MY.UAСтатті
Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти
Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти

Найсмачніша паска на Великдень – як приготувати ніжну й апетитну здобу: покрокові рецепти

Великдень, Світле Воскресіння Христове, або Пасха – найбільш шановане, урочисте й радісне свято у церковному календарі.

Воно є найважливішим святом богослужебного року, адже встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.

Церква називає його святом зі свят і торжеством усіх торжеств.

Одним із головних атрибутів великоднього столу є паски.

Ця солодка здобна випічка – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя.

Зазвичай запашну смакоту печуть у чистий четвер або в суботу напередодні свята.

Найкращі та найпопулярніші рецепти цієї великодньої страви, якою кожна господиня зможе здивувати своїх гостей у Світле Воскресіння Господнє.

Традиційна великодня паска.

Молоко – 500 мл;.

борошно – 1 кг;.

масло – 200 г;.

яйця – 6 шт.;.

цукор – 300 г;.

родзинки – 275 г;.

цукор ванільний –1 ч.

дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні;.

сіль – дрібка.

Якщо дріжджі сухі, то змішати їх з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару.

Якщо дріжджі звичайні, спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару.

Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.

За цей час білки відокремити від жовтків.

Жовтки розтерти з цукром до білого кольору.

Білки збити в тугу піну.

У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити.

Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто.

Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину.

Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.

За цей час готуємо родзинки: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10-15 хвилин.

Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками.

Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні.

У тісто, яке підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин.

Поки готуємо форми: змастити оливковою або вершковою олією всі форми, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.

Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, інакше паска сильно «вийде» за її межі при випіканні.

Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже у них.

Розігріваємо духовку до 100°C.

Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку.

Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).

За час випічки дверцята духовки не відкривати.

Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими).

Робимо глазур: білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити.

Готовою глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх.

На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки.

Сирна паска у духовці.

Свіжий сир – 500 г;.

яйця – 4 шт.;.

цукор –150 г;.

масло – 100 г;.

манка – 1 ст.

родзинки – 100 г (можна взяти по стільки ж кураги або інших сухофруктів);.

шоколад – за бажанням;.

ванільний цукор – за смаком;.

цедра лимона – за смаком.

Сир має бути свіжим, не сухим, але й не дуже вологим.

Протираємо його через друшляк.

Протертий у такий спосіб сир стає ніжним і повітряним.

Якщо вже дуже хочеться пришвидшити процес, можна збити сир блендером.

У протертий сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою.

Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати.

Відділяємо жовтки від білків.

Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає.

Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо.

Потім збиваємо яєчні білки в густу піну.

Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо.

Тісто для неймовірно повітряної сирної паски готове!.

Готуємо формочки.

Найкраще випікати у металевих рознімних формах для пасок – з них найлегше буде діставати готові пасочки.

Якщо брати паперові форми, то їх слід дуже добре змастити маслом та обсипати манкою або панірувальними сухарями.

Ще такий нюанс – оскільки сирне тісто випікається довго, краще брати не вузькі й високі форми, а низькі та широкі.

І наповнювати їх на половину висоти.

Виклавши тісто в форми, ставимо їх на деко і в духовку.

Випікаємо при 150-170°C приблизно 1-1,5 години, залежності від духовки і розміру пасочок.

Коли серединка пасочок буде не рідкою, а верх стане рум’яним – вони готові.

Однак не треба поспішати їх діставати, бо в такому разі верх пасочок може сильно осісти.

Нехай охолонуть у духовці.

Прикрашайте таку смакоту за вашим бажанням.

Глазур для сирної паски можна зробити з розтопленого білого або темного шоколаду, посипати горішками або різаними цукатами.

Очищати від паперу і нарізати сирну паску краще, коли вони повністю охолонуть.

Царська сирна паска.

Сир – 1 кг;.

яйця – 5 шт.;.

масло – 100 г;.

цукор – 200 г;.

сметана – 200 г;.

мигдаль – 25 г;.

цукати – 25 г.

Сир протріть через сито, змішайте його з маслом, яйцями, сметаною і цукром.

Складіть все у каструлю, перемішайте і поставте на невеликий вогонь.

Постійно помішуйте дерев’яною ложкою.

Щойно маса дійде до кипіння (з’явиться перша бульбашка), зніміть з плити й поставте на лід або в каструлю з холодною водою.

Помішуйте безперервно, поки не охолоне.

Додайте мигдаль і цукати.

Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте під прес мінімум на 12 годин.

Паска у хлібопічці.

Борошно – 500-550 г;.

молоко – 100 мл;.

вершки – 100 мл;.

цукор – 110 г;.

вершкове масло – 50 г;.

яйця – 3 шт.;.

сіль – 0,5 ч.

дріжджі – 1,5 ч.

куркума – 1,5 ч.

курага – 40 г;.

родзинки – 40 г;.

ваніль, кардамон – за смаком.

У нагрітому до температури 40ºС молоці розведіть цукор, сіль, куркуму і масло, залийте у відерце і додайте до молока вершки.

Розбовтайте яйця виделкою і теж перелийте у відерце.

Просійте у відерце борошно, зробіть у центрі поглиблення і насипте в нього дріжджі.

Додайте ароматичні приправи.

Виставите режим «Солодкий хліб», розмір буханки – великий.

Через 15 хвилин після початку замісу додайте родзинки, цукати і курагу, нарізану дрібними кубиками.

Готову паску прикрасьте посипкою або глазур’ю з білка і цукрової пудри.

Панетоне, або паска по-італійськи.

Для тіста:.

Борошно – 600 г;.

дріжджі (швидкодіючі) – 1 пакетик;.

цукор – 150 г (для більш солодкої паски додайте 50-70 г цукру);.

йогурт (натуральний) – 120 мл;.

вода (тепла) – 220 мл;.

масло – 50 г;.

жовтки – 2 шт.

(+1 для змащування паски);.

молоко – 1 ст.

мак (зерна) – 1 ст.

родзинки – 100 г;.

цукор ванільний – 10 г;.

цедра апельсину або лимона – 1 ст.

сіль – 0,5 ч.

Для глазурі:.

цукрова пудра – 100 г;.

цедра апельсину або лимона – 1 ст.

лимонний сік – 1-2 ст.

Просійте борошно.

Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.

У невеликій ємності змішайте дріжджі з теплою водою, ванільним цукром і половиною цукру (75 г).

Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися.

У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру, йогуртом, розм’якшеним маслом і сіллю.

Додайте тонко натерту апельсинову цедру і мак.

Добре перемішайте до отримання однорідної маси.

Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями.

Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією.

Накрийте рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1-1,5 години.

За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.

Родзинки змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри.

Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки.

Розділіть тісто на кількість форм.

Слід пам’ятати, що форму для випічки потрібно заповнити не більш як на третину.

Розкладіть тісто у форми, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце на 1-1,5 години.

За цей час тісто має піднятися до країв форми.

Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст.

Духовку розігрійте до 180 ºС.

Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву.

Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте 30-45 хвилин (залежно від параметрів духовки і розміру форми).

Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.

Готові паски вийміть із духовки і дайте їм повністю охолонути у формах.

Дістаньте паски і покрийте глазур’ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст.

Посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z