Червонясті круглі або довгасті корінці редиски – справжня окраса весняного столу: нарізана тонкими кружальцями, вона виглядає так вишукано, прикрасиш нею найпростіший салатик – і от уже маєш страву, як з ресторану.
І смачна редисочка – хрустка, соковита, трішечки гострувата.
Правда, буває інколи й з гірчинкою, але це нормально: редиска – родичка капусти, а капустяні родичі усі з тоненьким відтінком гіркоти.
Зрештою, у цьому є навіть свій чар.
Коли саджати редиску та як її вирощувати.
Редиска – один з перших молодих овочів, які можна виростити у відкритому ґрунті не навесні навіть, а ще напровесні, щойно зійде сніг з землі.
Вона невибаглива, витримає навіть морозець -2С, зайве тепло не полюбляє, найкраще росте за температури до +18С.
Зазвичай у відкритий ґрунт насіння редиски висівають з квітня до початку травня.
Втім, можна ризикнути й у березні, якщо весна тепла.
А можна посіяти редиску і восени, до початку сильних заморозків, наприклад, у вересні-жовтні.
Доки не вдарять морози, овоч радуватиме вас свіжим урожаєм.
Щоб завжди мати на столі свіженькі молоденькі корінці, скористайтеся таким лайфхаком: підсівайте редиску на грядку кожні 10-15 днів і матимете такий собі «редисковий конвеєр» – одна редиска достигає, інша їй на зміну підростає Так можна робити аж до червня, доки не стане занадто тепло для червонястих корінців.
І ще смачна цікавинка: надзвичайно високу харчову цінність мають проростки редиски, тобто пророслі зернятка з молодісінькими паросточками, у них кількість вітамінів і корисних речовин просто приголомшлива.
Проростки можна додавати у салати й закуски, використовувати як їстівний декор, прикрикрашати ними, наприклад, супи.
Щоб завжди мати проростки напохваті, посадіть їх на своєму підвіконні.
Потрібна буде лише неглибока тарілочка, м’яка ганчірка з бавовни і трохи води.
Насипаємо зернята на підкотоване «ліжечко» — і за тиждень маємо зелений урожай.
Користь і шкода редиски для здоров’я.
Редиска — корисна.
Окрім значної терапевтичної дії, яку вона спричиняє на організм в цілому і на окремі його органи і системи, вона ще й допомагає зберегти красу та молодість, зокрема покращує колір обличчя, полегшує процес схуднення… Втім, як будь-який продукт, має і свої протипоказання.
Зокрема, корисна норма вживання редиски за добу для дорослої людини -250-300 г, в дитячому харчуванні редиска не завадить, але давати її можна діткам від 2 років.
Отруїтися свіжою редискою неможливо, але певний дискомфорт у шлунку буде.
В кого, від чого і через що — розберімо усе докладно!.
Користь редиски для здоров’я.
Початок весни – час на вітаміни не щедрий, а через те багато хто стикається з проблемами авітамінозі, нестачі певних речовин в організмі, навіть з анеміями.
Є рішення: додайте у свій раціон редиску, вона дивовижним чином підвищує рівень гемоглобіну у крові.
Фосфор, легкозасвоюваний білок, натрій, залізо, кальцій, магній, нікотинова та саліцилова кислоти, вітаміни С, РР, В1, В6, В2 та В12 – такий далеко не вичерпний перелік «чудодійних» складових редиски.
А ще завдяки вмісту гірчичного масла (отой самий гіркуватий присмак) редиска покращує апетит і водночас прискорює метаболізм – обмінні процеси в організмі, і розгонить жовч.
Редиска проти застуди.
Якщо трішечки пофантазувати, можна сказати, що витривала до заморозків редиска передає свою стійкість тим, хто її скуштує.
У якомусь сенсі так воно і є.
Свіжа молода редиска сприяє захисту від вірусних захворювань і зміцнює імунітет.
А все тому що містить природні антибіотики фітонциди.
Гострувата редиска допомагає організмові звільнитися від надлишку слизу у горлі та носі і навіть… полегшує болі у горлі під час ангіни!.
Як схуднути за допомогою редиски.
Дієтологи закликають звернути увагу на редиску тих, хто прагне схуднути.
Овоч багатий на клітковину – «нормалізатор» функції кишківника.
Клітковина ж працює в організмі, як потужна щітка – і токсини виводить, і залишки продуктів метаболізму вичищає.
Калорійність редиски просто сміхотворна: 19 Ккал на 100 г, і глікемічний індекс мінінімальний – усього 15 одиниць.
