MY.UAСтатті
Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх
Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх

Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх

Паска – найбільш таємнича та незвичайна випічка. Кажуть, що вдається вона лише раз на рік – на Великдень, тісто боїться навіть найменшого протягу, а за приготування можна братися лише з чистими думками. Від себе хочу додати, що дійсно, тісто треба відчувати, обирати якісні дріжджі, дуже чітко дотримуватися рецепту. А ще, якщо паска не вдалася у вас з першого чи навіть з другого разу, не варто засмучуватися. Наступного разу все обов‘язково вийде. 

Окрім класичної паски, цього року я рекомендую приготувати оригінальні варіанти, наприклад, шоколадну чи заварну сирну. Якщо вам до смаку гастроподорожі, спробуйте приготувати варіацію італійського Панеттоне чи голландського великоднього хліба Паасборд з цукатами та солодкою начинкою з горіхів. 

Завчасно попіклуйтеся про те, як будете прикрашати головну страву Великодня. Не обов‘язково купувати магазинну глазур. Паску можна прикрасити яєчними білками, збитими з цукровою пудрою, полити шоколадом, викласти на неї шматочки фруктів чи ягоди. 

Експериментуйте та пробуйте найрізноманітніші варіанти. Опанувати мистецтво створення головної великодньої випічки насправді може кожен. Вам знадобиться лише бажання, позитивний настрій, правильні рецепти та практика.

Сирна заварна паска

Поряд із дріжджовою пасхальною випічкою дуже популярним є і сирний варіант паски, який формується у спеціальних пластикових або дерев’яних формах. Але якщо у вас немає такої форми – не біда. Скористайтеся будь-яким відповідним гаджетом з наявних вдома, наприклад, ситом, друшляком або формою для сиру чи рікоти, як у мене. Обіцяю, буде божественно смачно!  

Час приготування  15 хвилин
Порції 6

Інгредієнти

  • Сир (Творог) (700 г)
  • Вершки (не менше 30% жирності) (350 мл)
  • Яєчний жовток (5 шт.)
  • Цукор (150 г)
  • Цукор ванільний (10 г)
  • Вершкове масло (разм’якшене) (100 г) 
  • Лимон (1 шт.)
  • Мигдаль (смажений) (50-75 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Покроковий рецепт

  1. Для сирної паски нам потрібен досить сухий і жирний сир. Якщо ваш сир недостатньо сухий, необхідно його обернути в марлевий мішечок і поставити під прес на ніч, щоб стекла вода і тільки потім приступати до приготування сирної паски. Для отримання легкої кремової консистенції перетріть сир (700 г) через сито або перебийте блендером. Оберіть варіант на свій розсуд. Блендером трохи простіше і швидше, але й з ситом результат буде нічим не гірший.
  2. З’єднайте в мисці жовтки (5 шт.) з цукром (150 г) і ванільним цукром (10 г). Добре перетріть їх вінчиком до білого кольору.
  3. Налийте в сотейник вершки (200 мл) і прогрійте на невеликому вогні при постійному помішуванні до появи пари над поверхнею. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте вінчиком. Поверніть отриману суміш в сотейник. 
  4. На маленькому вогні при постійному помішуванні заваріть суміш до легкого загустіння. Повинна вийти консистенція рідкої сметани. Додайте заварені жовтки і розм’якшене вершкове масло (100 г) до сирної маси. Добре перемішайте до повного об’єднання. На цьому етапі можете за бажанням додати цедру лимона або апельсина, натерту на дрібній тертці. Цедра додасть пасці приємного цитрусового аромату.
  5. Решту вершків (150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків. Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової та лопатки.
  6. Мигдаль (50-75 г) крупно порубіть ножем і додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися. Мигдаль можна замінити родзинками або іншими улюбленими цукатами і горіхами.
  7. Форму для паски вистеліть марлею в два шари і наповніть її сирною масою. Приберіть в холодильник мінімум на 6 годин, щоб маса застигла. Готову сирну паску переверніть на блюдо, приберіть марлю і прикрасьте на свій смак.

Курча табака з йогуртовим соусом

Я не втомлююся повторювати, що для приготування неймовірно смачної страви зовсім не обов’язково використовувати купу інгредієнтів. І я у черговий раз хочу це довести, приготувавши дуже ароматну і соковиту страву кавказької кухні – курча табака на пательні. Ніжний смак молодого курячого м’яса я пропоную доповнити таким само ніжним і трохи пікантним йогуртовим соусом.  

