MY.UAСтатті
Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати
Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати

Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати

Серед всього того, що ми щодня бачимо на полицях в магазинах та на ринках, є товари, які ми можемо назвати повсякденними. Але дивлячись на них, ми навряд будемо замислюватися, звідки вони беруться. Вони і не дорогі, і їх всюди можна придбати. Оселедець не зникав навіть на початку 90-х, залишаючись дешевим і доступним. А в країнах Скандинавії, звідки постачають його, оселедець взагалі у топі харчового раціону. Цю рибу там вживають в рази більше, аніж у нас.

Північне море – частина Атлантичного океану, омиває береги Норвегії, Данії, Нідерландів, Німеччини, Франції, Бельгії та Великобританії. На перший погляд, взимку рибалкам там взагалі нічого робити, але саме зима – найгарячіша пора. Саме взимку розгортається справжнє полювання. До тих ділянок Північного моря, де виловлюють оселедець, просто так не дістатися. А велика кількість акваторій, де виловлюють цю рибу, із листопада до квітня взагалі недоступні для суден не льодового класу.

Читайте: Ціна на хліб знову зросла. Яка альтернатива та як спекти хліб у домашніх умовах

Полювання на оселедця відбувається в періоди підходу його до берегів: дрібного оселедця – на півночі, жирного – в Центральній Норвегії, великого та нерестового – у Південній Норвегії. За добу рибалки можуть виловити понад 100 тис. т оселедця. Далі риба потрапляє на обробку. На експорт її заморожують. Перекупники на власний розсуд або продають рибу у первісному вигляді, або засолюють.

В Україні на ринках та в магазинах є різний оселедець: заморожений, пресерви, готове філе, засолений у діжках. Шеф-кухарка та учасниця Мастер Шеф. Професіонали-2 Юлія Кушнір готує страви для ресторанів, використовуючи оселедця з діжки. За зовнішнім виглядом вона оцінює якість товару.

— Якщо десь є на рибі ушкодження, шкірка злізла або подряпана, такий оселедець вам брати не рекомендую. Якщо в оселедця на черевці будуть кістки випирати – теж не варто його брати.

Звертайте увагу на колір розсолу, в якому лежить риба. Він має бути прозорим, без “нафтових” розводів. Максимум, що там може бути – це бульки від жиру оселедця, розповідає власниця рибної ятки Катерина.

— Коли рибу привозять в магазин у відкритому відрі, вона  може зберігатися не більше 72 годин. Потім вона починає робитися м’якою, темніє, мутніє розсіл, риба втрачає товарний вигляд.

Перевіряйте колір зябер у оселедця. Якщо вони коричневі, зі слизом – риба несвіжа. За зовнішнім виглядом можна з’ясувати не тільки якість, а ще й смак. За кольором очей оселедця шеф–кухарка Юлія визначає, наскільки він солений.

— Щодо очей, так як на іншій рибі, ми не орієнтуємося за кольором взагалі. Тут немає такого поняття: каламутне чи не каламутне око. Це риба маринована, тому що червоніше око, то менш солена риба.

А ще, виявляється, дуже легко визначити рибу з ікрою, тобто відрізнити хлопчика від дівчинки. Самець худіший, із сутулою спиною. Ніс витягнутий та вузький. Самка, навпаки, у спині прогинається, а от черево пухке та звисає. Якщо трохи натиснути на нього, потече ікра. Коштує кілограм оселедця 57 грн. Заморожений – на 10 грн дешевший. Юлія на ці гроші придбала дві великі рибини.

— Ми придбали два оселедці, і цього вистачить на цілий сет закусок. Але спочатку рибу треба почистити. Я це роблю за одну хвилину. Щоб зняти шкірку з оселедця, зробіть надріз біля голови та вздовж хребта. Так буде зручніше захопити цю ділянку рукою. Щоб легко вилучити хребет, покладіть рибу черевцем вниз, щільно притисніть по лінії хребта до дошки і обережно видаліть його. Разом з хребтом відокремляться і дрібні кістки.