Ідеальний продукт для дієтичного харчування! Тільки дослухайтеся поради: редиска стимулює апетит, тому краще поласувати нею вранці або в обідню пору, а ввечері доцільніше відмовитися від неї.
Які частини редиски придатні до вживання.
Як ви готуєте салат з редискою? Правильно, овочі помити, тонісінькі «носики»-корінчики зрізати, гичку… Стоп! Гичку в жодному разі не викидати, ретельно промити, тонко нашаткувати, додати крапельку винного оцту або лимонного соку, дещицю олії, сіль до смаку – і маєте чудовий вітамінний салатик, багатий вітаміном С.
Молоде листячко салату можна додати і у весняний зелений борщ.
Обробляють його для цього майже так само, як молоду кропиву, і закладають у каструлю одночасно з нею.
Можна зробити і суп-пюре з редиски без додавання кропиви.
Кому протипоказана редиска.
Редиска, як і більшість харчових продуктів, здатна викликати алергічні реакції.
Аби зайве не наражати себе на небезпеку, утримайтеся від вживання редиски, якщо ваш організм погано сприймає будь-який овоч з родини Капустяних — ту саму капусту, гірчицю… Обережно треба ставитися до редиски й тим, хто страждає на виразку шлунка або дванадцятипалої кишки, хто має камені у жовчному міхурі.
Чи можна редиску вагітним?.
Під час вагітності редиска – продукт маст-хев.
Вона містить значну кількість фолієвої кислоти – речовини, вкрай необхідної для нормального розвитку плоду, особливо важливого у перші тижні вагітності.
Відтак, якщо не маєте інших, дуже вагомих протипоказань до вживання цих червонястих корінців, їжте їх на здоров’я.
Однак бажано не на тщесерце: редиска стимулює апетит, і в голодному шлунку може викликати дискомфорт.
Чи можна їсти редиску під час грудного вигодовування.
Редиска не належить до продуктів, які слід виключити з раціону під час грудного вигодовування.
Однак один нюанс слід врахувати.
Редиска змінює смак грудного молока і це може не сподобатися маляті.
Відтак, якщо жінка вживає редиску регулярно, це не становить проблеми, якщо ж редиска на столі з’являється вряди-годи, слід поставитися до неї обережно.
Що готувати з редиски: рецепти.
Редиска – на гарнір? Так, з редиски можна приготувати чудовий гарнір до м’яса або риби.
Найпростіше додати редиску до асорті овочів, що готуються на парі, сприснути страву оливковою олією і приправити до смаку спеціями.
З рибою або морепродуктами такий гарнір смакуватиме ідеально.
До м’яса або як самостійна закуска краща буде редиска обсмажена.
Підготовані дрібні корінці молодої редиски обсмажувати, перемішуючи, на сковороді на гарячому вершковому маслі 2 хв, присипати цукром і готувати ще приблизно стільки ж.
Влити стільки води, щоб вона майже вкрила редиску, довести до кипіння і тушкувати на повільному вогні 20 хв.
Посолити страву до смаку.
Не сумівайтеся: смакуватиме неперевершено!.
Суп-пюре з гички редиски.
На 1,5 л супу:.
2 середні картоплини.
5-7 редисок.
1 невелика цибулина.
30 г масла або олії.
гичка з 2 пучків редиски.
Картоплю і редиску помити, картоплю почистити, підготовані овочі нарізати шматочками, залити у каструлі 1,5 л води і варити у каструлі під кришкою до м’якості.
Цибулину почистити, нарізати кубиками і обсмажити до прозорості на маслі.
Обсмажену цибулю відставити.
Гичку промити, на ситі злити окропом і тонко нашаткувати.
Закласти у каструлю до картоплі з редискою гичку, додати цибулю і варити 3-5 хв на повільному вогні.
Суп посолити до смаку, зняти з вогню і подрібнити на пюре за допомогою бленд ера.
Готовий суп подати зі сметаною.
Гратен з червоної редиски.
Час приготування: 1 год.
На 3 особи:.
350 г червоної редиски.
150 мл жирних вершків (або некислої сметани).
125 г тертого сиру.
250 мл білого сухого вина.
2 яйця.
1 цибулина.
1 зубчик часнику.
½ ч.
сушених прованських трав.
сіль, перець.
масло для змащування формочок.
Цибулю і часник почистити і подрібнити.
Підготовані овочі і сушені трави змішати у глибокій мисці з вином.
Додати сіль і перець до смаку.
