MY.UAСтатті
Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину
Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину

Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину

Помітив, що українські страви в новорічну ніч мало хто готує, а якщо і доходить до цього, то все закінчується бужениною та холодцем. Але українська кухня набагато різноманітніша та цікавіша, тож скласти повноцінне святкове меню не так вже і складно.  Я переосмислив традиційні рецепти та додав щось новеньке. До того ж, ці рецепти не вимагатимуть від вас годин на кухні. Краще витратьте час на спілкування з близькими.

Закуска с грибів

Обожнюю прості та швидкі закуски. Бутерброди з грибною пастою саме такі. Вам потрібно лише трошки підсмажити печериці, посилити їх смак білими грибами – і ароматна закуска з грибів готова. Ви здивуєтеся, наскільки це смачно і просто.

Як приготувати закуску з грибів:

Час підготовки: 1 година

Час приготування: 10 хвилин

Порції: 2-4

Складові:

  • Печериці (200 г)
  • Білі гриби (сушені) (40-50 г)
  • Вершкове масло (50 г)
  • Яйця (2 шт.)
  • Гірчиця (½ ч. л.)
  • Оцет (1 ч. л.)
  • Хліб (4-6 скибочок)
  • Зерна коріандру (1 ч. л.)
  • Петрушка (або кропу, за бажанням) (2-3 гілочки)
  • Сіль та перець за смаком

Покроковий рецепт:

  1. Білі гриби (40-50 г) замочіть у холодній воді на 1 годину. Печериці (200 г) добре помийте і наріжте четвертинками. Якщо у вас досить великі гриби, поріжте трохи дрібніше.
  2. Обсмажте шампіньйони на 50 г вершкового масла до рум’яної скоринки. Білі гриби перекладіть у сотейник, залийте водою і відваріть з додаванням солі протягом 20 хвилин.
  3. Відкиньте білі гриби на сито, щоб дати стекти зайвій рідині. Відвар нам більше не знадобиться, можете використовувати його для супу або грибного соусу бешамель.
  4. Скибочки хліба (4-6 шт.) підсушіть будь-яким зручним способом – на сухій пательні, у тостері або в духовці.
  5. У чаші блендера з’єднайте печериці та відварені білі гриби. Додайте до грибів сіль і перець за смаком. Перебийте блендером до стану пасти. Мені подобається, коли залишаються невеликі вкраплення грибів у консистенції, але ви перебивайте до бажаної консистенції. Готовій масі дайте охолонути до кімнатної температури і за необхідності зберігайте в холодильнику протягом не більше двох днів. Для соусу збийте 2 яйця з ½ ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту і сіллю з перцем віничком до появи піни.
  6. Зберіть бутерброд. На хліб щедро викладіть грибну пасту. На пасту розкладіть соус. Посипте закуску 1 ч. л. зерен коріандру і подрібненою зеленню кропу або петрушки (2-3 гілочки) за бажанням.

Салат із запеченої капусти з томатами і куркою

Коли ви чуєте про салат із капустою, то відразу уявляєте її свіжою та посіченою, еге ж? Я теж раніше так робив, поки не спробував запекти капусту в духовці. Вона стає ще ароматнішою, але при цьому залишається хрумкою всередині. Додайте свіжі томати та обсмажену курку в маринаді й отримаєте надзвичайний смак.

Як приготувати салат із запеченої капусти:

Час підготовки: 30 хвилин

Час приготування: 5 хвилин

Порції: 2-4

Складові:

  • Капуста (½ кочана)
  • Лимон (1 шт.)
  • Куряче філе (2 шт.)
  • Паприка (можете використовувати копчену для яскравості смаку) (1 ч. л.)
  • Гірчиця (1 ч. л.)
  • Соняшникова олія (3-4 ст. л.)
  • Томат (2 шт.)
  • Майонез домашній (3-4 ст. л.)
  • Сіль та перець за смаком

