піднятися до країв форми.

Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст.

Духовку розігрійте до 180 ºС.

Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву.

Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте 30-45 хвилин (залежно від параметрів духовки і розміру форми).

Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.

Готові паски вийміть із духовки і дайте їм повністю охолонути у формах.

Дістаньте паски і покрийте глазур’ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст.

Посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
У Національному театрі Лесі Українки відбулася прем'єра вистави «Дім» Андрія Жолдака
Ukraine Art News
2025-09-14T08:12:28Z
Український міфологічний пантеон: погляд крізь об'єктив
Elle
2025-09-13T08:30:34Z
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
“Її голос заглушає крики українських дітей”: Залужний розкритикував виступ Анни Нетребко в Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-10T12:52:00Z
Андрій Заліско презентував оновлену версію хіта “Не поїду, не піду ’25”
Photo Lviv
2025-09-10T05:03:29Z
«If You know what I mean»: MONATIK і DOROFEEVA представили нову пісню та відеороботу
Elle
2025-09-09T13:30:44Z
ССО нагородили 91-річного ветерана УПА почесним нагрудним знаком "Вовча зграя"
Ukraine Art News
2025-09-08T18:18:41Z
Кількасот протестувальників вийшли до Королівської опери в Лондоні через виступ путіністки Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-08T17:15:44Z
У Чехії показали ілюстрації дітей з Херсона під час Днів української культури
Ukraine Art News
2025-09-14T19:12:34Z
У Харкові відкривається перше благодійне кафе
Хмарочос
2025-09-14T10:54:40Z
Подивіться на оздоблення бутіка в Києві, яке здобуло премію на конкурсі «Інтер’єр року – 2025»
Хмарочос
2025-09-14T10:54:37Z
«Охоронці культури» на захисті української ідентичності
Ukraine Art News
2025-09-14T09:00:32Z
Текстиль і кераміка: у Львові відкривається виставка-дослідження «Обійми пустоти»
Photo Lviv
2025-09-14T05:06:17Z
У Миколаєві відкрили виставку «Алея незламних міст»
Ukraine Art News
2025-09-13T17:12:32Z
Співак Melovin проходить психіатричне лікування: яка причина
Ukraine Art News
2025-09-13T16:15:28Z
Яким буде Львівський BookForum-2025: все про подію
Ukraine Art News
2025-09-13T16:00:35Z
У Раді Європи проходить виставка «Втрачене дитинство»
Ukraine Art News
2025-09-13T14:03:32Z
Ліам Гемсворт бореться з монстром в новому відео 4 сезону «Відьмака»
KinoFilms
2025-09-14T09:39:19Z
Українець у США виростив соняшник заввишки 10,9 м: його досягнення занесли до Книги рекордів Гіннеса
Ukraine Art News
2025-09-13T22:15:28Z
"Золота дзиґа - 2025": хто цьогоріч отримав національну кінопремію
Ukraine Art News
2025-09-13T19:00:39Z
Зеленський відзначив держнагородами 37 діячів українського кіно, шістьох із них - посмертно
Ukraine Art News
2025-09-13T15:15:29Z
Премія Довженка 2025 року присуджена творчому колективу фільму «Медовий місяць»
Ukraine Art News
2025-09-13T14:54:33Z
Бен Аффлек та Метт Деймон грають копів у першому трейлері фільму «Зрив»
KinoFilms
2025-09-13T11:45:20Z
День українського кіно: 10 фільмів, які варто переглянути
Ukraine Art News
2025-09-13T11:00:31Z
"Велика маленька брехня" отримає третій сезон: розпочалась робота над серіалом
Ukraine Art News
2025-09-12T14:00:29Z
Образ дня: Марго Роббі віддала шану Джорджіо Армані, поставши в напівпрозорій кутюрній сукні Armani Prive
Elle
2025-09-12T13:21:30Z
Забудовник отримав дозвіл на будівництво «Терас для Трускавця» за проєктом Drozdov & Partners
Хмарочос
2025-09-13T06:30:36Z
Цікаві сторінки історії Високого Замку. Частина 3
Photo Lviv
2025-09-13T05:12:17Z
Туризм і природа: як вулкани Азії формують унікальні ландшафти
Photo Lviv
2025-09-13T04:51:17Z
Новою євроколією рушили перші поїзди з Ужгорода до Європи
Хмарочос
2025-09-12T09:04:04Z
На Львівщині відреставрують костел і перетворять його на галерею та музей модерністської скульптури
Хмарочос
2025-09-12T08:51:49Z
На Полтавщині відновили сторічну будівлю колишньої школи в стилі українського модерну
Хмарочос
2025-09-12T06:09:50Z
У Яремче відновили ресторан, збудований без жодного цвяха
Хмарочос
2025-09-11T05:33:45Z
У канадській провінції Онтаріо відзначають місяць української культури
Ukraine Art News
2025-09-08T19:54:38Z
5 будинків на нестандартних ділянках — їх вмістили у щілини в забудові
Хмарочос
2025-09-08T13:03:42Z
Олег Сенцов став комбатом і пояснив, що потрібно для перемоги України
Ukraine Art News
2025-09-14T18:45:28Z
Історія нескорених: бій УПА з німцями за Загорівський монастир
Ukraine Art News
2025-09-14T16:30:41Z
«Київпастранс» представлятиме Київ на першому чемпіонаті світу з водіння трамваїв
Хмарочос
2025-09-14T10:54:39Z
Кава, що рятує серце: чому варто пити фільтрований напій
Photo Lviv
2025-09-14T05:12:18Z
Львівська лікарня ОХМАТДИТ відзначила 75-літній ювілей
Photo Lviv
2025-09-14T05:00:20Z
Святкова атмосфера на Торговій площі: як Біла Церква відзначала День міста
Ukraine Art News
2025-09-13T18:45:29Z
КМДА відхилила петицію щодо демонтажу занедбаного будмайданчика біля метро «Осокорки»
Хмарочос
2025-09-13T06:27:36Z
Фонд «Повернись живим» та Львівська ОВА передали військовим автівок на понад 24 мільйони
Photo Lviv
2025-09-13T05:00:21Z
Нідерланди відмовляться від участі в “Євробаченні-2026”, якщо до конкурсу допустять Ізраїль
Ukraine Art News
2025-09-12T17:48:30Z
Чому вам варто додати Maison de Beauté від Chanel у Парижі до свого travel-плану
Elle
2025-09-12T10:48:38Z
Картка для вигідних онлайн-покупок з безпекою, кешбеком і пільговим періодом
Хмарочос
2025-09-12T10:03:46Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z