Звичайно, ви можете скористатися давно перевіреним рецептом або спробувати на заміну йому щось нове, не надто ухиляючись від класики жанру, вирішувати вам.
Але на Новий рік так хочеться зробити щось нове і спробувати приготувати звичне олів’є з крабом і голландським соусом, рожевими томатами чи раковими шийками і креветками, з відвареною грудинкою чи ростбіфом
Олів'є з раковими шийками і червоним кав’яром
Інгредієнти
картопля відварна - 160 г
морква відварна - 160 г
яйця - 4 шт
огірки солоні - 160 г
ракові шийки - 80 г
горошок консервований - 155 г
кав’яр червоний - 50 г
зелена цибуля - 3 г
Для домашнього майонезу
оливкова олія - 200 мл
яєчні жовтки - 2-3 шт.
цукор - 1 ч. л.
сіль - 1/4 ч. л.
гірчиця столова - 1/2 ч. л.
лимонний сік - за смаком
Покроковий рецепт
Крок 1: приготувати домашній майонез. Ретельно змішати жовтки з цукром, сіллю і гірчицею. Поступово додати потроху оливкової олії, коловими рухами в один бік ретельно емульгувати інгредієнти. В кінці додати в емульсію лимонний сік, ще раз ретельно перемішати і ненадовго поставити майонез у холодильник.
Крок 2: овочі, варені яйця і ракові шийки нарізати кубиками. Скласти в миску, посолити, перемішати.
Крок 3: додати консервований горошок і червоний кав’яр. Перемішати.
Крок 4: заправити салат домашнім майонезом і прикрасити страву дрібно порубаною зеленою цибулею.
Олів'є з відвареної грудинки
Інгредієнти
картопля відварна - 200 г
яйця - 5 шт.
зелений горошок - 100 г
сіль - 5 г
майонез - 200 г
морква печена - 125 г
огірки мариновані - 125 г
грудинка варена - 225 г
Покроковий рецепт
Крок 1: яйця відварити. Одне розрізати навпіл, залишивши велику частину жовтка в одній з частин.
Крок 2: відварені картоплю і моркву очистити.
Крок 3: білок варених яєць, овочі і варену грудинку нарізати дрібними кубиками. Додати зелений горошок, посолити, перемішати.
Крок 4: заправити салат майонезом. Викласти на блюдо і прикрасити половинкою яйця.
Олів'є з ростбіфом
Інгредієнти
картопля відварна - 200 г
морква відварна - 75 г
горошок консервований - 125 г
яйце варене - 5 шт.
ростбіф - 200 г
зелена цибуля - 30 г
бородинський хліб - 370 г
Для домашнього майонезу
жовтки - 3 шт.
гірчиця столова - 10 г
оцет столовий - 20 мл
цукор - 14 г
сіль - 2 г
олія - 220 мл
Для желе з огірка
огірковий сік - 40 г
желатин - 1,2 г
сіль - щіпка
Покроковий рецепт
Крок 1: приготувати желе з огірка. На водяній бані ввести розведений желатин у свіжовичавлений сік з огірка, додати трохи солі. Надати желе форму огірка і, коли воно застигне, нарізати його як огірок.
Крок 2: приготувати домашній майонез. Змішати жовтки з цукром, сіллю і гірчицею. Продовжуючи змішувати, акуратно почати вводити рослинне масло. В кінці змішування додати оцет, перемішати.
Крок 3: нарізати дрібними кубиками картоплю, моркву і яйце. Додати зелений горошок і заправити домашнім майонезом.
Крок 4: декорувати салат желе з огірка. Подавати з пір'ям зеленої цибулі і бородинським хлібом.
Олів'є з рожевими томатами
Інгредієнти
картопля відварна - 300 г
філе курячої грудки відварне - 125 г
яйця курячі відварні - 20 великих
огірки свіжі - 125 г
огірки мариновані - 75 г
помідори рожеві - 150 г
помідори салатні - 150 г
чебрець (листя) - 5 г
майонез - 100 мл
кріп - 5 г
сіль за смаком
Покроковий рецепт
Крок 1: яйця відварити круто. Відокремити білки від жовтків (для салату використовуються тільки білки).
Крок 2: відварену курячу грудку, білки, картоплю, обидва види огірків і салатні помідори нарізати кубиками. Кріп дрібно нашаткувати.
Крок 3: всі компоненти змішати в мисці до однорідного смаку і маси, посолити, заправити майонезом.
Крок 4: рожеві помідори нарізати кубиками.
Крок 5: у центр тарілки з допомогою кулінарного кільця викласти салат, розрівняти поверхню. Зверху викласти шар рожевих помідорів і зняти кільце. Посипати страву листям свіжого чебрецю.
Олів'є з крабом і соусом "Голландез"
Інгредієнти
огірок солоний - 100 г
огірок свіжий - 100 г
яйце куряче - 3 шт.
морква відварна - 100 г
картопля відварна - 100 г
майонез - 75 мл
філе краба - 200 г
червоний кав’яр - 50 г
яйця перепелині - 10 шт.
горошок зелений заморожений - 50 г
Для соусу "Голландез"
жовтки курячі - 3 шт.
вершкове масло - 100 г
лимонний сік - 30 мл
перець чорний мелений - 1 щіпка
сіль - 2 щіпки
Покроковий рецепт
Крок 1: приготувати соус "Голландез". Вершкове масло розтопити і остудити до кімнатної температури. Нагріти воду в каструльці до 80 градусів і встановити вогонь на мінімум. Поставити зверху миску, в яку вилити жовтки і лимонний сік. Добре збити їх на водяній бані (4-5 хвилин) і потім тонкою цівкою ввести вершкове масло, не припиняючи збивати. В кінці додати сіль і перець, ще раз збити.
Крок 2: перепелині яйця відварити до стану рідкого. Курячі яйце відварити круто. Остудити.
Крок 3: горошок зелений відварити і остудити.
Крок 4: огірки, моркву, картоплю і курячі яйця нарізати дрібними кубиками. Додати зелений горошок і змішати все з майонезом.
Крок 5: викласти салат на тарілку, прикрасити половинками перепелиних яєць. На салат викласти соус "Голландез" і філе краба. Прикрасити червоним кав’яром.
- Автор:
- Ірина Денисова