/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F207%2F3ca0e5e0adc68fa0b18fce96e458c62d.jpg)
Словник справжнього кавомана, або найпопулярніші кавові напої і особливості їх приготування
Недільний ранок у Львові не може не розпочинатися з філіжанки улюбленого кавового напою.
Зрештою, уже не тільки й Львові, кавовий тренд, або, як зараз модно говорити, кав’ярні третьої хвилі, перетворили традицію пити каву в цілу культуру.
Відповідно й кількість сортів та способів приготування кави росте з кожним днем.
Розібратися в них нам допоможе Торгова Марка Кава Старого Львова.
На даний час існує велике різноманіття кавових напоїв, від еспресо до колд брю.
Тому, зайшовши в кав’ярню і побачивши незнайому назву, щоб не осоромитись, зараз ми розберемось які різновиди кавових напоїв бувають і як вони готуються.
Еспресо – в перекладі з італійської означає «зварений під пресом», що і описує процес приготування цього напою.
Еспресо готується в кавовому апараті під високим тиском гарячої води, температура якої не перевищує 95℃.
Цей кавовий напій характеризується середньою міцністю.
Подають в невеличких чашках об’ємом 30-35 мл.
Рекомендовано споживати невеликими ковтками не пізніше, ніж через хвилину, після приготування.
Кава еспресо.
Фільтр-каву готують у крапельній кавоварці і подають у кухлях об’ємом 200-220 мл.
Для приготування цього напою використовують зерна середнього і грубого помолу.
Кава по-турецьки – готують в турці або джезві на піску або відкритому вогні використовуючи зерна дуже дрібного помолу.
Можливе додавання спецій, що надає кавовому напою насичений пряний аромат.
Традиційно подають каву по-турецьки в низьких чашках зі склянкою води.
Американо – це популярний різновид еспресо, розбавлений більшою кількістю води.
Для приготування американо використовують 120 мл рідини.
Лунго – для приготування цього різновиду есперсо використовують 60 мл води і зерна грубого помолу.
Характерною ознакою лунго є підвищений вміст кофеїну і гірчинка кавового напою.
Допіо, або як ще називають подвійне еспресо.
Це є класичний кавовий напій еспресо в подвійній порції.
Ристрето – насичена версія еспресо з малим вмістом кофеїну.
Готується цей кавовий напій в таких пропорціях: 7 грам кави дрібного помолу і 25 мл води.
Капучино – це рівні пропорції еспресо, збитого молока і ніжної молочної пінки.
Якщо для приготування капучино використати прозору чашку то буде видно три шари.
Кава лате.
Лате – це еспресо, яке заливається гарячим або холодним вспіненим молоком.
Співвідношння інгредієнтів (еспресо, молоко, молочна пінка) – 1:2:1 відповідно.
Макіато – це еспресо з невеликою кількістю молока.
На смак макіато м’якший, в порівнянні з капучино.
Готується цей кавовий напій додаванням еспресо зверху до молока та збитої пінки.
В багатьох кафе його подають в пропорціях 1:1 (кава – молоко).
Мокачино – це класичне лате в поєднанні з гарячим шоколадом.
В різних кафе готують цей напій в різних пропорціях і він може мати різний смак.
В об’ємах це виглядає наступним чином: еспресо -50 мл, гарячий шоколад – 50 мл, молоко – 100 мл, вершки і шоколадна посипка для декору.
Кон-панна – еспресо з додаванням збитих вершків.
Така кава виглядає досить привабливо та апетитно і готується досить просто.
Зверху можна прикрасити шоколадною посипкою, вафельними трубочками чи іншими цікавими солодощами.
Кава Кон-панна.
Флет-уайт – кавовий напій, приготовлений з подвійного еспресо і збитого молока.
Для приготування флей-уайт необхідно взяти 60 мл еспресо та приблизно 120 мл збитого молока.
Пінка на цього кавовому напої повинна бути рівною в рівень з краями чашки.
Раф – кавовий коктейль з добавлянням еспресо, збитих вершків та ванільного сиропа.
На його основі був створений медовий раф – замість ванільного сиропу додається мед.
Глясе – це охолоджене еспресо або американо в поєднанні з кулькою морозива.
Афогато – це класичне морозиво, яке заливається стандартною порцією еспресо.
Кава Афогато.
Колд брю – це кавовий напій, який створюється в результаті настоювання кавових зерен у холодній воді.
В кожного з нас є свій улюблений рецепт кави, але часом буває спонтанне бажання поекспериментувати.
В цей момент може знадобитися такий словничок.
а загалом – всім смачного і гарного недільного дня.
Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ.