MY.UAСтатті
Ким був та яку естетику творив автор українських грошей Георгій Нарбут
Ким був та яку естетику творив автор українських грошей Георгій Нарбут

Ким був та яку естетику творив автор українських грошей Георгій Нарбут

Від поштових марок та “Абетки” до українських грошей та герба. Спадщина Георгія Нарбута вражає своєю різноманітністю. За досить короткий період він створив сотні мистецьких творів. Його важко назвати лише графіком чи лише художником. Він був унікумом свого часу, але його багатий мистецький досвід невідомий широкому загалу.

Георгія Нарбута можна сміливо вважати творцем естетики української державності часів УНР та Гетьманату Скоропадського.

У цьому тексті ми намагаємось показати різноманітність спадщини Нарбута, а також розкрити особливості унікального стилю, який спирається на мотиви козацького бароко і якому немає аналогів у світі.

У листопаді 2020 року у видавництві “Родовід” вийшов легендарний “Нарбутівський збірник” - книга, яку готували ще за життя художника, але в 1933-му, коли вона вийшла, тираж знищили у друкарні. Дивом вціліли кілька екземплярів, за одним із них, який перебуває в бібліотеці доктора історичних наук Сергія Білоконя, і вдалося реконструювати Збірник.Там зібрані мистецтвознавчі тексти першої третини ХХ століття, спогади про Нарбута і твори митця різних періодів.

Цього ж року трошки раніше вже друком вийшла збірка “Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута” від видавництва Олександра Савчука, в яку увійшли всі досі збережені літери. Ілюстрації з цих двох книг використані в тексті.

Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута. Видавець Олександр Савчук, 2020.

Нарбут: початок

За своє коротке життя Георгій Нарбут встиг пожити в Російській імперії, при УНР, Гетьманаті Скоропадського і трошки навіть в Радянській Україні.

Рід Нарбутів походив з Глухова, з козацької старшини. Згодом митець навіть створить герб свого роду. Взагалі геральдика була однією з пристрастей Нарбута. У 1914 році він оформлює “Малоросійський Гербовник”, а наступного року працює вже над “Гербами гетьманів Малоросії”.

Малоросійський гербовник він оформляє на замовлення чернігівського дворянства — нащадків давніх козацьких родів. Під час цієї роботи він надихався козацькою бароковою спадщиною.

“Нарбут розробляє уніфікований гербовий щит подібно до козацької графіки барокової ”, — розповідає Богдан Завітій, співредактор Нарбутівського збірника.

Період козаччини дуже приваблював Нарбута. Саме у яскравому та самобутньому козацькому бароко він черпав натхнення для створення унікального українського нарбутівського стилю.

Велика любов до українського та прагнення ідентифікувати себе як нащадка козацького роду проявилося у підході до інших праць. Що б він не робив: оформлював “Абетку” чи створював поштові марки — елементи типово українського в графіці та вплив козацького бароко неможливо було не помітити.

Петербурзький період Нарбута

Георгій Нарбут першу свідому частину життя з 1906 по 1917 рік прожив у Петербурзі. У 1909 році їде на навчання в Мюнхен в школі Симона Голлоші, та через рік повертається.

У Петербурзі Нарбут входить до провідного мистецького угрупування “Мир искусства”, його талант визнають сучасники.

І хоча саме в цей період він створює багато своїх шедеврів, навіть російські казки він оформляє у своєму, не схожому ні на кого стилі. Так в ілюстраціях до казки Василя Жуковського “Як миші кота ховали” 1910 року чітко прослідковуються козацькі мотиви. Кіт ніби гетьман: з булавою в руці й з печаткою на грудях. А прикінцеве зображення Царя Ірінарія схоже на геральдичне зображення.

ілюстрація з інтернету

Окрім того, Нарбут займався оформленням обкладинок книжок та журналів. Одні з його найвідоміших робіт — обкладинки літературно-художнього сатиричного журналу “Лукомор’є”, який виходив друком у Петербурзі у 1914-1916 роках.

Перший після Володимира Великого і Ярослава Мудрого, хто зобразив тризуб на грошах

Герб УНР, де зображений козак з мушкетом, а над ним — тризуб — вважається однією з найвідоміших праць Нарбута. Проте він доклав руку майже до всіх головних символів державності того періоду.

Георгія Нарбута можна сміливо вважати батьком українських банкнот. Купюри його авторства номіналом 100 та 500 гривень (1918 рік) — приклад самобутньої графіки митця і давніх українських символів часів козацтва.

