MY.UAСтатті
Чим корисні яблука: цікава інформація від експертів
Чим корисні яблука: цікава інформація від експертів

Чим корисні яблука: цікава інформація від експертів

Існує безліч сортів і смаків цих плодів: одні - солодкі і соковиті, інші - кислі і терпкі.

Кожен сорт має унікальні характеристики і підходить для приготування різних страв.

Ведучий Олександр Лук'яненко і експерти ток-шоу навчать глядачів вибирати якісні яблука, розбиратися в розмаїтті їх сортів, а також розкажуть, чим вони корисні для нашого здоров'я.

Чим корисні яблука?.

«У яблуках багато вітамінів: А, С, В1, В2, Р і Е, - розповідає Олександр Лук'яненко.

- Вітамін А допомагає організму протистояти застуді та зберегти здоров'я очей.

Вітамін В2 і клітковина нормалізують травлення.

Вітамін С - хороша профілактика авітамінозу та допомога для злагодженої роботи серцево-судинної системи.

Також яблука багаті пектинами, які сприяють очищенню організму від токсинів, і кальцієм, який зміцнює зубну емаль і кістки.

А завдяки великій кількості заліза яблука рекомендують вживати дітям і вагітним».

А ще американські дослідження показали, що вживання яблук на 28% знижує ризик виникнення раку підшлункової залози.

Як правильно їсти яблука?.

«Яблука обов'язково повинні бути присутніми в раціоні, адже вони мають безліч цілющих властивостей, - каже гастроентеролог Ганна Комарова.

- Страви з яблук покращують роботу травної системи, допомагають при запорах, а завдяки харчовим волокнам підтримують мікрофлору кишечника.

Щоб яблука були максимально корисними, їх краще їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але не зрізати шкірку - саме під нею зберігається найбільше корисних для організму речовин.

Дорослій людині рекомендується з'їдати до 400 г яблук в день - це приблизно два великих плоди.

Людям, які страждають підвищеною кислотністю, краще їсти печені яблука, щоб уникнути проблем зі шлунком».

Як вибрати яблука?.

«Не варто вибирати дуже великі яблука, найоптимальніший розмір - середній, - вважає Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту.

- Візьміть в руки - яблуко має бути твердим і важким.

Від натурального яблука має приємно пахнути, бути присутнім свіжий і яскраво виражений аромат».

Також експерт розповів, які сорти яблук краще підходять для приготування різних страв:.

Яблука сорту «Симиренко»: терпкі, кисло-солодкі, соковиті і тверді.

Можна запікати або смажити часточками, не очищаючи від шкірки.

Завдяки кислуватому смаку їх часто використовують для приготування пирогів, м'ясних страв, як гарнір до качки.

Яблука сорту «Голден»: солодкі, соковиті, хрусткі, довго зберігаються.

Готуйте з «Голден» салати, використовуйте для випічки, приготування соку і соусів.

Яблука сорту «Ред Делішез»: м'які, солодкі, соковиті.

Найпопулярніша страва з них - «Яблуко в шоколаді».

Краще застосування для сорту - вживати свіжими.

Яблука сорту «Слава переможцям»: кисло-солодкі, ароматні, соковиті.

Краще застосування - їсти свіжими і використовувати для приготування соку і повидла.

Яблука сорту «Бая Маріса»: терпкі, солодкі, соковиті.

Краще за інших підходять для приготування соку.

Яблука сорту «Гренні Сміт»: терпкі, соковиті і тверді.

Підходять для приготування соку і пирогів.

Яблука сорту «Джаз»: солодкі, хрусткі.

Можна їсти свіжими, а також використовувати для приготування соку і випічки.

Що приготувати з яблук?.

«Найчастіше ці фрукти використовують для приготування випічки, - розповідає кондитер Наталія ЛЕВЕНЗОН.

- З яблуками роблять шарлотки і дріжджові пиріжки, яблучні кекси і штрудели, запіканки і пудинги, печиво і тарталетки, а ще яблучні оладки і млинці з яблуками.

Я ж рекомендую спробувати класичний французький рецепт «Тарт «Татен».

