MY.UAСтатьи
Одеська Бессарабія 2021: що смачного пропонуватимуть у регіоні туристам
Одеська Бессарабія 2021: що смачного пропонуватимуть у регіоні туристам

Одеська Бессарабія 2021: що смачного пропонуватимуть у регіоні туристам

Затятим мандрівникам насолода смаком дарує найкращі спогади про подорож.

Так для європейських туристів еногастрономічні шляхи давно стали ознаками особливої якості певного продукту.

У французькій Нормандії багато хто здійснює повноцінну подорож дорогами кальвадосу чи сидру, а в італійській Апулії оцінює регіональну неповторність смаків моцарели чи оливкової олії.

Символом Всесвітньої виставки у Парижі 1855 року було виноробство з регіону Бордо.

Цю подію відвідали понад п’ять мільйонів гостей.

Уявіть собі – це більш як 160 років тому, коли ні авто, ні літаків ще не було.

Більшість людей прибули на виставку, орієнтуючись саме на популярність відомих у той час бордоських вин.

Першопрохідцями у еногастрономічних дороговказах України стала «Дорога вина та смаку української Бессарабії».

Ініціативна група, до якої входить більш ніж двадцять виробників продуктів Одеського регіону, розробила тематичний туристичний маршрут протяжністю 800 кілометрів.

З багатьма виробниками я вже була знайома, а з декими вдалось поспілкуватися під час онлайн-конференції і скоштувати їхні делікатеси.

Онлайн подорож влаштував оргкомітет «Дороги вина та смаку української Бессарабії».

Випити знаменитого мюнхенського пива щороку приїздить понад шість мільйонів туристів.

Історія цього географічного зазначення бере початок у 1486 році.

Розкажу про деяких учасників, які найбільше вразили смаком своїх продуктів.

Робіть закладки для майбутньої подорожі вже сьогодні.

Виробничий кластер «Горіх Причорномор’я», село Біляївка.

Новий туристичний сезон подарує нагоду просто у саду скуштувати трюфелі та бланшовані ядра волоського горіха.

Також відвідувачі зможуть ознайомитись з особливостями виробництва.

Місцеві використовують особливу технологію знімання з горіхів шкірки, замочуючи їх у воді.

Виявляється, занурений у воду волоський горіх набагато корисніший і поживніший, його ядра не тільки вражають свіжістю смаку, але й краще засвоюються організмом.

Центр сільського зеленого туризму та сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова», с.

Це колоритне село у віддаленій частині Одеської області вражає затятих мандрівників своїм центром етнографічного та зеленого туризму.

Раджу розпочати з відвідин колиби, де вас почастують місцевим вином, медом, варенням, бринзою з молока каракульських овець.

Тут, у Тарутинському степу, місцеві майстри-кулінари заготовляють свіже м`ясо та м’ясні делікатеси – мергезе, ковбаски для гриля, сиров’ялене зі спеціями гранд-філе, суджук, махан.

Саме тут розташована й найбільша в Європі ферма, яка спеціалізується на вирощуванні овець старовинної каракульської породи.

Чи коштували ви варення з дикого терену? Ця дика ягода – справжній делікатес степу.

Росте вона на колючому кущі, тому збирають її взимку й варять смачну солодку нугу, готують настоянки та соуси.

Також виробляють консерви з м’яса домашніх тварин – «Старосельський гусак», «Миколаївська індичка».

У Фрумушика-Нова можна не лише скуштувати смаколиків.

Тут є музеї пам’ятників тоталітаризму і народної архітектури та побуту.

Для шанувальників мистецтва проводять фестивалі на спеціально обладнаному полі.

Сімейна виноробня V.

Petrov, c.

Сімейне господарство Петрових спеціалізується на виноробстві (має органічний сертифікат на виноградники та землю).

У виноградниках звели вежу, з якої видно куполи п’яти церков, розташованих довкола сіл.

На вежі можна посмакувати органічним вином.

А ще мандрівниками пропонують велосипедом проїхатись до місцевого озера, порибалити, назбирати листя винограду для долми або ж підсмажити шашлик і зустріти захід сонця.

