MY.UAСтатті
Українське, органічне, дорого. Як роблять вино і вирощують виноград на півдні Одещини
Українське, органічне, дорого. Як роблять вино і вирощують виноград на півдні Одещини

Українське, органічне, дорого. Як роблять вино і вирощують виноград на півдні Одещини

– Крафтове органічне вино не може бути дешевим, - пояснює український винороб Валерій Петров. – Нас жорстко контролюють. Наприклад, раптова перевірка: приїхали, відібрали листя, надіслали в німецьку лабораторію, звідти прийшла відповідь, що хімічних засобів обробки немає. А нам – рахунок на 20 тис. грн за проведення аналізу.

ТЕКСТИ побували у двох господарствах на півдні Одеської області, аби дізнатися про особливості українського виноградарства.
Валерій Петров з родиною мають близько 40 гектарів виноградників, на яких виробляють сертифіковане органічне вино.
Георгій Стоянов вирощує виноград столових сортів на двох гектарах у гирлі Дунаю.

Плантації винограду на півдні Одещини простираються, скільки сягає око. В українській Бессарабії і Придунав’ї - особливі грунти та сприятливий клімат, що наповнює вино з тутешнього винограду сонцем, морем і степом . У цьому регіоні зосереджено майже половина українських виноградників (46%, близько 39 тис. га).
Виноградарство тут – один з ключових напрямків малого агробізнесу.

Не було грошей на добрива - стали «органічними»

67-річний Валерій Петров упевнений, що для розвитку будь-якого бізнесу ним треба жити і бути трохи авантюристом, не боятися приймати якісь непопулярні рішення.
Ми виноградом займались, коли інші його вирубали через «сухий закон», пригадує він. – В обробці землі та рослин користуємось органічними засобами. Збираємо не 60-100 тонн винограду з гектара, як промислові виробники, а всього чотири. Робимо з нього якісне дороге вино.»

Винороб Валерій Петров

Починалося все наприкінці 1980 року з присадибної ділянки площею 0,5 га. Саме на ній родина Петрових – Валерій, дружина, син та донька – вивчали тонкощі виноградарства.

У 1985-му, після чергового указу про посилення боротьби з пияцтвом, багато хто почав викорчовувати виноград.
Петрови ж – навпаки, вирішили його зберегти, прищепивши деякі саджанці винних сортів столовими сортами (тобто тими, які їдять). Експеримент зі щепленням виявився, невдалим, однак, за цей час хвиля сухого закону минула і виноградник було збережено. І вже в кінці 1990-х родина Петрових посадила 40 га винограду.

Перших три роки ми не використовували добрив – на це просто бракувало коштів. Потім зрозуміли, що це нам на користь – і отримали «органічний сертифікат» на землю, пізніше сертифікували органічне рослинництво. А зараз на основі цих документів сертифікували й органічне вино.
Статус органічного означає, що на виноградниках Петрова не використовують отрутохімікати, синтезовані мінеральні добрива і стимулятори росту, а для боротьби зі шкідниками застосовують лише мікробіологічні препарати. Вино не містить штучних ароматизаторів, барвників та підсилювачів смаку.

Всі етапи виробництва інспектує спеціальний сертифікаційний орган: компанія «Органік стандарт», створена в рамках українсько-швейцарського проекту «Органічна сертифікація та розвиток органічного ринку в Україні» в 2007 році. Сертифікат видають строком на рік, упродовж якого компанія періодично перевіряє норми його дотримання, у тому числі через раптові перевірки.

На рік на підприємстві виробляють 20 тисяч пляшок різного вина

«Виноградарство без виноробства - не вигідно»

Загалом це сімейний бізнес: дружина та син – технологи-винороби, донька агроном-виноградар. Однак, на обрізку та збір запрошують сезонних працівників: 10-20 осіб.

Пан Валерій вважає, що виноградарство саме по собі не вигідно - тільки вкупі з виноробством. Тому вирощує здебільшого винні сорти: Каберне, Мерло, Шардоне, Аліготе, Трамінер і Мускат одеський. На їх основі виготовляють десять різновидів вин: три сухих білих, два сухих червоних, три напівсухі і два солодких.

Однак, виростити виноград і зробити вино – це ще не все. Найцікавіше для малого бізнесу починається зі спробами продати свій товар.
Магазини зазвичай не хочуть брати вино на продаж за відсотки від реалізації, хочуть одразу отримати, щонайменше, півмільйона гривень виручки за нього. Вино Петрових і смачне, і якісне, однак, програє в ціні більшості магазинного вина, бо коштує дорожче – 220 грн за пляшку. Тому й обсяги продажів – непорівнянні.