Це карамелізований яблучний пиріг, так звана перевернута випічка, коли в формі тісто поміщається над начинкою, а при подачі перевертається «догори ногами».

Яблучний Тарт «Татен».

Яблука - 1,5 кг.

Борошно - 1 склянка.

Цукор - 6 ст.

Вершкове масло - 150 г.

Холодна вода - 4 ст.

Дрібка солі.

Замішуємо пісочне тісто з борошна, 100 г охолодженого масла, 1 ст.

ложки цукру, з додаванням 3 ст.

ложки холодної води.

Загортаємо тісто в харчову плівку, відправляємо в холодильник.

Яблука очищаємо від шкірки і серцевини і нарізаємо тонкими часточками.

У гарячу сковороду насипаємо 5 ст.

ложок цукру, додаємо 1 ст.

ложку води, перемішуємо 5 хвилин.

За цей час цукор розчиниться і почне карамелізуватися, набуваючи коричнево-золотистого кольору.

Додаємо в пательню масло, що залишилося (50 г) і готуємо ще 5 хвилин, постійно перемішуючи, поки в пательні не утвориться вершкова карамель.

На дно круглої форми діаметром 25 см наливаємо карамель, зверху викладаємо шматочки яблук, красиво розклавши їх по колу.

Знову заливаємо карамеллю, а зверху викладаємо новий шар яблук.

Духовку розігріваємо до 180 ° С.

Ставимо туди форму з яблуками, накривши зверху листом фольги, і випікаємо близько 3 годин.

Дістаємо і даємо охолонути.

Тісто з холодильника розгортаємо по діаметру форми: воно повинно бути досить тонким - близько 3 мм.

Накриваємо їм яблука, краї кола притискаємо до форми, зайве тісто зрізаємо.

Знову накриваємо форму фольгою і випікаємо ще 30 хвилин при температурі 180 ° С - до золотисто-рум'яного кольору тіста.

Готовий пиріг виймаємо з духовки і залишаємо на півгодини, щоб карамель застигла.

Через півгодини накриваємо пиріг широким блюдом і акуратно перевертаємо.

