/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2Fafb05e017696a789857e8a3ad989323c.jpg)
Студентські їдальні Берліна майже повністю відмовилися від м’яса та риби – заради клімату
Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 7 років та 37 днів. За цей час ми опублікували вже 14809 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.
Фото: Louis Hansel / Unsplash
Починаючи з жовтня їдальні університетів Берліна майже повністю виключать із меню м’ясні та рибні страви.
Мережа Studierendenwerk, яка оперує 34 університетськими їдальнями й кафе, запровадить меню, яке на 68% складатиметься з веганських страв, на 28% з вегетаріанських і лише на 4% – зі страв із рибою та м’ясом. Щопонеділка м’ясні страви не подаватимуть зовсім.
«Ми розробили нову харчову схему переважно через постійні звернення студентів, які хочуть споживати екологічнішу їжу», – пояснює Даніела Куммле з Studierendenwerk.
Вже зараз меню університетських їдалень у Німеччині на 30-50% складається з вегетаріанських пропозицій саме через зростання попиту. Та найбільше вегетаріанство й веганство популярні у Берліні. У 2019 році 33% тамтешніх студентів визначали себе як вегетаріанці, а 13,5% – як вегани. Для порівняння, загалом по країні нараховувалося лише 1,6% студентів-веганів.
Берлінські університети прагнуть зменшити свій вуглецевий слід. Тваринництво відповідальне за 14,5% світових викидів парникових газів.
Тож хоча традиційна німецька кухня включає такі м’ясні страви, як шніцелі й ковбаски-братвурст, студенти у Берліні їстимуть гречку, печений батат, маринований буряк і пасту з сиром і помідорами.
За матеріалами: The Guardian, BBC