MY.UAСтатті
Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки
Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки

Кулінарна спадщина: традиційні українські сніданки

Французький сніданок — кава з круасаном, англійський сніданок — яєчня з беконом і квасолею, турецький сніданок — мільйон крихітних тарілочок з різними наїдками. А що таке традиційний український сніданок? Що взагалі зранку їли українці до появи граноли, авокадо-тостів і смузі-боулів?

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк нагадує про традиційні ранкові страви української кухні, а також розповідає, як можна їх приготувати вдома власноруч.

Сирники

Сирники, мабуть, є першою асоціацією, яка виникає в голові, коли думаєш про традиційний український сніданок. Кульки з домашнього кисломолочного сиру, перетертого в ніжну пухку масу, підсмажені до красивої «засмаги», зі сметаною, медом, сгущеним молоком або улюбленим варенням від Ба — усе це є частиною нашої кулінарної ДНК.

Kateryna Hliznitsova

Як приготувати сирники

кисломолочний сир — 500 г

борошно — 2 ст. л. з гіркою + для посипки

цукор — 2 ст. л.

яйце — 1 шт.

сіль — щіпка

олія — для смаження   

Сир перетріть через сито або збийте в блендері. Це треба зробити, щоб він мав гладеньку консистенцію і сирники були пухкими й однорідними, без сирних грудочок.

Додайте в сир цукор, щіпку солі та яйце, добре перемішайте ложкою або руками. Потім поступово додайте борошно, постійно перемішуючи. З готового тіста мокрими руками сформуйте кульки, які обкачайте в борошні. Руки треба змочувати обов’язково, щоб до них не прилипав сир.

Викладайте кульки на добре розігріту та змащену олією сковороду, смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Подавайте сирники зі сметаною, медом, варенням, згущеним молоком або свіжими ягодами та фруктами.

Сирна запіканка

Сирна запіканка — родичка сирників, але чомусь не така популярна. Її рідко подають на сніданок у закладах харчування (львівський сирник ми зараз не чіпаємо, бо то окрема історія), а тим часом рецепт приготування напрочуд простий. І що найголовніше, сирну запіканку набагато легше приготувати на велику кількість людей — не треба смажити кружальця із сиру та вчасно перевертати їх, аби вони не пригоріли. Ні, у запіканці все набагато простіше: замісили тісто, виклали у форму, поставили в духовку й воно саме собі там печеться.

Фото: obiadgotowy.pl

Як приготувати сирну запіканку

сир — 500 г 

сметана — 3 ст. л.

манка — 2 ст. л.

цукор — 3 ст. л.

ванільний цукор — 1 ч. л.

яйця – 2 шт.

вершкове масло — для змащування

свіжі ягоди, цукрова пудра — для подачі

Сир подрібніть: збийте блендером, перетріть через сито або товкачкою для картоплі. В окрему миску покладіть манку, додайте сметану, перемішайте та залиште на 30 хвилин. 

Тим часом змішайте сир, яйця, цукор і ванільний цукор — міксером чи занурювальним блендером — або ж добре вимішайте ложкою. В отриману масу додайте набухлу манку зі сметаною. За бажанням на цьому етапі можна додати родзинки, курагу або інші сухофрукти (тільки попередньо не забудьте замочити їх у теплій воді).

Форму для запікання змастіть маслом і присипте манною крупою. Викладіть сирну масу і розрівняйте лопаткою. Поставте в нагріту до 180 градусів духовку та запікайте 40-45 хвилин. Перед подачею дайте трохи вистигнути і прикрасьте свіжими ягодами та присипте цукровою пудрою. 

Оладки

Ще одна суто українська сніданкова страва, яку витіснили модні американські панкейки. До речі, якщо ви гадаєте, що оладки та панкейки — одна й та сама страва з різних країн, ви дуже помиляєтеся. Панкейки більші за оладки, за розміром вони приблизно як блюдце. Оладки готуються на кефірі, через що вони мають кислуватий присмак, а от панкейки — на молоці, тому їхній смак нагадує бісквіт. На відміну від оладок, які смажаться в олії, панкейки готуються на абсолютно сухій сковороді й тому виходять зовсім не жирними і навіть сухуватими.

