MY.UAСтатті
Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні
Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні

Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні

Українська кухня має багату історію та силу-силенну автентичних страв, які потроху зникли з нашого життя через тотальну русифікацію та нищення національної спадщини. За часів радянського союзу частину страв української кухні було названо «російськими» (недарма росіяни претендують на наш борщ!), а про іншу — забули, замінивши їх стравами так званої радянської кухні.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк згадує забуті страви української кухні та розповідає, як приготувати їх у сучасних умовах.

Заєць (м’ясний хлібець)

Повна назва звучить як «фальшивий заєць», бо готують цю страву з будь-якого м’яса, але не з зайця. Достеменно невідомо, чому саме заєць, подейкують, раніше полювання не було доступно для всіх, тому й дичина на столі була доволі рідким явищем. Тож люди придумали, як приготувати «зайця» з іншого м’яса. На Західній Україні цю страву досі готують у деяких родинах на великі свята. Хоча, як на мене, м’ясний хлібець — універсальна комфортна їжа на щодень. 

Фото: thedefineddish.com

Найцікавіше, що так званий «заєць» популярний також у Європі та Америці. У Франції та інших європейських країнах страва має назву террін — такий собі аналог паштету, коли подрібнюють м’ясо, рибу, овочі або печінку, після чого запікають у формі хлібця та подають, порізавши скибочками. А от в Америці такий хлібець називають meatloaf та готують з будь-якого м’ясного фаршу.

Як приготувати м’ясний хлібець

•           свинина — 1 кг 

•           яловичина — 0,5 кг

•           ріпчаста цибуля — З шт.

•           панірувальні сухарі — 100 г

•           сіль, перець — до смаку

•           духмяні трави — до смаку

•           олія — для смаження

•           кетчуп — для декору

М’ясо подрібнюємо на м’ясорубці. Цибулю дрібно шаткуємо та смажимо в олії до м’якості. 

Панірувальні сухарі розводимо молоком або водою — рідини додаємо стільки, щоб вийшла маса схожа на кашу. Отриману суміш вмішуємо у фарш. 

Додаємо смажену цибулю, сіль, перець і улюблені духмяні трави. Добре вимішуємо все та викладаємо у змащену олією прямокутну форму для кексу. Якщо не маєте такої форми, можна сформувати хлібець руками та викласти на змащене олією деко. 

Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку та запікаємо 60 хвилин. Якщо скоринка зверху підгоратиме, накриваємо хлібець фольгою. За годину дістаємо хлібець, змащуємо зверху кетчупом і повертаємо в розпечену духовку на 10 хвилин, аби кетчуп зверху перетворився на рум’яну скоринку. 

Душенина

Старовинний рецепт тушкованого в печі м’яса, без якого неможливо було уявити святковий стіл. Готували душенину в основному зі свинини, яку обвалювали в борошні та разом з овочами та прянощами складали в горщик. Після цього горщик ставили в піч, і там уже м’ясо з овочами протягом кількох годин тушкувалося або, як казали раніше, «душилося» — власне, звідти й пішла назва страви. Їли душенину з вареною картоплею або кашею, щедро поливаючи підливою. 

Приготувати душенину в печі зараз, звісно, складна річ, проте замість печі підійде духовка, а глиняний горщик можна сміливо замінити на будь-яку жаростійку форму. Приміром, на Заході схожу страву називають касероль. Назва походить від посуду касероль, у якій готують м’ясо з овочами. Головна ж принада цієї страви в тому, що для її приготування можна брати будь-яке м’ясо — свинину, яловичину, баранину або курятину. 

Як приготувати душенину

•           м’ясо — 500 г

•           велика морква — 1 шт.

•           картопля — 4–5 шт. 

•           борошно — 2 ст. л. 

•           сіль, перець — до смаку

•           вода або томатний сік

М’ясо миємо, підсушуємо паперовими рушниками, ріжемо великими кубиками. Обвалюємо у борошні з усіх боків. 

Моркву й картоплю миємо, чистимо, довільно ріжемо. Складаємо овочі разом із м’ясом у змащену олією жаростійку форму. Солимо, перчимо і заливаємо водою або томатним соком — так, щоб рідина покривала все на палець. 

Накриваємо кришкою або фольгою та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Одразу зменшуємо нагрів до 100 градусів і залишаємо «душитися», тобто тушкуватися, на дві-три години. М’ясо має стати м’яким і розпадатися на волокна. 

