MY.UAСтатті
Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні
Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні

Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні

Українська кухня має багату історію та силу-силенну автентичних страв, які потроху зникли з нашого життя через тотальну русифікацію та нищення національної спадщини. За часів радянського союзу частину страв української кухні було названо «російськими» (недарма росіяни претендують на наш борщ!), а про іншу — забули, замінивши їх стравами так званої радянської кухні.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк згадує забуті страви української кухні та розповідає, як приготувати їх у сучасних умовах.

Заєць (м’ясний хлібець)

Повна назва звучить як «фальшивий заєць», бо готують цю страву з будь-якого м’яса, але не з зайця. Достеменно невідомо, чому саме заєць, подейкують, раніше полювання не було доступно для всіх, тому й дичина на столі була доволі рідким явищем. Тож люди придумали, як приготувати «зайця» з іншого м’яса. На Західній Україні цю страву досі готують у деяких родинах на великі свята. Хоча, як на мене, м’ясний хлібець — універсальна комфортна їжа на щодень. 

Фото: thedefineddish.com

Найцікавіше, що так званий «заєць» популярний також у Європі та Америці. У Франції та інших європейських країнах страва має назву террін — такий собі аналог паштету, коли подрібнюють м’ясо, рибу, овочі або печінку, після чого запікають у формі хлібця та подають, порізавши скибочками. А от в Америці такий хлібець називають meatloaf та готують з будь-якого м’ясного фаршу.

Як приготувати м’ясний хлібець

•           свинина — 1 кг 

•           яловичина — 0,5 кг

•           ріпчаста цибуля — З шт.

•           панірувальні сухарі — 100 г

•           сіль, перець — до смаку

•           духмяні трави — до смаку

•           олія — для смаження

•           кетчуп — для декору

М’ясо подрібнюємо на м’ясорубці. Цибулю дрібно шаткуємо та смажимо в олії до м’якості. 

Панірувальні сухарі розводимо молоком або водою — рідини додаємо стільки, щоб вийшла маса схожа на кашу. Отриману суміш вмішуємо у фарш. 

Додаємо смажену цибулю, сіль, перець і улюблені духмяні трави. Добре вимішуємо все та викладаємо у змащену олією прямокутну форму для кексу. Якщо не маєте такої форми, можна сформувати хлібець руками та викласти на змащене олією деко. 

Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку та запікаємо 60 хвилин. Якщо скоринка зверху підгоратиме, накриваємо хлібець фольгою. За годину дістаємо хлібець, змащуємо зверху кетчупом і повертаємо в розпечену духовку на 10 хвилин, аби кетчуп зверху перетворився на рум’яну скоринку. 

Душенина

Старовинний рецепт тушкованого в печі м’яса, без якого неможливо було уявити святковий стіл. Готували душенину в основному зі свинини, яку обвалювали в борошні та разом з овочами та прянощами складали в горщик. Після цього горщик ставили в піч, і там уже м’ясо з овочами протягом кількох годин тушкувалося або, як казали раніше, «душилося» — власне, звідти й пішла назва страви. Їли душенину з вареною картоплею або кашею, щедро поливаючи підливою. 

Приготувати душенину в печі зараз, звісно, складна річ, проте замість печі підійде духовка, а глиняний горщик можна сміливо замінити на будь-яку жаростійку форму. Приміром, на Заході схожу страву називають касероль. Назва походить від посуду касероль, у якій готують м’ясо з овочами. Головна ж принада цієї страви в тому, що для її приготування можна брати будь-яке м’ясо — свинину, яловичину, баранину або курятину. 

Як приготувати душенину

•           м’ясо — 500 г

•           велика морква — 1 шт.

•           картопля — 4–5 шт. 

•           борошно — 2 ст. л. 

•           сіль, перець — до смаку

•           вода або томатний сік

М’ясо миємо, підсушуємо паперовими рушниками, ріжемо великими кубиками. Обвалюємо у борошні з усіх боків. 

Моркву й картоплю миємо, чистимо, довільно ріжемо. Складаємо овочі разом із м’ясом у змащену олією жаростійку форму. Солимо, перчимо і заливаємо водою або томатним соком — так, щоб рідина покривала все на палець. 

Накриваємо кришкою або фольгою та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Одразу зменшуємо нагрів до 100 градусів і залишаємо «душитися», тобто тушкуватися, на дві-три години. М’ясо має стати м’яким і розпадатися на волокна. 

Горохляники

Горохляники насправді це банальні оладки з гороху. Раніше були досить поширені, бо вважалися ситною й недорогою стравою. Готували їх дуже просто: горох розварювали, розтирали в пюре, додавали борошно, вимішували та смажили на добре розігрітій сковороді — на смальці або на олії. Подавали зі шкварками, товченим часником та сметаною. Якщо ж на дворі був піст, то горохляники їли з олією та смаженою цибулею.

Фото: littlebigh.com

Готувати горохляники можна як молодого горошку (свіжого або замороженого), так і зі старого сушеного гороху. Тому ця страва ідеально смакуватиме в будь-яку пору року. Поки на дворі сезон молодого горошку, пропоную приготувати зелені горохляники з м’ятою — чудова літня страва для сніданку.

Як приготувати горохляники

•           зелений горошок (свіжий або морожений) — 2 склянки

•           яйце — 1 шт.

•           борошно або панірувальні сухарі — 2 ст. л. 

•           листочки м’яти — жменя 

•           сіль, перець — до смаку

•           олія — для смаження

•           сметана або йогурт — для подачі

Горошок відварюємо хвилин п’ять у киплячій підсоленій воді. Коли горошок буде готовий, подрібнюємо його блендером або перекручуємо м’ясорубкою.