Покроковий рецепт

  1. Капусту розріжте на 4 частини. Для двох повноцінних порцій салату будемо використовувати дві четвертинки. Зріжте з четвертинок капусти жорсткі качани. Скропіть зрізи капусти соком одного лимона, рясно посоліть і полийте 1-2 ст. л. соняшникової олії.
  2. Запікайте капусту в духовці при температурі 220 градусів протягом 25-30 хвилин до появи опалин на зрізах.
  3. Куряче філе (2 шт.) помийте, очистіть від плівок і зайвого жиру і наріжте тонкими смужками. Замаринуйте смужки курки в 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. гірчиці, солі і перці. Додайте 2-3 ст. л. соняшникової олії. Залиште маринуватися на 20 хвилин. Потім обсмажте філе на пательні до появи рум’яної скоринки.
  4. Запечену четвертинку капусти викладіть на тарілку. Наріжте томати (2 шт.) скибочками і викладіть поруч із капустою.
  5. Для домашнього майонезу змішайте 2 жовтки з гірчицею, олією і лимонним соком. Дивіться детальний рецепт домашнього майонезу.
  6. Додайте до капусти з томатами обсмажену курку і полийте домашнім майонезом.

Шпундра

Згадки про шпундру можна знайти ще на сторінках «Енеїди» Котляревського, написаної наприкінці XVIII століття і воно буквально вшито до нашої ДНК. І разом з тим шпундра неймовірно сучасна. Рецепт шпундри трохи перегукується з рецептом борщу, адже основні інгредієнти тут буряк та м’ясо. По суті це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком. Звучить трохи незвично, але повірте, це настільки смачно, що можна втратити глузд. І якщо ви ще досі не готували шпундру, то зараз саме час навчитися.

Як приготувати шпундру

Час підготовки: 40 хвилин

Час приготування: 60-90 хвилин

Порції: 4

Складові:

  • Свинина (грудинка або ошийок) (500 г)
  • Буряк (великого розміру) (1-2 шт.)
  • Оцет (1 ст. л.)
  • Цибуля ріпчаста (2 шт.)
  • Сметана (2-4 ст.л.)
  • Гірчиця (солодка) (1 ч. л.)
  • Часник (3 зубчики)
  • Соняшникова олія (1 ст. л.)
  • Вершкове масло (40 г)
  • Борошно пшеничне (2 ст. л.)
  • Хрін (білий консервований) (1-2 ст. л.)
  • Чебрець (за бажанням) (3-5 гілочок)

Покроковий рецепт

  1. Свинину (500 г) поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть. Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці і 1 ст. л. соняшникової олії. Одну цибулину наріжте півкільцями. Викладіть свинину на деко разом із цибулею і запікайте при 180 градусах 40 хвилин.
  2. Коли готове м’ясо трохи охолоне, відокремте його від ребер. Якщо ви використовували свинячий ошийок, то просто наріжте м’ясо на більш дрібні шматочки.
  3. Буряк (1-2 шт.) добре помийте і запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру. Я раджу вибрати більш дрібний буряк і об’єднати процес запікання разом з м’ясом. В такому випадку м’ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.
  4. Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями і перекладіть в сотейник або миску. Додайте 1 ст. л. оцту і залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин.
  5. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками. Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла і обсмажте цибулю 1-2 хвилини. Додайте на пательню м’ясо і маринований буряк, влийте ½ склянки води і тушкуйте ще 5 хвилин.
  6. Додайте 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть за смаком. При подачі додайте до шпундри тертий білий хрін (1-2 ст. л.) і сметану за смаком. За бажанням додайте зелень чебрецю (всього знадобиться 3-5 гілочок).

Львівський сирник

Львівський сирник – один з найсмачніших десертів із сиру. Такий повітряний та ніжний. Мабуть один з найкращих десертів для новорічної ночі. Але я був би не я, аби не додав до рецепта щось від себе. Вирішив замінити традиційний для цього рецепту шоколад на солону карамель. Переконайтеся самі, що смак виходить просто чудовий!

