MY.UAСтатьи
Попри бан найбільш одіозних московських пропагандистів, у Youtube безліч російської дези. Як це змінити
Попри бан найбільш одіозних московських пропагандистів, у Youtube безліч російської дези. Як це змінити

Попри бан найбільш одіозних московських пропагандистів, у Youtube безліч російської дези. Як це змінити

Щомісячно, сервіс Youtube охоплює понад 70% українських інтернет-користувачів. Мобільний додаток цієї соцмережі встановлено майже на всіх мобільних пристроях в Україні. І через неї активно поширюється російська пропаганда та дезінформація. Основним принципом роботи Youtube є відкритість до якомога більшої кількості різноманітного контенту. Генеральний директор Youtube С’юзен Вучицькі вірить, що відкритість заохочує суспільну дискусію, стимулює економічний розвиток та дозволяє якомога більшій кількості голосів бути почутими. Та на жаль, відкритість Youtube має і свій зворотний темний бік.

Простота користування та легкість доступу роблять Youtube ідеальним середовищем для поширення пропаганди, конспірології та дезінформації. Росія вже давно виявила цю вразливість платформи Youtube та успішно використовує її, насичуючи медіапростір сайту своєю брехнею, фейками та маніпуляціями.

Важка артилерія російської пропаганди продовжує працювати

До недавнього часу, основними розповсюджувачами російської дези на Youtube була низка каналів російського державного телебачення, таких як RT та Sputnik. Наразі ці канали заблоковані для перегляду у всьому світі. Команда Youtube ліквідувала їх у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України та агресивну інформаційну війну, що його супроводжує.

Загалом, сервіс Youtube та його компанія-власник Google, як і інші західні компанії, не залишаються осторонь протидії російській агресії в Україні. Служби безпеки Google допомагають українським веб-сайтам захищатися від DDos-атак, а український прес-офіс Google повідомив TEXTY.org.ua, що з початку російсько-української війни, модератори Youtube видалили понад 1 тисячу каналів та 15 тисяч відео, що були пов’язані із розповсюдженням російської дези.

Прес-служба Google зазначає, що Youtube передусім видаляє відео та канали, котрі “заперечують, мінімізують або принижують добре задокументовані події насильства”. З огляду на нинішню ситуацію, це може бути контент у якому “стверджується, що жертви [війни] є акторами або що вторгнення [до України] є операцією з підтримання миру чи визволення”.

Та на жаль вал російської пропаганди та дезінформації продовжує захлинати Youtube попри всі намагання команди сервісу йому протидіяти.

Так, записи пропагандистських передач російського державного телебачення можна вільно знайти у ретрансляції мережі різноманітних анонімних акаунтів. Буквально до моменту публікації цієї статті, відкрито продовжував мовлення канал із добірками фейків та маніпуляцій від відомої російської пропагандистки та очільниці RT Марґаріти Сімоньян (176 тис. підписників).

Youtube заблокував його в Україні, але в інших регіонах світу його можна вільно переглядати. Розповсюдженням російської дезінформації в світі також займається державне білоруське інформ-агентство БЕЛТА (заблоковано в Україні, загалом понад 400 тис. підписників). Цікаво, що цей канал навіть немає спеціального маркування від Youtube про фінансування урядом Білорусі. Інший білоруський пропагандистсько-дезінформаційний канал – БЕЛРУСИНФО (371 тис. підписників) – продовжує своє необмежене мовлення як в Україні, так і де-інде.

Швидкий пошук свідчить, що Youtube не вдалось повністю обмежити англомовну пропаганду від російської державної медіа-агенції Sputnik. Так, представниця Sputnik Татьяна Кухарєва регулярно вмикається в ефір індійського Youtube-каналу India Today (бл. 6 млн. підписників) та ретранслює звідти російські фейки про “українських нацистів” на весь світ.

Зазвичай Кухарєва отримує на India Today від 10 до 20 хвилин ефірного часу. Автори каналу майже не намагаються протиставляти їй спікерів з іншого боку, для того щоб хоча б позірно зберегти баланс думок в ефірі.

