MY.UAСтатті
Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину
Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину

Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину

Помітив, що українські страви в новорічну ніч мало хто готує, а якщо і доходить до цього, то все закінчується бужениною та холодцем. Але українська кухня набагато різноманітніша та цікавіша, тож скласти повноцінне святкове меню не так вже і складно.  Я переосмислив традиційні рецепти та додав щось новеньке. До того ж, ці рецепти не вимагатимуть від вас годин на кухні. Краще витратьте час на спілкування з близькими.

Закуска с грибів

Обожнюю прості та швидкі закуски. Бутерброди з грибною пастою саме такі. Вам потрібно лише трошки підсмажити печериці, посилити їх смак білими грибами – і ароматна закуска з грибів готова. Ви здивуєтеся, наскільки це смачно і просто.

Як приготувати закуску з грибів:

Час підготовки: 1 година

Час приготування: 10 хвилин

Порції: 2-4

Складові:

  • Печериці (200 г)
  • Білі гриби (сушені) (40-50 г)
  • Вершкове масло (50 г)
  • Яйця (2 шт.)
  • Гірчиця (½ ч. л.)
  • Оцет (1 ч. л.)
  • Хліб (4-6 скибочок)
  • Зерна коріандру (1 ч. л.)
  • Петрушка (або кропу, за бажанням) (2-3 гілочки)
  • Сіль та перець за смаком

Покроковий рецепт:

  1. Білі гриби (40-50 г) замочіть у холодній воді на 1 годину. Печериці (200 г) добре помийте і наріжте четвертинками. Якщо у вас досить великі гриби, поріжте трохи дрібніше.
  2. Обсмажте шампіньйони на 50 г вершкового масла до рум’яної скоринки. Білі гриби перекладіть у сотейник, залийте водою і відваріть з додаванням солі протягом 20 хвилин.
  3. Відкиньте білі гриби на сито, щоб дати стекти зайвій рідині. Відвар нам більше не знадобиться, можете використовувати його для супу або грибного соусу бешамель.
  4. Скибочки хліба (4-6 шт.) підсушіть будь-яким зручним способом – на сухій пательні, у тостері або в духовці.
  5. У чаші блендера з’єднайте печериці та відварені білі гриби. Додайте до грибів сіль і перець за смаком. Перебийте блендером до стану пасти. Мені подобається, коли залишаються невеликі вкраплення грибів у консистенції, але ви перебивайте до бажаної консистенції. Готовій масі дайте охолонути до кімнатної температури і за необхідності зберігайте в холодильнику протягом не більше двох днів. Для соусу збийте 2 яйця з ½ ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту і сіллю з перцем віничком до появи піни.
  6. Зберіть бутерброд. На хліб щедро викладіть грибну пасту. На пасту розкладіть соус. Посипте закуску 1 ч. л. зерен коріандру і подрібненою зеленню кропу або петрушки (2-3 гілочки) за бажанням.

Салат із запеченої капусти з томатами і куркою

Коли ви чуєте про салат із капустою, то відразу уявляєте її свіжою та посіченою, еге ж? Я теж раніше так робив, поки не спробував запекти капусту в духовці. Вона стає ще ароматнішою, але при цьому залишається хрумкою всередині. Додайте свіжі томати та обсмажену курку в маринаді й отримаєте надзвичайний смак.

Як приготувати салат із запеченої капусти:

Час підготовки: 30 хвилин

Час приготування: 5 хвилин

Порції: 2-4

Складові:

  • Капуста (½ кочана)
  • Лимон (1 шт.)
  • Куряче філе (2 шт.)
  • Паприка (можете використовувати копчену для яскравості смаку) (1 ч. л.)
  • Гірчиця (1 ч. л.)
  • Соняшникова олія (3-4 ст. л.)
  • Томат (2 шт.)
  • Майонез домашній (3-4 ст. л.)
  • Сіль та перець за смаком

Покроковий рецепт

  1. Капусту розріжте на 4 частини. Для двох повноцінних порцій салату будемо використовувати дві четвертинки. Зріжте з четвертинок капусти жорсткі качани. Скропіть зрізи капусти соком одного лимона, рясно посоліть і полийте 1-2 ст. л. соняшникової олії.
  2. Запікайте капусту в духовці при температурі 220 градусів протягом 25-30 хвилин до появи опалин на зрізах.
  3. Куряче філе (2 шт.) помийте, очистіть від плівок і зайвого жиру і наріжте тонкими смужками. Замаринуйте смужки курки в 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. гірчиці, солі і перці. Додайте 2-3 ст. л. соняшникової олії. Залиште маринуватися на 20 хвилин. Потім обсмажте філе на пательні до появи рум’яної скоринки.
  4. Запечену четвертинку капусти викладіть на тарілку. Наріжте томати (2 шт.) скибочками і викладіть поруч із капустою.
  5. Для домашнього майонезу змішайте 2 жовтки з гірчицею, олією і лимонним соком. Дивіться детальний рецепт домашнього майонезу.
  6. Додайте до капусти з томатами обсмажену курку і полийте домашнім майонезом.

Шпундра

Згадки про шпундру можна знайти ще на сторінках «Енеїди» Котляревського, написаної наприкінці XVIII століття і воно буквально вшито до нашої ДНК. І разом з тим шпундра неймовірно сучасна. Рецепт шпундри трохи перегукується з рецептом борщу, адже основні інгредієнти тут буряк та м’ясо. По суті це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком. Звучить трохи незвично, але повірте, це настільки смачно, що можна втратити глузд. І якщо ви ще досі не готували шпундру, то зараз саме час навчитися.

