MY.UAСтатті
Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки
Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки

Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки

Французький сніданок — кава з круасаном, англійський сніданок — яєчня з беконом і квасолею, турецький сніданок — мільйон крихітних тарілочок з різними наїдками. А що таке традиційний український сніданок? Що взагалі зранку їли українці до появи граноли, авокадо-тостів і смузі-боулів?

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк нагадує про традиційні ранкові страви української кухні, а також розповідає, як можна їх приготувати вдома власноруч.

Сирники

Сирники, мабуть, є першою асоціацією, яка виникає в голові, коли думаєш про традиційний український сніданок. Кульки з домашнього кисломолочного сиру, перетертого в ніжну пухку масу, підсмажені до красивої «засмаги», зі сметаною, медом, сгущеним молоком або улюбленим варенням від Ба — усе це є частиною нашої кулінарної ДНК.

Kateryna Hliznitsova

Як приготувати сирники

кисломолочний сир — 500 г

борошно — 2 ст. л. з гіркою + для посипки

цукор — 2 ст. л.

яйце — 1 шт.

сіль — щіпка

олія — для смаження   

Сир перетріть через сито або збийте в блендері. Це треба зробити, щоб він мав гладеньку консистенцію і сирники були пухкими й однорідними, без сирних грудочок.

Додайте в сир цукор, щіпку солі та яйце, добре перемішайте ложкою або руками. Потім поступово додайте борошно, постійно перемішуючи. З готового тіста мокрими руками сформуйте кульки, які обкачайте в борошні. Руки треба змочувати обов’язково, щоб до них не прилипав сир.

Викладайте кульки на добре розігріту та змащену олією сковороду, смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Подавайте сирники зі сметаною, медом, варенням, згущеним молоком або свіжими ягодами та фруктами.

Сирна запіканка

Сирна запіканка — родичка сирників, але чомусь не така популярна. Її рідко подають на сніданок у закладах харчування (львівський сирник ми зараз не чіпаємо, бо то окрема історія), а тим часом рецепт приготування напрочуд простий. І що найголовніше, сирну запіканку набагато легше приготувати на велику кількість людей — не треба смажити кружальця із сиру та вчасно перевертати їх, аби вони не пригоріли. Ні, у запіканці все набагато простіше: замісили тісто, виклали у форму, поставили в духовку й воно саме собі там печеться.

Фото: obiadgotowy.pl

Як приготувати сирну запіканку

сир — 500 г 

сметана — 3 ст. л.

манка — 2 ст. л.

цукор — 3 ст. л.

ванільний цукор — 1 ч. л.

яйця – 2 шт.

вершкове масло — для змащування

свіжі ягоди, цукрова пудра — для подачі

Сир подрібніть: збийте блендером, перетріть через сито або товкачкою для картоплі. В окрему миску покладіть манку, додайте сметану, перемішайте та залиште на 30 хвилин. 

Тим часом змішайте сир, яйця, цукор і ванільний цукор — міксером чи занурювальним блендером — або ж добре вимішайте ложкою. В отриману масу додайте набухлу манку зі сметаною. За бажанням на цьому етапі можна додати родзинки, курагу або інші сухофрукти (тільки попередньо не забудьте замочити їх у теплій воді).

Форму для запікання змастіть маслом і присипте манною крупою. Викладіть сирну масу і розрівняйте лопаткою. Поставте в нагріту до 180 градусів духовку та запікайте 40-45 хвилин. Перед подачею дайте трохи вистигнути і прикрасьте свіжими ягодами та присипте цукровою пудрою. 

Оладки

Ще одна суто українська сніданкова страва, яку витіснили модні американські панкейки. До речі, якщо ви гадаєте, що оладки та панкейки — одна й та сама страва з різних країн, ви дуже помиляєтеся. Панкейки більші за оладки, за розміром вони приблизно як блюдце. Оладки готуються на кефірі, через що вони мають кислуватий присмак, а от панкейки — на молоці, тому їхній смак нагадує бісквіт. На відміну від оладок, які смажаться в олії, панкейки готуються на абсолютно сухій сковороді й тому виходять зовсім не жирними і навіть сухуватими.

І якщо оладки можна недбало звалити на тарілку гіркою, то панкейки обов’язково подають «баштою» — тобто красиво складають один на інший. 

Як приготувати оладки

кефір — 1 склянка

борошно — 1 склянка

яйце — 1 шт.

