MY.UAСтатті
Що приготувати з сочевиці: перше, друге, салати й креативний десерт
Що приготувати з сочевиці: перше, друге, салати й креативний десерт

Що приготувати з сочевиці: перше, друге, салати й креативний десерт

Ситні корисні страви з сочевиці на кожен день.

Сочевиця є джерелом рослинного білка, тому її просто необхідно включити у свій раціон, щоб бути здоровою, свіжою і сильною, а також — красивою, адже за здоров’ям завжди приходить краса.

А ти знала? Сочевиця — це не тільки природне джерело білків, а ще й пребіотик.

Вона допомагає відновити мікрофлору кишківника, якщо їсти щодня по 50 г.

цієї крупи у стравах.

Подробиці дізнайся в нашому новому спецпроєкті «Бактерії для щастя і здоров’я«.

Вегетаріанські котлетки з булгуром, сочевицею та овочами.

НА 4 ПОРЦІЇ:.

125 г булгуру.

5 ст.

ложок оливкової олії.

150 г червоної сочевиці.

150 г моркви.

1 цибулина.

1 яйце.

1 ст.

ложка борошна.

1 ст.

ложка меленого кмину.

6 ст.

ложок панірувальних сухарів.

мелений чорний перець.

Булгур опустити в 400 мл киплячої підсоленої води, влити 2 ст.

ложки олії та перемішати.

Варити 15 хв на маленькому вогні.

Сочевицю варити протягом 15 хв у киплячій підсоленій воді.

Моркву натерти на середній тертці.

Цибулю дрібно порубати.

Овочі з’єднати з булгуром, сочевицею, яйцем і борошном.

Посолити, поперчити, приправити кмином і ретельно перемішати.

З отриманої маси сформувати круглі котлетки й обваляти в панірувальних сухарях.

Обсмажити з обох боків на олії.

Подати з будь-яким соусом до смаку.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Дієта на пряних травах: мінус 3 кг за тиждень.

Салат з помідорами та сочевицею.

НА 4 ПОРЦІЇ:.

400 мл апельсинового соку.

120 г червоної сочевиці.

2 гілочки чебрецю.

300 г помідорів чері.

100 г руколи.

50 г очищених волоських горіхів.

1 червоне яблуко.

2 ст.

ложки яблучного оцту.

1 ч.

ложка гірчиці.

1 ч.

ложка меду.

5 ст.

ложок оливкової олії.

120 г фети.

мелений чорний перець.

Апельсиновий сік довести до кипіння.

Всипати сочевицю і варити 10-15 хв.

Зняти з вогню і дати охолонути протягом 10 хв.

З гілочок чебрецю обірвати листочки.

Помідори чері розрізати на половинки.

Руколу вимити, обсушити й порвати.

Горіхи порубати.

Яблуко нарізати кубиками.

Для соусу оцет збити з медом, гірчицею та оливковою олією.

Посолити й поперчити до свого смаку.

Всі підготовлені раніше інгредієнти перемішати й полити соусом.

Посипати розкришеною фетою.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: 6 оригінальних рецептів для обіду в неділю.

Сочевичне рагу в хлібі.

НА 4 ПОРЦІЇ:.

2 цибулини.

1 перець чилі.

2 моркви.

по 1/2 червоного, жовтого і зеленого солодкого перцю.

2 стебла селери.

150 г копченої ковбаси.

50 г вершкового масла.

1 ст.

ложка борошна.

1 ч.

ложка меленої паприки.

600 мл бульйону.

200 г червоної сочевиці.

400 г консервованих помідорів.

4 булочки.

Цибулю і перець чилі порубати, моркву і солодкий перець нарізати соломкою, селеру і ковбасу — скибочками.

Овочі з ковбасою обсмажити.

Всипати борошно, паприку, влити бульйон і довести до кипіння.

Додати сочевицю і тушкувати 10 хв.

Покласти подрібнені томати й приправити.

Тушкувати 10 хв.

З булочок зрізати горизонтально верхівки, вийняти м’якоть, залишивши стінки завтовшки 1 см.

Приготоване раніше рагу з сочевицею розподілити по булочках і запікати 10 хв при 220°.

Стегенця з сочевицею.

НА 4 ПОРЦІЇ:.

4 курячі стегенця.

6 ст.

ложок рослинної олії.

200 мл бульйону.

250 г сочевиці.

1 цибулина.

1 морква.

150 г стебел селери.

150 г картоплі.

2 помідори.

200 г протертих томатів.

мелений чорний перець.

Духовку нагріти до 180°.

Стегенця посолити й поперчити.

Викласти стегенця в форму, полити 4 ст.

ложками рослинної олії й запікати 15 хв.

Додати гарячий бульйон.

Запікати ще 20 хв.

