MY.UAСтатті
Водохресна вечеря: голодна кутя і ще шість головних страв на Хрещення
Водохресна вечеря: голодна кутя і ще шість головних страв на Хрещення

Водохресна вечеря: голодна кутя і ще шість головних страв на Хрещення

Після закінчення одноденного поста на стіл ставили особливу кутю та пісні (голодні) страви. Вважалося, що в цей час в будинок хочуть проникнути нечисті сили, а пісні страви повинні були залишити нечисть голодною.

Страви були прості, простіші ніж на Різдво, але господиня стежила, щоб за кількістю їх було 7, 9 або 12. Починали трапезу зі святої води. Після зазвичай подавали пісний борщ, вареники, смажену рибу, капусту, горох, кутю та обрядове печиво.

Після того як кутю з'їдали, діти стукали по тарілках ложками і кричали: "Геть кутя з Покуття". Так наші предки прощалися з зимовими святами до наступного року.

Голодна кутя

Називається кутя "голодною" тому, що цього дня заведено поститися. Зранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.

Рисова кутя

Інгредієнти

вода – 2 склянки

рис круглий – 200 г

мак – 50 г

мед – 2 ст. л .

родзинки – 100 г

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: залити мак окропом і настояти 20 хвилин

Крок 2: відварити рис до готовності

Крок 3: розтерти мак до появи макового молочка

Крок 4: залити окропом родзинки і настояти 10 хвилин

Крок 5: заправити кутю медом, маком, родзинками і подавати на стіл.

Пісний борщ

Господині часто варять на другий Святвечір пісний борщ з грибами та квасолею. Страву можна подавати з пампушками з часником, що також вважатиметься ще однією стравою на різдвяному столі.

Пісний борщ із грибами та квасолею

Інгредієнти

3 ст. л. квасолі

1 цибулина

1 морквина

300 г капусти (1/4 середнього качана)

3-4 невеликі картоплини (біля 400 г)

1 невеликий буряк

1 болгарський перець

200 г печериць

4-5 помідорів

2-3 зубчики часнику

сіль

чорний мелений перець

свіжа зелень

олія для обсмажування

3 лаврових листи

4-5 горошини духмяного перцю

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: замочуємо квасолю в 1 склянці води на декілька годин або на ніч. Потім воду зливаємо, заливаємо квасолю 3 літрами свіжої води, і варимо до напівготовності. Солимо в кінці.

Крок 2: дрібно нарізаємо цибулю і підсмажуємо її до золотавого кольору. Додаємо до цибулі натерту на грубій тертці або нарізану дрібною соломкою моркву і пасеруємо ще 2-3 хвилини, потім перекладаємо цибулю з морквою в каструлю. Додаємо духмяний перець.

Крок 3: нарізаємо картоплю кубиками і кладемо в каструлю до квасолі. Варимо близько 5 хвилин.

Крок 4: шаткуємо капусту і нарізаємо болгарський перець кубиками. Додаємо в каструлю.

Крок 5: натираємо на грубій тертці або нарізаємо дрібною соломкою буряк, злегка обсмажуємо в 1 ст. л. олії. Коли буряк перестане бути жорстким, вливаємо 1/2 ст. ложку оцту (краще винного або яблучного), перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин на невеликому вогні, а потім перекладаємо в каструлю.

Крок 6: нарізаємо гриби часточками і обсмажуємо в олії на сковорідці декілька хвилин, періодично помішуючи. Коли вся рідина википить, додаємо гриби в каструлю з борщем. Варимо ще 5 хвилин.

Крок 7: ошпарюємо помідори окропом, знімаємо шкірку і натираємо на терці. Приправляємо меленим перцем, перемішуємо і кладемо в каструлю. Варимо 4-5 хвилин.

Крок 8: додаємо у борщ часник і зелень. Через 2 хвилини вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 20.

Риба – символ християнства

На столі сьогодні обов’язково повинна бути страва з риби у будь-якій варіації приготування: це може бути як просто оселедець, так і запечена риба з овочами. Або така цікава українська давня страва як "баба-шарпанина".

