MY.UAСтатті
Локальні суперфуди: 5 страв з весняною зеленню
Локальні суперфуди: 5 страв з весняною зеленню

Локальні суперфуди: 5 страв з весняною зеленню

Весна — пора зелені та гички. Гичкою називають бадилля — тобто стебло й листя коренеплодів (буряку, ріпи, моркви, редису), яке теж можна вживати в їжу. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк пояснює, чому локальну сезонну зелень можна сміливо назвати суперфудами, а також розповідає, що з них можна приготувати.

Черемша

Черемша — найраніша весняна зелень, зараз її сезон майже завершений, проте де-не-де ще можна відшукати бабусь, які продають ці рослини. Взагалі-то черемша занесена до Червоної книги України, тож збирати її в лісах і продавати потім десь заборонено законом і карається штрафом. Проте черемшу можна виростити в себе на городі: насіння продається абсолютно легально, його можна придбати в багатьох українських агрофірмах.

Що стосується користі черемші, то її недарма називають українським суперфудом. У її складі міститься безліч вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин і амінокислот. Зелень містить велику кількість вітаміну С, ефірні олії, фітонциди і лізоцим, і вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях. А ще ведмежа цибуля, як ще називають черемшу, стимулює апетит, покращує роботу травної та серцево-судинної системи та знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози.

Пропоную приготувати вершкове масло з черемшею — воно чудово смакуватиме зі свіжим хлібом або вареною картоплею. 

Знадобиться:

·       вершкове масло — 1 пачка

·       черемша — 1 пучок

·       сіль — дрібка

·       чорний мелений перець — до смаку

Як готувати:

Масло дістати з холодильника за 2–3 години до приготування. Воно має бути м’яким.

Черемшу помити, висушити паперовими рушниками. Подрібнити — можна блендером, а можна просто дрібно посікти ножем. Отриману суміш вмішати в м’яке вершкове масло. Додати сіль і перець, знову добре перемішати.

Готове масло викласти у харчову плівку бруском або ковбаскою та загорнути плівкою. Покласти в морозилку для застигання.

Кульбаби

Кульбаби — ще один локальний суперфуд. Так, з цієї квітки можна не тільки плести віночки, а й готувати смачні та корисні страви. Як там у Бредбері, пам’ятаєте? Вино з кульбаб — спіймане та закорковане в пляшку літо.

Найцікавіше, що кульбабки повністю від кореня до квіток є їстівними й дуже корисними. З квітів готують вино та варення, корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю. А зелень кульбаби можна як готувати, так і їсти сирою. Загалом, кульбаби — це джерело вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, а також різних мінералів, заліза, кальцію та магнію. Крім того, кульбаби допомагають у лікуванні цирозу печінки, гастриту, холециститу та багатьох інших захворювань. Загалом, справжній суперфуд.

Пропоную приготувати салат з яблуками та кульбабами — чудовий гарнір до страв із м’яса та птиці. Але попереджаю: для приготування краще брати рослини, які ростуть далеко від шумних магістралей, тож буде краще, якщо ви нарвете їх десь у лісі за містом.

Знадобиться:

·       листя кульбаби — 1 пучок

·       яблуко — 1 шт.

·       невелика цибуля — 1 шт. 

·       лимон — половинка

·       оливкова олія — 3 ст. л.

·       рідкий мед — 2 ст. л. 

·       сіль, перець  

Листя кульбаб помити, підсушити паперовими рушниками. Розрізати навпіл, скласти глибоку миску. 

Яблуко помити, нарізати соломкою або тонкими скибками. Додати в миску із зеленню. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, додати до салату. Якщо не любите цибулю, можна обійтися без неї.

В чашку вичавити сік з половинки лимона, додати олію, мед, дрібку солі й перця. Добре перемішати. Отриманою заправкою полити салат.