Інформаційна отрута для Youtube

Окрім державних та навколодержавних російських і білоруських медіа, на Youtube все так само зберігають свою присутність десятки й сотні “блогерів”, що перекручують реальність та вводять в оману своїх глядачів. Це наприклад горезвісний Анатолій Шарій. Його основний канал (2.9 млн. підписників) вже недоступний в Україні, але російськомовна авдиторія з інших країн з легкістю може переглядати цей контент.

Шарій не полишає своїх спроб впливати на інформ-простір України. Його маніпулятивні та дезінформаційні відео пробиваються до українського Youtube за допомогою цілої мережі запасних акаунтів. Виявити це можна скориставшись банальним пошуком всередині Youtube. Основна мета Шарія – посіяти занепадницький настрій в Україні, занурити глядача в апатію та створити ілюзію безвиході.

Канал ще одного проросійського “блогера” – Юрія Подоляки (2.8 млн. підписників) – теж віднедавна заблоковано в Україні. Подоляка спеціалізується на військовій псевдоаналітиці, активно ретранслює російські пропагандистські наративи. В минулому, на нього неодноразово посилались кремлівські та лукашенківські медіа, як на “альтернативну” точку зору з України. Як і Шарій, Подоляка проривається до української авдиторії через цілу низку каналів-ретрансляторів шкідницького контенту.

Олександр Семченко – ще один псевдоаналітик на кшталт Подоляки. Його канал нараховує близько 900 тисяч підписників. Семченко не цурається своєї активної проросійської позиції та не гребує публікацією відвертих фейків на кшталт розповідей про “биолаборатории НАТО в Украине” та “женские нацистские батальоны”. Канал Семченка й досі можна вільно переглядати в Україні.

Кирило Стремоусов – російський колаборант із окупованого Херсона. Він давно відомий своєю співпрацею із спецслужбами країни-агресора. Невдовзі після захоплення Херсона росіянами, Стремоусов відзначився публікацією фейкового допиту “проукраинского активиста”. За допомогою цією інформаційної провокації Стремоусов намагався зламати дух громадського спротиву в місті та створити підґрунтя для російських репресій проти цивільних захисників Херсона.

Після початку окупації, Стремоусов розпочав відкрито погрожувати мешканцям Херсона, обіцяв незгодним російські тюрми та “зачистки”. Цю відкриту пропаганду ненависті й досі можна вільно віднайти на українському Youtube. Основний канал Стремоусова має 73 тисячі підписників.

Окрім Стремоусова, продукуванням ненависті на Youtube також займається протоієрей РПЦ Андрєй Ткачьов. Основний канал Ткачьова нараховує понад мільйон підписників. Його заблоковано в Україні, але незважаючи на це, людиноненависницькі та українофобні “проповіді” Ткачьова можна вільно переглядати наприклад на каналі “Царьград ТВ” (252 тис. підписників), а також в ретрансляції безлічі інших пропагандистських акаунтів.

Ткачьов виправдовує необхідність “спецоперации” Господньою волею та молиться до святих РПЦ, щоб вони “помогли русским воинам поскорее надавать по щщам вавилонской блуднице”, маючи на увазі Україну та Захід. “Мы русские! С нами Бог!” зазвичай завершує свої виплески ненависті Ткачьов.

Що має зробити Youtube щоб зупинити російську інформаційну війну?

Російська пропаганда та дезінформація вже багато років отруює світовий медіа-простір. Росія вдало використовує вразливості сучасних медіа-платформ, проштовхуючи свою інформаційну агресію під виглядом “альтернативної” точки зору на світ. До початку повномасштабної російсько-української війни, західні країни доволі мляво реагували на засилля російської пропаганди. Але досвід останніх років свідчить, що далі миритися з цією ситуацією неможливо.

До прикладу, той же Youtube чудово усвідомлює небезпеку розповсюдження дезінформації через власну платформу. Починаючи з 2016-го року, команда сервісу постійно намагається впроваджувати нові технічні засоби та політики для контролю шкідливого контенту, але як бачимо на свіжому прикладі російсько-української війни – це їм не дуже добре вдається.

Модератори Youtube доволі оперативно блокують канали поширення російської дези в Україні, але не поспішають завадити російським інформаційним військам і далі атакувати світ. Це небезпечно з огляду на велику російськомовну діаспору в країнах ЄС, США, Канаді, Австралії. Схоже на те, що внутрішні алгоритми машинного навчання, котрі допомагають автоматично маркувати шкідницький контент на Youtube, все ще доволі слабо виявляють російську дезінформацію, якщо вміють розрізняти її взагалі.

