Бойківський книш.
Добігає завершення тиждень, який обіцяє карантинні вихідні в домашньому колі.
Можливо це слушна нагода спробувати щось нове і приготувати якусь, незвичну у вашій сім’ї, страву?.
Про бойківські кулінарні рецепти традиційно розповідає голова бойківського товариства міста Львова, ґазда ресторації “Бойківська кухня” (вул.
Митрополита Андрея, 8) Андрій Німць.
Сьогодні мова піде про пиріжки-книші із картоплею та капустою.
Щоб приготувати книші вам потрібно:.
ДЛЯ ТІСТА:.
Борошно пшеничне — 500 г.
Молоко кисле — 350 г.
Сода — 9 г.
Сіль — 8 г.
Цукор — 4 г.
ДЛЯ НАЧИНКИ:.
Картопля варена — 300 г.
Капуста квашена — 235 г.
Цибуля ріпчата — 100 г.
Олія — 25 г (для смаження).
Яйце куряче — 1шт.
Сіль, перець.
Бойківські пиріжки-книші.
Спосіб приготування:.
У кисле молоко кімнатної температури додаємо соду, цукор і сіль.
Все ретельно перемішуємо і поступово всипаємо просіяне борошно.
Замішуєм тісто.
Чищену картоплю кладемо у каструлю, заливаємо водою і солимо.
Варимо на повільному вогні до готовності.
Гарячу картоплю розминаємо і даємо їй остигнути.
Квашену капусту відварюємо, віджимаємо і подрібнюємо ножем.
Окремо пасеруємо на повільному вогні, дрібно нашатковану ріпчату цибулю.
З’єднуємо картоплю, капусту і цибулю.
Додаємо сіль, перець до смаку.
Посипаємо робочу поверхню борошном і розкачуєм тонким шаром тісто.
Вирізаємо з тіста кружечки і викладаємо на середину начинку.
Защипуємо краї тіста так ,щоб середина залишалася відкритою.
Змащуємо яйцем і випікаєм у розігрітій духовці до золотистого кольору близько 30хв, при температурі 180 градусів.
Готові книші подаємо до перших страв, а також як самостійну страву зі сметаною або мачанкою.
Андрій НІМЕЦЬ.