MY.UAСтатті
Рецепт закарпатської кухні: готуємо бограч
Рецепт закарпатської кухні: готуємо бограч

Рецепт закарпатської кухні: готуємо бограч

Бограч — ароматна перша страва з солодким перцем та меленою паприкою — має угорське походження, але він вже давно став невід’ємною частиною закарпатської кухні.

Цей рецепт буде не автентичним — без копченого сала та свинини, які зазвичай кладуть у бограч. Натомість я поділюся своїм, більш полегшеним варіантом бограча з домашньою куркою. З нею страва виходить не такою наваристою та жирною. При цьому у бограча все одно збережеться неповторний копчений аромат та смак, оскільки я додаю до страви копчену паприку.

Інгредієнти на каструлю ємністю 3 літра:

– приблизно 1,5 літра бульйону з домашньої (фермерської) курки. Я варю або з курячої чверті (гомілка+стегно+частина спини), або з двох великих стегон. Проте, ви можете варити з будь-яких частин курки.

– 1 середня цибулина + 2 лаврові листочки для бульйону

– 1 велика цибулина або 2 маленькі (це вже безпосередньо для бограча)

– 5 середніх картошин

– 3 великі червоні солодкі перці

– 2 середні морквини

– 2 великі помідори

– 3-4 ч.л. меленої солодкої некопченої паприки

– окремо – трохи меленої копченої паприки (кількість залежить від того, наскільки сильно виражений копчений смак). Буває, що достатньо 1 ч.л. без гірки, а буває, що треба додавати більше. Тож важливо куштувати та доводити до смаку.

– сіль та перець на смак

– 2 ст.л. рафінованої олії для смаження

– додатково: вода в тій кількості, щоб покрити всі овочі під час варіння.

Готуємо мій варіант бограча

Починаємо з бульйону. Я розкажу, як варю я, але ви можете варити  так, як звикли, це не принципово. Отже, я роблю так: знімаю шкіру зі шматків курки, кладу шматки у каструлю, кидаю туди цілу очищену цибулину та 2 лаврові листочки. Заливаю водою, доводжу до кипіння, варю від сорока хвилин до години на невеликому вогні. У процесі знімаю пінку ложкою. Готовий бульйон охолоджую. Виймаю курятину, знімаю з кісток м’ясо, нарізаю невеликими шматочками. Кістки викидаю, а м’ясо залишаю в окремій посудині, воно знадобиться в кінці приготування бограча.

Далі переходимо до овочів. Подрібнюємо цибулю, чистимо та нарізаємо картоплю та моркву. Я цього разу нарізала моркву кружальцями, а картоплю продовгуватими шматками. Ви можете різати, як хочете. Чистимо перці від хвостиків та насіння, нарізаємо перці смужками, кубиками або як вам хочеться. Помідори ошпарюємо окропом, потім обливаємо холодною водою, після чого знімаємо шкірку і нарізаємо помідори невеликими кубиками.

Починати приготування овочів ви можете або на пательні, або безпосередньо у тій каструлі, де варитимете потім бограч (якщо каструля з товстим дном). Отже, пательню чи каструлю ставимо на малий вогонь, наливаємо олію, кладемо подрібнену цибулю і обсмажуємо до м’якості та легкої золотавості. Додаємо моркву, насипаємо солодку некопчену паприку, перемішуємо і ще трохи обсмажуємо, помішуючи. Буквально 2-3 хвилини.

Далі, якщо ви починали готувати одразу в каструлі, то додаємо туди ж картоплю, заливаємо бульйоном, перемішуємо. Якщо ж ви використовували пательню, то пересипаємо з пательні у каструлю цибулю з морквою, додаємо картоплю та бульйон. Варимо на невеликому вогні, через хвилин 10 додаємо в каструлю різаний солодкий перець та помідори. Заливаємо все це водою так, щоб вона покрила інгредієнти. Варимо до готовності всіх овочів.

Потім додаємо шматки м’яса, які були нарізані заздалегідь, перемішуємо. Якщо треба, доливаємо ще трохи води. Додаємо сіль та перець на смак. Можна додати ще трохи меленої солодкої некопченої паприки, щоб колір бограча був більш насичений. І нарешті — додаємо копчену паприку. Все добре перемішуємо, куштуємо, доводимо до смаку.

Готову страву знімаємо з плити. Можна їсти одразу, а можна дати настоятися. Так буде навіть краще. От і все. Смачного!


Теги: бограч, готуємо вдома, українська кухня
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Тренировки со скакалкой
Men's Life
2025-11-05T09:21:46Z
Как бросать кости в кости: Лучшие техники бросания
Cineast
2025-11-03T16:03:39Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z