MY.UAСтатті
Українське, органічне, дорого. Як роблять вино і вирощують виноград на півдні Одещини
Українське, органічне, дорого. Як роблять вино і вирощують виноград на півдні Одещини

Українське, органічне, дорого. Як роблять вино і вирощують виноград на півдні Одещини

– Крафтове органічне вино не може бути дешевим, - пояснює український винороб Валерій Петров. – Нас жорстко контролюють. Наприклад, раптова перевірка: приїхали, відібрали листя, надіслали в німецьку лабораторію, звідти прийшла відповідь, що хімічних засобів обробки немає. А нам – рахунок на 20 тис. грн за проведення аналізу.

ТЕКСТИ побували у двох господарствах на півдні Одеської області, аби дізнатися про особливості українського виноградарства.
Валерій Петров з родиною мають близько 40 гектарів виноградників, на яких виробляють сертифіковане органічне вино.
Георгій Стоянов вирощує виноград столових сортів на двох гектарах у гирлі Дунаю.

Плантації винограду на півдні Одещини простираються, скільки сягає око. В українській Бессарабії і Придунав’ї - особливі грунти та сприятливий клімат, що наповнює вино з тутешнього винограду сонцем, морем і степом . У цьому регіоні зосереджено майже половина українських виноградників (46%, близько 39 тис. га).
Виноградарство тут – один з ключових напрямків малого агробізнесу.

Не було грошей на добрива - стали «органічними»

67-річний Валерій Петров упевнений, що для розвитку будь-якого бізнесу ним треба жити і бути трохи авантюристом, не боятися приймати якісь непопулярні рішення.
Ми виноградом займались, коли інші його вирубали через «сухий закон», пригадує він. – В обробці землі та рослин користуємось органічними засобами. Збираємо не 60-100 тонн винограду з гектара, як промислові виробники, а всього чотири. Робимо з нього якісне дороге вино.»

Винороб Валерій Петров

Починалося все наприкінці 1980 року з присадибної ділянки площею 0,5 га. Саме на ній родина Петрових – Валерій, дружина, син та донька – вивчали тонкощі виноградарства.

У 1985-му, після чергового указу про посилення боротьби з пияцтвом, багато хто почав викорчовувати виноград.
Петрови ж – навпаки, вирішили його зберегти, прищепивши деякі саджанці винних сортів столовими сортами (тобто тими, які їдять). Експеримент зі щепленням виявився, невдалим, однак, за цей час хвиля сухого закону минула і виноградник було збережено. І вже в кінці 1990-х родина Петрових посадила 40 га винограду.

Перших три роки ми не використовували добрив – на це просто бракувало коштів. Потім зрозуміли, що це нам на користь – і отримали «органічний сертифікат» на землю, пізніше сертифікували органічне рослинництво. А зараз на основі цих документів сертифікували й органічне вино.
Статус органічного означає, що на виноградниках Петрова не використовують отрутохімікати, синтезовані мінеральні добрива і стимулятори росту, а для боротьби зі шкідниками застосовують лише мікробіологічні препарати. Вино не містить штучних ароматизаторів, барвників та підсилювачів смаку.

Всі етапи виробництва інспектує спеціальний сертифікаційний орган: компанія «Органік стандарт», створена в рамках українсько-швейцарського проекту «Органічна сертифікація та розвиток органічного ринку в Україні» в 2007 році. Сертифікат видають строком на рік, упродовж якого компанія періодично перевіряє норми його дотримання, у тому числі через раптові перевірки.

На рік на підприємстві виробляють 20 тисяч пляшок різного вина

«Виноградарство без виноробства - не вигідно»

Загалом це сімейний бізнес: дружина та син – технологи-винороби, донька агроном-виноградар. Однак, на обрізку та збір запрошують сезонних працівників: 10-20 осіб.

Пан Валерій вважає, що виноградарство саме по собі не вигідно - тільки вкупі з виноробством. Тому вирощує здебільшого винні сорти: Каберне, Мерло, Шардоне, Аліготе, Трамінер і Мускат одеський. На їх основі виготовляють десять різновидів вин: три сухих білих, два сухих червоних, три напівсухі і два солодких.

Однак, виростити виноград і зробити вино – це ще не все. Найцікавіше для малого бізнесу починається зі спробами продати свій товар.
Магазини зазвичай не хочуть брати вино на продаж за відсотки від реалізації, хочуть одразу отримати, щонайменше, півмільйона гривень виручки за нього. Вино Петрових і смачне, і якісне, однак, програє в ціні більшості магазинного вина, бо коштує дорожче – 220 грн за пляшку. Тому й обсяги продажів – непорівнянні.