Горохляники

Горохляники насправді це банальні оладки з гороху. Раніше були досить поширені, бо вважалися ситною й недорогою стравою. Готували їх дуже просто: горох розварювали, розтирали в пюре, додавали борошно, вимішували та смажили на добре розігрітій сковороді — на смальці або на олії. Подавали зі шкварками, товченим часником та сметаною. Якщо ж на дворі був піст, то горохляники їли з олією та смаженою цибулею.

Фото: littlebigh.com

Готувати горохляники можна як молодого горошку (свіжого або замороженого), так і зі старого сушеного гороху. Тому ця страва ідеально смакуватиме в будь-яку пору року. Поки на дворі сезон молодого горошку, пропоную приготувати зелені горохляники з м’ятою — чудова літня страва для сніданку.

Як приготувати горохляники

•           зелений горошок (свіжий або морожений) — 2 склянки

•           яйце — 1 шт.

•           борошно або панірувальні сухарі — 2 ст. л. 

•           листочки м’яти — жменя 

•           сіль, перець — до смаку

•           олія — для смаження

•           сметана або йогурт — для подачі

Горошок відварюємо хвилин п’ять у киплячій підсоленій воді. Коли горошок буде готовий, подрібнюємо його блендером або перекручуємо м’ясорубкою.

Додаємо яйце, дрібно посічену м’яту, борошно або панірувальні сухарі. Солимо, перчимо, добре вимішуємо. 

Формуємо невеличкі котлетки та смажимо їх на добре розігрітій і змащеній олією пательні. Подаємо зі сметаною або натуральним йогуртом.

Огірочник

Огірочник — юшка, зварена з солоними огірками. Вважається однією зі старовинних українських рідких страв, такий собі передвісник сучасної солянки. Основу страви складають солоні огірки, звідси, власне, походить назва. Готувати цю страву можна як на м’ясній юшці, так і пісною — тобто на воді або овочевому бульйоні. 

У Польщі, до речі, це суп досі дуже популярний і вважається національною стравою польської кухні. Поляки готують огірочник як на воді, так і на бульйоні, а вживають і в гарячому, і в холодному виді.  

Фото: polonist.com 

Як приготувати огірочник

•.   солоні огірки — 5 шт. 

•.   овочевий або м’ясний бульйон — 3 л

•.   ріпчаста цибуля — 1 шт. 

•.   картопля — 5 шт. (середні)

•.   олія — для смаження

•.   сіль, перець — до смаку

•.   сметана — 5 ст. л. 

•.   свіжий кріп — для подачі

Бульйон підігріваємо. Коли почне закипати, кладемо чищену й нарізану часточками картоплю.

Огірки тремо на дрібну тертушку, віджимаємо сік. Сік не виливаємо, а зливаємо в чашку — він нам ще знадобиться. 

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо та смажимо в невеликій кількості олії. коли цибуля стане прозорою, додаємо натерті огірки та смажимо все разом пару хвилин, постійно помішуючи. 

Додаємо огірки з цибулею в каструлю та заправляємо суп огірковим соком — додаємо поступово, регулюючи таким чином кислоту супу. Спочатку додаємо сік, який ми віджали з огірків, якщо його буде замало, можна додати огірковий розсіл прямо з банки. Варимо все разом 2–3 хвилини.

Сметану розводимо в чашці з кількома ложками бульйону та вливаємо в каструлю, одразу ретельно перемішуючи суп. Якщо додати сметану одразу в суп, вона може «згорнутися» грудочками. куштуємо на смак, за бажанням додаємо сіль і перець.

При подачі посипаємо дрібно порізаним кропом і прикрашаємо порізаними солоними огірками.

Хляки 

Хляки, ґляґи, флячки або ж рубці — страва, яку з давніх-давен готували з частини коров’ячого шлунка (власне, хляками називають найбільшу частину шлунку жуйних тварин). Ретельно вимиті, вичищені й дрібно посічені, вони довго варилися зі спеціями. Готові хляки добре перчили й затирали часником, заправляли відвареним пшоном або підбивали борошном. На Полтавщині до флячок традиційно додавали галушки. Також хляки подавали як рідку страву — тобто разом із юшкою, в якій вони варилися.