“Він (Ред.: Нарбут) втілив мрію Михайла Грушевського, який хотів зобразити на гербі робітника з плугом і селянку з серпом. До цього не дійшло, але на цій банкноті 100 гривень Георгій Нарбут цю ідею втілив ”, — говорить Богдан Завітій, співредактор Нарбутівського збірника

Перші ескізи банкнот графік створював ще у 1916 році до проголошення незалежності. Це була банкнота у 100 карбованців.

“Георгій Нарбут - перша людина після Володимира Великого та Ярослава Мудрого, хто зобразив тризуб на українських грошах”, — наголошує Богдан Завітій.

Його унікальна манера дозволила органічно вписати тризуб, робітника і селянку, барокові мотиви та тогочасну сучасність на одному клаптику паперу.

Загалом можна сказати, що Георгій Нарбут є автором 13 з 24 банкнот, випущених за часів української державності у 1917-1920 (і за Центральної Ради, і за Скоропадського, і за Директорії).

Два герби однієї України

Нарбут брав активну участь у створенні українського герба, подавав у комісію свої ескізи. І хоча офіційно гербом УНР було визнано Тризуб Володимира Великого (зараз — малий Державний Герб України), Нарбут вважав, що на гербі має бути зображений козак з мушкетом. Ескіз герба з тризубом розробив Василь Кричевський.

Нарбутівський ескіз герба дуже алегоричний. У центрі синього щита розміщувався козак з мушкетом, над щитом — тризуб. Навколо щита — багряний рослинний орнамент в бароковому стилі. Так в одному ескізі митець показав тяглість української державності від Володимира Великого, поєднуючи це з козацьким бароко.

Герб України, Георгій Нарбут. Ілюстрація надана видавництвом "Родовід".

Наразі немає затвердженого Великого Герба України. Відповідний проєкт був розроблений ще 2009 року. Влітку 2020 року дискусії поновилися.

У часи Гетьманату Павла Скоропадського мода на “козаччину” поновилася. Тому стиль Георгія Нарбута здобув популярність. В той час у липні 1918 він розробив малу Державну Печатку. У центрі — козак, як на гербі, а по колу напис нарбутівським шрифтом — ДЕРЖАВNЕ СЕКРЕТАРСТВО. Латинська “N” не просто так з’явилася. Це була його своєрідна особливість - замість кириличної “Н” писати латинську “N”. Так нарбутівський шрифт відрізнявся від інших.

Печатка, Георгій Нарбут. Ілюстрація надана видавництвом "Родовід".

Нарбутівська “Абетка”

Особливість Нарбутівського шрифту можна побачити в його “Абетці”. На жаль, через швидку смерть від хвороби у 1920 році Нарбут не встиг закінчити її.

За життя Георгій Нарбут випустив два варіанти “Абетки”: у 1917 варіант 14 літер з обкладинкою, а в і 1919 року розробив ще 3 літери.

Самобутній нарбутівський стиль мислення та зображення можна прослідкувати у його “Абетці”. Наприклад, у розділі з літерами “Г” та “Ґ” зображені гетьман, голуб та ґвинт. А в оформленні “Абетки”, так само як в багатьох інших творах, бачимо референси із козацького бароко.

“Нарбут подавав як графічне зображення літер, так і літери з квіткового орнаменту. Ці літери з квіткового орнаменту вже готові заглавні літери до публікації”, — говорить про особливість нарбутівського шрифту Богдан Завітій.

Фрагмент літери "Б" з абетки 1917 року зберігається у Харківському художньому музеї. На цьому малюнку можна побачити рукописні примітки Нарбута: “Б. Башта. Береза. Бугай. Бароко”.

Літера "Б" з "Абетки" Георгія Нарбута. Ілюстрація надана видавництвом Олександра Савчука.

Не тільки автор грошей та герба

Спадщина Георгія Нарбута настільки різноманітна, що називати його тільки автором герба чи грошей було б досить дивно.

За словами Богдана Завітія, період Гетьманату Скоропадського був найвдалішим та найплодовитішим для творчості Нарбута.

“Георгій Нарбут проєктував костюми для Гетьмана та генерального судді, малював костюми військових одностроїв, і навіть, розробляв крісла для державного сенату”, — розповідає про багатогранність творчості Нарбута Богдан Завітій.

Після падіння Гетьманату Нарбут ще й намалював карикатуру на Павла Скоропадського наприкінці 1918 року. На малюнку Симон Петлюра в образі пса справляє малу нужду на символи гетьманської влади. Таким чином у зміні стилю і форм мистецького доробку можна прослідкувати і зміну влади на українських землях.

Пес мочащийся. Георгій Нарбут. Ілюстрація зі статті Історичної правди.