Кропива

Ще один український суперфуд — молода кропива, що є джерелом великої кількості вітамінів. Кропива містить вітаміни А, В, С, Е, К, а також багато мікро- та макроелементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен. Крім того, в цій рослині містяться органічні кислоти, фітонциди, фітонутрієнти та флавоноїди, які запобігають хворобам серця, зміцнюють імунітет, сприяють обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів. 

А ще кропива нормалізує рівень цукру в крові, а вітамін К у її складі сприяє згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах. Хлорофіл, що містяться у великій кількості в зеленому листі, запускає обмінні процеси в організмі і допомагає йому протистояти онкологічним захворюванням.

Пропоную приготувати суп з молодою кропивою — легка й поживна весняна страва. 

Знадобиться:

·       кропива — 1 великий пучок

·       картопля — 5–7 шт.

·       морква — 1 шт.

·       яйця — 2 шт.

·       сметана — для подачі

·       сіль, перець

·       вода або бульйон 

Як готувати:

Картоплю чистимо та ріжемо невеликими кубиками. Моркву чистимо й ріжемо соломкою або кружальцями. Додаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою (або бульйоном). Варимо до готовності.

Кропиву миємо холодною водою, заливаємо окропом. Після цього одразу занурюємо кропиву в холодну воду (це треба зробити, щоб зелень зберегла яскравий колір). Дрібно шаткуємо.

Яйця збиваємо виделкою у мисці й тонкою цівкою вливаємо в каструлю, постійно помішуючи. Додаємо кропиву, сіль і перець до смаку та варимо все разом пару хвилин. Подаємо суп зі сметаною.

Бадилля редису

Так, гичку редису також можна (і треба!) вживати в їжу, бо вона містить ті ж самі корисні елементи, що й сам редис. Ба більше — в зеленій частині овочу всі мікро- та макроелементи містяться у більш концентрованому вигляді. Так, у складі бадилля є вітаміни А, С, К, РР; майже вся група вітамінів В; аскорбінова, саліцилова і нікотинова кислота; магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, йод, мідь, хром і гірчичні масла. 

Свіжу зелень редиски можна назвати не тільки суперфудом, а й справжнім природним антибіотиком: речовини, що містить у собі листя, здатні вбивати мікроби та віруси в організмі й зміцнювати імунітет. А ще допомагає в лікуванні авітамінозу, рахіту, цукрового діабету, ожиріння й атеросклерозу, а також запобігає розвитку онкологічних захворювань, має потужну антибактеріальну дію та сприяє регенерації тканин.

Листя редиски можна додавати в салати разом зі шпинатом та іншим салатним листям. Я пропоную приготувати песто з бадилля редису — чудовий соус, який можна додавати в салати, пасту, а також просто мазати на свіжий або підсушений хліб. 

Знадобиться: 

·       листя редису — 1 великий пучок

·       часник — 2 зубчики

·       горіхи — 1 жменя

·       тертий пармезан — 50 г

·       оливкова олія — 3 ст. л.

·       лимонний сік — 1 ст. л.

·       сіль, перець — до смаку

Як готувати:

Бадилля редису помити, підсушити паперовими рушниками. Часник почистити, розрізати навпіл.

Скласти все в блендер, додати всі інші інгредієнти та подрібнити до гладкої однорідної консистенції.

Мангольд

Красивим словом мангольд називають бурякову гичку, тобто зелень молодого буряка. Найцікавіше те, що вітамінів і корисних елементів мангольд містить набагато більше, ніж сам буряк, тому цей продукт можна сміливо записувати в локальні суперфуди.