Це й не дивно, адже оперативне відстеження дезінформаційних наративів – далеко не тривіальна задача. Активна співпраця із незалежними дослідницькими центрами (передусім українськими) могла б суттєво допомогти Youtube в приборканні шквалу російської дезінформації. Не зробивши цього, технологічний гігант ризикує стати сліпим знаряддям в руках убивць та воєнних злочинців.

пропаганда дезінформація YouTube російсько-українська війна шарій


Що читати далі

Карта бойових дій. Оновлюється Відео війни. Хронологія Коли ми переможемо... Карта пам'ятників російської військової слави в Україні
Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
У віці 66 років помер ексвокаліст гурту Iron Maiden Пол ДіʼАнно
Ukraine Art News
2024-10-22T09:01:06Z
«Люди зрозуміли, що культура, зокрема театри, зараз — це мури, на які можна спиратися», — Олеся Шляхтич
Elle
2024-10-21T18:25:01Z
Хор Григорія Верьовки, Yarmak та Jerry Heil: концерт у Києві
Ukraine Art News
2024-10-21T16:47:03Z
Женя Галич зізнався, що йому не подобається в українських артистах
Ukraine Art News
2024-10-21T13:46:41Z
Помер 48-річний ексгітарист гурту "ВВ" Олексій Мельченко
Ukraine Art News
2024-10-21T05:15:56Z
Оззі Осборна внесли до Зали слави рок-н-ролу
Ukraine Art News
2024-10-20T15:21:43Z
«ELLE Україна» презентує особливий номер з першими леді та джентльменами на обкладинці
Elle
2024-10-20T09:00:52Z
Ода мінімалістичній естетиці: історія дизайнера Хельмута Ланга
Elle
2024-10-18T20:19:00Z
Проти P. Diddy подали новий позов, його звинувачують у зґвалтуванні «з помсти»
Ukraine Art News
2024-10-18T12:37:07Z
Як це було: традиційний Осінній ярмарок у ресторані «Прага»
Elle
2024-10-22T12:39:43Z
В Чернівцях оголошено архітектурний конкурс. Проєкт переможця втілять у міському середовищі
Хмарочос
2024-10-22T12:31:56Z
Оприлюднили рекап пісень учасників Дитячого Євробачення - 2024
Ukraine Art News
2024-10-22T12:31:12Z
У Львівському Фотомузеї відбудеться лекція Романа Лаврентія “Український театр Галичини 20-30-х років ХХ ст перед викликами модернізації”
Photo Lviv
2024-10-22T05:06:29Z
В старій Скваряві відбудеться презентація проєкту IN HOC SIGNO VINCES / СИМ ЗНАКОМ ПЕРЕМОЖЕШ
Photo Lviv
2024-10-22T05:00:33Z
Фестиваль «Митниця. Нова режисура» обрав переможця
Ukraine Art News
2024-10-21T19:31:32Z
У парламенті Чехії відкрилась виставка про українок-біженок
Ukraine Art News
2024-10-21T11:22:00Z
Зібрані на GOGOLFEST гроші передадуть на підтримку військових на Запорізькому напрямку
Ukraine Art News
2024-10-21T11:10:55Z
Fashion Talk: 15 питань Tania Dudu про улюблені бренди, колекції та власний стиль
Elle
2024-10-21T08:35:01Z
У горорі «Усміхайся 2» знявся син Джека Ніколсона, і він просто копія батька
KinoFilms
2024-10-22T14:06:30Z
Дві українські стрічки отримали нагороди на Варшавському міжнародному кінофестивалі
Ukraine Art News
2024-10-22T13:24:43Z
"Не розумію, до чого це приведе": актор фільму "Правило бою" Никитюк поділився, чому не хоче мобілізуватися
Ukraine Art News
2024-10-22T13:09:39Z
Кінофестиваль «Молодість» анонсував фільм-відкриття та інші стрічки
Хмарочос
2024-10-22T07:39:57Z
У Москві заочно засудили співзасновника "1+1" Роднянського до 8,5 року ув'язнення: він відреагував
Ukraine Art News
2024-10-21T18:31:21Z
Netflix представив трейлер трилера «Часовий зріз» з зіркою серіалу «Зовнішні мілини»
