MY.UAСтатті
12 пісних страв на Святвечір: що приготувати на Різдво
12 пісних страв на Святвечір: що приготувати на Різдво

12 пісних страв на Святвечір: що приготувати на Різдво

Українські господині від покоління до покоління передавали рецепти пісних страв до Святої вечері. І не варто втрачати ці традиції зараз. Тим більше, що приготування пісних різдвяних страв не вимагає багато часу, зусиль чи грошей.

Головна страва на Святвечір – кутя

Кутю готують тричі: перед Різдвом (Багата кутя), перед Старим Новим роком (Щедра кутя) та напередодні Водохреща (Голодна кутя). Ця страва символізує зв’язок з родиною та предками.

Кутя

Інгредієнти

1 скл. пшениці

100 г маку

100 г ізюму

100 г горіхів

мед — за смаком

дрібка солі

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: відмочену пшеницю заливаємо водою, додаємо дрібку солі і відварюємо на повільному вогні.

Крок 2: запарюємо мак кип’ятком (хвилин на 20), після чого зціджуємо і перетираємо його в макітрі або блендером.

Крок 3: родзинки миємо і також запарюємо гарячою водою на кілька хвилин. Горіхи січемо не надто дрібно — швидше, грубо.

Крок 4: до відвареної пшениці додаємо перетертий мак, горіхи, родзинки чи інші сухофрукти, мед.

Крок 5: в кінці додаємо до куті ще холодної кип’яченої води і доводимо до такої консистенції, яка нам подобається.

Узвар на Святий вечір

Узвар теж обов’язково має бути на столі у Святвечір. Це найпоширеніша солодка страва української кухні. Готують узвар до Різдва з різноманітних сухофруктів – яблук, груш, родзинок, вишень, чорносливу, кураги, журавлини, кизилу тощо.

Узвар

Інгредієнти

3 л води;

200 г сухофруктів;

3 столові ложки цукру (або мед за смаком).

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: напередодні залити сухофрукти водою - вони розмокнуть та краще віддаватимуть свій смак та пахощі. Спочатку гарно промиваємо їх, тоді заливаємо у емальованому посуді чистою відстояною або фільтрованою водою кімнатної температури та залишаємо на ніч.

Крок 2: наступного ранку ставимо каструлю із сухофруктами на середній вогонь та варимо до закипання, а по тому - ще 5 хвилин на маленькому вогні під кришкою.

Крок 3: під час варіння додаємо цукор за смаком. Якщо надаєте перевагу меду, то його треба додавати не під час кипіння, а у вже готовий узвар, коли він стане не гарячим, а теплим (36-37 С).

Крок 4: готовий узвар залишаємо вистигати та настоюватись під кришкою.

Пісні голубці

Якщо ви не уявляєте голубців без фаршу, то ви просто не смакували пісних. Найцікавіше – це начинка. Вона для пісних різдвяних голубців може бути будь-якою. Крупу беріть таку, яка смакує вам найкраще, – пшоно, перловка, гречка, рис, ячмінна тощо. Але варити її до готовності не треба – вона потім дійде в процесі тушкування самих пісних голубців.

Голубці з рисом і овочами

Інгредієнти

1 качан капусти

0,5 склянки рису

2 головки ріпчастої цибулі середнього розміру

2 моркви

2 помідори

2 шт. солодкого перцю

1 баклажан середнього розміру

Сіль, спеції, зелень – за смаком

Олія – для смаження

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: дрібно порубати головку ріпчастої цибулі. Моркву нарізати дрібними кубиками. До цибулі та моркви можна додати дрібно порізані солодкий перець і баклажан. Овочі обсмажити на сковороді.

Крок 2: крупу відварити і змішати з овочами. Додати сіль, спеції і зелень за смаком. Загорнути фарш в капустяне листя "конвертиками".