Додаємо яйце, дрібно посічену м’яту, борошно або панірувальні сухарі. Солимо, перчимо, добре вимішуємо. 

Формуємо невеличкі котлетки та смажимо їх на добре розігрітій і змащеній олією пательні. Подаємо зі сметаною або натуральним йогуртом.

Огірочник

Огірочник — юшка, зварена з солоними огірками. Вважається однією зі старовинних українських рідких страв, такий собі передвісник сучасної солянки. Основу страви складають солоні огірки, звідси, власне, походить назва. Готувати цю страву можна як на м’ясній юшці, так і пісною — тобто на воді або овочевому бульйоні. 

У Польщі, до речі, це суп досі дуже популярний і вважається національною стравою польської кухні. Поляки готують огірочник як на воді, так і на бульйоні, а вживають і в гарячому, і в холодному виді.  

Фото: polonist.com 

Як приготувати огірочник

•.   солоні огірки — 5 шт. 

•.   овочевий або м’ясний бульйон — 3 л

•.   ріпчаста цибуля — 1 шт. 

•.   картопля — 5 шт. (середні)

•.   олія — для смаження

•.   сіль, перець — до смаку

•.   сметана — 5 ст. л. 

•.   свіжий кріп — для подачі

Бульйон підігріваємо. Коли почне закипати, кладемо чищену й нарізану часточками картоплю.

Огірки тремо на дрібну тертушку, віджимаємо сік. Сік не виливаємо, а зливаємо в чашку — він нам ще знадобиться. 

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо та смажимо в невеликій кількості олії. коли цибуля стане прозорою, додаємо натерті огірки та смажимо все разом пару хвилин, постійно помішуючи. 

Додаємо огірки з цибулею в каструлю та заправляємо суп огірковим соком — додаємо поступово, регулюючи таким чином кислоту супу. Спочатку додаємо сік, який ми віджали з огірків, якщо його буде замало, можна додати огірковий розсіл прямо з банки. Варимо все разом 2–3 хвилини.

Сметану розводимо в чашці з кількома ложками бульйону та вливаємо в каструлю, одразу ретельно перемішуючи суп. Якщо додати сметану одразу в суп, вона може «згорнутися» грудочками. куштуємо на смак, за бажанням додаємо сіль і перець.

При подачі посипаємо дрібно порізаним кропом і прикрашаємо порізаними солоними огірками.

Хляки 

Хляки, ґляґи, флячки або ж рубці — страва, яку з давніх-давен готували з частини коров’ячого шлунка (власне, хляками називають найбільшу частину шлунку жуйних тварин). Ретельно вимиті, вичищені й дрібно посічені, вони довго варилися зі спеціями. Готові хляки добре перчили й затирали часником, заправляли відвареним пшоном або підбивали борошном. На Полтавщині до флячок традиційно додавали галушки. Також хляки подавали як рідку страву — тобто разом із юшкою, в якій вони варилися.

Найцікавіше, що в Італії існує схожа страва під назвою тріппа — її готують ще за часів Давнього Риму. Італійці, схиблені на власних традиціях, пронесли рецепт бідних селян (а в давнину тріппа вважалася стравою бідняків) крізь тисячоріччя та досі готують цю дивну, на перший погляд, але дуже смачну страву, заправляючи відварені рубці томатною сальсою та пармезаном. 

Як приготувати флячки

•         рубець — 1 кг

•         молоко — 500 мл

•         м’ясний бульйон — 3 л

•         селера — 100 г

•      ріпчаста цибуля — 2 шт.

•      морква — 1–2 шт.

•      томати у власному соку — 1 склянка

•      макарони — 3 жмені

•      часник — на смак

•      сіль, перець — на смак

•      сметана — 2 ст. л.

•      олія — для смаження

•      лавровий лист — 1 шт.

Найголовніше під час приготування флячок — відварити їх, позбувшись специфічного запаху. Для цього нарізаємо рубець смужками, складаємо в контейнер і заливаємо молоком. Залишаємо на ніч (а краще десь на 12 годин) у холодильнику. Після цього відціджуємо хляки та добре промиваємо холодною водою, змиваючи молоко.

У великій каструлі доводимо до кипіння підсолену воду. Опускаємо різаний рубець і варимо його в киплячій воді 5 хвилин. Зливаємо воду, добре промиваємо рубець і каструлю. Знову наповнюємо каструлю водою та доводимо в ній до кипіння трохи підсолену воду. Опускаємо флячки й знову варимо 5 хвилин. Зливаємо воду, знову промиваємо флячки.

В іншій каструлі доводимо до кипіння бульйон, куди опускаємо приварені та промиті водою флячки. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 2–3 години — рубець має бути м’яким і легко проколюватися виделкою.

Моркву, цибулю та селеру чистимо, дрібно шаткуємо. Смажимо в невеликій кількості олії. Коли овочі стануть м’якими, додаємо томати у власному соку, солимо, перчимо, перемішуємо. Закриваємо кришкою та залишаємо тушкуватися на середньому вогні 5–7 хвилин.

Тушковані овочі додаємо до відварених флячок (нагадую, їх треба варити 2–3 години, доки вони не будуть легко проколюватися виделкою), всипаємо макарони, додаємо лавровий листочок і варимо все разом стільки, скільки вказано на упакуванні з макаронами.

Подавати можна зі сметаною та дрібно посіченою свіжою зеленню.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Атака России дронами по Польше вызвала волну мемов в соцсетях
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
Как выбрать мужские кольца для повседневного стиля
Gloss
2025-09-10T06:51:38Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
За два месяца до релиза: в сеть слили фото будущих iPhone 17 Pro и iPhone 17 Air
Gloss
2025-06-26T17:30:41Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z