MY.UAСтатті
Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні
Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні

Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні

Українська кухня має багату історію та силу-силенну автентичних страв, які потроху зникли з нашого життя через тотальну русифікацію та нищення національної спадщини. За часів радянського союзу частину страв української кухні було названо «російськими» (недарма росіяни претендують на наш борщ!), а про іншу — забули, замінивши їх стравами так званої радянської кухні.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк згадує забуті страви української кухні та розповідає, як приготувати їх у сучасних умовах.

Заєць (м’ясний хлібець)

Повна назва звучить як «фальшивий заєць», бо готують цю страву з будь-якого м’яса, але не з зайця. Достеменно невідомо, чому саме заєць, подейкують, раніше полювання не було доступно для всіх, тому й дичина на столі була доволі рідким явищем. Тож люди придумали, як приготувати «зайця» з іншого м’яса. На Західній Україні цю страву досі готують у деяких родинах на великі свята. Хоча, як на мене, м’ясний хлібець — універсальна комфортна їжа на щодень. 

Фото: thedefineddish.com

Найцікавіше, що так званий «заєць» популярний також у Європі та Америці. У Франції та інших європейських країнах страва має назву террін — такий собі аналог паштету, коли подрібнюють м’ясо, рибу, овочі або печінку, після чого запікають у формі хлібця та подають, порізавши скибочками. А от в Америці такий хлібець називають meatloaf та готують з будь-якого м’ясного фаршу.

Як приготувати м’ясний хлібець

•           свинина — 1 кг 

•           яловичина — 0,5 кг

•           ріпчаста цибуля — З шт.

•           панірувальні сухарі — 100 г

•           сіль, перець — до смаку

•           духмяні трави — до смаку

•           олія — для смаження

•           кетчуп — для декору

М’ясо подрібнюємо на м’ясорубці. Цибулю дрібно шаткуємо та смажимо в олії до м’якості. 

Панірувальні сухарі розводимо молоком або водою — рідини додаємо стільки, щоб вийшла маса схожа на кашу. Отриману суміш вмішуємо у фарш. 

Додаємо смажену цибулю, сіль, перець і улюблені духмяні трави. Добре вимішуємо все та викладаємо у змащену олією прямокутну форму для кексу. Якщо не маєте такої форми, можна сформувати хлібець руками та викласти на змащене олією деко. 

Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку та запікаємо 60 хвилин. Якщо скоринка зверху підгоратиме, накриваємо хлібець фольгою. За годину дістаємо хлібець, змащуємо зверху кетчупом і повертаємо в розпечену духовку на 10 хвилин, аби кетчуп зверху перетворився на рум’яну скоринку. 

Душенина

Старовинний рецепт тушкованого в печі м’яса, без якого неможливо було уявити святковий стіл. Готували душенину в основному зі свинини, яку обвалювали в борошні та разом з овочами та прянощами складали в горщик. Після цього горщик ставили в піч, і там уже м’ясо з овочами протягом кількох годин тушкувалося або, як казали раніше, «душилося» — власне, звідти й пішла назва страви. Їли душенину з вареною картоплею або кашею, щедро поливаючи підливою. 

Приготувати душенину в печі зараз, звісно, складна річ, проте замість печі підійде духовка, а глиняний горщик можна сміливо замінити на будь-яку жаростійку форму. Приміром, на Заході схожу страву називають касероль. Назва походить від посуду касероль, у якій готують м’ясо з овочами. Головна ж принада цієї страви в тому, що для її приготування можна брати будь-яке м’ясо — свинину, яловичину, баранину або курятину. 

Як приготувати душенину

•           м’ясо — 500 г

•           велика морква — 1 шт.

•           картопля — 4–5 шт. 

•           борошно — 2 ст. л. 

•           сіль, перець — до смаку

•           вода або томатний сік

М’ясо миємо, підсушуємо паперовими рушниками, ріжемо великими кубиками. Обвалюємо у борошні з усіх боків. 