Крок 3: приготувати овочеву подушку. У сковороду налити олії, покласти дрібно нарізану цибулю, натерту на тертці моркву і порубані кубиками помідори. Для овочевої подушки потрібно вибрати м'ясисті помідори, щоб вони дали досить соку. Додати спеції за смаком. Зверху покласти голубці. Накрити кришкою і поставити сковороду на повільний вогонь.

Крок 4: під час приготування стежте за тим, щоб овочі не підгорали. За необхідності періодично додаємо трохи води. Потім дайте голубцям трохи охолонути і подаємо на стіл.

Пісні вареники на Святвечір

Вони мають обов’язково увійти до переліку 12 пісних страв на Різдво.

Вареники з картоплею та капустою

Інгредієнти

Для тіста

0,5 кг борошна

250 мл води

2 ст. ложки олії

сіль за смаком.

Для начинки

0,3 кг білокачанної капусти (можна використовувати і квашену капусту)

0,3 кг картоплі

1 середня морква

2 середні цибулини

Олія

Сіль за смаком

лавровий лист

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: просіяти борошно, додати воду, сіль, олію і вимісити круте тісто. Накрити його і залишити приблизно на годину

Крок 2: дрібно порізати цибулю, натерти на грубу тертку моркву та підсмажити на олії. Нашинкувати капусту. Додати її на сковороду до моркви і тушкувати на повільному вогні 20 хвилин. Під кінець покласти лавровий лист і посолити.

Крок 3: картоплю почистити і відварити у підсоленій воді. Зробити пюре.

Крок 4: змішати капусту з картоплею

Крок 5: з цією начинкою можна ліпити невеликі вареники. Варити 5-7 хвилин.

Різдвяний капусняк

На Святвечір готують такі перші пісні страви, як борщ, капусняк або суп. Смачний капусняк виходить, якщо до звареного з цибулі, моркви, селери, кореня петрушки додати квашену капусту, картоплю і пшоно.

Капусняк

Інгредієнти

гриби білі (свіжоморожені) - 0,75 кг

квашена капуста – 1 кг

свіжа капуста – 100 г

квасоля – 1 кг

картопля – 0,5 кг

солені рижики – 1 шт.

цибуля – 1 цибулина (велика)

морква – 1 морквина (мала)

коріння петрушки і селери – 30 г

лляна олія – 120 г

соняшникова олія – 50 г

домашній томатний соус – 1 ст. л

борошно – 2 ст. л

часник – 4 зубчики

зелені петрушка і цибуля – пучечок

приправи до овочів – 5 г

сіль – до смаку

перець - до смаку

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: гриби добре посолити та відварити до готовності (15 хв.), нарізати дрібними шматочками, а бульйон процідити.

Крок 2: замочену звечора і відварену протягом  двох годин  квасолю, яка вже остуджена, перемолоти двічі на  м’ясорубці.

Крок 3: квашену капусту дрібненько шинкувати, додати олію, сіль перець, приправи і тушкувати  25 хвилин.

Крок 4: цибулю, моркву, петрушку порізати дрібненько  та смажити  на олії.  

Крок 5: підсмажити також  до золотистого  кольору пересіяне борошно  та розвести його частиною грибного бульйону.

Крок 6: у решту грибного бульйону покласти нарізану дрібними брусочками  картоплю, гриби, квашену капусту, свіжу капусту, підсмажені цибулю і моркву, перемелену квасолю, дрібнесенько нарізаний  часник, солений рижик  та залити підливкою з борошна. Перемішати,  додати ложку томатного соусу,  сіль, перець, приправи  і  варити ще 30  хвилин на невеликому вогні.

Гриби до Різдвяного столу

Раніше не було такого розмаїття продуктів взимку до Різдва, то ж кожна сім’я, особливо на Західній Україні, намагалася восени запастись грибами. Їх сушили, маринували, солили. Обов’язково тримали гриби до Святвечора. Перед подаванням на стіл пісну страву заправляють цибулею та олією.

Грибна запіканка

Інгредієнти

шампіньйони – 10 шт.