цукор — 1 ст. л.

сода — 0,5 ч. л.

сіль — щіпка

олія — ​​для смаження

Кефір дістаньте з холодильника за годину до приготування, він має бути кімнатної температури. Вилийте його в миску, додайте яйце, цукор, щіпку солі та соду. Гасити соду непотрібно, оскільки кефір — це і є кисле середовище.

Добре збийте все вінчиком. Потім поступово додайте борошно, не припиняючи мішати. Це потрібно, щоб у тісті не було грудочок.

Оладки акуратно викладайте ложкою на розпечену та змащену олією сковороду. Смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Подавайте зі сметаною, улюбленим варенням та свіжими ягодами.

Ліниві вареники

Ще одна українська ранкова страва на основі домашнього кисломолочного сиру. Подейкують, що цю страву готували ще за часів запорозьких козаків, бо вже тоді жінки частували чоловіків варениками із сиром. Та оскільки часу на приготування тіста й ліплення вареників вистачало не завжди, вони придумали просто замішувати все разом. І називали страву «галушки із сиром», бо галушки готуються за схожим принципом. Назву «ліниві вареники» страва отримала набагато пізніше.

Як приготувати ліниві вареники

сир — 400 г 

яйця — 2 шт. 

пшеничне борошно — 5 ст. л. 

цукор — 1–2 ст. л. (на смак)

сіль — щіпка

ванільний цукор — за бажанням

сметана, варення — для подачі

Фото: fotokulinarnie.pl

У глибокій мисці збийте яйця із цукром і щіпкою солі. За бажанням додайте пакетик ванільного цукру. Додайте сир та вимішайте ложкою.

Додайте до тіста просіяне борошно, добре перемішайте і замісіть м’яке еластичне тісто. На присипаній борошном поверхні розкачайте тісто в тонку ковбаску, яку розріжте на однакові невеличкі шматочки. 

Готові вареники опускайте в киплячу, трошки підсолену воду та варіть близько 5 хвилин. Щойно вони спливуть на поверхню, дістаньте шумівкою та викладіть на тарілку. Подавайте зі сметаною та варенням або ж просто посипавши вареники цукром.

Млинці та налисники

Млинці та налисники готуються за однаковим принципом. Різниця лише в тому, що млинці можуть подаватися «порожніми» — складеними стосом або трикутничками — й окремо додатки, в які можна вмочувати тонке тісто. А от налисники — завжди з начинкою, яку під час подачі розміщують у середині млинця. Потім начинку закривають вільними краями тіста і згортають млинець щільним ролом, який можна їсти як руками, так і виделкою з ножем. Начинка може бути як солоною, так і солодкою — все залежить від ваших смакових уподобань.

Monika Grabkowska

Як приготувати налисники

молоко — 0,5 літра

яйця — 2 шт.

борошно — 5 ст. л.

сіль — 0,5 ч. л.

цукор — 1 ст. л.

олія — ​​1 ст. л. + для смаження

сода — на кінчику ножа

начинка — до смаку

Молоко підігрійте (але не кип’ятіть), додайте яйця, добре перемішайте. Додайте сіль, цукор і соду, знову добре перемішайте вінчиком, після чого невеликими частинами додайте борошно, постійно помішуючи. Коли тісто буде гладеньким і без грудочок, додайте олію і знову перемішайте. 

Смажте на великому вогні на дуже добре розігрітій сковорідці, змазаній тонким шаром жиру (вершкове масло, сало або олія). Щоб отримати тонкі млинці, необхідно налити черпаком трохи тіста на сковорідку й одразу ж нахилити її в різні боки, щоб рідина рівномірно розтеклася поверхнею.

Готові млинці змастіть вершковим маслом і загорніть у них улюблену начинку: сиркову масу, ягоди, банани з нутелою, смажені гриби, тушковані овочі, шинку або м’ясо в соусі.

Солодка каша

Ну і куди ж без каші на сніданок. Каші в українській кухні мають майже сакральне значення: з давніх-давен їх готували як на сніданок, так і на вечерю, за консистенцією вони були круті та рідкі. Круту кашу готували в печі та засмачували смальцем, олією й вершковим маслом. Рідку кашу, або, як її ще називали, розмазню, варили на молоці, сироватці, маслянці або просто на воді. Для дітей рідку кашу підсолоджували цукром або сезонними фруктами та ягодами.

