MY.UAСтатті
Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх
Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх

Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх

Паска – найбільш таємнича та незвичайна випічка. Кажуть, що вдається вона лише раз на рік – на Великдень, тісто боїться навіть найменшого протягу, а за приготування можна братися лише з чистими думками. Від себе хочу додати, що дійсно, тісто треба відчувати, обирати якісні дріжджі, дуже чітко дотримуватися рецепту. А ще, якщо паска не вдалася у вас з першого чи навіть з другого разу, не варто засмучуватися. Наступного разу все обов‘язково вийде. 

Окрім класичної паски, цього року я рекомендую приготувати оригінальні варіанти, наприклад, шоколадну чи заварну сирну. Якщо вам до смаку гастроподорожі, спробуйте приготувати варіацію італійського Панеттоне чи голландського великоднього хліба Паасборд з цукатами та солодкою начинкою з горіхів. 

Завчасно попіклуйтеся про те, як будете прикрашати головну страву Великодня. Не обов‘язково купувати магазинну глазур. Паску можна прикрасити яєчними білками, збитими з цукровою пудрою, полити шоколадом, викласти на неї шматочки фруктів чи ягоди. 

Експериментуйте та пробуйте найрізноманітніші варіанти. Опанувати мистецтво створення головної великодньої випічки насправді може кожен. Вам знадобиться лише бажання, позитивний настрій, правильні рецепти та практика.

Сирна заварна паска

Поряд із дріжджовою пасхальною випічкою дуже популярним є і сирний варіант паски, який формується у спеціальних пластикових або дерев’яних формах. Але якщо у вас немає такої форми – не біда. Скористайтеся будь-яким відповідним гаджетом з наявних вдома, наприклад, ситом, друшляком або формою для сиру чи рікоти, як у мене. Обіцяю, буде божественно смачно!  

Час приготування  15 хвилин
Порції 6

Інгредієнти

  • Сир (Творог) (700 г)
  • Вершки (не менше 30% жирності) (350 мл)
  • Яєчний жовток (5 шт.)
  • Цукор (150 г)
  • Цукор ванільний (10 г)
  • Вершкове масло (разм’якшене) (100 г) 
  • Лимон (1 шт.)
  • Мигдаль (смажений) (50-75 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Покроковий рецепт

  1. Для сирної паски нам потрібен досить сухий і жирний сир. Якщо ваш сир недостатньо сухий, необхідно його обернути в марлевий мішечок і поставити під прес на ніч, щоб стекла вода і тільки потім приступати до приготування сирної паски. Для отримання легкої кремової консистенції перетріть сир (700 г) через сито або перебийте блендером. Оберіть варіант на свій розсуд. Блендером трохи простіше і швидше, але й з ситом результат буде нічим не гірший.
  2. З’єднайте в мисці жовтки (5 шт.) з цукром (150 г) і ванільним цукром (10 г). Добре перетріть їх вінчиком до білого кольору.
  3. Налийте в сотейник вершки (200 мл) і прогрійте на невеликому вогні при постійному помішуванні до появи пари над поверхнею. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте вінчиком. Поверніть отриману суміш в сотейник. 
  4. На маленькому вогні при постійному помішуванні заваріть суміш до легкого загустіння. Повинна вийти консистенція рідкої сметани. Додайте заварені жовтки і розм’якшене вершкове масло (100 г) до сирної маси. Добре перемішайте до повного об’єднання. На цьому етапі можете за бажанням додати цедру лимона або апельсина, натерту на дрібній тертці. Цедра додасть пасці приємного цитрусового аромату.
  5. Решту вершків (150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків. Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової та лопатки.
  6. Мигдаль (50-75 г) крупно порубіть ножем і додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися. Мигдаль можна замінити родзинками або іншими улюбленими цукатами і горіхами.
  7. Форму для паски вистеліть марлею в два шари і наповніть її сирною масою. Приберіть в холодильник мінімум на 6 годин, щоб маса застигла. Готову сирну паску переверніть на блюдо, приберіть марлю і прикрасьте на свій смак.