KinoFilms
2024-10-21T17:45:36Z
Вийшов трейлер фантастики братів Руссо «Електричний штат» за участю зірки «Дивних див»
KinoFilms
2024-10-21T16:00:45Z
Рідлі Скотт вважає сиквел «Гладіатора» одним з найкращих своїх фільмів
KinoFilms
2024-10-21T15:51:50Z
Побив рекорд "Барбі": "Дедпул і Росомаха" зібрав $636,3 млн у прокаті США
Ukraine Art News
2024-10-21T11:52:18Z
“Зникли безповоротно”. 5 втрачених архітектурних перлин Львівщини, якими ми б точно пишалися сьогодні
Photo Lviv
2024-10-22T04:57:26Z
Львів на фотографіях кінця ХІХ – початку ХХ століття
Photo Lviv
2024-10-21T05:12:35Z
Шпаків шлях - таємничі стежки Одещини
Ukraine Art News
2024-10-20T09:00:53Z
Львівська броварня «Правда» відкрила заклад у Лісабоні
Хмарочос
2024-10-19T06:22:37Z
У Львові з’явиться найбільший індустріальний парк на заході України
Хмарочос
2024-10-19T06:15:58Z
5 історичних скарбів Роздолу, які варто побачити
Photo Lviv
2024-10-18T05:12:31Z
У польському кар’єрі відкрили рекреаційний та освітній простір
Хмарочос
2024-10-17T05:28:06Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина сьома
Photo Lviv
2024-10-17T05:12:31Z
В етносадибі Нанашкова хата запрацює Бойківська резиденція Святого Миколая
Photo Lviv
2024-10-17T04:57:34Z
В Європі спотерігається найбільше за два роки падіння продажів автомобілів
Хмарочос
2024-10-22T14:37:07Z
Підготовка до НМТ з англійської: 4 важливі поради
Хмарочос
2024-10-22T13:28:54Z
Два ресторани Києва пригощатимуть кабачковою ікрою з розмінованих полів
Хмарочос
2024-10-22T12:43:36Z
Чому нам хочеться дрімати вдень, чи шкідливо це, як усунути сонливість: великий гід по денному відпочинку
Elle
2024-10-22T12:42:55Z
На Вокзальній площі водії порушують правила дорожнього руху та блокують зупинки громадського транспорту
Хмарочос
2024-10-22T12:39:56Z
Кличко закликав провести перевірку свого заступника з купою квартир у Києві
Хмарочос
2024-10-22T12:31:58Z
Опалення в київських квартирах можуть увімкнути в листопаді
Хмарочос
2024-10-22T12:31:57Z
Українська письменниця Женя Бережна випустила книжку у видавництві "Медузи"
Ukraine Art News
2024-10-22T12:01:00Z
Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та прогресивних технологій
Elle
2024-10-22T11:51:56Z
Nvidia випустила драйвер GeForce 566.03 WHQL для нових ігор з DLSS 3
Overclockers
2024-10-22T13:34:24Z
З'явилися нові детальні зображення та схема чиплетної структури Intel Core Ultra 9 285K
Overclockers
2024-10-22T12:22:07Z
Intel Core Ultra 9 285K швидший за Core i9-14900KS у Cinebench, але тільки зі збільшеним TDP
Overclockers
2024-10-22T08:46:12Z
Super Flower представила блоки живлення Zillion FG із сертифікатом 80 Plus Gold
Overclockers
2024-10-22T08:19:24Z
Блогер показав переваги Unreal Engine 5.4 над версією 5.0 на прикладі демо The Matrix Awakens
Overclockers
2024-10-22T07:46:02Z
Розробники S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl готують набір інструментів для створення модів
Overclockers
2024-10-22T06:22:12Z
Remedy показала візуальні покращення Alan Wake 2 для PlayStation 5 Pro
Overclockers
2024-10-22T05:55:00Z
Розробники Star Citizen обіцяють випустити Squadron 42 у 2026 році
Overclockers
2024-10-22T05:21:47Z
Чутки: Xiaomi завершила розробку власного чипа під техпроцес 3 нм
Overclockers
2024-10-22T04:57:46Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z