MY.UAСтатьи
Одеська Бессарабія 2021: що смачного пропонуватимуть у регіоні туристам
Одеська Бессарабія 2021: що смачного пропонуватимуть у регіоні туристам

Одеська Бессарабія 2021: що смачного пропонуватимуть у регіоні туристам

Затятим мандрівникам насолода смаком дарує найкращі спогади про подорож.

Так для європейських туристів еногастрономічні шляхи давно стали ознаками особливої якості певного продукту.

У французькій Нормандії багато хто здійснює повноцінну подорож дорогами кальвадосу чи сидру, а в італійській Апулії оцінює регіональну неповторність смаків моцарели чи оливкової олії.

Символом Всесвітньої виставки у Парижі 1855 року було виноробство з регіону Бордо.

Цю подію відвідали понад п’ять мільйонів гостей.

Уявіть собі – це більш як 160 років тому, коли ні авто, ні літаків ще не було.

Більшість людей прибули на виставку, орієнтуючись саме на популярність відомих у той час бордоських вин.

Першопрохідцями у еногастрономічних дороговказах України стала «Дорога вина та смаку української Бессарабії».

Ініціативна група, до якої входить більш ніж двадцять виробників продуктів Одеського регіону, розробила тематичний туристичний маршрут протяжністю 800 кілометрів.

З багатьма виробниками я вже була знайома, а з декими вдалось поспілкуватися під час онлайн-конференції і скоштувати їхні делікатеси.

Онлайн подорож влаштував оргкомітет «Дороги вина та смаку української Бессарабії».

Випити знаменитого мюнхенського пива щороку приїздить понад шість мільйонів туристів.

Історія цього географічного зазначення бере початок у 1486 році.

Розкажу про деяких учасників, які найбільше вразили смаком своїх продуктів.

Робіть закладки для майбутньої подорожі вже сьогодні.

Виробничий кластер «Горіх Причорномор’я», село Біляївка.

Новий туристичний сезон подарує нагоду просто у саду скуштувати трюфелі та бланшовані ядра волоського горіха.

Також відвідувачі зможуть ознайомитись з особливостями виробництва.

Місцеві використовують особливу технологію знімання з горіхів шкірки, замочуючи їх у воді.

Виявляється, занурений у воду волоський горіх набагато корисніший і поживніший, його ядра не тільки вражають свіжістю смаку, але й краще засвоюються організмом.

Центр сільського зеленого туризму та сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова», с.

Це колоритне село у віддаленій частині Одеської області вражає затятих мандрівників своїм центром етнографічного та зеленого туризму.

Раджу розпочати з відвідин колиби, де вас почастують місцевим вином, медом, варенням, бринзою з молока каракульських овець.

Тут, у Тарутинському степу, місцеві майстри-кулінари заготовляють свіже м`ясо та м’ясні делікатеси – мергезе, ковбаски для гриля, сиров’ялене зі спеціями гранд-філе, суджук, махан.

Саме тут розташована й найбільша в Європі ферма, яка спеціалізується на вирощуванні овець старовинної каракульської породи.

Чи коштували ви варення з дикого терену? Ця дика ягода – справжній делікатес степу.

Росте вона на колючому кущі, тому збирають її взимку й варять смачну солодку нугу, готують настоянки та соуси.

Також виробляють консерви з м’яса домашніх тварин – «Старосельський гусак», «Миколаївська індичка».

У Фрумушика-Нова можна не лише скуштувати смаколиків.

Тут є музеї пам’ятників тоталітаризму і народної архітектури та побуту.

Для шанувальників мистецтва проводять фестивалі на спеціально обладнаному полі.

Сімейна виноробня V.

Petrov, c.

Сімейне господарство Петрових спеціалізується на виноробстві (має органічний сертифікат на виноградники та землю).

У виноградниках звели вежу, з якої видно куполи п’яти церков, розташованих довкола сіл.

На вежі можна посмакувати органічним вином.

А ще мандрівниками пропонують велосипедом проїхатись до місцевого озера, порибалити, назбирати листя винограду для долми або ж підсмажити шашлик і зустріти захід сонця.

Родина Петрових проводить екскурсії по виноградниках з нагрудними бокалами, під час якої частують дев’ятьма видами вина та трьома напоями на зразок граппа.

А ще господарі готують з винограду й солодке варення.

Козина ферма «Бринзарня», с.

Власниця козиної ферми, що розташована на березі Чорного моря, Лариса Титикало, – авторка книжки «Бессарабія.

Кулінарна мандрівка», яка вийшла друком три роки назад.

Мабуть, це доля, адже саме це видання стало прототипом майбутньої «Дороги вина та смаку української Бессарабії».

Пані Лариса мріяла відкрити українцям і світові всі принади Бессарабії.

Основна продукція ферми – бринза.

Тут винайшли безліч незвичних способів її гастрономічного вжитку.