Сочевицю варити в киплячій підсоленій воді протягом 15 хв.

Цибулю, моркву, селеру, картоплю і помідори нарізати маленькими кубиками.

У глибокій сковороді нагріти олію і підрум’янити овочі.

Додати сочевицю, протерті томати, посолити та поперчити.

Тушкувати 20 хв на маленькому вогні.

Подати разом зі стегенцями.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Смачні страви для схуднення, які не потрібно довго готувати.

Сочевиця з печерицями.

НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ:.

1 склянка чечевиці;.

300 г печериць;.

2 головки ріпчастої цибулі;.

2 зубчики часнику;.

одна велика морква;.

чорний перець і сіль до свого смаку;.

свіжа зелень;.

2 столові ложки рослинної олії.

Перш ніж варити, ретельно промий сочевицю під холодною водою.

Після цього помісти її в каструлю середнього розміру і залий трьома склянками води.

На швидкому вогні доведи вміст каструлі до кипіння.

Потім посоли й, час від часу знімаючи піну, вари сочевицю ще 20 хвилин на повільному вогні.

Очищені від лушпиння цибулю і часник потрібно дрібно порубати.

Моркву — почистити й натерти на крупній тертці.

Вимий і наріж невеликими скибочками шампіньйони.

У сковороді з товстим дном на розігрітій олії обсмажуй овочі.

Додай до них печериці та, не забуваючи помішувати, готуй зажарку ще 10 хвилин.

Всип в сковороду з грибами готову сочевицю.

Додай посічену зелень, сіль, перець і добре все перемішай.

Сочевичний суп.

солодкий перець.

1 цибулина.

1 морква.

200 г червоної сочевиці.

1 помідор.

1 ст.

ложка меленої паприки.

50 г зелені петрушки.

4 ч.

ложки пісного майонезу.

сіль, мелений чорний перець.

Перець вимити, обсушити, видалити серцевину з насінням, нарізати.

Цибулю і моркву вимити, очистити та нарізати.

У каструлі довести до кипіння 2 л води, покласти овочі й варити 5 хв на повільному вогні.

Сочевицю промити, перекласти в каструлю з овочами й варити 30 хв.

Помідор опустити на 30 с.

в киплячу воду, потім очистити від шкірки, нарізати та додати в каструлю з овочами й сочевицею.

Покласти паприку і варити 5 хв.

Одержаний суп перелити в блендер і подрібнити.

Посолити й поперчити.

Зелень вимити, обсушити та нарізати.

Суп розлити по тарілках, в кожну додати пісний майонез і зелень.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Язикаті страви: 5 найкращих страв з язика на обід.

Сочевичні цукерки.

250 г сочевиці.

70 г кураги.

50 г фініків без кісточки.

40 г волоських горіхів.

4 ст.

ложки рідкого меду.

1 ст.

ложка соку лимона.

2 ст.

ложки какао.

кунжут для обвалювання.

Сочевицю залити водою і залишити на 4 год.

Відварити до готовності, воду злити.

Курагу і фініки замочити в гарячій воді на 10 хв, нарізати.

Горіхи підрум’янити на сухій сковороді.

Сочевицю, какао, курагу, фініки, мед, сік лимона і горіхи з’єднати й подрібнити у блендері.

Помістити в холодильник на 1 годину, а потім сформувати цукерки та обваляти їх в кунжуті.

Пікантний суп з сочевицею.

700 г помідорів.

1 цибулина.

4 зубчики часнику.

1 перець чилі.

3 ст.

ложки оливкової олії.

1 болгарський перець жовтого кольору.

по 100 г червоної сочевиці й кускусу.

1 ч.

ложка насіння зіри.

зелень петрушки, сіль, перець до свого смаку.

Помідори надрізати навхрест і на 30 с опустити в окріп.

Потім акуратно зняти шкірку, м’якоть помідорів викласти в чашу блендера і подрібнити в пюре.

Цибулю, часник, перець чилі дрібно нарізати, з’єднати та перемішати.

Овочі обсмажити в каструлі з оливковою олією до прозорості.

Потім в каструлю до обсмажених овочів додати томатне пюре, довести до кипіння, тушкувати 10 хв.

Влити 2,5 л води, знову довести до кипіння і варити протягом 5 хв.

Болгарський перець очистити від насіння і плодоніжки, нарізати невеликими кубиками, додати в каструлю, варити ще 5 хв.

Сочевицю і кускус промити під струменем холодної води, додати в каструлю з бульйоном і овочами, все приправити зірою, довести до кипіння, варити на слабкому вогні близько 20-25 хв.

В кінці приготування суп посолити та поперчити до свого смаку, зняти з вогню і дати настоятися протягом 10-15 хв.

Готовий суп подавати гарячим, посипавши рубаною петрушкою.

