Найвідоміший український дієтолог Наталя Самойленко склала список із найкорисніших літніх ягід, які бажано включити в раціон кожній дівчині. Вони неймовірно смачні, малокалорійні та дуже корисні.
Полуниця
Більшість вуглеводів походять з простих цукрів — глюкози, сахарози, фруктози. Глікемічний індекс — 40, що вважається відносно низьким. Джерело високої концентрації вітаміну С, марганцю, фолату (вітамін В9), калію. В меншій мірі забезпечує організм залізом, міддю, магнієм, фосфором, вітамінами В6, К, Е.
Крім того, містить потужні антиоксиданти, такі як пеларгонідин (сполука-антоціан надає яскраво-червоного забарвлення ягоді, кількість пропорційна ступеню дозрівання плодів), елагагінова кислота (поліфенол, який сприяє боротьбі з бактеріальним запаленням), елаготаніни (наприклад, сангвіїн), проціанідини.
Малина
Багата вітаміном С (54% від добової норми), марганцем (41%), магнієм (7%), міддю (6%), залізом (5%), калієм (5%), фосфором (4%), вітамінами К (12%), Е (5%).
Також в ягоді міститься невелика кількість вітаміну А, В1, В2, В6, кальцію та цинку. Включає такі антиоксиданти, як: кверцетин, елагова кислота. Екстракт малини має відмінні протизапальні властивості.
Лохина
Глікемічний індекс — 53. Вітамін К1 (філохінон) у складі бере участь у згортанні крові та сприяє міцності кісток. Крім того, ця ягода — чудовий донор вітаміну С (24), К(36%), та марганцю(25%), в меншій кількості вітаміну Е, В6, міді.
Вважається одним із найсильнішим поставником антиоксидантів серед овочі та фруктів. В ній серед можна знайти антоціани (мальвідин та дельфінідин надіють насичений колір), кверцетин, міріцетин.
Ожина
Глікемічний індекс — 25. Серед мікронутрієнтів лідерами є вітамін С (30,2 мг), К (29 мкг) та марганець (0,9 мг). Екстракт ожини довів доказову ефективність щодо бактеріального запалення порожнини рота. Тому, якщо ви занепокоєні станом слизової рота, варто включити цей продукт до раціону.
Додайте в рутину харчування фарби у вигляді вищевказаних суперфудів і скажіть «ні» вільним радикалам, вживаючи смачні антиоксиданты.