Моркву й картоплю миємо, чистимо, довільно ріжемо. Складаємо овочі разом із м’ясом у змащену олією жаростійку форму. Солимо, перчимо і заливаємо водою або томатним соком — так, щоб рідина покривала все на палець. 

Накриваємо кришкою або фольгою та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Одразу зменшуємо нагрів до 100 градусів і залишаємо «душитися», тобто тушкуватися, на дві-три години. М’ясо має стати м’яким і розпадатися на волокна. 

Горохляники

Горохляники насправді це банальні оладки з гороху. Раніше були досить поширені, бо вважалися ситною й недорогою стравою. Готували їх дуже просто: горох розварювали, розтирали в пюре, додавали борошно, вимішували та смажили на добре розігрітій сковороді — на смальці або на олії. Подавали зі шкварками, товченим часником та сметаною. Якщо ж на дворі був піст, то горохляники їли з олією та смаженою цибулею.

Фото: littlebigh.com

Готувати горохляники можна як молодого горошку (свіжого або замороженого), так і зі старого сушеного гороху. Тому ця страва ідеально смакуватиме в будь-яку пору року. Поки на дворі сезон молодого горошку, пропоную приготувати зелені горохляники з м’ятою — чудова літня страва для сніданку.

Як приготувати горохляники

•           зелений горошок (свіжий або морожений) — 2 склянки

•           яйце — 1 шт.

•           борошно або панірувальні сухарі — 2 ст. л. 

•           листочки м’яти — жменя 

•           сіль, перець — до смаку

•           олія — для смаження

•           сметана або йогурт — для подачі

Горошок відварюємо хвилин п’ять у киплячій підсоленій воді. Коли горошок буде готовий, подрібнюємо його блендером або перекручуємо м’ясорубкою.

Додаємо яйце, дрібно посічену м’яту, борошно або панірувальні сухарі. Солимо, перчимо, добре вимішуємо. 

Формуємо невеличкі котлетки та смажимо їх на добре розігрітій і змащеній олією пательні. Подаємо зі сметаною або натуральним йогуртом.

Огірочник

Огірочник — юшка, зварена з солоними огірками. Вважається однією зі старовинних українських рідких страв, такий собі передвісник сучасної солянки. Основу страви складають солоні огірки, звідси, власне, походить назва. Готувати цю страву можна як на м’ясній юшці, так і пісною — тобто на воді або овочевому бульйоні. 

У Польщі, до речі, це суп досі дуже популярний і вважається національною стравою польської кухні. Поляки готують огірочник як на воді, так і на бульйоні, а вживають і в гарячому, і в холодному виді.  

Фото: polonist.com 

Як приготувати огірочник

•.   солоні огірки — 5 шт. 

•.   овочевий або м’ясний бульйон — 3 л

•.   ріпчаста цибуля — 1 шт. 

•.   картопля — 5 шт. (середні)

•.   олія — для смаження

•.   сіль, перець — до смаку

•.   сметана — 5 ст. л. 

•.   свіжий кріп — для подачі

Бульйон підігріваємо. Коли почне закипати, кладемо чищену й нарізану часточками картоплю.

Огірки тремо на дрібну тертушку, віджимаємо сік. Сік не виливаємо, а зливаємо в чашку — він нам ще знадобиться. 

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо та смажимо в невеликій кількості олії. коли цибуля стане прозорою, додаємо натерті огірки та смажимо все разом пару хвилин, постійно помішуючи. 

Додаємо огірки з цибулею в каструлю та заправляємо суп огірковим соком — додаємо поступово, регулюючи таким чином кислоту супу. Спочатку додаємо сік, який ми віджали з огірків, якщо його буде замало, можна додати огірковий розсіл прямо з банки. Варимо все разом 2–3 хвилини.

Сметану розводимо в чашці з кількома ложками бульйону та вливаємо в каструлю, одразу ретельно перемішуючи суп. Якщо додати сметану одразу в суп, вона може «згорнутися» грудочками. куштуємо на смак, за бажанням додаємо сіль і перець.