Простий салат з сочевицею.

250 г сочевиці.

4 ст.

ложки оливкової олії.

2 цибулини.

3 помідори.

50 г зелені петрушки.

1 лимон.

сіль, перець до свого смаку.

Сочевицю перебрати, залити холодною водою і залишити на 3-4 год в прохолодному місці.

Набряклу сочевицю відкинути на друшляк, добре промити й дати воді стекти.

Лук очистити, вимити та порубати.

Помідори надрізати навхрест, на 2-3 с.

опустити в киплячу воду, потім облити холодною водою, зняти шкірку і видалити насіння.

М’якоть дрібно нарізати.

У сотейнику нагріти половину оливкової олії й обсмажити рубану цибулю до золотистого кольору.

Додати м’якоть помідорів і тушкувати 2-3 хв.

Покласти сочевицю, влити 250 мл води та варити на слабкому вогні під кришкою 30 хв, при необхідності підливаючи воду, поки сочевиця не стане м’якою.

Вода повинна повністю випаруватися.

Посолити й поперчити.

Лимон вимити, обсушити й розрізати навпіл.

Одну половину нарізати шматочками, з другої віджати 1 ст.

ложку соку і скропити сочевицю.

Заправити салат оливковою олією.

Зелень петрушки вимити, обсушити паперовим рушником і дрібно порубати.

Викласти салат в глибоку миску, прикрасьте кружечками цибулі, зеленню петрушки й скибочками лимона.

Сочевична юшка.

1 цибулина,.

2 зубчики часнику,.

1 морква,.

400 г помідорів,.

3 ст.

ложки рослинної олії,.

300 г копченої грудинки,.

2 л м’ясного бульйону,.

400 г сочевиці,.

2 бульби картоплі,.

по 2 ст.

ложки нарізаної кінзи й зеленої цибулі,.

сіль, мелений чорний перець.

Лук з часником очистити й дрібно нарізати.

Моркву вимити, очистити й натерти на крупній тертці.

Помідори надрізати навхрест, опустити в киплячу воду на 30 с, потім очистити й подрібнити у блендері.

У сковороді розігріти 2 ст.

ложки рослинної олії та обсмажити цибулю з морквою і часником до рум’янцю.

Додати помідори й тушкувати 7 хв.

Грудинку нарізати невеликими скибочками.

Олію, що залишилася влити в каструлю, розігріти, покласти грудинку і смажити 5 хв.

У каструлю з грудинкою обережною влити м’ясний бульйон, довести до кипіння, покласти сочевицю і варити 15 хв на маленькому вогні.

Картоплю очистити та нарізати брусочками.

У каструлю з грудинкою і сочевицею покласти картоплю і варити 10 хв.

Додати тушковані овочі, посолити, поперчити й варити 5 хв.

Перед подачею в кожну тарілку з супом покласти кінзу і зелену цибулю.