Курча табака з йогуртовим соусом

Я не втомлююся повторювати, що для приготування неймовірно смачної страви зовсім не обов’язково використовувати купу інгредієнтів. І я у черговий раз хочу це довести, приготувавши дуже ароматну і соковиту страву кавказької кухні – курча табака на пательні. Ніжний смак молодого курячого м’яса я пропоную доповнити таким само ніжним і трохи пікантним йогуртовим соусом.  

Час приготування  20 хвилин
Порції 1

Інгредієнти 

  • Курча (1 шт.)
  • Часник (5-6 зубчиків)
  • Соняшникова олія (100 мл)
  • Перец (суміш перців) за смаком 
  • Сіль за смаком 
  • Для соусу:
  • Йогурт (без смаку) (200-250 мл)
  • Часник (4-5 зубчиків)
  • Сіль за смаком 

Покроковий рецепт

  1. Курча вимийте під проточною водою, витріть паперовим рушником і викладіть на дошку. Притисніть тушку долонею. Кухонними ножицями розріжте курча вздовж грудки. Розкрийте тушку «книжкою». Ще раз добре притисніть, щоб тушка вийшла максимально пласкою. 
  2. Часник (5-6 зубчиків) пропустіть через прес для часнику або натріть на дрібній тертці. Рясно натріть курча з двох сторін часником, сіллю і меленою сумішшю перців. 
  3. На пательні гриль або звичайній пательні підрум’яньте курча у великій кількості соняшникової олії (приблизно 100 мл). Під час приготування необхідно використовувати прес. У моєму випадку це тарілка з вантажем. Готуйте до рум’яної скоринки на вогні трохи вище середнього по 7-8 хвилин з обох сторін.  
  4. Курча повинне добре підрум’янитися і повністю приготуватися. Якщо необхідно, то переверніть курча в процесі приготування кілька разів.
  5. Приготуйте соус. Часник, що залишився (4-5 зубчиків) подрібніть знову ж за допомогою преса або на дрібній тертці. Додайте до 200-250 мл йогурту і добре перемішайте. Посоліть за смаком. Готове курча викладіть на тарілку і залийте часниково-йогуртовим соусом. Залиште на кілька хвилин, щоб йогурт змішався із м’ясним соком, утворюючи неймовірно ароматний

Домашній квас 

Квас – дуже популярний освіжаючий напій, який я не міг обійти стороною. Тим більше, що в моєму ресторані ми постійно готуємо ось такий домашній квас, і він усім дуже до вподоби. Прийшов час поділитися цим рецептом, щоб ви могли приготувати квас в домашніх умовах, тим більше що це дуже просто.

Час приготування  1-4 дні
Порції 1

Інгредієнти 

  • Бородинський хліб (400 г)
  • Цукор (70 г)
  • Дріжджі (живі) (2 г)
  • Вода (2,5 л)

Покроковий рецепт

  1. Бородинський хліб (400 г) поріжте кубиками з боками близько 1,5 см.
  2. Підсушіть порізаний хліб на пательні без олії, поки хліб дещо не підсохне і не візьметься твердою скоринкою.
  3. Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів. Для приготування квасу я рекомендую використовувати тільки живі дріжджі.
  4. Покришіть дріжджі руками у невелику миску. Чим більше ви подрібнете дріжджі, тим краще вони розчиняться.
  5. Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 ст. л. цукру. Перемішайте, поки цукор повністю розчиниться.
  6. Перекладіть кубики хліба в трилітрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами та цукор, що залишився.
  7. Потім долийте води до верху банки, злегка перемішайте. Закрийте нещільно кришкою і залиште бродити за кімнатної температури на 1-4 дні. Швидкість приготування квасу дуже залежить від оточуючої температури. Тож за спекотної погоди час приготування квасу буде мінімальним. Чим більше ви будете витримувати квас ти більш насиченим і різьким буде його смак.
  8. Процидіть квас через сито з марлею в чисту ємність та відразу перелийте в банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.