цибуля – 4 шт.

пів склянки олії

панірувальні сухарі – 1 склянка

сіль і перець - за смаком

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: гриби відварити до готовності і дрібно порізати.

Крок 2: обсмажити на рослинній олії цибулю. Змішати з панірованими сухарями і додати в гриби.

Крок 3: вирівняти масу, посипати спеціями і додати пару-трійку ложок грибного бульйонна. Ретельно все перемішати.

Крок 4: посипати сухарями форму для запікання, викласти на них підготовлені гриби. Закрити фольгою та випікати в духовці до готовності за 180 градусів.

Капуста на Різдво

Капуста на Різдвяному столі символізує міць, згуртованість і спільну плідну працю.

Тушкована капуста з грибами

Інгредієнти

700 г квашеної капусти

350 г свіжих печериць

1 середня цибулина

зубчик часнику (за бажання можна не додавати)

3 ст.л. олії

спеції за смаком

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: капусту залити водою та тушкувати близько пів години.

Крок 2: гриби та цибулю дрібно порізати, спочатку смажити на гарячій сковорідці цибулю, потім печериці, додати капусту і приправити спеціями.  

Крок 3: готувати ще 15 хвилин, поки не випарується зайва волога. Подавати можна як холодною, так і гарячою.

Різдвяна страва з бобових

Бобові – джерело рослинного білка, страви з них теж вживали в піст, коли тваринна їжа була під забороною. Це дуже поживна пісна страва, яка завжди була на столі на Святвечір.

Січеники з гороху

Інгредієнти

горох – 2 скл.

манна крупа – 4 ст. л.

олія – 2,5 ст. л. 

панірувальні сухарі – 3 ст. л.

цибуля ріпчаста – 1 шт.

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: горох замочити на ніч, відварити і перетерти через сито.

Крок 2: перемішати із густою манною кашею. Додати підсмажену цибулю, попустити через м'ясорубку. Посолити, перчити.

Крок 3: зробити котлети, обваляти їх у сухарях і смажити до золотистого кольору. Перед подачею на стіл полити теплою олією.

Салат на Святвечір

Традиційно до Святої вечері готують вінегрет, червоний буряк із чорносливом, моркву з горіхами.

Вінегрет з квасолею

Інгредієнти

буряк – 1 шт.

картопля – 2-3 шт.

огірки солоні – 2-3 шт.

квасоля – 150 г

цибуля ріпчаста – 1 шт.

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: буряк і картоплю варити окремо до готовності. Готові овочі охолодити та порізати маленькими кубиками.

Крок 2: квасолю залити холодною водою, залишити на кілька годин або на ніч. Відварити до готовності та остудити.

Крок 3: огірки очистити від шкірки і порізати кубиками. Цибулю дрібно порізати.

Крок 4: з’єднати всі інгредієнти та заправити рослинним маслом. Посипати сіллю та меленим чорним перцем за смаком, добре перемішати.

Пісні млинці

Хоча до Масляної ще далеко, але на Різдвяному столі млинці займають почесне місце.

Гречані млинці

Інгредієнти

1,5 склянки гречаного борошна або помеленої в кавоварці гречки

2,5 скл. пшеничного борошна

20-25 г дріжджів

1 ч. л. солі

1 ст. л. цукру

олія

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: звечора гречане та половину пшеничного борошна і дріжджі змішати з водою, щоб утворилося густувате тісто і залишити в нехолодному місці.

Крок 2: на ранок додати решту борошна, сіль, цукор.

Крок 3: коли тісто підніметься, розбавити його теплою водою до консистенції сметани.

Крок 4: дати постояти ще півгодини й випікати млинці на гарячій сковороді, змащеній олією. Подавати з медом або варенням.

Рибні страви до Святої вечері

До Різдва рибу можна смажити, запікати, готувати заливне. Люди, які дотримуються суворого посту, у переддень Різдва рибу не вживають.