Найцікавіше, що в Італії існує схожа страва під назвою тріппа — її готують ще за часів Давнього Риму. Італійці, схиблені на власних традиціях, пронесли рецепт бідних селян (а в давнину тріппа вважалася стравою бідняків) крізь тисячоріччя та досі готують цю дивну, на перший погляд, але дуже смачну страву, заправляючи відварені рубці томатною сальсою та пармезаном. 

Як приготувати флячки

•         рубець — 1 кг

•         молоко — 500 мл

•         м’ясний бульйон — 3 л

•         селера — 100 г

•      ріпчаста цибуля — 2 шт.

•      морква — 1–2 шт.

•      томати у власному соку — 1 склянка

•      макарони — 3 жмені

•      часник — на смак

•      сіль, перець — на смак

•      сметана — 2 ст. л.

•      олія — для смаження

•      лавровий лист — 1 шт.

Найголовніше під час приготування флячок — відварити їх, позбувшись специфічного запаху. Для цього нарізаємо рубець смужками, складаємо в контейнер і заливаємо молоком. Залишаємо на ніч (а краще десь на 12 годин) у холодильнику. Після цього відціджуємо хляки та добре промиваємо холодною водою, змиваючи молоко.

У великій каструлі доводимо до кипіння підсолену воду. Опускаємо різаний рубець і варимо його в киплячій воді 5 хвилин. Зливаємо воду, добре промиваємо рубець і каструлю. Знову наповнюємо каструлю водою та доводимо в ній до кипіння трохи підсолену воду. Опускаємо флячки й знову варимо 5 хвилин. Зливаємо воду, знову промиваємо флячки.

В іншій каструлі доводимо до кипіння бульйон, куди опускаємо приварені та промиті водою флячки. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 2–3 години — рубець має бути м’яким і легко проколюватися виделкою.

Моркву, цибулю та селеру чистимо, дрібно шаткуємо. Смажимо в невеликій кількості олії. Коли овочі стануть м’якими, додаємо томати у власному соку, солимо, перчимо, перемішуємо. Закриваємо кришкою та залишаємо тушкуватися на середньому вогні 5–7 хвилин.

Тушковані овочі додаємо до відварених флячок (нагадую, їх треба варити 2–3 години, доки вони не будуть легко проколюватися виделкою), всипаємо макарони, додаємо лавровий листочок і варимо все разом стільки, скільки вказано на упакуванні з макаронами.

