MY.UAСтатті
Щедрий стіл на Щедрий вечір: 8 традиційних страв до Старого Нового року
Щедрий стіл на Щедрий вечір: 8 традиційних страв до Старого Нового року

Щедрий стіл на Щедрий вечір: 8 традиційних страв до Старого Нового року

У надвечір’я Старого Нового року родина за столом дякує Богові за отримані дари і просить нових на увесь наступний рік. Вважається, що чим більше страв буде на столі, тим щасливішим буде наступний рік.  На святкову вечерю треба накрити на стіл красиву скатертину, прикрасити колосками, а на середину столу поставити кутю. Саме з цієї головної страви треба розпочинати трапезу.

Щедра кутя

Головним частуванням, як і на Різдво, є щедра кутя. Її роблять із зерна, меду і маку. Кожен із цих інгредієнтів має символічне значення.

Фото: Facebook

Так, зерно – це воскресле життя, мед – солодке життя і символ здоров’я, а мак – символ достатку в родині.

Щедра кутя 

Інгредієнти

400 гр. пшениці

200 гр. маку

100 гр. горіхів

100 гр. сухофруктів

100 гр. меду

2-3 столові ложки вершкового масла

цукор - за смаком

можна додати 1 столову ложку коньяку.

Покроковий рецепт

Крок 1: замочуємо пшеницю на 1-2 години, а потім відварюємо до готовності. Пропорція зерна і води - 1:2,5.

Крок 2: запарюємо, відварюємо, а потім розтираємо мак з цукром.

Крок 3: замочуємо сухофрукти в теплій воді, а потім ріжемо дрібним кубиком. Змішуємо мак з сухофруктами.

Крок 4: додаємо в кашу мак, змішаний з сухофруктами.

Крок 5: розчиняємо мед в склянці теплої води або в узварі і виливаємо в кашу. Слідкуємо за тим, щоб каша не була надто рідкою.

Крок 6: щоб щедра кутя вийшла дійсно щедрою, в кінці приготування додаємо вершкове масло, також можна влити ложку коньяку. Перед подачею страву ретельно перемішуємо.

Багата вечеря до врожайного року

Гамузом "Ярославна" - це дуже ситне, смачне блюдо, яке обов'язково всім сподобається.

Фото: Facebook

Нестандартний набір інгредієнтів здивує своїм незвичайним смаком і буде прикрасою святкового столу.

Гамузом "Ярославна"

Інгредієнти

40 гр. копченої курячої грудинки

20 г обсмаженої подрібненої ріпчастої цибулі

1/2 вареного курячого яйця

1/2 свіжого помідора

Для соусу

120 гр. вареної квасолі

10 гр. маку

80 гр. майонезу

1/2 лимона (для соку)

цукор, сіль – за смаком

Для прикрашання

10 гр. маку

1 помідор

зелень петрушки

листя салату

Покроковий рецепт

Крок 1: приготуємо соус. Квасолю пропускаємо через м'ясорубку, додаємо перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком, ретельно перемішуємо

Крок 2: нарізаємо великими кубиками грудинку, яйце, помідор, додаємо обсмажену цибулю, перемішуємо і заправляємо соусом.

Крок 3: готову страву викладаємо на листя салату. Прикрашаємо часточками помідора, маком і зеленню петрушки.

А щоб коза встала - дайте козі сала

Саме такою говіркою звертались щедрувальники, коли "козу водили" і господарів прославляли.

Фото: Facebook

Для них готували різні наїдки з салом, щоб почастувати і вшанувати.

Потапці з салом

Інгредієнти

200 гр. хліба

50 гр. рослинного масла

20 гр. сала

1 зубок часнику

1 солоний огірок.

Покроковий рецепт

Крок 1: нарізаємо хліб ромбиками, обсмажуємо на олії з обох боків і натираємо подрібненим часником.

Крок 2: на хліб зверху кладемо шматочки сала і солоного огірка.

Свято шлунку

Зазвичай саме верещака готується на Щедрий вечір. Блюдо, нехай і не дуже ошатне, але святкове.

Фото: Facebook

Ідеально підходить для приймання компаній або для великого зібрання родини, представленої декількома поколіннями.

Верещака

Інгредієнти

400 г свинячих ребер

200 г хліба

50 г сала

2 цибулини

сіль, чорний мелений перець – за смаком

Буряковий квас

500 г очищених буряків

1 л охолодженої кип'яченої води

Покроковий рецепт

Крок 1: буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк нарізаємо, заливаємо водою і ставимо в тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.

Крок 2: ребра нарізаємо і заправляємо смаку сіллю та перцем.

Крок 3: обсмажуємо ребра в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додаємо 500 гр. бурякового квасу і ставимо в духовку на 30 хвилин.

Крок 4: нарізаємо цибулю дрібними кубиками, поміщаємо в сковороду, де смажиться м'ясо, і залишаємо в духовці ще на п'ять хвилин.

Крок 5: в кінці приготування додаємо у верещаку подрібнені і обсмажені цибулю і сало. Готову страву виймаємо з духовки, перед подачею на стіл прикрашаємо зеленню.

Як вареник у маслі

Вареник символізують добробут. Казали, що місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре “як вареник у маслі”.

Фото: Facebook

А ще ворожили на вареники - за тим, з якою начинкою трапиться вареник за святковим столом, можна дізнатися, чого чекати від майбутнього року.

Вареники з м'ясом

Інгредієнти

Фарш

500 г свинини

800 г яловичини

20 г рослинного масла (для обсмажування)

4 цибулини

сіль, чорний мелений перець – за смаком

Тісто

550 гр. топленого молока

100 г розтопленого вершкового масла

25 г дріжджів

15 г цукру

1 кг борошна

4 яйця

5 гр. солі

Для прикрашання 

50 г розтопленого вершкового масла

смажена цибуля, зелень.