Родина Петрових проводить екскурсії по виноградниках з нагрудними бокалами, під час якої частують дев’ятьма видами вина та трьома напоями на зразок граппа.

А ще господарі готують з винограду й солодке варення.

Козина ферма «Бринзарня», с.

Власниця козиної ферми, що розташована на березі Чорного моря, Лариса Титикало, – авторка книжки «Бессарабія.

Кулінарна мандрівка», яка вийшла друком три роки назад.

Мабуть, це доля, адже саме це видання стало прототипом майбутньої «Дороги вина та смаку української Бессарабії».

Пані Лариса мріяла відкрити українцям і світові всі принади Бессарабії.

Основна продукція ферми – бринза.

Тут винайшли безліч незвичних способів її гастрономічного вжитку.

Бринзу маринують, додають до паштетів, готують спеції.

До висушеної бринзи додають в якості приправ пелюстки чорнобривців, настурцій, висушений гарбуз, болгарський перець, томати та горіхи.

Не тільки звучить як музика, але й справді дуже смачно!.

На фермі розміщений контактний зоопарк зі свійськими тваринами та готель, де зручно поселитися всією родиною.

Вранці туристи йдуть на ферму – подоїти кіз чи позайматися йогою поруч із ними.

«У нас не тільки дегустації.

Ми пропонуємо обіди й вечері зі стравами бессарабської кухні.

Є у нас музей побуту і культури старообрядців липованів.

Влаштовуємо кулінарні майстер-класи.

Чого лише варті голубці у виноградних листях з рисом, який, до речі, мало хто знає, вирощується в Україні, в Килії», – розказала пані Лариса.

Острівна зупинка «Зелена гавань», м.

Чи доводилося вам їсти автентичну липованську юшку? А чи відомо, що таке соус саламур чи рибна шараняча ікра? Та що там назви страв, навіть вино у Вилково має свою автентичну назву – новак.

Сподіваюсь, ви відчули, що смаковий потенціал Придунав’я колосальний.

До прикладу розкажу про особливий вилківський мед зі смаком різнотрав’я із заплав Дунаю, де в ароматній композиції домінує водяна м’ята.

Особливим є й придунайський теруар.

Він унікальний тим, що могутня ріка несе в своїх водах часточки ґрунтів багатьох регіонів Європи.

Напевно вони й сповнюють незвичайними гастрономічними якостями чи то дунайський оселедець, чи то стиглі полуниці.

Винний льох «Винарія», м.

«Життя надто коротке, щоб пити погане вино», – можна прочитати на стіні цього винного закладу.

Співвасницею підвального приміщення у самому центрі міста стала Ірина Польшакова.

Інвестори поставили за мету максимально зберегти автентичність споруди, яка є історичною спадщиною Ізмаїла й сповнена легенд та історій, властивих підземеллям.

У винному льосі варто скоштувати так зване «Полинне вино».

У бессарабському селі Караклія колись місцеві робили настоянку вина на полині і давали пити дітям, щоб підвищити імунітет.

У «Винарії» пропонують «Полинне вино» закушувати соленою бринзою з медом.

Ідеальний food paring та здобуток для будь-якої імунної системи! Також варто спробувати домашній хліб, який пані Ірина випікає власноруч на заквасці, яку тримає у секреті.

«Механа Балканські Ястія», м.

М’ясні делікатеси від власників мініцеху з виробництва сиров’ялених м’ясних делікатесів від Сергія та Наталі Русевих вражають назвами.

Карнак, суджук, сушениця – усе це виготовлено з домашнього яловичого м’яса та свинини за древніми балканськими рецептами.

Тут проводять екскурсії на виробництві, а можуть запропонувати відвідати місцевий базар.

Або ж навчать танцювати традиційні болгарські танці.

Садиба «Хлебна къща», с.

Власниця садиби Тетяна Дукова розповіла про виробництво домашнього хліба за відновленими старовинними рецептами, де хмільні дріжжі поєднують з винним продуктом.

Болгарські господині зберігають дріжжі у маленьких шматочках сухого тіста.