На сніданок зазвичай готують солодкі каші: вівсяну, манну, рисову або гречану. Я пропоную повернутися в дитинство та приготувати рисову кашу з молоком і подати її з вашими улюбленими сезонними фруктами та ягодами. Проте вам ніхто не заважає приготувати солону версію: замість цукру додайте солі, перцю й тертого пармезану та подайте з авокадо, шинкою та свіжими овочами.

Monika Grabkowska

Як приготувати рисову кашу на молоці

рис — 250 г

вода — 250 мл

молоко — 1 л

сіль — щіпка

вершкове масло — 2 ст. л.

цукор — 2 ст. л.

У каструлі закип’ятіть воду з молоком. Рис добре промийте і залиште у воді, поки закипає суміш води та молока. Потім відкиньте рис на друшляк, засипте в каструлю, додайте сіль і перемішайте.

Знову доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму, прикрийте кришкою та готуйте 15–20 хвилин, періодично помішуючи. Додайте в кашу вершкове масло із цукром, перемішайте і варіть ще 5 хвилин.

Подавайте рисову кашу зі свіжими фруктами та ягодами або улюбленим джемом.


Теги: готуємо вдома, сніданок своїми руками, українська кухня, що приготувати вдома
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Бйорн Ульвеус з ABBA у 79 років одружився втретє
Ukraine Art News
2024-09-23T13:31:12Z
Пристрасна та вільна: співачка VIRA презентувала гарячий кліп на новий сингл “Зупини”
Photo Lviv
2024-09-22T05:03:25Z
Ольга Бачинська – “найрозумніша жінка Галичини”
Photo Lviv
2024-09-20T05:12:29Z
Vivat видасть мемуари Камали Гарріс
Ukraine Art News
2024-09-19T09:46:03Z
Польська дизайнерка, що поєднала давні ремісничі традиції та сучасний fashion: історія Магди Бутрим
Elle
2024-09-17T09:24:52Z
Відео дня: «Океан Ельзи» презентували особливу для Святослава Вакарчука пісню «Мукачево»
Elle
2024-09-17T09:00:47Z
Венсан Кассель стане батьком вчетверте
Elle
2024-09-16T11:46:43Z
54 роки “Червоній руті”. Пісня, що стала неофіційним гімном України
Photo Lviv
2024-09-13T05:12:32Z
Стінг та Снуп Догг записують спільну пісню, яку випустять у листопаді
Ukraine Art News
2024-09-10T12:00:57Z
130 років тому народився Роман Купчинський
Photo Lviv
2024-09-25T05:12:26Z
Львів’ян та гостей міста запрошують на вшанування 158 річниці від дня народження Михайла Грушевського
Photo Lviv
2024-09-25T05:06:27Z
У Львові відкрилась виставка «Український театральний костюм XX-XXI ст.»
Photo Lviv
2024-09-25T05:03:25Z
У Києво-Печерській лаврі відбудеться виставка, присвячена історії Маріуполя
Ukraine Art News
2024-09-25T04:42:42Z
У Тбілісі відбудеться бієнналє cценографії за участі українських мисткинь
Ukraine Art News
2024-09-24T18:00:55Z
Зеленська: Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла Росія
Ukraine Art News
2024-09-24T14:41:50Z
В Києві відкрилася велика музейна ретроспектива Тіберія Сільваші
Ukraine Art News
2024-09-24T12:31:57Z
У Франції проходить виставка ікон з України
Ukraine Art News
2024-09-24T12:31:56Z
У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана»
Ukraine Art News
2024-09-24T12:30:50Z
Перед початком прокату фільму «Назавжди-Назавжди» його автори представлять проєкт майбутнього фільму за мотивами роману Івана Багряного «Тигролови»
Cineast
2024-09-24T23:18:45Z
Акторка з «Гаррі Поттера» з'явиться у новому сезоні «Бріджертонів»
KinoFilms
2024-09-24T17:03:30Z
У Флориді 29 вересня покажуть фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман»
Ukraine Art News
2024-09-24T16:45:48Z
Меріл Стріп виступила на захист жінок в Афганістані: "Кішка має більше свободи"
Ukraine Art News
2024-09-24T15:13:10Z