При подачі посипаємо дрібно порізаним кропом і прикрашаємо порізаними солоними огірками.

Хляки 

Хляки, ґляґи, флячки або ж рубці — страва, яку з давніх-давен готували з частини коров’ячого шлунка (власне, хляками називають найбільшу частину шлунку жуйних тварин). Ретельно вимиті, вичищені й дрібно посічені, вони довго варилися зі спеціями. Готові хляки добре перчили й затирали часником, заправляли відвареним пшоном або підбивали борошном. На Полтавщині до флячок традиційно додавали галушки. Також хляки подавали як рідку страву — тобто разом із юшкою, в якій вони варилися.

Найцікавіше, що в Італії існує схожа страва під назвою тріппа — її готують ще за часів Давнього Риму. Італійці, схиблені на власних традиціях, пронесли рецепт бідних селян (а в давнину тріппа вважалася стравою бідняків) крізь тисячоріччя та досі готують цю дивну, на перший погляд, але дуже смачну страву, заправляючи відварені рубці томатною сальсою та пармезаном. 

Як приготувати флячки

•         рубець — 1 кг

•         молоко — 500 мл

•         м’ясний бульйон — 3 л

•         селера — 100 г

•      ріпчаста цибуля — 2 шт.

•      морква — 1–2 шт.

•      томати у власному соку — 1 склянка

•      макарони — 3 жмені

•      часник — на смак

•      сіль, перець — на смак

•      сметана — 2 ст. л.

•      олія — для смаження

•      лавровий лист — 1 шт.

Найголовніше під час приготування флячок — відварити їх, позбувшись специфічного запаху. Для цього нарізаємо рубець смужками, складаємо в контейнер і заливаємо молоком. Залишаємо на ніч (а краще десь на 12 годин) у холодильнику. Після цього відціджуємо хляки та добре промиваємо холодною водою, змиваючи молоко.

У великій каструлі доводимо до кипіння підсолену воду. Опускаємо різаний рубець і варимо його в киплячій воді 5 хвилин. Зливаємо воду, добре промиваємо рубець і каструлю. Знову наповнюємо каструлю водою та доводимо в ній до кипіння трохи підсолену воду. Опускаємо флячки й знову варимо 5 хвилин. Зливаємо воду, знову промиваємо флячки.

В іншій каструлі доводимо до кипіння бульйон, куди опускаємо приварені та промиті водою флячки. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 2–3 години — рубець має бути м’яким і легко проколюватися виделкою.

Моркву, цибулю та селеру чистимо, дрібно шаткуємо. Смажимо в невеликій кількості олії. Коли овочі стануть м’якими, додаємо томати у власному соку, солимо, перчимо, перемішуємо. Закриваємо кришкою та залишаємо тушкуватися на середньому вогні 5–7 хвилин.

Тушковані овочі додаємо до відварених флячок (нагадую, їх треба варити 2–3 години, доки вони не будуть легко проколюватися виделкою), всипаємо макарони, додаємо лавровий листочок і варимо все разом стільки, скільки вказано на упакуванні з макаронами.

Подавати можна зі сметаною та дрібно посіченою свіжою зеленню.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
У Києві відкривається масштабна виставка Якова Гніздовського до 110-річчя митця діаспори
Ukraine Art News
2025-11-05T10:42:29Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
У німецькому Фрайбурзі проведуть Тиждень українського кіно
Ukraine Art News
2025-11-05T14:06:34Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Молдова закриє російський культурний центр у Кишиневі - уряд схвалив розірвання угоди з РФ
Ukraine Art News
2025-11-05T13:39:31Z
Діалог без сценарію: як Андрій Здесенко та Марина Авдєєва говорили про бізнес з харизмою, лідерство і натхнення на ELLE Active Forum
Elle
2025-11-05T13:00:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Слово 2025 року — це цифра. І вона нічого не означає
Elle
2025-10-30T19:54:27Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z