– Крафтове органічне вино не може бути дешевим, це дороге задоволення - пояснює винороб. Нас жорстко контролюють щодо відповідності цьому статусу. Наприклад, раптова перевірка: приїхали, відібрали листя, направили в німецьку лабораторію, звідти прийшла відповідь, що хімічних засобів обробки немає - все чудово. А нам рахунок на 20 тис. грн за проведення аналізу.

На винограднику навіть для боротьби з травою не використовують хімікати, лише трактором в рядах косять

«Гастротури - промінь світла для винороба»

Вийти на європейський ринок малим виноробам – складно, стверджує наш співбесідник. За його словами, щоб офіційно експортувати вино з України в Європу, необхідно отримати лабораторний сертифікат вартістю понад 100 євро за кожне найменування, плюс віддати по 7 пляшок на аналіз. Отож, щоб відправити до ЄС на дегустацію або на конкурс коробку зразків з 10 різних вин, то заплатити треба буде більше 1000 євро за сертифікати і дати 70 пляшок на аналіз. Для невеликого бізнесу це дорого.

Тож Валерій Петров вирішив все-таки популяризувати органічне вино серед українців – через дегустації на виставках і гастротури.
– Спробувавши наше вино, людина відчує різницю між цим і магазинним, – впевнений винороб.
Ми скуштували: дійсно, надзвичайно легке біле сухе вино, яке хочеться смакувати маленькими ковтками.

Виноробню Петрова видно здалеку

Влітку на виноградник навідуються «гастротуристи» – з числа відпочивальників, що приїздять у Вилкове та Приморське. Господарство Петрових розташоване на трасі Одеса-Вилково за селом Струмок.
Тож у 2020 році пан Валерій долучився до еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії».

– Вважаю, що такі тури – промінь світла для винороба, – каже він. До нас за два дні може завітати до 50 туристів. Вони дивляться, як зростає виноград, дегустують наше вино. Розуміють, що воно таки відрізняється від магазинного, і звісно, купують.

Спочатку беруть пляшку-дві, а потім через інтернет-магазин замовляють ще – і для себе, і для знайомих.

Туристам, крім дегустації вин, пропонують виноградне варення, прогулянки виноградником, накрутити на майстер-класі і потім скуштувати долми – голубців з виноградного листя.
У планах пана Валерія – відкрити при дорозі магазин з рестораном.
– Щоб не тільки вином частувати, а й нашими місцевими стравами, - каже він. І сміється: – В мене ідей – років на п'ятдесят. Єдине – життя коротке.

Окрім вина, туристам пропонують виноградне варення та листя для долми

У селі ж радіють, що є такий господар.
– По-перше, до нас приїздять туристи, щось купують у місцевих магазинах, - каже староста села Струмок Олег Ковальов. - А по-друге, фермерське господарство, окрім податків, приносить користь місцевій громаді: трактор дають щоб почистити заметені снігом дороги, з продуктами на свята допомагають.

Мускат і кишмиш у гирлі Дунаю

Інше господарство, у якому ми побували, розташоване в Кілії на Одещині, у самому гирлі Дунаю, далеко від великих транзитних шляхів. Його власник Георгій Стоянов спеціалізується на столових сортах: Шардоне, Мускат Одеський, Плевен, Одеський чорний, Кишмиш Голодриги. Загалом під виноградом у нього зайнято небагато, лише два гектари землі.
– Треба 32 рази вклонитися кущу винограду і тільки на 33-й прийти з відром, - згадує фермер народну приказку. Він вирощує виноград з 1990-го року. Каже, перший врожай виноградники дають через п’ять років дбайливого догляду.

Виноградар Георгій Стоянов

Виноградар розповідає, що раніше вирощував і винні сорти, наприклад, легендарний місцевий Ноа (Новак) - виноград, який більше ніде в Бессарабії і в інших регіонах не росте, лише на островах в гирлі Дунаю, де є всі необхідні умови для його зростання: близькі грунтові води, піщаний грунт і мул.

До 2004 року, поки в місті працював винзавод, виноград здавали туди. Потім почали здавати приватним заготівельникам, часто віддавали в борг - ягода швидко псується.
– Спочатку його брали по 5 грн/кг, наступного року взяли по 3 грн/кг. При тому грошей за нього так і не повернули, – жаліється фермер.

Тож Новак викорчував, натомість посадив столові сорти.

Певні сорти ростуть «арках» – то столові, а інші – на опорах (шпалерах), за які лоза чіпляєтся і не провисає.

