MY.UAСтатті
Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки
Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки

Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки

Французький сніданок — кава з круасаном, англійський сніданок — яєчня з беконом і квасолею, турецький сніданок — мільйон крихітних тарілочок з різними наїдками. А що таке традиційний український сніданок? Що взагалі зранку їли українці до появи граноли, авокадо-тостів і смузі-боулів?

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк нагадує про традиційні ранкові страви української кухні, а також розповідає, як можна їх приготувати вдома власноруч.

Сирники

Сирники, мабуть, є першою асоціацією, яка виникає в голові, коли думаєш про традиційний український сніданок. Кульки з домашнього кисломолочного сиру, перетертого в ніжну пухку масу, підсмажені до красивої «засмаги», зі сметаною, медом, сгущеним молоком або улюбленим варенням від Ба — усе це є частиною нашої кулінарної ДНК.

Kateryna Hliznitsova

Як приготувати сирники

кисломолочний сир — 500 г

борошно — 2 ст. л. з гіркою + для посипки

цукор — 2 ст. л.

яйце — 1 шт.

сіль — щіпка

олія — для смаження   

Сир перетріть через сито або збийте в блендері. Це треба зробити, щоб він мав гладеньку консистенцію і сирники були пухкими й однорідними, без сирних грудочок.

Додайте в сир цукор, щіпку солі та яйце, добре перемішайте ложкою або руками. Потім поступово додайте борошно, постійно перемішуючи. З готового тіста мокрими руками сформуйте кульки, які обкачайте в борошні. Руки треба змочувати обов’язково, щоб до них не прилипав сир.

Викладайте кульки на добре розігріту та змащену олією сковороду, смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Подавайте сирники зі сметаною, медом, варенням, згущеним молоком або свіжими ягодами та фруктами.

Сирна запіканка

Сирна запіканка — родичка сирників, але чомусь не така популярна. Її рідко подають на сніданок у закладах харчування (львівський сирник ми зараз не чіпаємо, бо то окрема історія), а тим часом рецепт приготування напрочуд простий. І що найголовніше, сирну запіканку набагато легше приготувати на велику кількість людей — не треба смажити кружальця із сиру та вчасно перевертати їх, аби вони не пригоріли. Ні, у запіканці все набагато простіше: замісили тісто, виклали у форму, поставили в духовку й воно саме собі там печеться.

Фото: obiadgotowy.pl

Як приготувати сирну запіканку

сир — 500 г 

сметана — 3 ст. л.

манка — 2 ст. л.

цукор — 3 ст. л.

ванільний цукор — 1 ч. л.

яйця – 2 шт.

вершкове масло — для змащування

свіжі ягоди, цукрова пудра — для подачі

Сир подрібніть: збийте блендером, перетріть через сито або товкачкою для картоплі. В окрему миску покладіть манку, додайте сметану, перемішайте та залиште на 30 хвилин. 

Тим часом змішайте сир, яйця, цукор і ванільний цукор — міксером чи занурювальним блендером — або ж добре вимішайте ложкою. В отриману масу додайте набухлу манку зі сметаною. За бажанням на цьому етапі можна додати родзинки, курагу або інші сухофрукти (тільки попередньо не забудьте замочити їх у теплій воді).

Форму для запікання змастіть маслом і присипте манною крупою. Викладіть сирну масу і розрівняйте лопаткою. Поставте в нагріту до 180 градусів духовку та запікайте 40-45 хвилин. Перед подачею дайте трохи вистигнути і прикрасьте свіжими ягодами та присипте цукровою пудрою. 

Оладки

Ще одна суто українська сніданкова страва, яку витіснили модні американські панкейки. До речі, якщо ви гадаєте, що оладки та панкейки — одна й та сама страва з різних країн, ви дуже помиляєтеся. Панкейки більші за оладки, за розміром вони приблизно як блюдце. Оладки готуються на кефірі, через що вони мають кислуватий присмак, а от панкейки — на молоці, тому їхній смак нагадує бісквіт. На відміну від оладок, які смажаться в олії, панкейки готуються на абсолютно сухій сковороді й тому виходять зовсім не жирними і навіть сухуватими.

І якщо оладки можна недбало звалити на тарілку гіркою, то панкейки обов’язково подають «баштою» — тобто красиво складають один на інший. 

Як приготувати оладки

кефір — 1 склянка

борошно — 1 склянка

яйце — 1 шт.

цукор — 1 ст. л.

сода — 0,5 ч. л.

сіль — щіпка

олія — ​​для смаження

Кефір дістаньте з холодильника за годину до приготування, він має бути кімнатної температури. Вилийте його в миску, додайте яйце, цукор, щіпку солі та соду. Гасити соду непотрібно, оскільки кефір — це і є кисле середовище.

Добре збийте все вінчиком. Потім поступово додайте борошно, не припиняючи мішати. Це потрібно, щоб у тісті не було грудочок.

Оладки акуратно викладайте ложкою на розпечену та змащену олією сковороду. Смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Подавайте зі сметаною, улюбленим варенням та свіжими ягодами.

