MY.UAСтатті
Локальні суперфуди: 5 страв з весняною зеленню
Локальні суперфуди: 5 страв з весняною зеленню

Локальні суперфуди: 5 страв з весняною зеленню

Весна — пора зелені та гички. Гичкою називають бадилля — тобто стебло й листя коренеплодів (буряку, ріпи, моркви, редису), яке теж можна вживати в їжу. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк пояснює, чому локальну сезонну зелень можна сміливо назвати суперфудами, а також розповідає, що з них можна приготувати.

Черемша

Черемша — найраніша весняна зелень, зараз її сезон майже завершений, проте де-не-де ще можна відшукати бабусь, які продають ці рослини. Взагалі-то черемша занесена до Червоної книги України, тож збирати її в лісах і продавати потім десь заборонено законом і карається штрафом. Проте черемшу можна виростити в себе на городі: насіння продається абсолютно легально, його можна придбати в багатьох українських агрофірмах.

Що стосується користі черемші, то її недарма називають українським суперфудом. У її складі міститься безліч вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин і амінокислот. Зелень містить велику кількість вітаміну С, ефірні олії, фітонциди і лізоцим, і вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях. А ще ведмежа цибуля, як ще називають черемшу, стимулює апетит, покращує роботу травної та серцево-судинної системи та знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози.

Пропоную приготувати вершкове масло з черемшею — воно чудово смакуватиме зі свіжим хлібом або вареною картоплею. 

Знадобиться:

·       вершкове масло — 1 пачка

·       черемша — 1 пучок

·       сіль — дрібка

·       чорний мелений перець — до смаку

Як готувати:

Масло дістати з холодильника за 2–3 години до приготування. Воно має бути м’яким.

Черемшу помити, висушити паперовими рушниками. Подрібнити — можна блендером, а можна просто дрібно посікти ножем. Отриману суміш вмішати в м’яке вершкове масло. Додати сіль і перець, знову добре перемішати.

Готове масло викласти у харчову плівку бруском або ковбаскою та загорнути плівкою. Покласти в морозилку для застигання.

Кульбаби

Кульбаби — ще один локальний суперфуд. Так, з цієї квітки можна не тільки плести віночки, а й готувати смачні та корисні страви. Як там у Бредбері, пам’ятаєте? Вино з кульбаб — спіймане та закорковане в пляшку літо.

Найцікавіше, що кульбабки повністю від кореня до квіток є їстівними й дуже корисними. З квітів готують вино та варення, корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю. А зелень кульбаби можна як готувати, так і їсти сирою. Загалом, кульбаби — це джерело вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, а також різних мінералів, заліза, кальцію та магнію. Крім того, кульбаби допомагають у лікуванні цирозу печінки, гастриту, холециститу та багатьох інших захворювань. Загалом, справжній суперфуд.

Пропоную приготувати салат з яблуками та кульбабами — чудовий гарнір до страв із м’яса та птиці. Але попереджаю: для приготування краще брати рослини, які ростуть далеко від шумних магістралей, тож буде краще, якщо ви нарвете їх десь у лісі за містом.

Знадобиться:

·       листя кульбаби — 1 пучок

·       яблуко — 1 шт.

·       невелика цибуля — 1 шт. 

·       лимон — половинка

·       оливкова олія — 3 ст. л.

·       рідкий мед — 2 ст. л. 

·       сіль, перець  

Листя кульбаб помити, підсушити паперовими рушниками. Розрізати навпіл, скласти глибоку миску. 

Яблуко помити, нарізати соломкою або тонкими скибками. Додати в миску із зеленню. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, додати до салату. Якщо не любите цибулю, можна обійтися без неї.

В чашку вичавити сік з половинки лимона, додати олію, мед, дрібку солі й перця. Добре перемішати. Отриманою заправкою полити салат.

Кропива

Ще один український суперфуд — молода кропива, що є джерелом великої кількості вітамінів. Кропива містить вітаміни А, В, С, Е, К, а також багато мікро- та макроелементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен. Крім того, в цій рослині містяться органічні кислоти, фітонциди, фітонутрієнти та флавоноїди, які запобігають хворобам серця, зміцнюють імунітет, сприяють обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів. 

А ще кропива нормалізує рівень цукру в крові, а вітамін К у її складі сприяє згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах. Хлорофіл, що містяться у великій кількості в зеленому листі, запускає обмінні процеси в організмі і допомагає йому протистояти онкологічним захворюванням.

Пропоную приготувати суп з молодою кропивою — легка й поживна весняна страва. 

Знадобиться:

·       кропива — 1 великий пучок

·       картопля — 5–7 шт.

·       морква — 1 шт.

·       яйця — 2 шт.