Редиску помити і обсушити, гичку зрізати і відкласти.
Підготовану редиску закласти у миску з вином і маринувати за кімнатної температури мінімум 2 год.
Маринад злити, мариновану редиску нарізати кружальцями.
Підготувати формочки для запікання і змастити їх маслом.
Вершки збити з яйцями на однорідну масу, злегка посолити і поперчити і розлити про формочках, заповнивши кожну на 3/4.
Розкласти по формочках нарізану редиску і густо посипати тертим сиром.
Гратени запікати 40 хв у попередньо нагрітій духовці (180°С).
Курячі шніцелі з червоною редькою.
Час приготування: 20 хв.
На 2 особи:.
1/2 ч.
кілька гілочок свіжої петрушкаи.
сіль, перець.
1/2 лимона.
1/2 курячої грудки.
2 пучки редиски.
сперед або маргарин.
Редиску промити і обсушити, гичку обрізати.
Підготовану редиску нарізати кружальцями середньої товщини.
Курячу грудку промити, обсушити, розрізати навпіл по товщині і кожну частину злегка відбити.
Підготовані шніцелі злегка посолити і поперчити і обсмажити на сковороді на невеликій кількості спреду або маргарину до золотавого кольору з обох боків.
Закласти до шніцелів редиску і готувати, часто перемішуючи, близько 2 хв.
Редиску присипати цукром, перемішати і готувати, доки цукор не розтопиться.
Додати сіль і перець до смаку.
Курячі шніцелі з редискою подати гарячими.
Доповнити страву гілочками петрушки і четвертинками лимона.
Крем-суп з червоною редискою і сиром.
Час приготування: 25 хв.
На 4 особи:.
400 мл молока.
2 ст.
сіль, перець.
1 пучок редиски.
200 г тертого сиру.
50 г вершкового масла.
Редиску помити, обсушити, гичку зрізати.
Підготовану редиску подрібнити за допомогою бленд ера.
Молоко охолодити.
У глибокому сотейнику розтопити масло і, перемішуючи, обсмажити на ньому борошно до золотавого кольору.
Вливаючи тонкою цівкою молоко, готувати, перемішуючи залізним віничком, доки маса не почне гуснути.
Закласти у молочну суміш подрібнену редиску, злегка прогріти і долити 1 л води.
Суміш довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму, додати сир і перемішати до отримання гладкої однорідної маси.
Додати сіль і перець до смаку.
Страву подати гарячою.
Холодний суп з редискою.
Час приготування: 10 хв.
На 2 особи:.
350 г редиски.
300 г натурального йогурту.
сіль, перець.
1 ст.
оливкової олії.
Редиску помити, обсушити, гичку зрізати, редиску нарізати тонкими кружальцями і змішати з йогуртом.
Додати олію, посолити і поперчити до смаку.
Суміш подрібнити і збити за допомогою бленд ера.
Готовий суп витримати у холодильнику приблизно 1 год.
Порада: суп можна перетворити на густішу закуску, якщо замість половини йогурту додати 200 г домашнього сиру.
Редиска з петрушкою.
Час приготування: 35 хв.
На 3 особи:.
300 г редиски.
1 зубчик часнику.
2 гілочки петрушки.
10 г вершкового масла.
сіль, перець.
Редиску помити, обсушити, гичку зрізати.
Підготовану редиску в каструлі залити водою до краю посудини, довести до кипіння і варити 20 хв.
Воду з вареної редиски злити.
Петрушку промити, обсушити і дрібно посікти.
Часник почистити і подрібнити.
На сковороді розтопити масло, закласти редиску, додати часник і петрушку і обсмажити, перемішуючи, 3 хв.
Страву посолити і поперчити.
Подати гарячою.
Зелене масло з гичкою редиски.
Час приготування: 15 хв + 1 год.
На 150-180 г продукту:.
100 г вершкового масла.
гичка з 1 пучка редиски.
1 зубчик часнику.
1/2 ч.
соку лимона.
сіль, перець.
Гичку промити, обсушити і дрібно посікти.
Часник почистити і потовкти у ступці з дрібкою солі і перцю.
Вершкове масло розм’якшити за кімнатної температури.
Додати підготовану гичку, часник і сік лимона і збити міксером на пухку масу.
Підготувати аркуш пергаменту (харчову плівку) і викласти на нього масляну масу.
Сформувати з маси «ковбаску», загорнути пергамент і покласти у холодильник на 1 год.
А ти вже куштувала котрусь із цих страв?.