Більше рецептів на сайті Євгена.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Помер барабанщик ABBA Роджер Палм
Ukraine Art News
2024-09-26T10:30:50Z
Після арешту репера Diddy за секс-торгівлю і рекет його музика стала популярнішою
Ukraine Art News
2024-09-25T08:31:05Z
Бйорн Ульвеус з ABBA у 79 років одружився втретє
Ukraine Art News
2024-09-23T13:31:12Z
Пристрасна та вільна: співачка VIRA презентувала гарячий кліп на новий сингл “Зупини”
Photo Lviv
2024-09-22T05:03:25Z
Ольга Бачинська – “найрозумніша жінка Галичини”
Photo Lviv
2024-09-20T05:12:29Z
Vivat видасть мемуари Камали Гарріс
Ukraine Art News
2024-09-19T09:46:03Z
Польська дизайнерка, що поєднала давні ремісничі традиції та сучасний fashion: історія Магди Бутрим
Elle
2024-09-17T09:24:52Z
Відео дня: «Океан Ельзи» презентували особливу для Святослава Вакарчука пісню «Мукачево»
Elle
2024-09-17T09:00:47Z
Венсан Кассель стане батьком вчетверте
Elle
2024-09-16T11:46:43Z
У Відні проходить виставка російського озброєння, захопленого ЗСУ
Ukraine Art News
2024-09-26T21:18:53Z
На Прикарпатті відкрили виставку малюнків людей з особливими потребами «Різні, але рівні»
Ukraine Art News
2024-09-26T17:27:44Z
Українські вина отримали відзнаку на міжнародному конкурсі. Відзначено марки Shabo та Big Wines
Хмарочос
2024-09-26T15:55:41Z
У Києві на ВДНГ розпочався літературний фестиваль "Книжкова країна"
Ukraine Art News
2024-09-26T14:58:31Z
PinchukArtCentre 2025 оголосили імена номінантів премії
Ukraine Art News
2024-09-26T12:45:42Z
Сергій Майдуков переміг на міжнародному конкурсі ілюстрації
Ukraine Art News
2024-09-26T12:03:44Z
В Україні запустили проєкт, що поєднує традиційне афганське мистецтво та роботи українських художників
Ukraine Art News
2024-09-26T11:54:58Z
У Литві відбулася зустріч з українським письменником Юрієм Андруховичем
Ukraine Art News
2024-09-26T11:07:28Z
Український бандурист дав концерт на культурному фестивалі в Анкарі
Ukraine Art News
2024-09-26T09:31:13Z
«Громовержці»: український трейлер екшну від Marvel з Флоренс П'ю і Себістіаном Стеном
KinoFilms
2024-09-26T20:39:27Z
Український фільм жахів з елементами еротики "Морена" вийде в прокат 5 грудня
Ukraine Art News
2024-09-26T19:15:47Z
Діпфейки, боти й російська музика: в Україні зняли мінісеріал, що протидіє дезінформації
Ukraine Art News
2024-09-26T15:55:00Z
Топ-5. Екранізації літературних творів серед новинок 2024
Ukraine Art News
2024-09-26T15:04:06Z
Marvel подасть Г’ю Джекмана на "Оскар" і "Золотий глобус" за "Дедпула і Росомаху"
Ukraine Art News
2024-09-26T15:00:52Z
У Луцьку відкривають чебуречну від «Галі Балуваної». Це франшиза, яку можна відкрити будь-де в Україні
Хмарочос
2024-09-26T12:45:54Z
Топ-3 очікувані релізи жанру фільми-фентезі
Ukraine Art News
2024-09-26T12:25:04Z
Кейт Бланшетт спродюсувала фільм про війну в Україні
Хмарочос
2024-09-26T12:22:57Z
Образ дня: Леді Гага в total red на прем’єрі «Джокер: божевілля на двох»
Elle
2024-09-26T07:49:14Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина третя