Запечений лосось

Інгредієнти

стейки лосося (скільки вважаєте за потрібне)

соєвий соус

лимонний сік

приправа для риби

свіжа зелень

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: стейки лосося змастити соєвим соусом і посипати приправою для риби.

Крок 2: загорнути рибу у фольгу і відправити у розігріту до 200 градусів духовку. Запікати протягом пів години.

Крок 3: готового лосося збризнути лимонним соком і прикрасити свіжою зеленню.

Різдвяний десерт

До Різдва зазвичай готують солодкі страви обов’язково з медом, маком та горіхами

Яблука, запечені з медом та горіхами

Інгредієнти

яблуко – 7 шт.

родзинки – 190 г

мед –7 ч. л.

горіхи – 14 шт.

кориця з цукром – 7 ч. л.

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: яблука наколоти виделкою по всій поверхні.

Крок 2: родзинки промити і залишити хвилин на 30.

Крок 3: видалити серцевину і частково м’якоть яблука, робити це обережно, щоб не проткнути яблуко наскрізь.

Крок 4: покласти всередину кожного яблука по 1 чайній ложці меду, родзинки і порізані грубо горіхи – в кожне яблуко по 2 горіхи.

Крок 5: зверху посипати цукром, змішаним з корицею.

Крок 6: у форму налити на дно води (приблизно 1 см), викласти яблука і поставити в духовку. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин

Автор:
Ірина Денисова
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Новорічний wishlist команди ELLE.UA
Elle
2025-12-26T20:15:16Z
Помер легендарний ведучий львівського телебачення Петро Остапишин
Ukraine Art News
2025-12-25T18:45:16Z
Що потрібно знати про Віка Бакіна — лауреата премії FUTURESPECTIVE 2025
Ukraine Art News
2025-12-23T13:30:19Z
Помер співак Кріс Рі — автор хітів The Road to Hell та Driving Home for Christmas
Ukraine Art News
2025-12-23T06:00:20Z
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Модне дефіле серед ароматів арабіки, або як вдягалися до львівських кав’ярень 100 років тому
Photo Lviv
2025-12-28T06:12:13Z
Андрій Князь та Крістіна Присяжнюк відроджують різдвяні традиції у спільній прем’єрі
Photo Lviv
2025-12-28T06:06:15Z
Українські обереги: В Угорщині громада презентувала благодійний календар на 2026 рік
Ukraine Art News
2025-12-27T13:00:19Z
Рік модних дебютів: найяскравіші колекції дизайнерів у 2025-му
Elle
2025-12-27T10:06:20Z
У Львові виступить легендарний хор “Радоцина” з унікальною програмою різдвяних пісень
Photo Lviv
2025-12-27T06:06:09Z
Кінець ери All I Want for Christmas Is You: вперше за 30 років у Spotify новий лідер
Ukraine Art News
2025-12-26T15:00:18Z
Рукопис “Щедрика” передали в найпрестижніший концертний простір Нью-Йорка
Ukraine Art News
2025-12-26T14:15:17Z
Український хор виконав легендарного «Щедрика» в різдвяному зверненні короля Чарльза III
Elle
2025-12-26T13:27:16Z
Як підлітки повертають собі голос: три історії війни і творчості
Ukraine Art News
2025-12-26T13:00:16Z
Нікос Казандзакіс — автор «Одіссеї», більшої за гомерівську, та «Алексіса Зорбаса», — без якого не було б танцю сіртакі
Ukraine Art News
2025-12-28T08:30:18Z
У Києві пішов із життя легендарний ведучий «Еників-беників» Анатолій Суханов
Ukraine Art News
2025-12-27T19:36:27Z
Діти Маколея Калкіна не знають, що їхній батько — Кевін із “Сам удома”
Ukraine Art News
2025-12-27T09:27:17Z
«Антарктида» і «Ти – космос» стали найкасовішими українськими фільмами року
KinoFilms
2025-12-26T19:12:10Z
Рух опору ССО випустив короткометражку "Розплата" у відповідь на відкриття РФ драмтеатру в Маріуполі
Ukraine Art News
2025-12-26T16:15:26Z
Платформа Netflix випустила трейлер фільму «Люди, яких ми зустрічаємо у відпустці»
KinoFilms
2025-12-26T11:06:11Z
«Бріджертони»: дивіться романтичний трейлер нового сезону про Бенедикта й Софі
KinoFilms
2025-12-26T10:36:14Z
Знімався в серіалах "Друзі", "Сайнфелд" та "Доктор Хаус": у віці 60 років помер актор Пет Фінн
Ukraine Art News
2025-12-25T12:45:23Z
Томас Шелбі повертається: Netflix опублікував трейлер фільму “Гострі картузи: Безсмертний”
Ukraine Art News
2025-12-25T10:57:22Z
Найменше місто України знаходиться на Львівщині: десять цікавих фактів про Угнів
Photo Lviv
2025-12-27T06:12:09Z
Apartel Uzhhorod і новий стандарт мандрів: чому формат апартелю стрімко набирає популярності серед українців
Elle
2025-12-26T18:42:22Z
Шампанське, мазурки та конфетті, або як львів’яни “пропивали” старий рік сто років тому
Photo Lviv
2025-12-26T06:12:23Z
Українська громада відзначила Різдво в одному з найбільших мегаполісів Китаю
Ukraine Art News
2025-12-25T14:09:17Z
Човен фараона Хеопса збирають на очах відвідувачів Великого єгипетського музею
Ukraine Art News
2025-12-25T08:18:17Z
Подивіться на проєкт агрохабу в Умані у вигляді соняшника
Хмарочос
2025-12-24T09:51:30Z
Свята за розкладом магістрату, або як формувалися 5 стовпів львівського Різдва
Photo Lviv
2025-12-24T06:21:10Z
На Стрийщині встановили національний рекорд: у Славську приготували понад 300 літрів «Гетьманського борщу»
Photo Lviv
2025-12-24T06:06:13Z
Поїздка Київ–Одеса–Житомир, 46 тисяч грн чайових і музика для бджіл: річні підсумки Uklon
Хмарочос
2025-12-23T12:27:32Z
Як закохати дитину в читання: дев’ять ідей для зимових канікул
Ukraine Art News
2025-12-27T14:00:22Z
Невідому польову книгу Карла XII випадково виявили в університетській бібліотеці Швеції
Ukraine Art News
2025-12-27T08:24:20Z
Остання книга
Ukraine Art News
2025-12-27T07:00:25Z
Медичний десант здійснив надскладну евакуацію поранених від лінії фронту до Європи
Photo Lviv
2025-12-27T06:00:11Z
Найкрасивіші beauty-набори, які варто дарувати на Новий рік — 2026
Elle
2025-12-26T21:00:27Z
Великий гід стильними новорічними подарунками в останній момент
Elle
2025-12-26T19:51:18Z
Різдвяна літургія у Швейцарії об’єднала українців у молитві та пісні
Ukraine Art News
2025-12-26T15:33:29Z
Найрозкішніші червоні сукні для новорічної ночі
Elle
2025-12-26T15:15:20Z
Три Булгакови, які спричинюють кашу в голові й бурю в склянці води
Ukraine Art News
2025-12-26T14:15:16Z
«Караван Outlet» відтепер називатиметься, як ТРЦ у Львові
Хмарочос
2025-12-26T07:51:19Z
Мін'юст США шукає прокурорів, які б зголосились редагувати файли Епштейна на Різдво на волонтерській основі
Ukraine Art News
2025-12-24T20:45:32Z
Комета не прилітає
Ukraine Art News
2025-12-24T17:00:19Z
Вінс Зампелла, один із розробників відеогри Call of Duty, загинув у автокатастрофі
Ukraine Art News
2025-12-23T14:00:16Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z