Зокрема, мангольд містить 13 антиоксидантів, а також бузкову кислоту, яка допомагає контролювати показник цукру в крові та фітонутрієнти, що відповідають за виведення токсинів. Вітамін С у складі бадилля зміцнює імунітет, очищає кров, покращує стан волосся та шкіри. Вітамін К стимулює обмінні процеси в кістках і сполучних тканинах, підтримує роботу нирок. Вітамін А має загальнозміцнювальний ефект на весь організм в цілому. Каротин стабілізує артеріальний тиск, покращує роботу травної системи. Містить вітаміни групи В, холін, ніацин, рибофлавін, фолієву кислоту, тіамін. Крім того, у складі цієї зелені містяться селен, цинк, марганець, магній, натрій, калій, залізо, кальцій, фосфор, мідь і пантотенова кислота.

Я пропоную приготувати голубці в листях мангольду — чудова сезонна альтернатива капусті.

Знадобиться:

·       листя буряка — 1 великий пучок

·       м’ясний фарш — 250 г

·       відварений рис — пів склянки

·       томатний сік — 2 склянки

·       сіль, перець — до смаку

·       сметана — для подачі

Як готувати:

Відварений рис змішуємо з фаршем, сіллю і перцем. М’ясо можна брати будь-яке: яловичину, свинину, курятину. 

Бурякову гичку миємо та обдаємо окропом. Після цього одразу занурюємо в холодну воду, аби зелень не втратила яскравий колір. Загортаємо фарш у листя буряка. Для зручності раджу брати зелень більшу за розміром, бо з крихітного листя незручно крутити роли.

Викладаємо у змащену олією форму для запікання та заливаємо томатним соком. Ставимо в нагріту до 180 градусів духовку та запікаємо хвилин 20–30. Подаємо зі сметаною. 