"Баба-шарпанина" з судака

Інгредієнти

риба (судак) – 1,2 кг

морква (маленька) – 1 шт.

цибуля – 2 шт.

корінь петрушки  –1 шт.

борошно пшеничне – 100 г

олія – ​​2 ст. л.

вода – 1,5 л

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: моркву, петрушку і 1 цибулину чистимо і смажимо на сковороді.

Крок 2: судака чистимо від луски, видаляємо нутрощі, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо шматками.

Крок 3: овочі, голову, хвіст заливаємо водою і ставимо на середній вогонь. Варимо 30 хвилин.

Крок 4: кладемо в бульйон рибу і варимо ще 5 хвилин.

Крок 5: виймаємо рибу, викидаємо голову, хвіст, овочі. Бульйон проціджуємо і варимо на сильному вогні, поки кількість бульйону не зменшиться в 3 рази.

Крок 6: 1 цибулину дрібно нарізаємо, обсмажуємо в олії до золотистого кольору.

Крок 7: рибу розбираємо на шматочки без кісток, солимо, перчимо і викладаємо в змащену маслом форму.

Крок 8: борошно просіюємо в миску, додаємо смажену цибулю, сіль і замішуємо тісто, потроху додаючи рибного бульйону. Тісто має вийти густоти нежирної сметани.

Крок 9: заливаємо тістом рибу і запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.

Голубці – потужний символ миру та злагоди

Часто до столу подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису,  политі підливкою з грибами. Символічність страви полягає в тому, що голуб приносить мир та злагоду.

Голубці з картоплею та гречкою

Інгредієнти

1 капустина

2 кг картоплі

2 цибулини

200 г звареної гречки

сіль, перець

олія

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: капусту опускаємо в окріп і розбираємо на листочки, товсті прожилки зрізаємо.

Крок 2: картоплю чистимо і натираємо дрібній тертці. Додаємо до неї зварену гречку.

Крок 3: цибулю нарізаємо кубиком і обсмажуємо на великій пательні, додаємо терту картоплю та пару хвилин тримаємо на маленькому вогні, добре помішуючи, для того, щоб крохмаль, який є в картоплі, схопився і було зручно робити голубці, тоді маса не витікає з листочків і голубці не тверді після приготування. Додаємо сіль і перець до смаку.

Крок 4: робимо голубці, викладаємо їх у посудину з товстим дном, заливаємо окропом, який попередньо підсолюємо. Голубці причавлюємо тарілкою, і після закипання тарілку знімаємо, накриваємо кришкою і на повільному вогні готуємо 2-3 год.

Сила народжується в капусті

У другий Святвечір багато страв готують з капусти, яка є символом єднання родини навколо однієї основи, стабільності та сили.

Капустяний шніцель

Інгредієнти

капуста – 1 шт.

спеції – за смаком

сухарі панірувальні

олія – 4 ст. л.

сіль – за смаком

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: миємо капусту в теплій воді і видаляємо качан.

Крок 2: у гарячу воду кладемо капустяне листя, доводимо до кипіння і варимо близько 10 хвилин. Потім перевертаємо його, підсолюємо, додаємо спеції і варимо ще 5 хвилин.

Крок 3: дістаємо капустяне листя і акуратно відбиваємо кухонним молотком. Потім беремо один капустяний лист і в нього загортаємо менший.

Крок 4: опускаємо отримані шніцелі у капустяний відвар, а потім у панірувальні сухарі.

Крок 5: на сковорідку наливаємо олію і викладаємо шніцелі. Смажимо на невеликому вогні, і перегортаємо, тільки-но вони підрум'яняться.

Горохвяники святкові

Горох використовували в різноманітних обрядах. Походження його легенда пояснює так: вигнаний із раю Адам уперше орав землю і плакав, і там, де падали його сльози, виріс горох. За іншим переказом, коли Бог покарав людей за гріхи голодом, Богоматір плакала, і її сльози перетворювалися на горох.

Вважалося, що горох сприяє урожаю в полі, плідності худоби й розквіту господарства.

Горохвяники

Інгредієнти

½ скл. гороху

1 скл. води

3 ст. л. борошна

дрібка солі та чорного перцю, сушеної петрушки.

