MY.UAСтатті
Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати
Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати

Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати

Серед всього того, що ми щодня бачимо на полицях в магазинах та на ринках, є товари, які ми можемо назвати повсякденними. Але дивлячись на них, ми навряд будемо замислюватися, звідки вони беруться. Вони і не дорогі, і їх всюди можна придбати. Оселедець не зникав навіть на початку 90-х, залишаючись дешевим і доступним. А в країнах Скандинавії, звідки постачають його, оселедець взагалі у топі харчового раціону. Цю рибу там вживають в рази більше, аніж у нас.

Північне море – частина Атлантичного океану, омиває береги Норвегії, Данії, Нідерландів, Німеччини, Франції, Бельгії та Великобританії. На перший погляд, взимку рибалкам там взагалі нічого робити, але саме зима – найгарячіша пора. Саме взимку розгортається справжнє полювання. До тих ділянок Північного моря, де виловлюють оселедець, просто так не дістатися. А велика кількість акваторій, де виловлюють цю рибу, із листопада до квітня взагалі недоступні для суден не льодового класу.

Читайте: Ціна на хліб знову зросла. Яка альтернатива та як спекти хліб у домашніх умовах

Полювання на оселедця відбувається в періоди підходу його до берегів: дрібного оселедця – на півночі, жирного – в Центральній Норвегії, великого та нерестового – у Південній Норвегії. За добу рибалки можуть виловити понад 100 тис. т оселедця. Далі риба потрапляє на обробку. На експорт її заморожують. Перекупники на власний розсуд або продають рибу у первісному вигляді, або засолюють.

В Україні на ринках та в магазинах є різний оселедець: заморожений, пресерви, готове філе, засолений у діжках. Шеф-кухарка та учасниця Мастер Шеф. Професіонали-2 Юлія Кушнір готує страви для ресторанів, використовуючи оселедця з діжки. За зовнішнім виглядом вона оцінює якість товару.

— Якщо десь є на рибі ушкодження, шкірка злізла або подряпана, такий оселедець вам брати не рекомендую. Якщо в оселедця на черевці будуть кістки випирати – теж не варто його брати.

Звертайте увагу на колір розсолу, в якому лежить риба. Він має бути прозорим, без “нафтових” розводів. Максимум, що там може бути – це бульки від жиру оселедця, розповідає власниця рибної ятки Катерина.

— Коли рибу привозять в магазин у відкритому відрі, вона  може зберігатися не більше 72 годин. Потім вона починає робитися м’якою, темніє, мутніє розсіл, риба втрачає товарний вигляд.

Перевіряйте колір зябер у оселедця. Якщо вони коричневі, зі слизом – риба несвіжа. За зовнішнім виглядом можна з’ясувати не тільки якість, а ще й смак. За кольором очей оселедця шеф–кухарка Юлія визначає, наскільки він солений.

— Щодо очей, так як на іншій рибі, ми не орієнтуємося за кольором взагалі. Тут немає такого поняття: каламутне чи не каламутне око. Це риба маринована, тому що червоніше око, то менш солена риба.

А ще, виявляється, дуже легко визначити рибу з ікрою, тобто відрізнити хлопчика від дівчинки. Самець худіший, із сутулою спиною. Ніс витягнутий та вузький. Самка, навпаки, у спині прогинається, а от черево пухке та звисає. Якщо трохи натиснути на нього, потече ікра. Коштує кілограм оселедця 57 грн. Заморожений – на 10 грн дешевший. Юлія на ці гроші придбала дві великі рибини.

— Ми придбали два оселедці, і цього вистачить на цілий сет закусок. Але спочатку рибу треба почистити. Я це роблю за одну хвилину. Щоб зняти шкірку з оселедця, зробіть надріз біля голови та вздовж хребта. Так буде зручніше захопити цю ділянку рукою. Щоб легко вилучити хребет, покладіть рибу черевцем вниз, щільно притисніть по лінії хребта до дошки і обережно видаліть його. Разом з хребтом відокремляться і дрібні кістки.

Звісно, простіше купити вже порізаний оселедець – без кісток у банці. На магазинних полицях  вибір чималий. Однак і шеф-кухарі, і лікарі не радять споживати рибу, яку зберігають місяцями. До того ж, вона не вигідна для вашого гаманця – 200 г пресерви коштує майже як кілограм цілої риби. Дієтологиня Людмила Гончарова радить оселедець засолювати самостійно.