– Крафтове органічне вино не може бути дешевим, це дороге задоволення - пояснює винороб. Нас жорстко контролюють щодо відповідності цьому статусу. Наприклад, раптова перевірка: приїхали, відібрали листя, направили в німецьку лабораторію, звідти прийшла відповідь, що хімічних засобів обробки немає - все чудово. А нам рахунок на 20 тис. грн за проведення аналізу.

На винограднику навіть для боротьби з травою не використовують хімікати, лише трактором в рядах косять

«Гастротури - промінь світла для винороба»

Вийти на європейський ринок малим виноробам – складно, стверджує наш співбесідник. За його словами, щоб офіційно експортувати вино з України в Європу, необхідно отримати лабораторний сертифікат вартістю понад 100 євро за кожне найменування, плюс віддати по 7 пляшок на аналіз. Отож, щоб відправити до ЄС на дегустацію або на конкурс коробку зразків з 10 різних вин, то заплатити треба буде більше 1000 євро за сертифікати і дати 70 пляшок на аналіз. Для невеликого бізнесу це дорого.

Тож Валерій Петров вирішив все-таки популяризувати органічне вино серед українців – через дегустації на виставках і гастротури.
– Спробувавши наше вино, людина відчує різницю між цим і магазинним, – впевнений винороб.
Ми скуштували: дійсно, надзвичайно легке біле сухе вино, яке хочеться смакувати маленькими ковтками.

Виноробню Петрова видно здалеку

Влітку на виноградник навідуються «гастротуристи» – з числа відпочивальників, що приїздять у Вилкове та Приморське. Господарство Петрових розташоване на трасі Одеса-Вилково за селом Струмок.
Тож у 2020 році пан Валерій долучився до еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії».

– Вважаю, що такі тури – промінь світла для винороба, – каже він. До нас за два дні може завітати до 50 туристів. Вони дивляться, як зростає виноград, дегустують наше вино. Розуміють, що воно таки відрізняється від магазинного, і звісно, купують.

Спочатку беруть пляшку-дві, а потім через інтернет-магазин замовляють ще – і для себе, і для знайомих.

Туристам, крім дегустації вин, пропонують виноградне варення, прогулянки виноградником, накрутити на майстер-класі і потім скуштувати долми – голубців з виноградного листя.
У планах пана Валерія – відкрити при дорозі магазин з рестораном.
– Щоб не тільки вином частувати, а й нашими місцевими стравами, - каже він. І сміється: – В мене ідей – років на п'ятдесят. Єдине – життя коротке.

Окрім вина, туристам пропонують виноградне варення та листя для долми

У селі ж радіють, що є такий господар.
– По-перше, до нас приїздять туристи, щось купують у місцевих магазинах, - каже староста села Струмок Олег Ковальов. - А по-друге, фермерське господарство, окрім податків, приносить користь місцевій громаді: трактор дають щоб почистити заметені снігом дороги, з продуктами на свята допомагають.

Мускат і кишмиш у гирлі Дунаю

Інше господарство, у якому ми побували, розташоване в Кілії на Одещині, у самому гирлі Дунаю, далеко від великих транзитних шляхів. Його власник Георгій Стоянов спеціалізується на столових сортах: Шардоне, Мускат Одеський, Плевен, Одеський чорний, Кишмиш Голодриги. Загалом під виноградом у нього зайнято небагато, лише два гектари землі.
– Треба 32 рази вклонитися кущу винограду і тільки на 33-й прийти з відром, - згадує фермер народну приказку. Він вирощує виноград з 1990-го року. Каже, перший врожай виноградники дають через п’ять років дбайливого догляду.

Виноградар Георгій Стоянов

Виноградар розповідає, що раніше вирощував і винні сорти, наприклад, легендарний місцевий Ноа (Новак) - виноград, який більше ніде в Бессарабії і в інших регіонах не росте, лише на островах в гирлі Дунаю, де є всі необхідні умови для його зростання: близькі грунтові води, піщаний грунт і мул.

До 2004 року, поки в місті працював винзавод, виноград здавали туди. Потім почали здавати приватним заготівельникам, часто віддавали в борг - ягода швидко псується.
– Спочатку його брали по 5 грн/кг, наступного року взяли по 3 грн/кг. При тому грошей за нього так і не повернули, – жаліється фермер.

Тож Новак викорчував, натомість посадив столові сорти.

Певні сорти ростуть «арках» – то столові, а інші – на опорах (шпалерах), за які лоза чіпляєтся і не провисає.

«Арки», на яких росте столовий виноград

Покупці цінують великі грона

Статусу «органічного» цей виноградник не має, але власник каже, що для обробки використовує лише екологічні препарати: вони дешевші і користуватись ними можна частіше.