1 яйце

50 мл олії

1 цибулина

3-4 ст. л панірувальних сухарів

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: горох замочуємо на пару годин, промити, залити склянкою води і варити до повної готовності 40-50 хвилин. Потім перетираємо його через сито в пюре та залишаємо охолоджуватись.

Крок 2: смажимо дрібно нашатковану цибулю до золотистої скоринки, так щоб вона була хрусткою. Додаємо в горохове пюре. Туди ж – сире яйце, борошно і всі спеції. Добре вимішуємо, формуємо з суміші круглі горохвяники, обвалюємо їх в панірувальних сухарях.

Крок 3: смажити слід на добре розігрітій пательні до золотистої хрусткої скоринки.

Обрядове печиво

У Водохресний Святвечір, 18 січня, всі релігійні господині обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво. Його було прийнято їсти вранці 19 січня і запивати освяченою водою

Печиво "Медові хрести"

Інгредієнти

борошно – 2 скл.

мед – 300 г

олія – ​​3 ст. л.

горіхи – 100 г

прянощі (кориця, гвоздика, кардамон, імбир, мускатний горіх) – 1 ч. л.

лимон – 1 шт.

сода – 1 ч. л.

родзинки

Фото: Facebook

Покроковий рецепт

Крок 1: ядра горіхів розтираємо і з'єднуємо з медом, додаємо олію, прянощі і тертий разом із цедрою лимон.

Крок 2: висипаємо масу в змішане з содою борошно і замішуємо тісто.

Крок 3: з тіста вирізаємо ножем "хрестики", зверху кладемо родзинки і запікаємо в духовці 20-30 хвилин.