Бринзу маринують, додають до паштетів, готують спеції.

До висушеної бринзи додають в якості приправ пелюстки чорнобривців, настурцій, висушений гарбуз, болгарський перець, томати та горіхи.

Не тільки звучить як музика, але й справді дуже смачно!.

На фермі розміщений контактний зоопарк зі свійськими тваринами та готель, де зручно поселитися всією родиною.

Вранці туристи йдуть на ферму – подоїти кіз чи позайматися йогою поруч із ними.

«У нас не тільки дегустації.

Ми пропонуємо обіди й вечері зі стравами бессарабської кухні.

Є у нас музей побуту і культури старообрядців липованів.

Влаштовуємо кулінарні майстер-класи.

Чого лише варті голубці у виноградних листях з рисом, який, до речі, мало хто знає, вирощується в Україні, в Килії», – розказала пані Лариса.

Острівна зупинка «Зелена гавань», м.

Чи доводилося вам їсти автентичну липованську юшку? А чи відомо, що таке соус саламур чи рибна шараняча ікра? Та що там назви страв, навіть вино у Вилково має свою автентичну назву – новак.

Сподіваюсь, ви відчули, що смаковий потенціал Придунав’я колосальний.

До прикладу розкажу про особливий вилківський мед зі смаком різнотрав’я із заплав Дунаю, де в ароматній композиції домінує водяна м’ята.

Особливим є й придунайський теруар.

Він унікальний тим, що могутня ріка несе в своїх водах часточки ґрунтів багатьох регіонів Європи.

Напевно вони й сповнюють незвичайними гастрономічними якостями чи то дунайський оселедець, чи то стиглі полуниці.

Винний льох «Винарія», м.

«Життя надто коротке, щоб пити погане вино», – можна прочитати на стіні цього винного закладу.

Співвасницею підвального приміщення у самому центрі міста стала Ірина Польшакова.

Інвестори поставили за мету максимально зберегти автентичність споруди, яка є історичною спадщиною Ізмаїла й сповнена легенд та історій, властивих підземеллям.

У винному льосі варто скоштувати так зване «Полинне вино».

У бессарабському селі Караклія колись місцеві робили настоянку вина на полині і давали пити дітям, щоб підвищити імунітет.

У «Винарії» пропонують «Полинне вино» закушувати соленою бринзою з медом.

Ідеальний food paring та здобуток для будь-якої імунної системи! Також варто спробувати домашній хліб, який пані Ірина випікає власноруч на заквасці, яку тримає у секреті.

«Механа Балканські Ястія», м.

М’ясні делікатеси від власників мініцеху з виробництва сиров’ялених м’ясних делікатесів від Сергія та Наталі Русевих вражають назвами.

Карнак, суджук, сушениця – усе це виготовлено з домашнього яловичого м’яса та свинини за древніми балканськими рецептами.

Тут проводять екскурсії на виробництві, а можуть запропонувати відвідати місцевий базар.

Або ж навчать танцювати традиційні болгарські танці.

Садиба «Хлебна къща», с.

Власниця садиби Тетяна Дукова розповіла про виробництво домашнього хліба за відновленими старовинними рецептами, де хмільні дріжжі поєднують з винним продуктом.

Болгарські господині зберігають дріжжі у маленьких шматочках сухого тіста.

Замішаний на кукурузному борошні болгарський хліб випікається вагою до трьох кілограмів, бо місцеві родини завжди були великими.

Хліб цей зберігається довго, а його м’якуш не схожий ні на який інший.

За цією унікальною рецептурою випічку готують лише у Криничному.

А якщо бува гості до хлібних виробів байдужі, то тут запропонують майстер-клас з виготовлення національних болгарських страв.

Виноробня Villa Tinta, с.

Підприємство, засноване 1998 року, спочатку спеціалізувалось на виробництві виноматеріалу.

Починаючи з 2017 року тут виробляють власні вина Villa Tinta та ігристі Tinterella.

Виноград має унікальні смакові якості, що зумовлено розташованням виноградників у теруарі долини озера Ялтуг.

Тому по-особливому тут розкриваються як класичні європейські сорти, так і унікальні українські, автохтонні сорти – «Одеський чорний», «Сухолиманський».

Останні культивуються на території села Оксамитне з 1968–1969 років.

Винороби Villa Tinta продовжують винні традиції графа Давидова, зображення шато якого є на етикетці.

На виноробні проводять екскурсії та запрошують на дегустації.