Окрім оформлення книжок, геральдичних досліджень та розробки державних символів, Георгій Нарбут розробив ще й перші українські поштові марки, номіналом 30-40-50 шагів. Деякий час марки функціонували як монети.

Марка. Георгій Нарбут. Ілюстрація надана видавництвом "Родовід".

Апогеєм творчості Нарбута могли стати ілюстрації до перевидання “Енеїди” Івана Котляревського. Проте, на жаль, він встиг зробити лише одну ілюстрацію.

Еней. Єдина ілюстрація до "Енеїди" Івана Котляревського. Георгій Нарбут. Ілюстрація надана видавництвом "Родовід".

Він приніс в Україну творчий неспокій

Нарбут був людиною дуже незвичайною. За словами упорядника арткниги “Нарбут” Богдана Завітія “був людиною енергійною, імпульсивною, був людиною-вулканом, неймовірно працьовитим”.

Підтвердженням цього є кількість та розмаїття його творчої спадщини. Нарбута свідомо можна назвати творцем української сучасної державницької стилістики. Адже його напрацювання та ескізи вплинули на те, як і зараз виглядає український Герб, гривні, марки та багато чого іншого.

“Він зумів згуртувати довкола себе учнів і послідовників, які потім розвивали нарбутівський стиль. Він приніс в Україну мистецький вогонь, творчий неспокій і пошуки свого” — підсумовує Богдан Завітій.

Через стилізування робіт під козацьке бароко він виробив новий стиль. Надихався зразками минулого, щоб творити сучасність.

Постать Георгій Нарбута відображена у його роботах та великій кількості послідовників його стилю. Його роботи початку ХХ сторіччя можна сміливо брати до уваги у сучасних розробках. І це буде стильно, незвично, і безумовно красиво.

