Якщо для приготування класичної шарлотки використовується бісквітне тісто, то в цьому рецепті Євген Клопотенко радить додати звичайний кефір.
Рецептом повітряного та дуже смачного яблучного пирога шеф-кухар ділиться на своєму сайті.
Інгредієнти для яблучного пирога на кефірі.
Яйця 2 шт.
Цукор 200 г.
Цукор ванільний 1 ч.
Кефір 250 мл.
Вершкове масло (додатково для змащування форми) 50 г.
Борошно 250 г.
Сіль 1 дрібка.
Розпушувач 1 ч.
Яблука (твердих сортів) 2-3 шт.
Кориця мелена 1 ч.
Цукрова пудра 1 ст.
ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ НА КЕФІРІ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ.
Духовку розігрійте до 180 градусів.
Змішайте в мисці 2 яйця і 200 г цукру.
Використовуйте ємність достатнього розміру, щоб в ній помістилося все тісто.
Якщо у вас є кухонна машина, можете замісити тісто в ній.
Додайте дрібку солі та 1 чайну ложку ванільного цукру.
Ретельно збийте суміш вінчиком.
Додайте 50 г м`якого вершкового масла і перемішайте масу до отримання однорідної консистенції.
Влийте до миски 250 мл кефіру.
Знову перемішайте вінчиком до повного об`єднання.
Я використовую звичайний магазинний кефір.
Додайте до маси 1 чайну ложку розпушувача і перемішайте вінчиком.
Часто можна побачити пораду, що розпушувач обов`язково потрібно змішати з борошном, але повірте мені, тут це не має ніякого значення.
Просійте 250 г борошна через сито і додайте борошно в миску, постійно перемішуючи суміш вінчиком.
Добре перемішайте масу до однорідного стану.
Готове тісто повинно вийти досить густим, як дуже густа сметана.
Візьміть форму для випікання діаметром 24-26 см і застеліть пергаментом.
Змастіть форму всередині невеликою кількістю вершкового масла.
2-3 яблука наріжте часточками товщиною приблизно 0,5 см.
Ви можете попередньо очистити яблука, якщо у них дуже тверда шкірка, а можете їх не чистити.
Влийте все тісто в форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній.
Якщо необхідно, акуратно розрівняйте тісто в формі за допомогою столової ложки.
Поверх тіста викладіть часточки яблук віялом, так щоб вони зайняли всю площу пирога.
Посипте яблука зверху 1 чайною ложкою меленої кориці та випікайте в духовці впродовж 30-40 хвилин.
Обов`язково перевіряйте готовність дерев`яною шпажкою, за необхідності трохи збільшіть час приготування.
Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.