Час приготування  20 хвилин
Порції 1

Інгредієнти 

  • Курча (1 шт.)
  • Часник (5-6 зубчиків)
  • Соняшникова олія (100 мл)
  • Перец (суміш перців) за смаком 
  • Сіль за смаком 
  • Для соусу:
  • Йогурт (без смаку) (200-250 мл)
  • Часник (4-5 зубчиків)
  • Сіль за смаком 

Покроковий рецепт

  1. Курча вимийте під проточною водою, витріть паперовим рушником і викладіть на дошку. Притисніть тушку долонею. Кухонними ножицями розріжте курча вздовж грудки. Розкрийте тушку «книжкою». Ще раз добре притисніть, щоб тушка вийшла максимально пласкою. 
  2. Часник (5-6 зубчиків) пропустіть через прес для часнику або натріть на дрібній тертці. Рясно натріть курча з двох сторін часником, сіллю і меленою сумішшю перців. 
  3. На пательні гриль або звичайній пательні підрум’яньте курча у великій кількості соняшникової олії (приблизно 100 мл). Під час приготування необхідно використовувати прес. У моєму випадку це тарілка з вантажем. Готуйте до рум’яної скоринки на вогні трохи вище середнього по 7-8 хвилин з обох сторін.  
  4. Курча повинне добре підрум’янитися і повністю приготуватися. Якщо необхідно, то переверніть курча в процесі приготування кілька разів.
  5. Приготуйте соус. Часник, що залишився (4-5 зубчиків) подрібніть знову ж за допомогою преса або на дрібній тертці. Додайте до 200-250 мл йогурту і добре перемішайте. Посоліть за смаком. Готове курча викладіть на тарілку і залийте часниково-йогуртовим соусом. Залиште на кілька хвилин, щоб йогурт змішався із м’ясним соком, утворюючи неймовірно ароматний

Домашній квас 

Квас – дуже популярний освіжаючий напій, який я не міг обійти стороною. Тим більше, що в моєму ресторані ми постійно готуємо ось такий домашній квас, і він усім дуже до вподоби. Прийшов час поділитися цим рецептом, щоб ви могли приготувати квас в домашніх умовах, тим більше що це дуже просто.

Час приготування  1-4 дні
Порції 1

Інгредієнти 

  • Бородинський хліб (400 г)
  • Цукор (70 г)
  • Дріжджі (живі) (2 г)
  • Вода (2,5 л)

Покроковий рецепт

  1. Бородинський хліб (400 г) поріжте кубиками з боками близько 1,5 см.
  2. Підсушіть порізаний хліб на пательні без олії, поки хліб дещо не підсохне і не візьметься твердою скоринкою.
  3. Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів. Для приготування квасу я рекомендую використовувати тільки живі дріжджі.
  4. Покришіть дріжджі руками у невелику миску. Чим більше ви подрібнете дріжджі, тим краще вони розчиняться.
  5. Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 ст. л. цукру. Перемішайте, поки цукор повністю розчиниться.
  6. Перекладіть кубики хліба в трилітрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами та цукор, що залишився.
  7. Потім долийте води до верху банки, злегка перемішайте. Закрийте нещільно кришкою і залиште бродити за кімнатної температури на 1-4 дні. Швидкість приготування квасу дуже залежить від оточуючої температури. Тож за спекотної погоди час приготування квасу буде мінімальним. Чим більше ви будете витримувати квас ти більш насиченим і різьким буде його смак.
  8. Процидіть квас через сито з марлею в чисту ємність та відразу перелийте в банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.