Замішаний на кукурузному борошні болгарський хліб випікається вагою до трьох кілограмів, бо місцеві родини завжди були великими.

Хліб цей зберігається довго, а його м’якуш не схожий ні на який інший.

За цією унікальною рецептурою випічку готують лише у Криничному.

А якщо бува гості до хлібних виробів байдужі, то тут запропонують майстер-клас з виготовлення національних болгарських страв.

Виноробня Villa Tinta, с.

Підприємство, засноване 1998 року, спочатку спеціалізувалось на виробництві виноматеріалу.

Починаючи з 2017 року тут виробляють власні вина Villa Tinta та ігристі Tinterella.

Виноград має унікальні смакові якості, що зумовлено розташованням виноградників у теруарі долини озера Ялтуг.

Тому по-особливому тут розкриваються як класичні європейські сорти, так і унікальні українські, автохтонні сорти – «Одеський чорний», «Сухолиманський».

Останні культивуються на території села Оксамитне з 1968–1969 років.

Винороби Villa Tinta продовжують винні традиції графа Давидова, зображення шато якого є на етикетці.

На виноробні проводять екскурсії та запрошують на дегустації.

А ще тут можна зробити незабутні світлини в організованих фотозонах.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Свідки історії: Леся Дзендзелюк про збереження єврейських артефактів у Львівському Фотомузеї
Photo Lviv
2025-11-15T06:06:19Z
«Легендарна поезія нескорених сердець» – музично-поетичний вечір у Львівській філармонії, який варто почути
Photo Lviv
2025-11-15T06:03:16Z
Херсонський краєзнавчий музей до свого 135-річчя відкрив нову банерну виставку «Шляхами вільного степу»
Ukraine Art News
2025-11-15T04:03:21Z
Переможці Хататону 6.0: казки голосом тата, оживлені міста й онлайн-музеї
Ukraine Art News
2025-11-14T19:00:30Z
10 виставок, які варто відвідати у листопаді
Elle
2025-11-13T17:33:22Z
68 оберегів: У Страсбурзі відкрили виставку українських ляльок-мотанок
Ukraine Art News
2025-11-13T15:48:24Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
Малащук і Хімей отримали кураторську премію в Парижі за роботу про викрадених українських дітей
Ukraine Art News
2025-11-13T15:30:30Z
Вийшов тизер української комедії «Любов, секс і вибори» за участю відомої порноакторки
KinoFilms
2025-11-13T14:36:19Z
Дивимося перший тизер-трейлер «Диявол носить Prada 2»
Elle
2025-11-13T12:57:27Z
Дивіться український трейлер анімації «Супер Маріо Галактика в кіно» за участю Капітана Марвел
KinoFilms
2025-11-13T12:18:16Z
Тизер «Диявол носить Прада 2» показує возз'єднання Меріл Стріп та Енн Гетевей
KinoFilms
2025-11-13T11:21:17Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
У Цюриху звели «Дім сокола» — офісну будівлю з триповерховим велопаркінгом за проєктом Калатрави
Хмарочос
2025-11-13T15:09:33Z
Львів активно впроваджує ініціативу «Рух без бар’єрів»
Хмарочос
2025-11-13T12:12:36Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
На аукціоні Sotheby's за $4,4 млн продали діамантову брошку Наполеона
Ukraine Art News
2025-11-14T19:30:25Z
Які компоненти варто шукати в засобах для росту волосся
Elle
2025-11-14T18:12:24Z
Чорна п’ятниця-2025: які знижки пропонують українські fashion-бренди
Elle
2025-11-13T19:00:50Z
Україна на ReBuild Ukraine 2025 відкрила національний павільйон
Ukraine Art News
2025-11-13T17:39:44Z
75 Hard Challenge: в чому небезпека популярного фітнес-челенджу
Elle
2025-11-13T12:09:23Z
Поряд з Філармонією в Києві облаштували інклюзивні паркомісця та велодоріжку
Хмарочос
2025-11-13T11:33:32Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Hyundai Tucson 2024: кросовер, який знаходить баланс між стилем і розумом
Photo Lviv
2025-11-15T05:57:14Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z