Подавати можна зі сметаною та дрібно посіченою свіжою зеленню.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Новорічний wishlist команди ELLE.UA
Elle
2025-12-26T20:15:16Z
Помер легендарний ведучий львівського телебачення Петро Остапишин
Ukraine Art News
2025-12-25T18:45:16Z
Що потрібно знати про Віка Бакіна — лауреата премії FUTURESPECTIVE 2025
Ukraine Art News
2025-12-23T13:30:19Z
Помер співак Кріс Рі — автор хітів The Road to Hell та Driving Home for Christmas
Ukraine Art News
2025-12-23T06:00:20Z
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
У Львові виступить легендарний хор “Радоцина” з унікальною програмою різдвяних пісень
Photo Lviv
2025-12-27T06:06:09Z
Кінець ери All I Want for Christmas Is You: вперше за 30 років у Spotify новий лідер
Ukraine Art News
2025-12-26T15:00:18Z
Рукопис “Щедрика” передали в найпрестижніший концертний простір Нью-Йорка
Ukraine Art News
2025-12-26T14:15:17Z
Український хор виконав легендарного «Щедрика» в різдвяному зверненні короля Чарльза III
Elle
2025-12-26T13:27:16Z
Як підлітки повертають собі голос: три історії війни і творчості
Ukraine Art News
2025-12-26T13:00:16Z
Різдвяна молитва у Вроцлаві: Галицький камерний хор об’єднав громаду спільною колядою
Ukraine Art News
2025-12-26T12:21:17Z
В Ірландії заснували Український культурний центр: яка місія організації
Ukraine Art News
2025-12-26T11:45:33Z
Гастрономічна дипломатія на Лазуровому узбережжі: французів вчили ліпити українські вареники
Ukraine Art News
2025-12-26T10:12:19Z
7 українських кліпів з хореографією, від якої неможливо відірвати погляд
Elle
2025-12-26T07:18:19Z
Діти Маколея Калкіна не знають, що їхній батько — Кевін із “Сам удома”
Ukraine Art News
2025-12-27T09:27:17Z
«Антарктида» і «Ти – космос» стали найкасовішими українськими фільмами року
KinoFilms
2025-12-26T19:12:10Z
Рух опору ССО випустив короткометражку "Розплата" у відповідь на відкриття РФ драмтеатру в Маріуполі
Ukraine Art News
2025-12-26T16:15:26Z
Платформа Netflix випустила трейлер фільму «Люди, яких ми зустрічаємо у відпустці»
KinoFilms
2025-12-26T11:06:11Z
«Бріджертони»: дивіться романтичний трейлер нового сезону про Бенедикта й Софі
KinoFilms
2025-12-26T10:36:14Z
Знімався в серіалах "Друзі", "Сайнфелд" та "Доктор Хаус": у віці 60 років помер актор Пет Фінн
Ukraine Art News
2025-12-25T12:45:23Z
Томас Шелбі повертається: Netflix опублікував трейлер фільму “Гострі картузи: Безсмертний”
Ukraine Art News
2025-12-25T10:57:22Z
У віці 60 років помер актор серіалів “Друзі” та “Буває й гірше”
Ukraine Art News
2025-12-25T10:24:18Z
«Персні влади»: розкрито синопсис 3 сезону фентезі за мотивами «Володаря перснів»
KinoFilms
2025-12-25T08:57:13Z
Найменше місто України знаходиться на Львівщині: десять цікавих фактів про Угнів
Photo Lviv
2025-12-27T06:12:09Z
Apartel Uzhhorod і новий стандарт мандрів: чому формат апартелю стрімко набирає популярності серед українців
Elle
2025-12-26T18:42:22Z
Шампанське, мазурки та конфетті, або як львів’яни “пропивали” старий рік сто років тому
Photo Lviv
2025-12-26T06:12:23Z
Українська громада відзначила Різдво в одному з найбільших мегаполісів Китаю
Ukraine Art News
2025-12-25T14:09:17Z
Човен фараона Хеопса збирають на очах відвідувачів Великого єгипетського музею
Ukraine Art News
2025-12-25T08:18:17Z
Подивіться на проєкт агрохабу в Умані у вигляді соняшника
Хмарочос
2025-12-24T09:51:30Z
Свята за розкладом магістрату, або як формувалися 5 стовпів львівського Різдва
Photo Lviv
2025-12-24T06:21:10Z
На Стрийщині встановили національний рекорд: у Славську приготували понад 300 літрів «Гетьманського борщу»
Photo Lviv
2025-12-24T06:06:13Z
Поїздка Київ–Одеса–Житомир, 46 тисяч грн чайових і музика для бджіл: річні підсумки Uklon
Хмарочос
2025-12-23T12:27:31Z
Невідому польову книгу Карла XII випадково виявили в університетській бібліотеці Швеції
Ukraine Art News
2025-12-27T08:24:20Z
Остання книга
Ukraine Art News
2025-12-27T07:00:25Z
Медичний десант здійснив надскладну евакуацію поранених від лінії фронту до Європи
Photo Lviv
2025-12-27T06:00:11Z
Найкрасивіші beauty-набори, які варто дарувати на Новий рік — 2026
Elle
2025-12-26T21:00:27Z
Великий гід стильними новорічними подарунками в останній момент
Elle
2025-12-26T19:51:18Z
Різдвяна літургія у Швейцарії об’єднала українців у молитві та пісні
Ukraine Art News
2025-12-26T15:33:29Z
Найрозкішніші червоні сукні для новорічної ночі
Elle
2025-12-26T15:15:20Z
Три Булгакови, які спричинюють кашу в голові й бурю в склянці води
Ukraine Art News
2025-12-26T14:15:16Z
Обираємо нові аромати для себе і коханого чоловіка на 2026 рік
Elle
2025-12-26T14:00:18Z
«Караван Outlet» відтепер називатиметься, як ТРЦ у Львові
Хмарочос
2025-12-26T07:51:19Z
Мін'юст США шукає прокурорів, які б зголосились редагувати файли Епштейна на Різдво на волонтерській основі
Ukraine Art News
2025-12-24T20:45:32Z
Комета не прилітає
Ukraine Art News
2025-12-24T17:00:19Z
Вінс Зампелла, один із розробників відеогри Call of Duty, загинув у автокатастрофі
Ukraine Art News
2025-12-23T14:00:16Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z