нарбут естетика бароко


Що читати далі

Росія відступає. Україна перемагає? Для початку нам треба зупинити спроби Кремля «підкорити Київ»
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Алина Гросу показала новые фото со свадьбы: фанаты артистки уверены, что ее мужем стал российский актер
Gloss
2024-03-25T15:09:54Z
МастерШеф 13 сезон. Випуск 5 від 09.03.2024
InfoHome
2024-03-18T19:51:40Z
Ксения Мишина подтвердила слухи о новом романе, опубликовав пикантные фото с мужчиной
Gloss
2024-03-18T15:49:25Z
99‑летняя пловчиха из Канады побила три мировых рекорда за один день
Gloss
2024-01-30T14:00:53Z
Украинский режиссер Таня Муиньо сняла музыкальный клип для Дженнифер Лопес
Gloss
2024-01-30T12:30:52Z
Порно-актриса из Одессы снялась в фотосессии, где прикрыла свои интимные зоны шевронами с символикой Украины
Gloss
2024-01-22T16:21:46Z
Самопровозглашенная королева «ДНР» показала, как выглядела до пластических операций
Gloss
2024-01-10T14:54:44Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
В ТОП-50 трендов Украины на Spotify среди лидеров песня «Да, я русский»
Gloss
2024-04-10T13:13:08Z
Впервые на обложку Playboy попала Саманта Эверли – модель, созданная искусственным интеллектом
Gloss
2024-03-06T16:07:11Z
Украинская группа Quest Pistols презентовала зажигательный клип на новый трек «Безумная»
Gloss
2024-03-01T17:04:23Z
OnlyFans-модели обходят цензуру Инстаграма, притворяясь кормящими мамочками
Gloss
2024-02-29T14:19:03Z
Филипп Киркоров приехал в оккупированную Горловку выступать перед российскими военными
Gloss
2024-02-13T14:33:54Z
«Песня года» и «Лучший исполнитель»: названы номинанты на премию BRIT Awards 2024
Gloss
2024-01-25T14:03:53Z
Объявлены лучшие снимки природы в 2023 году по версии BIFA
Gloss
2023-12-29T16:30:53Z
DOROFEEVA выпустила новый трек и посвятила его своим хейтерам
Gloss
2023-12-07T13:58:03Z
Украинский трейлер биографического фэшн фильма «Джон Гальяно: взлет и падение»
KinoFilms
2024-05-03T19:30:47Z
Трейлер украинской комедии «Редакция»
KinoFilms
2024-05-03T10:51:41Z
Украинский трейлер необычной комедии «Приключения бигфутов» с Джесси Айзенбергом
KinoFilms
2024-05-01T08:27:35Z
Disney представил трейлер приквела "Короля Льва": мультфильм о молодом Муфасе
Gloss
2024-04-30T17:37:17Z
Любомир Левицкий приглашает на фильм «Мы были рекрутами»
KinoFilms
2024-04-30T16:54:41Z
Не пропустите допремьерные показы мультфильма «10 жизни» с 1 мая
KinoFilms
2024-04-30T09:30:50Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Сверхъестественное. Души умерших»
KinoFilms
2024-04-29T17:42:38Z
Украинский тизер-трейлер фильма «Муфаса: Король лев» от Disney
KinoFilms
2024-04-29T13:30:42Z
Украинский трейлер фильма «Одна жизнь» с Энтони Хопкинсом и Хеленой Бонэм Картер
KinoFilms
2024-04-29T11:57:46Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Португальский город Анадия затопило вином: миллионы литров алкоголя полилось по улицам
Gloss
2023-09-12T11:39:36Z
Палатки с условиями пятизвездочного отеля: что такое глемпинг и как открыть такой бизнес
MC Today
2023-09-05T08:51:40Z
Люди с теплыми ладонями охотнее идут на сотрудничество
Men's Life
2024-05-06T17:40:03Z
Стало известно, почему мужчины живут меньше женщин
Men's Life
2024-05-06T17:40:01Z
Муж-домохозяин, жена зарабатывает: возможно ли счастье?
Men's Life
2024-05-03T19:48:51Z
Nike выпустил куртку для походов, которая превращается в палатку
Gloss
2024-05-03T15:46:20Z
В Украине нашли две крупные подпольные фабрики, где производили подделки 15 мировых брендов одежды и обуви
Gloss
2024-05-01T15:13:00Z
Социальные сети доводят людей до депрессии
Men's Life
2024-04-30T07:58:03Z
Эксперты рассказали, из-за чего полным людям сложно нарастить мышцы
Men's Life
2024-04-29T08:14:36Z
Секс после длительного воздержания
Men's Life
2024-04-29T08:14:35Z
Специалисты выяснили, как можно нейтрализовать негативное воздействие глутамата натрия
Men's Life
2024-04-29T08:14:35Z
AMD Ryzen AI 9 HX 170 — один из первых процессоров семейства Strix Point
Overclockers
2024-05-07T11:22:36Z
Приближается выход мобильных процессоров AMD Strix Point с архитектурой Zen 5
Overclockers
2024-05-07T10:10:05Z
Bethesda анонсировала QuakeCon 2024
Overclockers
2024-05-07T07:16:06Z
Игра Hades II вышла в ранний доступ
Overclockers
2024-05-07T06:10:02Z
XFX выпустила видеокарту Radeon RX 7900 XTX в модификации Phoenix Nirvana
Overclockers
2024-05-06T12:49:29Z
Слух: в этом году линейка видеокарт Nvidia Blackwell будет представлена только GeForce RTX 5090
Overclockers
2024-05-06T10:25:18Z
Суперкомпьютер Cheyenne был продан на аукционе за $480 тысяч. В 2016 году он был на 20 месте рейтинга TOP500
Overclockers
2024-05-06T09:07:05Z
AceMagic анонсировала мини-ПК в форме истребителя из «Звездных войн»
Overclockers
2024-05-06T08:31:19Z
Известный оверлокер намекнул на анонс процессоров Intel Arrow Lake-S в третьем квартале
Overclockers
2024-05-03T10:25:09Z
Пеку куличи каждый год вот уже 20 лет! Наш семейный рецепт куличей влажные, мягкие, не черствеют
InfoHome
2024-05-03T11:36:58Z
Всегда готовлю их на пасху! Вкуснейшие булочки с беспроигрышной начинкой! Сдобное тесто для выпечки
InfoHome
2024-05-02T11:54:53Z
До сих пор вы готовили его неправильно! Вот как цветная капуста получается лучше мяса
InfoHome
2024-05-01T12:48:53Z
От этой выпечки все без ума! Пеку на все выходные и праздники. Супер пироги с разными начинками!
InfoHome
2024-04-30T12:03:50Z
Творожная запеканка, вкуснейшая. Всё смешал и в духовку. Одного кусочка будет мало
InfoHome
2024-04-30T11:57:49Z
4 шикарных закуски на пасху! Так красиво и легко!
InfoHome
2024-04-29T12:30:59Z
Приготовьте их на пасху и вы скажете мне спасибо: рецепт, который покорил "всех" моих гостей
InfoHome
2024-04-29T11:54:48Z
Салат из огурцов. Этот рецепт салата вас покорит! Необыкновенный вкус, нежная и ароматная заправка!!
InfoHome
2024-04-29T11:45:58Z
Куличи. от этих пасок в восторге и взрослые и дети! Нежные, тают во рту. С каждым днем вкуснее
InfoHome
2024-04-27T11:34:00Z