MY.UAСтатті
Рецепт закарпатської кухні: готуємо бограч
Рецепт закарпатської кухні: готуємо бограч

Рецепт закарпатської кухні: готуємо бограч

Бограч — ароматна перша страва з солодким перцем та меленою паприкою — має угорське походження, але він вже давно став невід’ємною частиною закарпатської кухні.

Цей рецепт буде не автентичним — без копченого сала та свинини, які зазвичай кладуть у бограч. Натомість я поділюся своїм, більш полегшеним варіантом бограча з домашньою куркою. З нею страва виходить не такою наваристою та жирною. При цьому у бограча все одно збережеться неповторний копчений аромат та смак, оскільки я додаю до страви копчену паприку.

Інгредієнти на каструлю ємністю 3 літра:

– приблизно 1,5 літра бульйону з домашньої (фермерської) курки. Я варю або з курячої чверті (гомілка+стегно+частина спини), або з двох великих стегон. Проте, ви можете варити з будь-яких частин курки.

– 1 середня цибулина + 2 лаврові листочки для бульйону

– 1 велика цибулина або 2 маленькі (це вже безпосередньо для бограча)

– 5 середніх картошин

– 3 великі червоні солодкі перці

– 2 середні морквини

– 2 великі помідори

– 3-4 ч.л. меленої солодкої некопченої паприки

– окремо – трохи меленої копченої паприки (кількість залежить від того, наскільки сильно виражений копчений смак). Буває, що достатньо 1 ч.л. без гірки, а буває, що треба додавати більше. Тож важливо куштувати та доводити до смаку.

– сіль та перець на смак

– 2 ст.л. рафінованої олії для смаження

– додатково: вода в тій кількості, щоб покрити всі овочі під час варіння.

Готуємо мій варіант бограча

Починаємо з бульйону. Я розкажу, як варю я, але ви можете варити  так, як звикли, це не принципово. Отже, я роблю так: знімаю шкіру зі шматків курки, кладу шматки у каструлю, кидаю туди цілу очищену цибулину та 2 лаврові листочки. Заливаю водою, доводжу до кипіння, варю від сорока хвилин до години на невеликому вогні. У процесі знімаю пінку ложкою. Готовий бульйон охолоджую. Виймаю курятину, знімаю з кісток м’ясо, нарізаю невеликими шматочками. Кістки викидаю, а м’ясо залишаю в окремій посудині, воно знадобиться в кінці приготування бограча.

Далі переходимо до овочів. Подрібнюємо цибулю, чистимо та нарізаємо картоплю та моркву. Я цього разу нарізала моркву кружальцями, а картоплю продовгуватими шматками. Ви можете різати, як хочете. Чистимо перці від хвостиків та насіння, нарізаємо перці смужками, кубиками або як вам хочеться. Помідори ошпарюємо окропом, потім обливаємо холодною водою, після чого знімаємо шкірку і нарізаємо помідори невеликими кубиками.

Починати приготування овочів ви можете або на пательні, або безпосередньо у тій каструлі, де варитимете потім бограч (якщо каструля з товстим дном). Отже, пательню чи каструлю ставимо на малий вогонь, наливаємо олію, кладемо подрібнену цибулю і обсмажуємо до м’якості та легкої золотавості. Додаємо моркву, насипаємо солодку некопчену паприку, перемішуємо і ще трохи обсмажуємо, помішуючи. Буквально 2-3 хвилини.

Далі, якщо ви починали готувати одразу в каструлі, то додаємо туди ж картоплю, заливаємо бульйоном, перемішуємо. Якщо ж ви використовували пательню, то пересипаємо з пательні у каструлю цибулю з морквою, додаємо картоплю та бульйон. Варимо на невеликому вогні, через хвилин 10 додаємо в каструлю різаний солодкий перець та помідори. Заливаємо все це водою так, щоб вона покрила інгредієнти. Варимо до готовності всіх овочів.

Потім додаємо шматки м’яса, які були нарізані заздалегідь, перемішуємо. Якщо треба, доливаємо ще трохи води. Додаємо сіль та перець на смак. Можна додати ще трохи меленої солодкої некопченої паприки, щоб колір бограча був більш насичений. І нарешті — додаємо копчену паприку. Все добре перемішуємо, куштуємо, доводимо до смаку.

Готову страву знімаємо з плити. Можна їсти одразу, а можна дати настоятися. Так буде навіть краще. От і все. Смачного!