А які корисні рецепти з сочевиці знаєш ти?.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
“Її голос заглушає крики українських дітей”: Залужний розкритикував виступ Анни Нетребко в Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-10T12:52:00Z
Андрій Заліско презентував оновлену версію хіта “Не поїду, не піду ’25”
Photo Lviv
2025-09-10T05:03:29Z
«If You know what I mean»: MONATIK і DOROFEEVA представили нову пісню та відеороботу
Elle
2025-09-09T13:30:44Z
ССО нагородили 91-річного ветерана УПА почесним нагрудним знаком "Вовча зграя"
Ukraine Art News
2025-09-08T18:18:41Z
Кількасот протестувальників вийшли до Королівської опери в Лондоні через виступ путіністки Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-08T17:15:44Z
5 яскравих моментів з MTV Video Music Awards 2025
Elle
2025-09-08T11:54:38Z
Протести в Лондоні: люди вийшли проти виступів путіністки Анни Нетребко в Королівській опері
Ukraine Art News
2025-09-08T11:31:07Z
Український культурний фестиваль «ОдесаФест» пройшов у Берліні
Ukraine Art News
2025-09-11T17:46:00Z
Куди піти на осінній «Книжковій країні»: гід фестивалем
Elle
2025-09-11T15:48:33Z
Кінематографічна сповідь про кохання, втрати, суспільні настанови: "ДахаБраха" презентували кліп на пісню "9 неділечок"
Ukraine Art News
2025-09-11T15:30:35Z
До 75-річчя Валерія Франчука у Києві триває персональна виставка художника
Ukraine Art News
2025-09-11T15:04:04Z
Володимир Сидорук. Виставка до 100-річчя майстра. 19 вересня–25 жовтня 2025
Ukraine Art News
2025-09-11T12:30:43Z
Є тренд: як повторити макіяж та зачіски в стилі ренесанс з показу бренду TONiA SS26
Elle
2025-09-11T11:57:35Z
Лекція від Насті Леонової: «Книжка як художній жест Вольфґанґа Тільманса»
Ukraine Art News
2025-09-11T11:06:43Z
У Празі будуватимуть хмарочос-кораблетрощу. Він стане найвищим у Чехії
Хмарочос
2025-09-11T10:22:12Z
Оголосили конкурс на здобуття премії імені Михайла Дерегуса
Ukraine Art News
2025-09-11T08:27:42Z
Вийшов трейлер фільму «Впіймати монстра» з Мадсом Міккельсеном і Сіґурні Вівер
KinoFilms
2025-09-11T12:36:25Z
Фентезі про Таргарієнів «Дім дракона» закінчиться з четвертим сезоном
KinoFilms
2025-09-11T12:12:24Z
Проєкт «Культура vs війна» озвучив документальні фільми найпоширенішими у світі мовами
Cineast
2025-09-11T02:21:36Z
Лілі Джеймс грає засновницю Tinder у трейлері фільму «Свайпнути»
KinoFilms
2025-09-10T15:15:24Z
Анна Вінтур вперше дала відгук на фільм “Диявол носить Prada”
Ukraine Art News
2025-09-10T15:09:36Z
«Малевич» — офіційний трейлер і дата виходу фільму про українського художника
KinoFilms
2025-09-10T12:42:25Z
Від екологічних викликів до одеського андерграунду: 16-й ОМКФ оголошує нові програми
Cineast
2025-09-10T12:33:52Z
Дивіться український трейлер фільму жахів «28 років по тому: Храм кісток» із зіркою Поттеріани
KinoFilms
2025-09-10T12:15:28Z
Г'ю Джекман знявся в музичній стрічці з Кейт Гадсон
KinoFilms
2025-09-10T10:27:49Z
У Яремче відновили ресторан, збудований без жодного цвяха
Хмарочос
2025-09-11T05:33:45Z
У канадській провінції Онтаріо відзначають місяць української культури
Ukraine Art News
2025-09-08T19:54:38Z
5 будинків на нестандартних ділянках — їх вмістили у щілини в забудові
Хмарочос
2025-09-08T13:03:42Z
У Швеції збираються знести 70-річний басейн «Вальгалла» із монументальною мозаїкою
Хмарочос
2025-09-06T09:42:35Z
У селищі, що все ще оговтується після підриву Каховської ГЕС, досліджують втрати культурного ландшафту
Хмарочос
2025-09-06T09:09:37Z
Чому варто відвідати оновлений ресторан «Гуцульщина» з меню від Євгена Клопотенка
Elle
2025-09-05T18:57:29Z
ARCHOTEL AVENUE: відпочинок, оздоровлення і спа у серці Одеси
Elle
2025-08-19T12:51:34Z
В індійських кафе можна заплатити за їжу сміттям
Хмарочос
2025-08-19T11:03:50Z
Туреччина заборонить фуршети в готелях «все включено», бо викидається забагато їжі
Хмарочос
2025-08-19T09:45:56Z
Жадан: Культура в умовах повномасштабної війни - не розвага, а те, що дає емоційну стабільність
Ukraine Art News
2025-09-11T18:45:34Z
Наймодніший манікюр на вересень 2025 року
Elle
2025-09-11T18:45:33Z
Принці Гаррі зустрівся з королем Чарльзом III уперше за майже два роки
Elle
2025-09-11T18:03:42Z
Оборонна виставка у Лондоні: Шмигаль обговорив із провідними оборонними компаніями інновації у ППО
Ukraine Art News
2025-09-11T17:00:36Z
Ярослава Кравченко про «Дикий театр» в автобіографічній книжці «Театр, ютуб, секс»
Elle
2025-09-11T13:39:37Z
Квартира за 5 гривень: у Єгипті скасовують столітню систему оренди
Хмарочос
2025-09-11T12:51:57Z
Алекс Купер організовує благодійний вечір щоб зібрати кошти на FPV-дрони. Вхідний квиток коштує 50 тис грн
Хмарочос
2025-09-11T12:15:53Z
РФ вдарила дроном по найстарішій кам’яній будівлі Сум - Свято-Воскресенському кафедральному собору ПЦУ, який вважають символом міста
Ukraine Art News
2025-09-11T11:30:44Z
Суд відхилив скаргу консерваторів на перший юридично підтверджений шлюб між чоловіками
Хмарочос
2025-09-11T09:30:46Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Восени в «Дії» запустять послугу онлайн-розлученнь – Михайло Федоров
Хмарочос
2025-08-15T07:45:47Z
Найбільший виробник акумуляторів розпочне продаж батарей, у 10 разів дешевших за сучасні аналоги
Хмарочос
2025-08-13T11:33:43Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z