Теги: готуємо вдома, жіноче здоров'я, суперфуди для імунітету, суперфуди список
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Новорічний wishlist команди ELLE.UA
Elle
2025-12-26T20:15:16Z
Помер легендарний ведучий львівського телебачення Петро Остапишин
Ukraine Art News
2025-12-25T18:45:16Z
Що потрібно знати про Віка Бакіна — лауреата премії FUTURESPECTIVE 2025
Ukraine Art News
2025-12-23T13:30:19Z
Помер співак Кріс Рі — автор хітів The Road to Hell та Driving Home for Christmas
Ukraine Art News
2025-12-23T06:00:20Z
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Українські обереги: В Угорщині громада презентувала благодійний календар на 2026 рік
Ukraine Art News
2025-12-27T13:00:19Z
Рік модних дебютів: найяскравіші колекції дизайнерів у 2025-му
Elle
2025-12-27T10:06:20Z
У Львові виступить легендарний хор “Радоцина” з унікальною програмою різдвяних пісень
Photo Lviv
2025-12-27T06:06:09Z
Кінець ери All I Want for Christmas Is You: вперше за 30 років у Spotify новий лідер
Ukraine Art News
2025-12-26T15:00:18Z
Рукопис “Щедрика” передали в найпрестижніший концертний простір Нью-Йорка
Ukraine Art News
2025-12-26T14:15:17Z
Український хор виконав легендарного «Щедрика» в різдвяному зверненні короля Чарльза III
Elle
2025-12-26T13:27:16Z
Як підлітки повертають собі голос: три історії війни і творчості
Ukraine Art News
2025-12-26T13:00:16Z
Різдвяна молитва у Вроцлаві: Галицький камерний хор об’єднав громаду спільною колядою
Ukraine Art News
2025-12-26T12:21:17Z
В Ірландії заснували Український культурний центр: яка місія організації
Ukraine Art News
2025-12-26T11:45:33Z
Діти Маколея Калкіна не знають, що їхній батько — Кевін із “Сам удома”
Ukraine Art News
2025-12-27T09:27:17Z
«Антарктида» і «Ти – космос» стали найкасовішими українськими фільмами року
KinoFilms
2025-12-26T19:12:10Z
Рух опору ССО випустив короткометражку "Розплата" у відповідь на відкриття РФ драмтеатру в Маріуполі
Ukraine Art News
2025-12-26T16:15:26Z
Платформа Netflix випустила трейлер фільму «Люди, яких ми зустрічаємо у відпустці»
KinoFilms
2025-12-26T11:06:11Z
«Бріджертони»: дивіться романтичний трейлер нового сезону про Бенедикта й Софі
KinoFilms
2025-12-26T10:36:14Z
Знімався в серіалах "Друзі", "Сайнфелд" та "Доктор Хаус": у віці 60 років помер актор Пет Фінн
Ukraine Art News
2025-12-25T12:45:23Z
Томас Шелбі повертається: Netflix опублікував трейлер фільму “Гострі картузи: Безсмертний”
Ukraine Art News
2025-12-25T10:57:22Z
У віці 60 років помер актор серіалів “Друзі” та “Буває й гірше”
Ukraine Art News
2025-12-25T10:24:18Z
«Персні влади»: розкрито синопсис 3 сезону фентезі за мотивами «Володаря перснів»
KinoFilms
2025-12-25T08:57:13Z
Найменше місто України знаходиться на Львівщині: десять цікавих фактів про Угнів
Photo Lviv
2025-12-27T06:12:09Z
Apartel Uzhhorod і новий стандарт мандрів: чому формат апартелю стрімко набирає популярності серед українців
Elle
2025-12-26T18:42:22Z
Шампанське, мазурки та конфетті, або як львів’яни “пропивали” старий рік сто років тому
Photo Lviv
2025-12-26T06:12:23Z
Українська громада відзначила Різдво в одному з найбільших мегаполісів Китаю
Ukraine Art News
2025-12-25T14:09:17Z
Човен фараона Хеопса збирають на очах відвідувачів Великого єгипетського музею
Ukraine Art News
2025-12-25T08:18:17Z
Подивіться на проєкт агрохабу в Умані у вигляді соняшника
Хмарочос
2025-12-24T09:51:30Z
Свята за розкладом магістрату, або як формувалися 5 стовпів львівського Різдва
Photo Lviv
2025-12-24T06:21:10Z
На Стрийщині встановили національний рекорд: у Славську приготували понад 300 літрів «Гетьманського борщу»
Photo Lviv
2025-12-24T06:06:13Z
Поїздка Київ–Одеса–Житомир, 46 тисяч грн чайових і музика для бджіл: річні підсумки Uklon
Хмарочос
2025-12-23T12:27:31Z
Невідому польову книгу Карла XII випадково виявили в університетській бібліотеці Швеції
Ukraine Art News
2025-12-27T08:24:21Z
Остання книга
Ukraine Art News
2025-12-27T07:00:25Z
Медичний десант здійснив надскладну евакуацію поранених від лінії фронту до Європи
Photo Lviv
2025-12-27T06:00:11Z
Найкрасивіші beauty-набори, які варто дарувати на Новий рік — 2026
Elle
2025-12-26T21:00:27Z
Великий гід стильними новорічними подарунками в останній момент
Elle
2025-12-26T19:51:18Z
Різдвяна літургія у Швейцарії об’єднала українців у молитві та пісні
Ukraine Art News
2025-12-26T15:33:29Z
Найрозкішніші червоні сукні для новорічної ночі
Elle
2025-12-26T15:15:20Z
Три Булгакови, які спричинюють кашу в голові й бурю в склянці води
Ukraine Art News
2025-12-26T14:15:16Z
Обираємо нові аромати для себе і коханого чоловіка на 2026 рік
Elle
2025-12-26T14:00:18Z
«Караван Outlet» відтепер називатиметься, як ТРЦ у Львові
Хмарочос
2025-12-26T07:51:19Z
Мін'юст США шукає прокурорів, які б зголосились редагувати файли Епштейна на Різдво на волонтерській основі
Ukraine Art News
2025-12-24T20:45:32Z
Комета не прилітає
Ukraine Art News
2025-12-24T17:00:19Z
Вінс Зампелла, один із розробників відеогри Call of Duty, загинув у автокатастрофі
Ukraine Art News
2025-12-23T14:00:16Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z