— Ми цінуємо оселедець за його смак. І до святкового столу люди вже почали купувати його у готовому вигляді: в упаковках, зі спеціями, із маринадами. Насправді вживання оселедця, який довго перебуває у сольовому екстракті із оцтом, шкідливе. Це буде затримувати воду, викликати набряки, порушувати роботу серцево-судинної системи, обмінні процеси.

А ще дієтологиня Юлія Гончарова зазначає, що звичайний оселедець ніяк не гірший за дорогу червону рибу. Бо містить ті самі необхідні організмові вітаміни та мінерали. В ньому є Омега-3, вітаміни А, E, D та корисні мінерали – йод, фтор, кальцій, фосфор, магній та цинк.

В 100 г оселедця міститься три денних норми вітаміну D. Він необхідний особливо для дітей, коли ростуть кістки, а ще для правильного функціонування нирок. Вітамін D важливий особливо взимку, коли нашому організму бракує сонячних променів. Взагалі всі вище згадані вітаміни та мінерали, які містяться в оселедці, позитивно впливають на роботу мозку, покращують зір. А м’ясо оселедця – ідеальне джерело білка для організму, каже дієтологиня Людмила Гончарова.

— Немає не корисної риби. Вона вся корисна. Червона риба містить більше Омега-3. Оселедець – трохи менше, ось і все. Але кількість майже однакова. Рибу треба їсти, бо нам потрібні мінерали океанічні та морські. Нестача мінералів, того ж фтору, йоду, міді буде негативно впливати на наше здоров’я. Немає значення, живете ви на березі моря чи ні. Омега-3 має бути у вас у щоденному раціоні харчування. Тому риба – обов’язковий продукт, якщо ви хочете жити без хвороб.

Шеф-кухарка Юлія Кушнір готує страви із недорогого оселедця і для фешенебельних ресторанів, в яких вона працює, і для своєї родини. От тільки в ресторанах подають цю рибу не в олії з картоплею. А готують страви скандинавської кухні. Юлія показала, як приготувати дві прості і дешеві страви: Стьогдесільд та Смореброди.

Рецепт данської страви Стьогдесільд

Вам знадобиться: один слабосолений оселедець, житній хліб, яблучний оцет, вода, цукор, сіль, лавровий лист, житнє борошно.

  • Треба почистити оселедець та розрізати на шматки по 5 см.
  • Запанірувати шматки оселедця у житньому борошні.
  • Обсмажити оселедець з обох боків. Покласти на серветку, аби прибрати зайвий жир.
  • Змішати у каструлі 3 ложки яблучного оцту, 150 г води, 3 столові ложки цукру та ¼ ложку солі, 3 лаврових листки. Закип’ятити, дати охолонути та залити шматочки риби цим розсолом.
  • Житній хліб порізати на трикутники, підсмажити на пательні без олії.
  • Смажений оселедець викласти на житні грінки. Для краси та смаку посипати зеленою цибулею та кінзою.
Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати / 4 фотографии

А для приготування Сморебродів смажити нічого не треба, але доведеться зварити буряки. Перемішати їх у блендері зі сметаною та французькою гірчицею. Намастити цим кремом грінки і покласти на них слабосолений оселедець. Для краси та смаку можна додати зелену цибулю.

Вартість кожної страви не перевищує 15 грн. Найдорожче тут – сметана та кінза. Експериментуйте і смачного вам!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Как правильно пить джин: практические советы
Gloss
2025-10-03T11:47:39Z
A new era of clean: when beauty becomes public health
Elle
2025-10-03T11:45:13Z
Алкоголь по-разному влияет на поведение мужчин и женщин
Men's Life
2025-10-01T08:30:25Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Aston Martin представил роскошную детскую коляску стоимостью $3000
Gloss
2025-09-22T17:12:39Z
Meta представила умные очки Ray-Ban Display: ИИ-функции, экран в линзе и сенсорный браслет
Gloss
2025-09-18T12:09:32Z
How Ruoyun Dai's journey from architecture to digital design is changing contemporary gallery experiences
Elle
2025-09-12T12:18:54Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z