·       сметана — для подачі

·       сіль, перець

·       вода або бульйон 

Як готувати:

Картоплю чистимо та ріжемо невеликими кубиками. Моркву чистимо й ріжемо соломкою або кружальцями. Додаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою (або бульйоном). Варимо до готовності.

Кропиву миємо холодною водою, заливаємо окропом. Після цього одразу занурюємо кропиву в холодну воду (це треба зробити, щоб зелень зберегла яскравий колір). Дрібно шаткуємо.

Яйця збиваємо виделкою у мисці й тонкою цівкою вливаємо в каструлю, постійно помішуючи. Додаємо кропиву, сіль і перець до смаку та варимо все разом пару хвилин. Подаємо суп зі сметаною.

Бадилля редису

Так, гичку редису також можна (і треба!) вживати в їжу, бо вона містить ті ж самі корисні елементи, що й сам редис. Ба більше — в зеленій частині овочу всі мікро- та макроелементи містяться у більш концентрованому вигляді. Так, у складі бадилля є вітаміни А, С, К, РР; майже вся група вітамінів В; аскорбінова, саліцилова і нікотинова кислота; магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, йод, мідь, хром і гірчичні масла. 

Свіжу зелень редиски можна назвати не тільки суперфудом, а й справжнім природним антибіотиком: речовини, що містить у собі листя, здатні вбивати мікроби та віруси в організмі й зміцнювати імунітет. А ще допомагає в лікуванні авітамінозу, рахіту, цукрового діабету, ожиріння й атеросклерозу, а також запобігає розвитку онкологічних захворювань, має потужну антибактеріальну дію та сприяє регенерації тканин.

Листя редиски можна додавати в салати разом зі шпинатом та іншим салатним листям. Я пропоную приготувати песто з бадилля редису — чудовий соус, який можна додавати в салати, пасту, а також просто мазати на свіжий або підсушений хліб. 

Знадобиться: 

·       листя редису — 1 великий пучок

·       часник — 2 зубчики

·       горіхи — 1 жменя

·       тертий пармезан — 50 г

·       оливкова олія — 3 ст. л.

·       лимонний сік — 1 ст. л.

·       сіль, перець — до смаку

Як готувати:

Бадилля редису помити, підсушити паперовими рушниками. Часник почистити, розрізати навпіл.

Скласти все в блендер, додати всі інші інгредієнти та подрібнити до гладкої однорідної консистенції.

Мангольд

Красивим словом мангольд називають бурякову гичку, тобто зелень молодого буряка. Найцікавіше те, що вітамінів і корисних елементів мангольд містить набагато більше, ніж сам буряк, тому цей продукт можна сміливо записувати в локальні суперфуди.

Зокрема, мангольд містить 13 антиоксидантів, а також бузкову кислоту, яка допомагає контролювати показник цукру в крові та фітонутрієнти, що відповідають за виведення токсинів. Вітамін С у складі бадилля зміцнює імунітет, очищає кров, покращує стан волосся та шкіри. Вітамін К стимулює обмінні процеси в кістках і сполучних тканинах, підтримує роботу нирок. Вітамін А має загальнозміцнювальний ефект на весь організм в цілому. Каротин стабілізує артеріальний тиск, покращує роботу травної системи. Містить вітаміни групи В, холін, ніацин, рибофлавін, фолієву кислоту, тіамін. Крім того, у складі цієї зелені містяться селен, цинк, марганець, магній, натрій, калій, залізо, кальцій, фосфор, мідь і пантотенова кислота.

Я пропоную приготувати голубці в листях мангольду — чудова сезонна альтернатива капусті.

Знадобиться:

·       листя буряка — 1 великий пучок

·       м’ясний фарш — 250 г

·       відварений рис — пів склянки

·       томатний сік — 2 склянки

·       сіль, перець — до смаку

·       сметана — для подачі

Як готувати:

Відварений рис змішуємо з фаршем, сіллю і перцем. М’ясо можна брати будь-яке: яловичину, свинину, курятину. 

Бурякову гичку миємо та обдаємо окропом. Після цього одразу занурюємо в холодну воду, аби зелень не втратила яскравий колір. Загортаємо фарш у листя буряка. Для зручності раджу брати зелень більшу за розміром, бо з крихітного листя незручно крутити роли.

Викладаємо у змащену олією форму для запікання та заливаємо томатним соком. Ставимо в нагріту до 180 градусів духовку та запікаємо хвилин 20–30. Подаємо зі сметаною. 


Теги: готуємо вдома, жіноче здоров'я, суперфуди для імунітету, суперфуди список
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Атака России дронами по Польше вызвала волну мемов в соцсетях
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
Как выбрать мужские кольца для повседневного стиля
Gloss
2025-09-10T06:51:38Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
За два месяца до релиза: в сеть слили фото будущих iPhone 17 Pro и iPhone 17 Air
Gloss
2025-06-26T17:30:41Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z