І якщо оладки можна недбало звалити на тарілку гіркою, то панкейки обов’язково подають «баштою» — тобто красиво складають один на інший. 

Як приготувати оладки

кефір — 1 склянка

борошно — 1 склянка

яйце — 1 шт.

цукор — 1 ст. л.

сода — 0,5 ч. л.

сіль — щіпка

олія — ​​для смаження

Кефір дістаньте з холодильника за годину до приготування, він має бути кімнатної температури. Вилийте його в миску, додайте яйце, цукор, щіпку солі та соду. Гасити соду непотрібно, оскільки кефір — це і є кисле середовище.

Добре збийте все вінчиком. Потім поступово додайте борошно, не припиняючи мішати. Це потрібно, щоб у тісті не було грудочок.

Оладки акуратно викладайте ложкою на розпечену та змащену олією сковороду. Смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Подавайте зі сметаною, улюбленим варенням та свіжими ягодами.

Ліниві вареники

Ще одна українська ранкова страва на основі домашнього кисломолочного сиру. Подейкують, що цю страву готували ще за часів запорозьких козаків, бо вже тоді жінки частували чоловіків варениками із сиром. Та оскільки часу на приготування тіста й ліплення вареників вистачало не завжди, вони придумали просто замішувати все разом. І називали страву «галушки із сиром», бо галушки готуються за схожим принципом. Назву «ліниві вареники» страва отримала набагато пізніше.

Як приготувати ліниві вареники

сир — 400 г 

яйця — 2 шт. 

пшеничне борошно — 5 ст. л. 

цукор — 1–2 ст. л. (на смак)

сіль — щіпка

ванільний цукор — за бажанням

сметана, варення — для подачі

Фото: fotokulinarnie.pl

У глибокій мисці збийте яйця із цукром і щіпкою солі. За бажанням додайте пакетик ванільного цукру. Додайте сир та вимішайте ложкою.

Додайте до тіста просіяне борошно, добре перемішайте і замісіть м’яке еластичне тісто. На присипаній борошном поверхні розкачайте тісто в тонку ковбаску, яку розріжте на однакові невеличкі шматочки. 

Готові вареники опускайте в киплячу, трошки підсолену воду та варіть близько 5 хвилин. Щойно вони спливуть на поверхню, дістаньте шумівкою та викладіть на тарілку. Подавайте зі сметаною та варенням або ж просто посипавши вареники цукром.

Млинці та налисники

Млинці та налисники готуються за однаковим принципом. Різниця лише в тому, що млинці можуть подаватися «порожніми» — складеними стосом або трикутничками — й окремо додатки, в які можна вмочувати тонке тісто. А от налисники — завжди з начинкою, яку під час подачі розміщують у середині млинця. Потім начинку закривають вільними краями тіста і згортають млинець щільним ролом, який можна їсти як руками, так і виделкою з ножем. Начинка може бути як солоною, так і солодкою — все залежить від ваших смакових уподобань.

Monika Grabkowska

Як приготувати налисники

молоко — 0,5 літра

яйця — 2 шт.

борошно — 5 ст. л.

сіль — 0,5 ч. л.

цукор — 1 ст. л.

олія — ​​1 ст. л. + для смаження

сода — на кінчику ножа

начинка — до смаку

Молоко підігрійте (але не кип’ятіть), додайте яйця, добре перемішайте. Додайте сіль, цукор і соду, знову добре перемішайте вінчиком, після чого невеликими частинами додайте борошно, постійно помішуючи. Коли тісто буде гладеньким і без грудочок, додайте олію і знову перемішайте. 

Смажте на великому вогні на дуже добре розігрітій сковорідці, змазаній тонким шаром жиру (вершкове масло, сало або олія). Щоб отримати тонкі млинці, необхідно налити черпаком трохи тіста на сковорідку й одразу ж нахилити її в різні боки, щоб рідина рівномірно розтеклася поверхнею.

