MY.UAСтатті
Львівський сирник з полуницею: простий рецепт
Львівський сирник з полуницею: простий рецепт

Львівський сирник з полуницею: простий рецепт

Сьогодні будемо готувати десерт, який, напевне, знають всі, хто бував у Львові. Та й навіть ті, хто не бував, бо львівський сирник можна зустріти в меню не тільки львівських кав’ярень.⠀

Канонічним прийнято вважати рецепт Дарії Цвек. Серед інгредієнтів в рецепті є варена картопля, проте можна використовувати манну крупу. Мені буде дуже цікаво якось спробувати саме з картоплею, неодмінно це зроблю, але цього разу я все ж таки приготувала сирник з додаванням манки.

В чому ще особливість львівського сирника? Для нього рекомендують брати домашній сир. Проте, я розумію, що шукати його побіжать не всі. Я сама не шукала, тому взяла звичайний магазинний кисломолочний сир жирністю 9%. Результат мене цiлком задовольнив. Єдине, раджу брати не розсипчастий сир, а бiльш пастоподібний, який тримається купи. Зазвичай такий сир продається у квадратних упаковках.

Ще одна особливість — окреме збивання жовтків та білків. Це робить текстуру десерту більш ніжною. Ну і ще одне — сирник зазвичай поливають шоколадом. Для глазурі є канонічний рецепт, але сьогодні я даю спрощений варіант.

Традиційно сирник готують з родзинками, хоча тут ніхто нікого не обмежує, тож можна обрати ту начинку, яку вам хочеться. Мені, наприклад, захотілося зробити сирник з полуницями, бо сезон у розпалі.

Здається, все пояснила, а тепер до справи.

Інгредієнти для прямокутної кексової форми розмірами 20х11 см та висотою 6 см:

– 400 г кисломолочного сиру (у мене жирністю 9%)

– 3 яйця

– 70 г м’якого вершкового масла

– 2 ст.л. манної крупи

– 75 г цукру

– цедра 1 великого лимона

– 1 ч.л. ванільного цукру

– дрібка солі

– приблизно 250 г полуниці

Для шоколадної глазурі (спрощеного варіанту):

– 70 г чорного шоколаду (вміст какао приблизно 50-56%)

– приблизно 20 г вершкового масла.

Готуємо:

Полуницю миємо, просушуємо за допомогою паперових рушників, нарізаємо ягоди, залежно від їх розміру, або на половинки, або на чотири частини. Кисломолочний сир бажано перетерти через сито, якщо немає сита, але є занурювальний блендер, то можна скористатися ним. Якщо немає нічого, то варто хоча б пом’яти виделкою, щоб сир був без великих грудочок. Далі переходимо безпосередньо до приготування.

Відділяємо білки від жовтків. У глибоку ємність кладемо жовтки, м’яке вершкове масло, звичайний цукор та ванільний цукор та збиваємо все міксером до однорідної, світлої, пишної маси. Додаємо цедру лимона, манну крупу та кисломолочний сир, збиваємо до однорідності. Маса буде густою, якщо здасться, що ваш міксер не тягне, активно перемішайте масу за допомогою виделки.

В окремій посудині збиваємо білки з дрібкою солі. Збиваємо до густих, стійких піків. Частинами додаємо збиті білки в наше сирне тісто, після кожного додавання акуратно перемішуємо силіконовою лопаткою чи металевою ложкою, піддіваючи масу у напрямку від стінок до центру ємності. В кінці додаємо нарізані полуниці та також акуратно перемішуємо.

Беремо прямокутну кексову форму. Оскільки наш готовий сирник треба буде потім перевернути і вийняти з форми, то найкращий спосіб вберегти його від прилипання — застелити дно та стінки форми папером для випікання. Навіть якщо форма силіконова, все одно можна застелити, бо з сирною (ніжною та крихкою) випічкою бувають казуси навіть у силіконових формах (кажу з досвіду).

Отже, перекладаємо сирне тісто у підготовлену форму, ставимо форму у заздалегідь розігріту до 160 градусів духовку. Випікається сирник в середньому годину, проте все залежить від особливостей духовки, тож може знадобитися і більше часу. Перевіряйте готовність, проколовши сирник зубочисткою чи дерев’яною паличкою. Оскільки тісто у нас без борошна, то зубочистка не виходитиме ідеально сухою, але показником готовності буде те, що на зубочистку не налипатиме сирна маса.

Коли сирник буде готовий, вимикаємо духовку і залишаємо сирник в ній ще хвилин на 20-30, щоб десерт охолоджувався без перепаду температур. Потім дістаємо з духовки і даємо повністю охолонути у формі до кімнатної температури. Після цього накриваємо форму таріллю, на якій будемо подавати, та перевертаємо сирник на таріль.

Якщо на поверхні сирника буде волога (через довге перебування у формі), нічого страшного, приберіть вологу паперовим рушником чи серветкою.

Прикрашаємо. Я вже зазначила, що даю найпростіший варіант шоколадної глазурі. На водяній бані розтоплюємо шоколад та масло, помішуємо у процесі, щоб була однорідна маса. Поливаємо гарячою глазур’ю сирник, який повністю охолов. Глазур вийде густою, тож можете допомогти їй стікати за допомогою ложки чи лопатки. Залиште политий сирник хвилин на 15-20 при кімнатній температурі, потім поставте в холодильник. Подавайте холодним. За бажанням можете прикрасити ягодами та листочками м’яти. Ось і все, смачного!


Теги: готуємо будинки, десерт ELLE, сирники
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Два украинских фильма попали в шорт-лист премии "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвал лучшие игры 2025 года для ПК и консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:13Z
Украинский тизер фильма «День истины» с Эмили Блант и Колином Фертом
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Финальный украинский трейлер фильма «Служанка» с Сидни Суини и Амандой Сейфрид
KinoFilms
2025-12-22T19:57:36Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Кроссовер для груди
Men's Life
2025-12-22T19:58:42Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z