А ще тут можна зробити незабутні світлини в організованих фотозонах.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Потап дал 3-часовое интервью Дудю: репер утверждает, что помог Украине на 100 миллионов гривен
Gloss
2025-02-10T15:03:53Z
20-летняя модель завоевала титул «Мисс Украина 2024»: она представит страну на конкурсе «Мисс Мира»
Gloss
2024-12-06T16:30:50Z
В сети рассекретили имя мужчины, который должен был стать героем шоу «Холостяк-13» вместо Терена
Gloss
2024-11-29T17:16:39Z
Украинский Щедрик стал частью новогодней рекламы Chanel
Gloss
2024-11-22T16:13:24Z
Украинка стала режиссером нового клипа Леди Гаги
Gloss
2024-10-30T15:28:08Z
Рэпер Эминем впервые станет дедушкой: видео его реакции на новость
Gloss
2024-10-04T16:48:49Z
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
МастерШеф 14 сезон. Випуск 18 від 28.12.2024
InfoHome
2025-01-08T16:45:55Z
Balenciaga представила очень минималистичную обувь The Zero
Gloss
2024-12-04T18:36:54Z
Аукционный дом MacDougall;s проведет перед аукционную выставку 22-23 ноября в Лондоне
Ukraine Art News
2024-11-12T20:18:58Z
Самые смешные фотографии дикой природы: финалисты конкурса Nikon Comedy Wildlife Awards 2024
Gloss
2024-09-30T13:13:29Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Украинский трейлер аниме «Кот-призрак Анзу»
KinoFilms
2025-02-07T13:03:39Z
Украинский трейлер мультфильма «Динозаврик»
KinoFilms
2025-02-07T12:03:38Z
Вышел трейлер фильма «Мир Юрского периода: Возрождение»: звездный состав и динозавры
Gloss
2025-02-05T19:18:55Z
Второй украинский трейлер боевика «Опасный рейс» с Марком Уолбергом
KinoFilms
2025-01-31T13:48:33Z
Украинский трейлер криминального экшна «Хочу сейчас»
KinoFilms
2025-01-30T07:36:46Z
Украинский трейлер фильма «Канадец» с Ричардом Гиром и Умой Турман
KinoFilms
2025-01-30T07:12:35Z
«Проклятые»
KinoFilms
2025-01-21T12:42:38Z
Второй украинский трейлер фильма «Обезьяна» по книге Стивена Кинга
KinoFilms
2025-01-20T15:54:36Z
PUMA выпустила коллаборацию с «‎Игрой в кальмара»: костюмы, кроссовки и аксессуары
Gloss
2025-01-07T14:06:52Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
The Scent Reserve brings affordable elegance to the global fragrance market
Elle
2025-02-11T15:03:47Z
Что такое картинг?
Men's Life
2025-02-11T08:57:47Z
Скручивания лежа
Men's Life
2025-02-07T10:03:44Z
Тренинг: знай меру!
Men's Life
2025-02-06T10:21:37Z
The science behind hot shapers: smart thermal fabrics for smart fitness
Elle
2025-02-05T09:45:59Z
Как же это вкусно чудесная выпечка с картошкой! Вместо пирогов и пирожков такие в магазине не купить
InfoHome
2025-02-05T07:03:44Z
В России выпустили настольную игру по мотивам захвата территорий Украины
Gloss
2025-02-06T15:51:53Z
Где выгодно купить запчасти для телефонов оптом: советы для мастеров и сервисных центров
Gloss
2025-01-27T16:49:10Z
Канадец собрал дома ядерный реактор, потратив всего 3 000 долларов
Gloss
2025-01-23T17:51:55Z
На выставке CES 2025 представили первый в мире летающий мотоцикл
Gloss
2025-01-21T18:06:50Z
Realbotix представила человекоподобного робота-женщину для «общения и близости»
Gloss
2025-01-14T13:49:21Z
Роботы Boston Dynamics не только стабильно стоят на ногах, но и научились делать сальто
Gloss
2025-01-02T13:24:49Z
Супер батончики Брауни без выпечки, глютена, молочных продуктов
InfoHome
2025-01-31T07:27:38Z
Мясной рулет два в одном. Лёгкий в приготовлении. Закуска для мужчин, цыганка готовит
InfoHome
2025-01-30T07:30:56Z
Куриные бедра на сковороде. Вкуснее, чем в духовке. Вкусный и быстрый ужин для семьи!
InfoHome
2025-01-30T07:27:48Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный рецепт из курицы в духовке
InfoHome
2025-01-27T12:55:08Z
Почему из капусты и фарша я не готовил такое раньше? Гениальный рецепт на обед или ужин на всю семью
InfoHome
2025-01-27T12:52:21Z
Без весов - только стакан! Манник-Нежность - невероятно простой вкусный быстрый пирог к чаю!
InfoHome
2025-01-27T12:52:20Z
Яичница: рецепты счастливого брака
Men's Life
2025-01-27T09:12:57Z
Пышная запеканка из садика без муки! Без соды! Без крахмала! Творожная запеканка воздушная
InfoHome
2025-01-25T07:40:02Z
Хрустящая пицца фокачча без замеса теста
InfoHome
2025-01-22T07:27:38Z