Як приготувати львівський сирник:

Час підготовки: 30 хвилин

Час приготування: 60 хвилин

Порції: 6-8

Складові:

Для основи:

  • Сир (Творог) 9% (800 г)
  • Картопля (2 шт.)
  • Вершкове масло (50 г)
  • Цукор (180-200 г)
  • Яйця (4 шт.)
  • Лимон (1 шт.)
  • Апельсин (1 шт.)
  • Ванільний цукор (1 ч. л.)
  • Борошно (+ 1 ст. л. борошна для посипання форми) (1 ст. л.)
  • Родзинки (за бажанням) (50 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Для карамельного соусу:

  • Вершки (33%) (150 мл)
  • Цукор (150 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Покроковий рецепт  

  1. У мисці з’єднайте наступні інгредієнти: 800 г сиру, 180-200 г цукру, 4 яйця, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Натріть туди ж цедру 1 лимона і 1 апельсина на дрібній тертці. Додайте 50 г м’якого вершкового масла. Перебийте всі інгредієнти блендером до стану однорідного глянцевого крему.
  2. Картоплю (2 шт.) відваріть в «мундирі» і дайте повністю охолонути. Очистіть і натріть картоплю на дрібній тертці.
  3. Введіть картоплю у сирну суміш і за допомогою силіконової лопатки акуратно вимішайте масу. Форму для запікання підготуйте – змастіть вершковим маслом і притрусіть борошном, отримавши «французьку сорочку». Перекладіть сирну масу в форму і розрівняйте. Випікайте в духовці з температурою 180 градусів протягом 60 хвилин.
  4. Приготуйте карамельний соус. На пательні розтопіть 150 г цукру з дрібкою солі. Ні в якому разі не перемішуйте цукор лопаткою, щоб не запустити процес кристалізації. Можна тільки похитувати пательню з боку у бік для прискорення процесу. Введіть 150 мл теплих вершків. Дуже активно вимішайте соус віничком, щоб застигла карамель розчинилася.
  5. Вимішуйте до того моменту, поки соус стане однорідним. Подавайте львівський сирник холодним, поливши солоною карамеллю.

Коктейль «Кривава Мері»  

Кривава Мері – один з найпопулярніших класичних коктейлів, який знають та люблять у всьому світові. Я впевнений, що це чудовий варіант не лише для будь-якої вечірки чи святкового столу, а й просто для затишного вечора у колі родичів чи друзів. Тож, я приготував цей коктейль на свій манер та отримав просто надзвичайний смак! Тож не стримуйте себе та мерщій куштуйте! Але ж пам’ятайте, що у всьому треба знати міру.

Як приготувати «Криваву Мері»

Час підготовки: 3 хвилини

Час приготування: 3 хвилини

Порції: 6-8

Складові:

  • Томатний сік (400 мл)
  • Перець чилі (½ шт.)
  • Копчена паприка (½ ч. л.)
  • Горілка (100-150 мл)
  • Огірок (1 шт.)
  • Полуниця (заморожена) (5-6 шт.)

Покроковий рецепт

  1. Очистіть від шкірки огірок (1 шт.) і натріть його на дрібній тертці. Дрібно порубайте ножем ½ перцю чилі.
  2. У чашу блендера налийте 400 мл томатного соку. Додайте підготовлені огірок і перець чилі, всипте ½ ч. л. копченої паприки. Додайте до чаші блендера 5-6 ягід замороженої полуниці.
  3. Перебийте сік з ягодами, овочами і спеціями до однорідного стану.
  4. Розлийте основу коктейлю по двох склянках і долийте у кожну склянку по 50-75 мл горілки.

Готувати — це просто!

Більше рецептів на klopotenko.com

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Атака России дронами по Польше вызвала волну мемов в соцсетях
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
Как выбрать мужские кольца для повседневного стиля
Gloss
2025-09-10T06:51:38Z
How Ruoyun Dai's journey from architecture to digital design is changing contemporary gallery experiences
Elle
2025-09-12T12:18:54Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z