Автор:
Ірина Денисова
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
“Її голос заглушає крики українських дітей”: Залужний розкритикував виступ Анни Нетребко в Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-10T12:52:00Z
Андрій Заліско презентував оновлену версію хіта “Не поїду, не піду ’25”
Photo Lviv
2025-09-10T05:03:29Z
«If You know what I mean»: MONATIK і DOROFEEVA представили нову пісню та відеороботу
Elle
2025-09-09T13:30:44Z
ССО нагородили 91-річного ветерана УПА почесним нагрудним знаком "Вовча зграя"
Ukraine Art News
2025-09-08T18:18:41Z
Кількасот протестувальників вийшли до Королівської опери в Лондоні через виступ путіністки Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-08T17:15:44Z
5 яскравих моментів з MTV Video Music Awards 2025
Elle
2025-09-08T11:54:38Z
Протести в Лондоні: люди вийшли проти виступів путіністки Анни Нетребко в Королівській опері
Ukraine Art News
2025-09-08T11:31:07Z
«Віднайдене у втратах»: у Києві презентували артпроєкт про війну очима жінок
Ukraine Art News
2025-09-12T21:33:27Z
У Житомирі відкрили мистецький проєкт «Вежа: кроки пам'яті», присвячений Маріуполю
Ukraine Art News
2025-09-12T18:57:32Z
У Львові відкрили фотовиставку, присвячену ветеранам з ампутаціями, що вирушили у морську подорож на вітрильних катамаранах
Ukraine Art News
2025-09-12T18:30:28Z
У Годовиці на Львівщині молодята повінчалися на руїнах давнього костелу Всіх Святих, щоб привернути увагу до його реставрації
Ukraine Art News
2025-09-12T16:57:28Z
У паризькому маєтку знайшли втрачену картину Рубенса 1613 року "Христос на хресті"
Ukraine Art News
2025-09-12T15:30:27Z
«Символи фінансової моди»: чим запам’ятався проєкт ПриватБанк та Visa для Ukrainian Fashion Week
Elle
2025-09-12T15:12:35Z
Протестувальники зібралися біля Королівського оперного театру під час виступу Анни Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-12T14:54:29Z
Врятована спадщина: колекція H&M осінь-зима 2025/26. Розділ перший
Elle
2025-09-12T09:00:48Z
Солярісм: світло, що перемагає темряву
Ukraine Art News
2025-09-12T08:54:35Z
"Велика маленька брехня" отримає третій сезон: розпочалась робота над серіалом
Ukraine Art News
2025-09-12T14:00:29Z
Образ дня: Марго Роббі віддала шану Джорджіо Армані, поставши в напівпрозорій кутюрній сукні Armani Prive
Elle
2025-09-12T13:21:30Z
Топ-5 цікавих фільмів 2025 року для домашнього перегляду
KinoFilms
2025-09-12T12:42:20Z
Стрічка «Ще одна шалена п'ятниця» стала найкасовішою комедією 2025 року
KinoFilms
2025-09-12T10:18:25Z
Новий фільм Птушкіна «Антарктида» поставив касовий рекорд українського прокату
KinoFilms
2025-09-12T09:39:27Z
"Медовий місяць" на тлі окупації: на кіноекрани виходить фільм про лютий 2022
Ukraine Art News
2025-09-12T04:00:43Z
9-й Київський тиждень критики відкриється фільмом-володарем Ґран-Прі Каннського кінофестивалю «Сентиментальна цінність»
Cineast
2025-09-11T20:21:34Z
16-й ОМКФ представляє програму “Гала-прем’єри”: масштабні українські й міжнародні роботи, що визначають обличчя кіно
Cineast
2025-09-11T20:15:35Z
Вийшов трейлер фільму «Впіймати монстра» з Мадсом Міккельсеном і Сіґурні Вівер
KinoFilms
2025-09-11T12:36:25Z
Новою євроколією рушили перші поїзди з Ужгорода до Європи
Хмарочос
2025-09-12T09:04:04Z
На Львівщині відреставрують костел і перетворять його на галерею та музей модерністської скульптури
Хмарочос
2025-09-12T08:51:49Z
На Полтавщині відновили сторічну будівлю колишньої школи в стилі українського модерну
Хмарочос
2025-09-12T06:09:50Z
У Яремче відновили ресторан, збудований без жодного цвяха
Хмарочос
2025-09-11T05:33:45Z
У канадській провінції Онтаріо відзначають місяць української культури
Ukraine Art News
2025-09-08T19:54:38Z
5 будинків на нестандартних ділянках — їх вмістили у щілини в забудові
Хмарочос
2025-09-08T13:03:42Z
У Швеції збираються знести 70-річний басейн «Вальгалла» із монументальною мозаїкою
Хмарочос
2025-09-06T09:42:35Z
У селищі, що все ще оговтується після підриву Каховської ГЕС, досліджують втрати культурного ландшафту
Хмарочос
2025-09-06T09:09:37Z
Чому варто відвідати оновлений ресторан «Гуцульщина» з меню від Євгена Клопотенка
Elle
2025-09-05T18:57:29Z
Нідерланди відмовляться від участі в “Євробаченні-2026”, якщо до конкурсу допустять Ізраїль
Ukraine Art News
2025-09-12T17:48:30Z
Заповіт Джорджо Армані передбачає продаж його модної імперії
Ukraine Art News
2025-09-12T15:42:28Z
Як минув п’ятий Саміт перших леді та джентльменів
Elle
2025-09-12T14:09:27Z
Як повторити макіяж та зачіски з показу бренду Amelina SS26
Elle
2025-09-12T12:28:15Z
Watsons вчетверте став партнером бекстейдж на Ukrainian Fashion Week
Elle
2025-09-12T11:51:49Z
«Перші леді»: як працює платформа, що об’єднує українок в усьому світі
Elle
2025-09-12T11:39:54Z
Оприлюднили заповіт Джорджіо Армані: документ передбачає поступовий продаж компанії
Ukraine Art News
2025-09-12T11:27:32Z
Ірландія не братиме участь в “Євробаченні-2026”, якщо допустять Ізраїль
Ukraine Art News
2025-09-12T11:21:56Z
Ірена Карпа про нову книжку «Він повертається в неділю», кохання під час війни та пошук себе серед хаосу
Elle
2025-09-12T10:54:35Z
Чому вам варто додати Maison de Beauté від Chanel у Парижі до свого travel-плану
Elle
2025-09-12T10:48:38Z
Картка для вигідних онлайн-покупок з безпекою, кешбеком і пільговим періодом
Хмарочос
2025-09-12T10:03:46Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z