Photo Lviv
2024-09-26T05:12:24Z
Нові правила в’їзду до Євросоюзу: штампи в паспорті більше не ставитимуть
Хмарочос
2024-09-25T06:22:34Z
Смак міського громадянства. У які двері заходити для комфортного життя у давньому Львові
Photo Lviv
2024-09-24T12:24:32Z
На березі Йорданського озера на Оболоні продовжують робити парк – оголошений тендер на 32 мільйони
Хмарочос
2024-09-23T09:58:35Z
Як виглядало місто Яремче 100 років тому
Photo Lviv
2024-09-23T05:12:27Z
Восьмий повірений, або Можливість Третього острова
Ukraine Art News
2024-09-21T13:00:44Z
Забута тема совкового життя Львова — фарцовщики
Photo Lviv
2024-09-21T05:12:23Z
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
Хмарочос
2024-09-20T14:07:01Z
Під час зведення сонячної електростанції в Англії розкопали римське поселення. Від будівництва відмовилися
Хмарочос
2024-09-20T09:02:16Z
УКФ заявляє, що перебуває в зоні ризику різкого скорочення або повного скасування фінансування
Ukraine Art News
2024-09-26T17:12:43Z
Екологічна відбудова Бучі потребує додаткових 212 мільйонів євро
Хмарочос
2024-09-26T14:58:39Z
Який вигляд би мали будинки в Полтаві без реклами? Проєкт віртуального очищення міста
Хмарочос
2024-09-26T14:52:40Z
Актор і воїн: «Та ніхто не народжений для війни!»
Ukraine Art News
2024-09-26T14:15:44Z
У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям
Ukraine Art News
2024-09-26T13:46:54Z
"Не мав на меті принизити когось": комік Антон Стенюк перепросив за "жарт" про мусульман
Ukraine Art News
2024-09-26T13:24:59Z
На Троєщині планують відремонтувати парк. Вартість робіт майже 17 мільйонів гривень
Хмарочос
2024-09-26T12:43:31Z
Українці досі майнять криптовалюту на тлі енергокризи. Чи впливає це на енергосистему?
Хмарочос
2024-09-26T12:43:30Z
Один продукт для волосся, яким ви можете користуватися разом з коханим чоловіком
Elle
2024-09-26T12:30:46Z
Огляд ASUS Zenbook S 16 : ультратонкий Copilot+ ноутбук на базі AMD Ryzen AI 9 HX 370 та Radeon 890M
Overclockers
2024-09-26T15:00:58Z
be quiet! випустила лінійку «корпусів-акваріумів» Light Base
Overclockers
2024-09-26T13:25:16Z
AMD вже розпочала роботу над Ryzen 5 9600X3D з технологією 3D V-Cache
Overclockers
2024-09-26T12:48:46Z
Цукерберг показав нові AR-окуляри. Їх не продаватимуть через «астрономічну» вартість
Хмарочос
2024-09-26T11:45:55Z
Intel підготувала ще одне оновлення мікрокоду для розв'язання проблеми нестабільності CPU Raptor Lake
Overclockers
2024-09-26T10:45:50Z
Intel показала процесор Clearwater Forest без кришки — це перший чип на техпроцесі Intel 18A
Overclockers
2024-09-26T10:04:21Z
GreedFall II: The Dying World вийшла в дочасному доступі та отримує погані відгуки
Overclockers
2024-09-26T08:24:49Z
Meta представила автономну VR-гарнітуру Quest 3S
Overclockers
2024-09-26T07:49:29Z
Через рік Konami додала в Metal Gear Solid: Master Collection Vol.1 на PC підтримку високої роздільної здатності, клавіатури та миші
Overclockers
2024-09-26T07:18:46Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z