Ліниві вареники

Ще одна українська ранкова страва на основі домашнього кисломолочного сиру. Подейкують, що цю страву готували ще за часів запорозьких козаків, бо вже тоді жінки частували чоловіків варениками із сиром. Та оскільки часу на приготування тіста й ліплення вареників вистачало не завжди, вони придумали просто замішувати все разом. І називали страву «галушки із сиром», бо галушки готуються за схожим принципом. Назву «ліниві вареники» страва отримала набагато пізніше.

Як приготувати ліниві вареники

сир — 400 г 

яйця — 2 шт. 

пшеничне борошно — 5 ст. л. 

цукор — 1–2 ст. л. (на смак)

сіль — щіпка

ванільний цукор — за бажанням

сметана, варення — для подачі

Фото: fotokulinarnie.pl

У глибокій мисці збийте яйця із цукром і щіпкою солі. За бажанням додайте пакетик ванільного цукру. Додайте сир та вимішайте ложкою.

Додайте до тіста просіяне борошно, добре перемішайте і замісіть м’яке еластичне тісто. На присипаній борошном поверхні розкачайте тісто в тонку ковбаску, яку розріжте на однакові невеличкі шматочки. 

Готові вареники опускайте в киплячу, трошки підсолену воду та варіть близько 5 хвилин. Щойно вони спливуть на поверхню, дістаньте шумівкою та викладіть на тарілку. Подавайте зі сметаною та варенням або ж просто посипавши вареники цукром.

Млинці та налисники

Млинці та налисники готуються за однаковим принципом. Різниця лише в тому, що млинці можуть подаватися «порожніми» — складеними стосом або трикутничками — й окремо додатки, в які можна вмочувати тонке тісто. А от налисники — завжди з начинкою, яку під час подачі розміщують у середині млинця. Потім начинку закривають вільними краями тіста і згортають млинець щільним ролом, який можна їсти як руками, так і виделкою з ножем. Начинка може бути як солоною, так і солодкою — все залежить від ваших смакових уподобань.

Monika Grabkowska

Як приготувати налисники

молоко — 0,5 літра

яйця — 2 шт.

борошно — 5 ст. л.

сіль — 0,5 ч. л.

цукор — 1 ст. л.

олія — ​​1 ст. л. + для смаження

сода — на кінчику ножа

начинка — до смаку

Молоко підігрійте (але не кип’ятіть), додайте яйця, добре перемішайте. Додайте сіль, цукор і соду, знову добре перемішайте вінчиком, після чого невеликими частинами додайте борошно, постійно помішуючи. Коли тісто буде гладеньким і без грудочок, додайте олію і знову перемішайте. 

Смажте на великому вогні на дуже добре розігрітій сковорідці, змазаній тонким шаром жиру (вершкове масло, сало або олія). Щоб отримати тонкі млинці, необхідно налити черпаком трохи тіста на сковорідку й одразу ж нахилити її в різні боки, щоб рідина рівномірно розтеклася поверхнею.

Готові млинці змастіть вершковим маслом і загорніть у них улюблену начинку: сиркову масу, ягоди, банани з нутелою, смажені гриби, тушковані овочі, шинку або м’ясо в соусі.

Солодка каша

Ну і куди ж без каші на сніданок. Каші в українській кухні мають майже сакральне значення: з давніх-давен їх готували як на сніданок, так і на вечерю, за консистенцією вони були круті та рідкі. Круту кашу готували в печі та засмачували смальцем, олією й вершковим маслом. Рідку кашу, або, як її ще називали, розмазню, варили на молоці, сироватці, маслянці або просто на воді. Для дітей рідку кашу підсолоджували цукром або сезонними фруктами та ягодами.

На сніданок зазвичай готують солодкі каші: вівсяну, манну, рисову або гречану. Я пропоную повернутися в дитинство та приготувати рисову кашу з молоком і подати її з вашими улюбленими сезонними фруктами та ягодами. Проте вам ніхто не заважає приготувати солону версію: замість цукру додайте солі, перцю й тертого пармезану та подайте з авокадо, шинкою та свіжими овочами.

Monika Grabkowska

Як приготувати рисову кашу на молоці

рис — 250 г

вода — 250 мл

молоко — 1 л

сіль — щіпка

вершкове масло — 2 ст. л.

цукор — 2 ст. л.

У каструлі закип’ятіть воду з молоком. Рис добре промийте і залиште у воді, поки закипає суміш води та молока. Потім відкиньте рис на друшляк, засипте в каструлю, додайте сіль і перемішайте.

Знову доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму, прикрийте кришкою та готуйте 15–20 хвилин, періодично помішуючи. Додайте в кашу вершкове масло із цукром, перемішайте і варіть ще 5 хвилин.

Подавайте рисову кашу зі свіжими фруктами та ягодами або улюбленим джемом.


Теги: готуємо вдома, сніданок своїми руками, українська кухня, що приготувати вдома
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Два украинских фильма попали в шорт-лист премии "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвал лучшие игры 2025 года для ПК и консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:13Z
Украинский тизер фильма «День истины» с Эмили Блант и Колином Фертом
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Финальный украинский трейлер фильма «Служанка» с Сидни Суини и Амандой Сейфрид
KinoFilms
2025-12-22T19:57:36Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Кроссовер для груди
Men's Life
2025-12-22T19:58:42Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z