«Арки», на яких росте столовий виноград

Покупці цінують великі грона

Статусу «органічного» цей виноградник не має, але власник каже, що для обробки використовує лише екологічні препарати: вони дешевші і користуватись ними можна частіше.

– Чуєте, сіркою пахне? – запитує пан Георгій. – Це ми недавно виноград обробляли. Сірка ефективна проти грибків та хвороб, до того ж екологічно безпечна.
Поки розповідає, обриває надто пишне листя винограду – щоб грона «дихали» і отримали більше сонячного світла.

Аби виноград мав товарний вид (покупці люблять великі гарні грона), а ягода була велика, на кожному кущі залишають дозрівати одне-два грона, інші обривають ще на початку цвітіння.
Зі збутом теж усе непросто.

– Через те, що дехто з оптових покупців не розрахувався ще за урожай 2018 року, виноград продаю сам, – каже чоловік. – Але це не найнеобхідніший продукт харчування - то й попит відповідний. У людей мають бути статки хоча б на середньому рівні, щоб купувати виноград. Окрім винограду, Петрови щороку продають близько шести тонн свого вина, яке продають на виставках, а також серед знайомих та сусідів.


Зараз фермерським господарством опікується син пана Георгія, а сам він виступає в ролі консультанта. Вони самі обрізають та обробляють виноград від хвороб, а на збір врожаю запрошують тимчасових робітників, знайти яких зазвичай непросто.

українське вино Валерій Петров виноградарство фермери органічне землеробство виноробство малий бізнес одещина