Покроковий рецепт

Крок 1: розтираємо дріжджі з цукром, вливаємо молоко, додаємо яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішуємо, поки маса не стане однорідною. Ставимо на годину в тепле місце.

Крок 2: готуємо фарш. Нарізаємо кубиками м'ясо і обсмажуємо. Цибулю чистимо,  подрібнюємо і підсмажуємо на олії. Пропускаємо через м'ясорубку тушковане м'ясо і цибулю. Заправляємо фарш сіллю і перцем за смаком.

Крок 3: ретельно вимішуємо тісто доти, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачуємо його тонким шаром і вирізаємо склянкою чи формою кружечки. В середину кожного кладемо по чайній ложці фаршу, з'єднуємо краї і защипаємо.

Крок 4: варимо вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, виймаємо шумівкою з каструлі, кладемо в миску, поливаємо розтопленим вершковим маслом і прикрашаємо зеленню і смаженою цибулею.

Щоб хвороби і біди як язиком злизало

Цікава страва "лизень у торбі" зазвичай завжди присутня на Щедрому вечорі.

Фото: Facebook

Ця страва смачна, гарна і несе обрядовий сенс.

Лизень в торбі

Інгредієнти

Фарш

50 г відвареного яловичого язика

20 г обсмажених печериць

20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі

20 г сметани

5 г білого вина

1 / 2 зубки часнику

сіль, цукор, чорний мелений перець

Тісто

250 г борошна

500 г молока

3 яйця

1 / 4 чайної ложки солі

1 / 2 столової ложки цукру

2 столові ложки розтопленого вершкового масла

2 столові ложки топленого масла (для змазування сковороди)

Покроковий рецепт

Крок 1: пропустити через м’ясорубку язик, гриби і цибулю.

Крок 2: заправити сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проварити суміш п’ять хвилин, додавши в кінці білого вина.

Крок 3: приготувати млинці. Відокремити білки від жовтків. З’єднати жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додати борошно, потім – вершкове масло. Вимісити отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно вливати молоко, що залишилося, додати збиті в міцну піну білки.

Крок 4: розігріту сковорідку, змастити топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажувати млинці з обох боків до золотистого кольору.

Крок 5: викласти готовий фарш на середину кожного млинця, надати йому форму мішечка, перев’язати зеленою цибулею і запікати в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.

Грудочку каші, кільце ковбаски

Православні християни в щедрий вечір згадують святих Меланію і Василя.

Фото: Facebook

Святий Василь вважається покровителем свинарства, саме тому на Маланку часто готують свинину і різноманітні ковбаси.

Кров’янка

Інгредієнти

кров – 1500 мл.

сало – 500 гр.

молоко – 500 мл.

гречана крупа – 200 гр.

сіль – 2 ст. л.

перець – 1 ч. л.

Покроковий рецепт

Крок 1: чистимо кишки: замочуємо їх на ніч в підсоленій воді, потім вискоблюємо за допомогою ножа, ретельно миємо.

Крок 2: варимо сало і дрібно ріжемо його. Змішуємо його з кров’ю і вареною гречкою, солимо і перчимо. Вливаємо молоко.

Крок 3: зав’язуємо один кінець кишок на тугий вузол і наповнюємо їх начинкою. У ковбасі повинно залишитися приблизно 2 см порожнечі.

Крок 4: кладемо кров’янку в окріп, проколюємо в декількох місцях голкою. Варимо 15 хвилин, в середині варіння робимо ще кілька проколів.

Крок 5: перекладаємо варену ковбасу на деко і ставимо в духовку, розігріту до 250 С на 20-30 хвилин.

Млинці на хвалу Сонця

Млинці на Маланку – це символ сонця.

Фото: Facebook

Існує особлива приказка, яку примовляють, замішуючи тісто для них: “Щоб усі так росло в Новому році, як млинці на дріжджах”.

Млинці з сиром з родзинками та курагою

Інгредієнти

молоко –  1 літр

яйце –  3 шт.

розпушувач тіста – 1 ч. л.

рослинна олія – 50 мл.

борошно –  скільки візьме

Начинка

500 г домашнього сиру

2 ст.л. сметани або густих вершків

200 гр. родзинок

200 гр. кураги

1 жовток

1 ст. л. цукрової пудри

0,5 пакетика ванільного цукру

Покроковий рецепт

Крок 1: молоко, яйця, розпушувач і борошно збиваємо міксером до одержання однорідної маси.

Крок 2: додаємо рослинну олію, сіль і збиваємо ще раз.

Крок 3: на розігріту сковороду з невеликою кількістю рослинної олії виливаємо черпак тіста, і смажимо млинці приблизно хвилину, а потім перекладаємо його на інший бік і смажимо ще стільки ж.

Крок 4: Родзинки та курагу заливаємо окропом та залишаємо у ньому на 5-6 годин, після чого воду зливаємо.

Крок 5: сир протираємо через сито до однорідної маси, додаємо сметану та жовток, добре перемішуємо.   

Крок 6: додаємо до сирної маси родзинки, курагу, цукрову пудру та ванільний цукор.

Крок 7: начинку кладемо у смажені млинці, після чого їх потрібно 15-20 хвилин запікати у духовці.

 

Автор:
Ірина Денисова
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Атака России дронами по Польше вызвала волну мемов в соцсетях
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
Как выбрать мужские кольца для повседневного стиля
Gloss
2025-09-10T06:51:38Z
How Ruoyun Dai's journey from architecture to digital design is changing contemporary gallery experiences
Elle
2025-09-12T12:18:54Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z