Як приготувати шпундру

Час підготовки: 40 хвилин

Час приготування: 60-90 хвилин

Порції: 4

Складові:

  • Свинина (грудинка або ошийок) (500 г)
  • Буряк (великого розміру) (1-2 шт.)
  • Оцет (1 ст. л.)
  • Цибуля ріпчаста (2 шт.)
  • Сметана (2-4 ст.л.)
  • Гірчиця (солодка) (1 ч. л.)
  • Часник (3 зубчики)
  • Соняшникова олія (1 ст. л.)
  • Вершкове масло (40 г)
  • Борошно пшеничне (2 ст. л.)
  • Хрін (білий консервований) (1-2 ст. л.)
  • Чебрець (за бажанням) (3-5 гілочок)

Покроковий рецепт

  1. Свинину (500 г) поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть. Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці і 1 ст. л. соняшникової олії. Одну цибулину наріжте півкільцями. Викладіть свинину на деко разом із цибулею і запікайте при 180 градусах 40 хвилин.
  2. Коли готове м’ясо трохи охолоне, відокремте його від ребер. Якщо ви використовували свинячий ошийок, то просто наріжте м’ясо на більш дрібні шматочки.
  3. Буряк (1-2 шт.) добре помийте і запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру. Я раджу вибрати більш дрібний буряк і об’єднати процес запікання разом з м’ясом. В такому випадку м’ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.
  4. Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями і перекладіть в сотейник або миску. Додайте 1 ст. л. оцту і залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин.
  5. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками. Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла і обсмажте цибулю 1-2 хвилини. Додайте на пательню м’ясо і маринований буряк, влийте ½ склянки води і тушкуйте ще 5 хвилин.
  6. Додайте 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть за смаком. При подачі додайте до шпундри тертий білий хрін (1-2 ст. л.) і сметану за смаком. За бажанням додайте зелень чебрецю (всього знадобиться 3-5 гілочок).

Львівський сирник

Львівський сирник – один з найсмачніших десертів із сиру. Такий повітряний та ніжний. Мабуть один з найкращих десертів для новорічної ночі. Але я був би не я, аби не додав до рецепта щось від себе. Вирішив замінити традиційний для цього рецепту шоколад на солону карамель. Переконайтеся самі, що смак виходить просто чудовий!

Як приготувати львівський сирник:

Час підготовки: 30 хвилин

Час приготування: 60 хвилин

Порції: 6-8

Складові:

Для основи:

  • Сир (Творог) 9% (800 г)
  • Картопля (2 шт.)
  • Вершкове масло (50 г)
  • Цукор (180-200 г)
  • Яйця (4 шт.)
  • Лимон (1 шт.)
  • Апельсин (1 шт.)
  • Ванільний цукор (1 ч. л.)
  • Борошно (+ 1 ст. л. борошна для посипання форми) (1 ст. л.)
  • Родзинки (за бажанням) (50 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Для карамельного соусу:

  • Вершки (33%) (150 мл)
  • Цукор (150 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Покроковий рецепт  

  1. У мисці з’єднайте наступні інгредієнти: 800 г сиру, 180-200 г цукру, 4 яйця, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Натріть туди ж цедру 1 лимона і 1 апельсина на дрібній тертці. Додайте 50 г м’якого вершкового масла. Перебийте всі інгредієнти блендером до стану однорідного глянцевого крему.
  2. Картоплю (2 шт.) відваріть в «мундирі» і дайте повністю охолонути. Очистіть і натріть картоплю на дрібній тертці.
  3. Введіть картоплю у сирну суміш і за допомогою силіконової лопатки акуратно вимішайте масу. Форму для запікання підготуйте – змастіть вершковим маслом і притрусіть борошном, отримавши «французьку сорочку». Перекладіть сирну масу в форму і розрівняйте. Випікайте в духовці з температурою 180 градусів протягом 60 хвилин.
  4. Приготуйте карамельний соус. На пательні розтопіть 150 г цукру з дрібкою солі. Ні в якому разі не перемішуйте цукор лопаткою, щоб не запустити процес кристалізації. Можна тільки похитувати пательню з боку у бік для прискорення процесу. Введіть 150 мл теплих вершків. Дуже активно вимішайте соус віничком, щоб застигла карамель розчинилася.
  5. Вимішуйте до того моменту, поки соус стане однорідним. Подавайте львівський сирник холодним, поливши солоною карамеллю.

Коктейль «Кривава Мері»  

Кривава Мері – один з найпопулярніших класичних коктейлів, який знають та люблять у всьому світові. Я впевнений, що це чудовий варіант не лише для будь-якої вечірки чи святкового столу, а й просто для затишного вечора у колі родичів чи друзів. Тож, я приготував цей коктейль на свій манер та отримав просто надзвичайний смак! Тож не стримуйте себе та мерщій куштуйте! Але ж пам’ятайте, що у всьому треба знати міру.

Як приготувати «Криваву Мері»

Час підготовки: 3 хвилини

Час приготування: 3 хвилини

Порції: 6-8

Складові:

  • Томатний сік (400 мл)
  • Перець чилі (½ шт.)
  • Копчена паприка (½ ч. л.)
  • Горілка (100-150 мл)
  • Огірок (1 шт.)
  • Полуниця (заморожена) (5-6 шт.)

Покроковий рецепт

  1. Очистіть від шкірки огірок (1 шт.) і натріть його на дрібній тертці. Дрібно порубайте ножем ½ перцю чилі.
  2. У чашу блендера налийте 400 мл томатного соку. Додайте підготовлені огірок і перець чилі, всипте ½ ч. л. копченої паприки. Додайте до чаші блендера 5-6 ягід замороженої полуниці.
  3. Перебийте сік з ягодами, овочами і спеціями до однорідного стану.
  4. Розлийте основу коктейлю по двох склянках і долийте у кожну склянку по 50-75 мл горілки.

Готувати — це просто!

Більше рецептів на klopotenko.com

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z