Що читати далі

Як завдяки великим технологічним українським компаніям росте місцевий дрібний бізнес НАБУ порушила справу проти гендиректора Павлоградського хімзаводу, який виробляє паливо для бойових ракет
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Ексклюзивне інтерв’ю з зірковою диригенткою українського походження Кері-Лінн Вілсон
Elle
2025-11-27T00:12:25Z
Померла дослідниця життя і творчості Лесі Українки Алла Диба
Ukraine Art News
2025-11-26T15:00:46Z
Поліцейський, що малює ікони
Ukraine Art News
2025-11-26T10:51:44Z
Її треки у світових ТОП-20 Shazam! Яскрава LELY45 28 листопада виступить у Львові
Photo Lviv
2025-11-25T06:03:26Z
Автопортрет Фріди Кало продано за рекордні 54,7 мільйона доларів
Ukraine Art News
2025-11-21T14:00:25Z
Міс Всесвіт 2025 стала Фатіма Бош Фернандес з Мексики
Ukraine Art News
2025-11-21T11:45:32Z
Квітковий світ Олени Онуфрів: інтерв’ю з львівською художницею
Elle
2025-11-20T16:15:22Z
Двоє суддів покинули “Міс Всесвіт” за кілька днів до конкурсу
Ukraine Art News
2025-11-20T08:30:50Z
Трек, згенерований штучним інтелектом, очолив Billboard США
Ukraine Art News
2025-11-18T08:12:25Z
“Нації” княжого Львова. Стаття Миколи Голубця 1932 року. Частина перша
Photo Lviv
2025-11-27T06:12:14Z
28-29 листопада у Львові відбудеться Всеукраїнський форум ветеранів та їхніх родин
Photo Lviv
2025-11-27T06:06:15Z
У Франківську до 100-ліття Опанаса Заливахи відкрили виставку та випустили в обіг марки
Ukraine Art News
2025-11-26T19:51:28Z
Опанас Заливаха – 100-річчя: політв’язень, якому забороняли малювати
Ukraine Art News
2025-11-26T19:45:27Z
Модні новинки тижня: шуби зі штучного хутра, манішки, костюми та сукні від українських брендів
Elle
2025-11-26T19:42:53Z
У Нью-Йорку членкині Союзу українок Америки створили хорову капелу
Ukraine Art News
2025-11-26T17:51:38Z
У Києві презентували виставковий проєкт про розвиток міської фотографії
Ukraine Art News
2025-11-26T17:18:38Z
Фотографка Елена Ємчук — про першу персональну виставку в Києві
Ukraine Art News
2025-11-26T16:54:29Z
Об’єкт бажання: різдвяна серія прикрас для сумок від Ruslan Baginskiy
Elle
2025-11-26T15:48:39Z
Деніел Редкліфф і Руперт Ґрінт написали зворушливі листи юним акторам серіалу «Гаррі Поттер» від HBO
Elle
2025-11-27T01:09:26Z
Маколей Калкін знову зіграє Кевіна? Актор поділився власною ідеєю продовження «Сам удома»
Elle
2025-11-27T01:00:27Z
Рідкісну картину Ренуара продали на аукціоні у Парижі за $1,68 млн
Ukraine Art News
2025-11-26T20:45:33Z
Двейн Джонсон, Маколей Калкін і Майкл Дж. Фокс озвучили мультфільм «Зоотрополіс 2»
KinoFilms
2025-11-26T18:33:15Z
Вийшов документальний фільм «Кірт» про українського військового Кирила Беркаля
Cineast
2025-11-26T18:00:38Z
«2000 метрів до Андріївки» та ще чотири фільми про Україну, які пройшли кваліфікацію на «Оскар 2026»
Elle
2025-11-26T15:33:38Z
Сідні Свіні та Джейкоб Елорді будуть заручені в новому сезоні «Ейфорії»
KinoFilms
2025-11-26T15:18:17Z
Дженніфер Аністон демонструє, як створити ідеальну укладку — на волоссі бойфренда Джима Кертіса
Elle
2025-11-26T14:24:27Z
Вийшов другий тизер українського фільму «Мавка: Справжній міф» режисерки Каті Царик
KinoFilms
2025-11-26T13:39:15Z
Шкільний басейн у Лондоні перетворили на освітній простір
Хмарочос
2025-11-26T07:06:40Z
У замку на Хмельниччині облаштують безбарʼєрний доступ до середньовічної вежі. Оголошений архітектурний конкурс
Хмарочос
2025-11-26T06:36:39Z
Загублений склеп та таємні ходи: розкіш і занепад садиби, де поєднувалися банківські статки та графські інтриги
Photo Lviv
2025-11-26T06:12:15Z
У Дюссельдорфі вписали офісний комплекс у щільний квартал
Хмарочос
2025-11-25T11:37:17Z
Дитячий майданчик у Стокгольмі надихнула архітектура функціоналізму
Хмарочос
2025-11-25T07:15:41Z
У Братиславі будують все більше хмарочосів
Хмарочос
2025-11-24T10:39:38Z
У пішохідній зоні в центрі Брюсселя заборонять велосипеди
Хмарочос
2025-11-24T08:15:41Z
Львів на майже невідомих столітніх світлинах
Photo Lviv
2025-11-24T06:12:20Z
Різанина на Високому Замку 1648 року очима очевидців
Photo Lviv
2025-11-22T06:12:14Z
Київська електричка провезла пасажира з затиснутими у дверях ногами
Хмарочос
2025-11-27T06:27:41Z
Козуля й тисяча свиней: під час останніх обстрілів загинули тварини
Хмарочос
2025-11-27T06:27:39Z
100 мільйонів на транспорт, який рятує життя: «Повернись живим» та Львівська ОВА продовжують масштабний збір
Photo Lviv
2025-11-27T06:00:49Z
Як ставлення матерів до їжі впливає на їхніх дітей, або хто такі almond mums?
Elle
2025-11-26T20:45:32Z
Регулярність без надриву: секрет тренувань Джессіки Біл для ідеальних рук і фігури
Elle
2025-11-26T16:09:43Z
У рекламі "АТБ" Лайма Вайкуле заспівала “Щедрик”: відео викликало неоднозначну реакцію
Ukraine Art News
2025-11-26T15:51:50Z
"Справжній зрадник": чиновники США відреагували на злив розмови Віткоффа з помічником Путіна
Gloss
2025-11-26T15:33:44Z
В Києві добудують веломаршрути на Троєщину та Солом’янку
Хмарочос
2025-11-26T14:48:40Z
Різдвяна казка в зимових вітринах ЦУМу
Elle
2025-11-26T14:42:43Z
Відділення Ощадбанку оформили виробами із карпатської вовни
Хмарочос
2025-11-26T14:42:53Z
Укрпошта витрачає майже 2 мільйони гривень на свій TikTok
Хмарочос
2025-11-26T07:54:50Z
Українські виробники дронів: як формується нова індустрія та хто допомагає їй рости
Хмарочос
2025-11-26T07:09:37Z
Чорна beauty-п'ятниця — 2025: рекордні знижки на креми, парфуми, девайси для обличчя, пензлі та багато іншого
Elle
2025-11-24T17:35:09Z
Мапа Реновації запускає подкаст про «елементи, з яких складається місто»
Хмарочос
2025-11-24T10:42:38Z
Подивіться на антидронові сітки вздовж траси, які монтує Autostrada
Хмарочос
2025-11-20T06:09:40Z
Спортивний бренд Decathlon створив модель скафандра для європейських космонавтів
Хмарочос
2025-11-20T06:06:33Z
Hyundai Tucson 2024: кросовер, який знаходить баланс між стилем і розумом
Photo Lviv
2025-11-15T05:57:14Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z