– Чуєте, сіркою пахне? – запитує пан Георгій. – Це ми недавно виноград обробляли. Сірка ефективна проти грибків та хвороб, до того ж екологічно безпечна.
Поки розповідає, обриває надто пишне листя винограду – щоб грона «дихали» і отримали більше сонячного світла.

Аби виноград мав товарний вид (покупці люблять великі гарні грона), а ягода була велика, на кожному кущі залишають дозрівати одне-два грона, інші обривають ще на початку цвітіння.
Зі збутом теж усе непросто.

– Через те, що дехто з оптових покупців не розрахувався ще за урожай 2018 року, виноград продаю сам, – каже чоловік. – Але це не найнеобхідніший продукт харчування - то й попит відповідний. У людей мають бути статки хоча б на середньому рівні, щоб купувати виноград. Окрім винограду, Петрови щороку продають близько шести тонн свого вина, яке продають на виставках, а також серед знайомих та сусідів.


Зараз фермерським господарством опікується син пана Георгія, а сам він виступає в ролі консультанта. Вони самі обрізають та обробляють виноград від хвороб, а на збір врожаю запрошують тимчасових робітників, знайти яких зазвичай непросто.

українське вино Валерій Петров виноградарство фермери органічне землеробство виноробство малий бізнес одещина