Готові млинці змастіть вершковим маслом і загорніть у них улюблену начинку: сиркову масу, ягоди, банани з нутелою, смажені гриби, тушковані овочі, шинку або м’ясо в соусі.

Солодка каша

Ну і куди ж без каші на сніданок. Каші в українській кухні мають майже сакральне значення: з давніх-давен їх готували як на сніданок, так і на вечерю, за консистенцією вони були круті та рідкі. Круту кашу готували в печі та засмачували смальцем, олією й вершковим маслом. Рідку кашу, або, як її ще називали, розмазню, варили на молоці, сироватці, маслянці або просто на воді. Для дітей рідку кашу підсолоджували цукром або сезонними фруктами та ягодами.

На сніданок зазвичай готують солодкі каші: вівсяну, манну, рисову або гречану. Я пропоную повернутися в дитинство та приготувати рисову кашу з молоком і подати її з вашими улюбленими сезонними фруктами та ягодами. Проте вам ніхто не заважає приготувати солону версію: замість цукру додайте солі, перцю й тертого пармезану та подайте з авокадо, шинкою та свіжими овочами.

Monika Grabkowska

Як приготувати рисову кашу на молоці

рис — 250 г

вода — 250 мл

молоко — 1 л

сіль — щіпка

вершкове масло — 2 ст. л.

цукор — 2 ст. л.

У каструлі закип’ятіть воду з молоком. Рис добре промийте і залиште у воді, поки закипає суміш води та молока. Потім відкиньте рис на друшляк, засипте в каструлю, додайте сіль і перемішайте.

Знову доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму, прикрийте кришкою та готуйте 15–20 хвилин, періодично помішуючи. Додайте в кашу вершкове масло із цукром, перемішайте і варіть ще 5 хвилин.

Подавайте рисову кашу зі свіжими фруктами та ягодами або улюбленим джемом.


Теги: готуємо вдома, сніданок своїми руками, українська кухня, що приготувати вдома
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
У Києві відкривається масштабна виставка Якова Гніздовського до 110-річчя митця діаспори
Ukraine Art News
2025-11-05T10:42:29Z
У Костелі святого Миколая презентували картину "Молитва": її подарують Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T10:30:27Z
“Скорий” крізь століття: у Львові вшанують 100-річчя повстанця Дмитра-Олеся Гуменюка
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:55Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
У німецькому Фрайбурзі проведуть Тиждень українського кіно
Ukraine Art News
2025-11-05T14:06:34Z
Ендрю Ґарфілд і Моніка Барбаро зіграють разом у новому фільмі Луки Гуаданьїно
KinoFilms
2025-11-05T13:18:22Z
Тричі номінантка на «Оскар» Даян Ледд померла на 90 році життя: згадуємо її найяскравіші ролі
Elle
2025-11-05T11:48:35Z
Раян Рейнольдс похвалив новий фільм Г'ю Джекмана і Кейт Гадсон
KinoFilms
2025-11-05T11:33:26Z
Чілдрен Кінофест оголошує ювілейний Десятий дитячий кіноконкурс
Cineast
2025-11-04T19:21:33Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Молдова закриє російський культурний центр у Кишиневі - уряд схвалив розірвання угоди з РФ
Ukraine Art News
2025-11-05T13:39:31Z
Діалог без сценарію: як Андрій Здесенко та Марина Авдєєва говорили про бізнес з харизмою, лідерство і натхнення на ELLE Active Forum
Elle
2025-11-05T13:00:34Z
Технології в одязі: DWR-покриття, мембрани та вітрозахист — як вибрати куртку для міста й активного відпочинку
Gloss
2025-11-05T12:45:42Z
У Чехії зросли ціни на оренду. Але винаймати все одно до 80% дешевше, ніж платити за іпотекою
Хмарочос
2025-11-05T11:12:46Z
В Україні затвердили новий національний стандарт ДСТУ для безбар’єрності
Хмарочос
2025-11-05T10:45:41Z
Проспект Свободи на Виноградарі відремонтують за 460 мільйонів
Хмарочос
2025-11-05T10:40:00Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Слово 2025 року — це цифра. І вона нічого не означає
Elle
2025-10-30T19:54:27Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z