Більше рецептів на сайті Євгена.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
“Її голос заглушає крики українських дітей”: Залужний розкритикував виступ Анни Нетребко в Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-10T12:52:00Z
Андрій Заліско презентував оновлену версію хіта “Не поїду, не піду ’25”
Photo Lviv
2025-09-10T05:03:29Z
«If You know what I mean»: MONATIK і DOROFEEVA представили нову пісню та відеороботу
Elle
2025-09-09T13:30:44Z
ССО нагородили 91-річного ветерана УПА почесним нагрудним знаком "Вовча зграя"
Ukraine Art News
2025-09-08T18:18:41Z
Кількасот протестувальників вийшли до Королівської опери в Лондоні через виступ путіністки Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-08T17:15:44Z
5 яскравих моментів з MTV Video Music Awards 2025
Elle
2025-09-08T11:54:38Z
Протести в Лондоні: люди вийшли проти виступів путіністки Анни Нетребко в Королівській опері
Ukraine Art News
2025-09-08T11:31:07Z
Врятована спадщина: колекція H&M осінь-зима 2025/26. Розділ перший
Elle
2025-09-12T09:00:48Z
Солярісм: світло, що перемагає темряву
Ukraine Art News
2025-09-12T08:54:35Z
Лауреатом Премії імені Василя Стуса за 2025 рік став Тімоті Снайдер
Ukraine Art News
2025-09-12T08:30:43Z
Топ 10 найвідоміших львів’ян нашого часу: хто формує обличчя сучасного міста
Photo Lviv
2025-09-12T05:12:22Z
Відродження історії: як костел у Демні стане новим культурним магнітом Львівщини
Photo Lviv
2025-09-12T05:06:26Z
Тімоті Снайдер став лауреатом Премії Стуса-2025
Ukraine Art News
2025-09-11T23:18:32Z
Чим запамʼятався 57-й сезон Ukrainian Fashion Week: дайджест головних подій і моментів
Elle
2025-09-11T22:51:41Z
Тімоті Снайдер став лауреатом Премії Стуса
Ukraine Art News
2025-09-11T21:24:32Z
Український культурний фестиваль «ОдесаФест» пройшов у Берліні
Ukraine Art News
2025-09-11T17:46:00Z
Стрічка «Ще одна шалена п'ятниця» стала найкасовішою комедією 2025 року
KinoFilms
2025-09-12T10:18:25Z
Новий фільм Птушкіна «Антарктида» поставив касовий рекорд українського прокату
KinoFilms
2025-09-12T09:39:27Z
"Медовий місяць" на тлі окупації: на кіноекрани виходить фільм про лютий 2022
Ukraine Art News
2025-09-12T04:00:43Z
9-й Київський тиждень критики відкриється фільмом-володарем Ґран-Прі Каннського кінофестивалю «Сентиментальна цінність»
Cineast
2025-09-11T20:21:34Z
16-й ОМКФ представляє програму “Гала-прем’єри”: масштабні українські й міжнародні роботи, що визначають обличчя кіно
Cineast
2025-09-11T20:15:35Z
Вийшов трейлер фільму «Впіймати монстра» з Мадсом Міккельсеном і Сіґурні Вівер
KinoFilms
2025-09-11T12:36:25Z
Фентезі про Таргарієнів «Дім дракона» закінчиться з четвертим сезоном
KinoFilms
2025-09-11T12:12:24Z
Проєкт «Культура vs війна» озвучив документальні фільми найпоширенішими у світі мовами
Cineast
2025-09-11T02:21:36Z
Лілі Джеймс грає засновницю Tinder у трейлері фільму «Свайпнути»
KinoFilms
2025-09-10T15:15:24Z
Новою євроколією рушили перші поїзди з Ужгорода до Європи
Хмарочос
2025-09-12T09:04:04Z
На Львівщині відреставрують костел і перетворять його на галерею та музей модерністської скульптури
Хмарочос
2025-09-12T08:51:49Z
На Полтавщині відновили сторічну будівлю колишньої школи в стилі українського модерну
Хмарочос
2025-09-12T06:09:50Z
У Яремче відновили ресторан, збудований без жодного цвяха
Хмарочос
2025-09-11T05:33:45Z
У канадській провінції Онтаріо відзначають місяць української культури
Ukraine Art News
2025-09-08T19:54:38Z
5 будинків на нестандартних ділянках — їх вмістили у щілини в забудові
Хмарочос
2025-09-08T13:03:42Z
У Швеції збираються знести 70-річний басейн «Вальгалла» із монументальною мозаїкою
Хмарочос
2025-09-06T09:42:35Z
У селищі, що все ще оговтується після підриву Каховської ГЕС, досліджують втрати культурного ландшафту
Хмарочос
2025-09-06T09:09:37Z
Чому варто відвідати оновлений ресторан «Гуцульщина» з меню від Євгена Клопотенка
Elle
2025-09-05T18:57:29Z
Ірландія не братиме участь в “Євробаченні-2026”, якщо допустять Ізраїль
Ukraine Art News
2025-09-12T11:21:56Z
Ірена Карпа про нову книжку «Він повертається в неділю», кохання під час війни та пошук себе серед хаосу
Elle
2025-09-12T10:54:35Z
Чому в куркуму додають свинцеві барвники та як перевірити у домашніх умовах?
Хмарочос
2025-09-12T10:51:44Z
Як примиряються суспільства: між прощенням і правдою
Ukraine Art News
2025-09-12T09:30:36Z
Принц Гаррі несподівано приїхав до Києва для зустрічі з українськими ветеранами
Elle
2025-09-12T08:33:37Z
Біля кінотеатру «Жовтень» досадили магнолії, сакури та квіти
Хмарочос
2025-09-12T08:24:49Z
У парку Партизанської слави висадили сад за методом Міявакі
Хмарочос
2025-09-12T07:30:50Z
Штани + сукня в білизняному стилі — поєднання, яке обирають всі модниці на осінь-2025
Elle
2025-09-12T07:27:38Z
Гламур 90-х: Гейлі Бібер відродила культовий образ Мадонни від Gucci на церемонії VMAs — 1995
Elle
2025-09-12T06:42:37Z
Чому вам варто додати Maison de Beauté від Chanel у Парижі до свого travel-плану
Elle
2025-09-12T10:48:38Z
Картка для вигідних онлайн-покупок з безпекою, кешбеком і пільговим періодом
Хмарочос
2025-09-12T10:03:46Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z