Що читати далі

Як завдяки великим технологічним українським компаніям росте місцевий дрібний бізнес НАБУ порушила справу проти гендиректора Павлоградського хімзаводу, який виробляє паливо для бойових ракет
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
У Києві вшанували пам’ять Анатолія Солов’яненка концертом до дня його народження
Ukraine Art News
2025-09-30T15:15:30Z
Офіційно: Ніколь Кідман і Кіт Урбан розлучилися після 19 років шлюбу
Elle
2025-09-30T05:51:26Z
Репер Вова зі Львова відповів, чи повернеться до України зі США й чи піде воювати
Ukraine Art News
2025-09-29T09:00:43Z
Найтаємніший генерал УПА: Микола Арсенич створив спецслужбу рівня світових контррозвідок
Photo Lviv
2025-09-29T05:12:34Z
Селена Гомес вийшла заміж за Бенні Бланко на церемонії у стилі старого Голлівуду — фото
Elle
2025-09-28T16:36:25Z
Селена Гомес вийшла заміж за музичного продюсера Бенні Бланко: на весіллі були присутні Тейлор Свіфт та Стів Мартін
Ukraine Art News
2025-09-28T15:03:25Z
Віталій Козловський презентував оновлений хіт "Знаєш" з інтимними особистими моментами
Ukraine Art News
2025-09-26T12:00:31Z
Ріанна народила доньку! Співачка поділилася першим фото та ім’ям немовля
Elle
2025-09-25T05:45:31Z
Бренд Gucci презентував короткометражну стрічку The Tiger з Демі Мур у головній ролі
Elle
2025-09-24T20:51:31Z
Презентація збірки ветеранських новел Voices of Defenders стане першою подією 32-го львівського BookForum
Ukraine Art News
2025-10-01T08:30:28Z
Цей стильний спосіб носіння спідниці захопив дизайнерів під час тижнів моди
Elle
2025-10-01T07:21:28Z
Ода sustainable fashion: чому варто звернути увагу на колекцію Stella McCartney на Тижні моди в Парижі
Elle
2025-10-01T06:21:28Z
Мистецький must-have: гра-сувенір з шедеврами живопису та графіки України
Elle
2025-10-01T05:54:26Z
Люблінська унія, Волинська трагедія: Богдан Гудь розкриває 400 років польсько-українського конфлікту
Photo Lviv
2025-10-01T05:06:19Z
У Львові відбудеться жива розмова про здоров’я з головою Львівської ОДА Максимом Козицьким
Photo Lviv
2025-10-01T05:00:19Z
Львівський Музей Соломії Крушельницької оцифровує свою унікальну спадщину
Photo Lviv
2025-10-01T04:57:17Z
Український бренд Nadya Dzyak представив унікальний денімовий артоб’єкт під час Міланського тижня моди
Elle
2025-09-30T20:45:28Z
Україна представила свою культуру на літературній феєрії в Пекіні
Ukraine Art News
2025-09-30T16:57:28Z
Українська ІТ-компанія Holywater, яка займається вертикальними серіалами, вийшла на ринок Іспанії
Ukraine Art News
2025-10-01T08:00:31Z
Ірма Вітовська, Володимир Дантес і Василь Байдак – зіркові голоси фантастичного фільму «Блакитна стежка»
Cineast
2025-09-30T17:30:42Z
SWEET.TV запускає конкурс ідей для сценаріїв: коли та як взяти участь
Cineast
2025-09-30T17:21:38Z
За що ми любимо Толкіна та його Середзем'я
Elle
2025-09-30T16:45:25Z
Вийшов український трейлер спортивної драми з Усиком та Двейном Джонсоном "Незламний"
Ukraine Art News
2025-09-30T15:00:34Z
Ванда стає королевою зомбі в новому промо мультсеріалу «Марвел Зомбі»
KinoFilms
2025-09-30T12:45:18Z
Вийшов український трейлер фільму «Пісня любові» з Г'ю Джекманом і Кейт Гадсон
KinoFilms
2025-09-30T11:24:21Z
«Жінка з каюти № 10» — український трейлер екранізації детективного роману з Кірою Найтлі
KinoFilms
2025-09-30T11:09:21Z
Новий постер «Бріджертонів» показує головну героїню 4 сезону
KinoFilms
2025-09-30T10:42:20Z
Туристи їдуть у вигадані місця, які їм порадив ChatGPT
Хмарочос
2025-10-01T06:41:37Z
Ринкову площу перед Луцьким замком реконструюють. Проєкт розробляли італійці
Хмарочос
2025-09-30T14:45:43Z
Магія Карпат: чотири сезони Буковелю в аквапарку Mavka та wellness-зоні «Лісове SPA»
Elle
2025-09-30T11:15:29Z
Найвища зйомка діджей-сету в Україні: новий альбом hOsT Gereshaska відзняли на висоті 1762 м
Photo Lviv
2025-09-30T05:06:19Z
У Львові відкрили найбільший індустріальний парк. Там вже працює перший резидент
Хмарочос
2025-09-29T08:27:53Z
У Фінляндії з’явиться новий музей архітектури і дизайну
Хмарочос
2025-09-29T07:21:46Z
Стрийський замок: від резиденції стрийських старост до казарм для військових
Ukraine Art News
2025-09-28T12:15:23Z
Високий Замок у Львові та трагедія Гальшки Острозької: облога, кохання і легенди
Photo Lviv
2025-09-27T05:12:15Z
У Мостиська повернувся унікальний артефакт: «Подорожуюча» печатка суду часів Австро-Угорщини стала експонатом музею
Photo Lviv
2025-09-26T05:03:16Z
До Києва прибули перші 30 автобусів, куплених за гроші ЄІБ. Де вони курсуватимуть?
Хмарочос
2025-10-01T08:39:41Z
«Ви — мій тил, моя сила й моя віра»: українські військові пишуть листи своїм дітям
Elle
2025-10-01T08:09:34Z
Потоп в Одесі: дев’ятеро загиблих. У затопленому підвалі знайшли тіла цілої родини
Хмарочос
2025-10-01T07:54:45Z
Як бальзам для губ може врятувати шкіру ваших ніг восени
Krasinfo
2025-10-01T07:48:29Z
З нового року уряд платитиме гроші на картку в Дії для медобстеження українців віком від 40 років
Хмарочос
2025-10-01T06:41:38Z
Львівський Медичний Центр Святої Параскеви: Відновлення Історичного Значення та Гуманістичної Місії Шпиталю ХІХ Століття
Photo Lviv
2025-10-01T05:12:20Z
Напої як кулінарне натхнення: новий погляд на гастрономію
Photo Lviv
2025-10-01T04:51:18Z
Російські дрони атакували центр Дніпра: постраждали університет, видавництво, дитяча лікарня
Хмарочос
2025-09-30T15:54:35Z
8 ключових принципів, щоб позбутися непотрібних речей
Elle
2025-09-30T15:48:26Z
Засновник Spotify Ек вирішив скласти повноваження гендиректора
Ukraine Art News
2025-09-30T17:48:33Z
Від Русі до Речі Посполитої: у Котельві археологи виявили понад тисячу артефактів кількох історичних епох
Ukraine Art News
2025-09-29T15:54:31Z
Міністерство внутрішньої безпеки США використало Pokémon у рекламі ICE без дозволу
Ukraine Art News
2025-09-26T10:45:29Z
У Мадриді запустили на маршрут повністю безпілотний автобус
Хмарочос
2025-09-25T11:03:36Z
Поема про султана дала астрономам підказки про рідкісну космічну подію
Ukraine Art News
2025-09-24T08:54:33Z
HBO Max готується до офіційного запуску в Україні
Ukraine Art News
2025-09-23T14:54:28Z
HBO Max виходить на ринок України: скільки коштуватиме підписка на стрімінговий сервіс
Gloss
2025-09-23T12:24:37Z
Найкращі моделі KIA з погляду водіїв – рейтинг популярних авто
Photo Lviv
2025-09-23T04:57:14Z
Фахівці з кібербезпеки заявили про масовий витік даних із Дії. Чи це правда?
Хмарочос
2025-09-22T13:45:42Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z