Тарт «Татен» традиційно подають з кулькою морозива або збитими вершками.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Український міфологічний пантеон: погляд крізь об'єктив
Elle
2025-09-13T08:30:34Z
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
“Її голос заглушає крики українських дітей”: Залужний розкритикував виступ Анни Нетребко в Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-10T12:52:00Z
Андрій Заліско презентував оновлену версію хіта “Не поїду, не піду ’25”
Photo Lviv
2025-09-10T05:03:29Z
«If You know what I mean»: MONATIK і DOROFEEVA представили нову пісню та відеороботу
Elle
2025-09-09T13:30:44Z
ССО нагородили 91-річного ветерана УПА почесним нагрудним знаком "Вовча зграя"
Ukraine Art News
2025-09-08T18:18:41Z
Кількасот протестувальників вийшли до Королівської опери в Лондоні через виступ путіністки Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-08T17:15:44Z
5 яскравих моментів з MTV Video Music Awards 2025
Elle
2025-09-08T11:54:38Z
У Миколаєві відкрили виставку «Алея незламних міст»
Ukraine Art News
2025-09-13T17:12:32Z
Співак Melovin проходить психіатричне лікування: яка причина
Ukraine Art News
2025-09-13T16:15:28Z
Яким буде Львівський BookForum-2025: все про подію
Ukraine Art News
2025-09-13T16:00:35Z
У Раді Європи проходить виставка «Втрачене дитинство»
Ukraine Art News
2025-09-13T14:03:32Z
Остання мозаїка Алли Горської
Ukraine Art News
2025-09-13T09:00:37Z
Віталій Збукер розкриває секрети міста, яке подарувало світу фотографію
Photo Lviv
2025-09-13T05:06:18Z
Вінчання надії, або як любов відроджує перлину бароко у Годовиці
Photo Lviv
2025-09-13T05:03:19Z
«Віднайдене у втратах»: у Києві презентували артпроєкт про війну очима жінок
Ukraine Art News
2025-09-12T21:33:27Z
У Житомирі відкрили мистецький проєкт «Вежа: кроки пам'яті», присвячений Маріуполю
Ukraine Art News
2025-09-12T18:57:32Z
Зеленський відзначив держнагородами 37 діячів українського кіно, шістьох із них - посмертно
Ukraine Art News
2025-09-13T15:15:29Z
Премія Довженка 2025 року присуджена творчому колективу фільму «Медовий місяць»
Ukraine Art News
2025-09-13T14:54:33Z
Бен Аффлек та Метт Деймон грають копів у першому трейлері фільму «Зрив»
KinoFilms
2025-09-13T11:45:20Z
День українського кіно: 10 фільмів, які варто переглянути
Ukraine Art News
2025-09-13T11:00:31Z
"Велика маленька брехня" отримає третій сезон: розпочалась робота над серіалом
Ukraine Art News
2025-09-12T14:00:29Z
Образ дня: Марго Роббі віддала шану Джорджіо Армані, поставши в напівпрозорій кутюрній сукні Armani Prive
Elle
2025-09-12T13:21:30Z
Топ-5 цікавих фільмів 2025 року для домашнього перегляду
KinoFilms
2025-09-12T12:42:20Z
Стрічка «Ще одна шалена п'ятниця» стала найкасовішою комедією 2025 року
KinoFilms
2025-09-12T10:18:25Z
Новий фільм Птушкіна «Антарктида» поставив касовий рекорд українського прокату
KinoFilms
2025-09-12T09:39:27Z
Забудовник отримав дозвіл на будівництво «Терас для Трускавця» за проєктом Drozdov & Partners
Хмарочос
2025-09-13T06:30:36Z
Цікаві сторінки історії Високого Замку. Частина 3
Photo Lviv
2025-09-13T05:12:17Z
Туризм і природа: як вулкани Азії формують унікальні ландшафти
Photo Lviv
2025-09-13T04:51:17Z
Новою євроколією рушили перші поїзди з Ужгорода до Європи
Хмарочос
2025-09-12T09:04:04Z
На Львівщині відреставрують костел і перетворять його на галерею та музей модерністської скульптури
Хмарочос
2025-09-12T08:51:49Z
На Полтавщині відновили сторічну будівлю колишньої школи в стилі українського модерну
Хмарочос
2025-09-12T06:09:50Z
У Яремче відновили ресторан, збудований без жодного цвяха
Хмарочос
2025-09-11T05:33:45Z
У канадській провінції Онтаріо відзначають місяць української культури
Ukraine Art News
2025-09-08T19:54:38Z
5 будинків на нестандартних ділянках — їх вмістили у щілини в забудові
Хмарочос
2025-09-08T13:03:42Z
КМДА відхилила петицію щодо демонтажу занедбаного будмайданчика біля метро «Осокорки»
Хмарочос
2025-09-13T06:27:36Z
Фонд «Повернись живим» та Львівська ОВА передали військовим автівок на понад 24 мільйони
Photo Lviv
2025-09-13T05:00:21Z
Нідерланди відмовляться від участі в “Євробаченні-2026”, якщо до конкурсу допустять Ізраїль
Ukraine Art News
2025-09-12T17:48:30Z
Заповіт Джорджо Армані передбачає продаж його модної імперії
Ukraine Art News
2025-09-12T15:42:28Z
Як минув п’ятий Саміт перших леді та джентльменів
Elle
2025-09-12T14:09:27Z
Як повторити макіяж та зачіски з показу бренду Amelina SS26
Elle
2025-09-12T12:28:15Z
Watsons вчетверте став партнером бекстейдж на Ukrainian Fashion Week
Elle
2025-09-12T11:51:49Z
«Перші леді»: як працює платформа, що об’єднує українок в усьому світі
Elle
2025-09-12T11:39:54Z
Оприлюднили заповіт Джорджіо Армані: документ передбачає поступовий продаж компанії
Ukraine Art News
2025-09-12T11:27:32Z
Чому вам варто додати Maison de Beauté від Chanel у Парижі до свого travel-плану
Elle
2025-09-12T10:48:38Z
Картка для вигідних онлайн-покупок з безпекою, кешбеком і пільговим періодом
Хмарочос
2025-09-12T10:03:46Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z