Теги: бограч, готуємо вдома, українська кухня
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
“Її голос заглушає крики українських дітей”: Залужний розкритикував виступ Анни Нетребко в Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-10T12:52:00Z
Андрій Заліско презентував оновлену версію хіта “Не поїду, не піду ’25”
Photo Lviv
2025-09-10T05:03:29Z
«If You know what I mean»: MONATIK і DOROFEEVA представили нову пісню та відеороботу
Elle
2025-09-09T13:30:44Z
ССО нагородили 91-річного ветерана УПА почесним нагрудним знаком "Вовча зграя"
Ukraine Art News
2025-09-08T18:18:41Z
Кількасот протестувальників вийшли до Королівської опери в Лондоні через виступ путіністки Нетребко
Ukraine Art News
2025-09-08T17:15:44Z
5 яскравих моментів з MTV Video Music Awards 2025
Elle
2025-09-08T11:54:38Z
Протести в Лондоні: люди вийшли проти виступів путіністки Анни Нетребко в Королівській опері
Ukraine Art News
2025-09-08T11:31:07Z
Володимир Сидорук. Виставка до 100-річчя майстра. 19 вересня–25 жовтня 2025
Ukraine Art News
2025-09-11T12:30:43Z
Є тренд: як повторити макіяж та зачіски в стилі ренесанс з показу бренду TONiA SS26
Elle
2025-09-11T11:57:35Z
Лекція від Насті Леонової: «Книжка як художній жест Вольфґанґа Тільманса»
Ukraine Art News
2025-09-11T11:06:43Z
У Празі будуватимуть хмарочос-кораблетрощу. Він стане найвищим у Чехії
Хмарочос
2025-09-11T10:22:12Z
Оголосили конкурс на здобуття премії імені Михайла Дерегуса
Ukraine Art News
2025-09-11T08:27:42Z
Dezeen склав лонгліст премії за найкращий інтер’єр з 189 номінантів. Серед них є два українські
Хмарочос
2025-09-11T05:42:44Z
Львівський музей Михайла Грушевського запрошує на лекцію “Вілла Грушевських, або будинок, де писалася наша історія”
Photo Lviv
2025-09-11T05:06:33Z
«Мистецтво Гідності»: у Києві відкрили колективну виставку на підтримку бригади «Хартія»
Ukraine Art News
2025-09-10T21:57:31Z
Роздуми про три стани жінки в шоу J’amemme під час UFW SS’26
Elle
2025-09-10T20:24:30Z
Вийшов трейлер фільму «Впіймати монстра» з Мадсом Міккельсеном і Сіґурні Вівер
KinoFilms
2025-09-11T12:36:25Z
Фентезі про Таргарієнів «Дім дракона» закінчиться з четвертим сезоном
KinoFilms
2025-09-11T12:12:24Z
Проєкт «Культура vs війна» озвучив документальні фільми найпоширенішими у світі мовами
Cineast
2025-09-11T02:21:36Z
Лілі Джеймс грає засновницю Tinder у трейлері фільму «Свайпнути»
KinoFilms
2025-09-10T15:15:24Z
Анна Вінтур вперше дала відгук на фільм “Диявол носить Prada”
Ukraine Art News
2025-09-10T15:09:36Z
«Малевич» — офіційний трейлер і дата виходу фільму про українського художника
KinoFilms
2025-09-10T12:42:25Z
Від екологічних викликів до одеського андерграунду: 16-й ОМКФ оголошує нові програми
Cineast
2025-09-10T12:33:52Z
Дивіться український трейлер фільму жахів «28 років по тому: Храм кісток» із зіркою Поттеріани
KinoFilms
2025-09-10T12:15:28Z
Г'ю Джекман знявся в музичній стрічці з Кейт Гадсон
KinoFilms
2025-09-10T10:27:49Z
У Яремче відновили ресторан, збудований без жодного цвяха
Хмарочос
2025-09-11T05:33:45Z
У канадській провінції Онтаріо відзначають місяць української культури
Ukraine Art News
2025-09-08T19:54:38Z
5 будинків на нестандартних ділянках — їх вмістили у щілини в забудові
Хмарочос
2025-09-08T13:03:42Z
У Швеції збираються знести 70-річний басейн «Вальгалла» із монументальною мозаїкою
Хмарочос
2025-09-06T09:42:35Z
У селищі, що все ще оговтується після підриву Каховської ГЕС, досліджують втрати культурного ландшафту
Хмарочос
2025-09-06T09:09:37Z
Чому варто відвідати оновлений ресторан «Гуцульщина» з меню від Євгена Клопотенка
Elle
2025-09-05T18:57:29Z
ARCHOTEL AVENUE: відпочинок, оздоровлення і спа у серці Одеси
Elle
2025-08-19T12:51:34Z
В індійських кафе можна заплатити за їжу сміттям
Хмарочос
2025-08-19T11:03:50Z
Туреччина заборонить фуршети в готелях «все включено», бо викидається забагато їжі
Хмарочос
2025-08-19T09:45:56Z
Ярослава Кравченко про «Дикий театр» в автобіографічній книжці «Театр, ютуб, секс»
Elle
2025-09-11T13:39:37Z
Квартира за 5 гривень: у Єгипті скасовують столітню систему оренди
Хмарочос
2025-09-11T12:51:57Z
Алекс Купер організовує благодійний вечір щоб зібрати кошти на FPV-дрони. Вхідний квиток коштує 50 тис грн
Хмарочос
2025-09-11T12:15:53Z
РФ вдарила дроном по найстарішій кам’яній будівлі Сум - Свято-Воскресенському кафедральному собору ПЦУ, який вважають символом міста
Ukraine Art News
2025-09-11T11:30:44Z
Суд відхилив скаргу консерваторів на перший юридично підтверджений шлюб між чоловіками
Хмарочос
2025-09-11T09:30:46Z
Чоловік збудував автомийку просто посеред проспекту на Позняках
Хмарочос
2025-09-11T08:27:51Z
На Сирці створили новий сквер. Три місяці тому тут стояли МАФи
Хмарочос
2025-09-11T08:21:57Z
Подивіться, як Укрзалізниця відновила стадіон на Чоколівці
Хмарочос
2025-09-11T05:42:43Z
Uber планує запуск роботаксі в Німеччині
Хмарочос
2025-09-11T05:36:49Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Восени в «Дії» запустять послугу онлайн-розлученнь – Михайло Федоров
Хмарочос
2025-08-15T07:45:47Z
Найбільший виробник акумуляторів розпочне продаж батарей, у 10 разів дешевших за сучасні аналоги
Хмарочос
2025-08-13T11:33:43Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z