На YouTube виходить філософська програма з Іваном Семесюком про українські смисли
Хмарочос
2024-09-24T14:42:30Z
Marvel випустив трейлер фільму "Громовержці*", який обʼєднає суперлиходіїв
Ukraine Art News
2024-09-24T14:41:49Z
Рецензія на фільм «Забери мене на Місяць»
KinoFilms
2024-09-24T14:41:15Z
Джеймс Кемерон назвав "Термінатора" частково кринжовим та пояснив чому
Ukraine Art News
2024-09-24T12:31:53Z
Вийшов новий трейлер "Гладіатора 2", який розкрив звʼязок персонажів Пола Мескаля та Рассела Кроу
Ukraine Art News
2024-09-24T12:30:48Z
Смак міського громадянства. У які двері заходити для комфортного життя у давньому Львові
Photo Lviv
2024-09-24T12:24:32Z
На березі Йорданського озера на Оболоні продовжують робити парк – оголошений тендер на 32 мільйони
Хмарочос
2024-09-23T09:58:35Z
Як виглядало місто Яремче 100 років тому
Photo Lviv
2024-09-23T05:12:27Z
Восьмий повірений, або Можливість Третього острова
Ukraine Art News
2024-09-21T13:00:44Z
Забута тема совкового життя Львова — фарцовщики
Photo Lviv
2024-09-21T05:12:23Z
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
Хмарочос
2024-09-20T14:07:01Z
Під час зведення сонячної електростанції в Англії розкопали римське поселення. Від будівництва відмовилися
Хмарочос
2024-09-20T09:02:16Z
На словах зелені береги, а насправді – бетонні жолоби. Як КМДА вже 10 років ігнорує запит киян на ревіталізацію русла річки Либідь
Хмарочос
2024-09-20T07:28:00Z
У Білій Церкві пропонують заборонити їздити на електросамокатах велодоріжками
Хмарочос
2024-09-20T07:13:04Z
Як вирішити проблему друку фото або навіщо їхати у Львів зі своїм Полароїдом
Photo Lviv
2024-09-25T04:57:27Z
Київські комунальники перейменують бджілок Бібу і Бобу. Вгадайте, чому
Хмарочос
2024-09-24T14:42:29Z
США передали Україні історичні артефакти, вкрадені раніше РФ
Ukraine Art News
2024-09-24T14:41:51Z
Як це було: сніданок від Elledgy Media Group і Charlotte Tilbury для жінок з усього світу
Elle
2024-09-24T14:41:47Z
Подруга Путіна, партнерка Шольца? Як вибори у Бранденбурзі можуть вдарити по канцлеру Німеччини
Европейская правда
2024-09-24T12:51:47Z
Кожен п’ятий бездомний в Україні виявився переселенцем
Хмарочос
2024-09-24T12:43:32Z
Держаудит: кошторис метро на Виноградар зріс на 8 мільярдів за час будівництва
Хмарочос
2024-09-24T12:34:35Z
Забудовник почав роботи впритул до різьбленої дерев’яної садиби у Пущі-Водиці
Хмарочос
2024-09-24T12:34:34Z
На велопараді та велоперегонах збиратимуть 500 000 грн на ППО Київщини. Як взяти участь?
Хмарочос
2024-09-24T12:34:33Z
Підсумки минулого кварталу на ринку відеокарт: 9,5 млн пристроїв, 88% — на чипах Nvidia
Overclockers
2024-09-25T04:36:45Z
Відбувся реліз ноутбуків із процесорами Intel Core Ultra 200V. Опубліковано перші огляди
Overclockers
2024-09-24T14:42:04Z
Чутки: Rocksteady Studios працює над новою грою про Бетмена
Overclockers
2024-09-24T12:32:26Z
Ціна S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl у Steam підвищилася
Overclockers
2024-09-24T12:32:26Z
MSI незабаром випустить материнські плати Project Zero на базі логіки Intel Z890 та AMD X870
Overclockers
2024-09-24T12:32:25Z
Intel Core Ultra 5 245K обігнав Core i5-14600K у тесті Cinebench R23
Overclockers
2024-09-24T12:32:25Z
Процесор AMD Ryzen Z2 Extreme отримає вісім ядер
Overclockers
2024-09-24T12:32:25Z
Огляд та тестування системи рідинного охолодження ASUS ProArt LC 360
Overclockers
2024-09-23T13:01:02Z
Valve тестує Proton для запуску ігор на ARM
Overclockers
2024-09-23T12:31:04Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z