Звісно, простіше купити вже порізаний оселедець – без кісток у банці. На магазинних полицях  вибір чималий. Однак і шеф-кухарі, і лікарі не радять споживати рибу, яку зберігають місяцями. До того ж, вона не вигідна для вашого гаманця – 200 г пресерви коштує майже як кілограм цілої риби. Дієтологиня Людмила Гончарова радить оселедець засолювати самостійно.

— Ми цінуємо оселедець за його смак. І до святкового столу люди вже почали купувати його у готовому вигляді: в упаковках, зі спеціями, із маринадами. Насправді вживання оселедця, який довго перебуває у сольовому екстракті із оцтом, шкідливе. Це буде затримувати воду, викликати набряки, порушувати роботу серцево-судинної системи, обмінні процеси.

А ще дієтологиня Юлія Гончарова зазначає, що звичайний оселедець ніяк не гірший за дорогу червону рибу. Бо містить ті самі необхідні організмові вітаміни та мінерали. В ньому є Омега-3, вітаміни А, E, D та корисні мінерали – йод, фтор, кальцій, фосфор, магній та цинк.

В 100 г оселедця міститься три денних норми вітаміну D. Він необхідний особливо для дітей, коли ростуть кістки, а ще для правильного функціонування нирок. Вітамін D важливий особливо взимку, коли нашому організму бракує сонячних променів. Взагалі всі вище згадані вітаміни та мінерали, які містяться в оселедці, позитивно впливають на роботу мозку, покращують зір. А м’ясо оселедця – ідеальне джерело білка для організму, каже дієтологиня Людмила Гончарова.

— Немає не корисної риби. Вона вся корисна. Червона риба містить більше Омега-3. Оселедець – трохи менше, ось і все. Але кількість майже однакова. Рибу треба їсти, бо нам потрібні мінерали океанічні та морські. Нестача мінералів, того ж фтору, йоду, міді буде негативно впливати на наше здоров’я. Немає значення, живете ви на березі моря чи ні. Омега-3 має бути у вас у щоденному раціоні харчування. Тому риба – обов’язковий продукт, якщо ви хочете жити без хвороб.

Шеф-кухарка Юлія Кушнір готує страви із недорогого оселедця і для фешенебельних ресторанів, в яких вона працює, і для своєї родини. От тільки в ресторанах подають цю рибу не в олії з картоплею. А готують страви скандинавської кухні. Юлія показала, як приготувати дві прості і дешеві страви: Стьогдесільд та Смореброди.

Рецепт данської страви Стьогдесільд

Вам знадобиться: один слабосолений оселедець, житній хліб, яблучний оцет, вода, цукор, сіль, лавровий лист, житнє борошно.

  • Треба почистити оселедець та розрізати на шматки по 5 см.
  • Запанірувати шматки оселедця у житньому борошні.
  • Обсмажити оселедець з обох боків. Покласти на серветку, аби прибрати зайвий жир.
  • Змішати у каструлі 3 ложки яблучного оцту, 150 г води, 3 столові ложки цукру та ¼ ложку солі, 3 лаврових листки. Закип’ятити, дати охолонути та залити шматочки риби цим розсолом.
  • Житній хліб порізати на трикутники, підсмажити на пательні без олії.
  • Смажений оселедець викласти на житні грінки. Для краси та смаку посипати зеленою цибулею та кінзою.
Як обрати свіжий оселедець та смачно його приготувати / 4 фотографии

А для приготування Сморебродів смажити нічого не треба, але доведеться зварити буряки. Перемішати їх у блендері зі сметаною та французькою гірчицею. Намастити цим кремом грінки і покласти на них слабосолений оселедець. Для краси та смаку можна додати зелену цибулю.

Вартість кожної страви не перевищує 15 грн. Найдорожче тут – сметана та кінза. Експериментуйте і смачного вам!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Outdoor evenings as the new therapy: what you need for a perfect at-home camping experience
Elle
2025-11-28T12:13:00Z
Как стать хорошим отцом для сына?
Men's Life
2025-11-28T08:51:33Z
"Настоящий предатель": чиновники США отреагировали на слив разговора Уиткоффа с помощником Путина
Gloss
2025-11-26T15:37:18Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z