«Ви знаєте, що я люблю вивчати українську кухню та знайомити вас із новими рецептами. Сьогодні хочу разом з вами приготувати яворівський пиріг — неймовірно знакову страву не лише Яворівщини, а й усієї Галичини. Його готують на Великдень та хрестини, на Різдво та весілля, а враховуючи досить прості інгредієнти — і просто у будні.
Як і всі подібні страви, кожна господиня готує яворівський пиріг по-своєму. Хтось використовує дріжджове тісто, хтось робить його без використання дріжджів, одні готують пиріг повністю закритим, а інші — відкритим зверху, також зустрічається різна форма: кругла, квадратна і навіть овальна, за формою лопати, на якій колись раніше пиріг садили в піч (так-так, яворівському пирогу вже кілька століть). Але основні інгредієнти пирога незмінні — це картопля і гречка, тому іноді його ще називають гречаним. Подавали яворівський пиріг зазвичай з борщем, червоним або білим на заквасці, з грибною мачанкою, до холодцю або буряків із хроном, звичайно ж, із кислим молоком та сметаною. У піст яворівський пиріг готували без яєць і клали в начинку смажену на олії цибулю, а в інші дні додавали ароматні шкварки.
Рецепт, яким хочу поділитися я, трохи спрощений, адже я використав готове листкове дріжджове тісто. Ще, як завжди, я трошки додав від себе до начинки: крім гречки та картоплі із цибулею я поклав ще кубики сиру — на мою думку, це зробить начинку трохи ніжнішою. Такий пиріг можна подавати як гарячим, так і холодним. Наступного дня його часто смажили з обох боків на сковороді та подавали зі сметаною», — розповідає Євген Клопотенко.
Як приготувати яворівський пиріг
Складові:
500 г листкового дріжджового тіста (+ 2 ст. л. борошна для підпилу)
1 склянка гречки
8 картоплин
2 невеликі цибулини (або 1 велика)
160 г твердого сиру
2 яйця (1 – для змащування)
4 ст. л. олії
сіль та перець до смаку
З гречкою та картоплею: покроковий рецепт традиційного яворівського пирога
Підготуйте всі інгредієнти для приготування яворівського пирога.
Заздалегідь відваріть 1 склянку гречки до напівготовності, вона приготується вже разом з пирогом. Картоплю (8 шт.) відваріть до готовності в підсоленій воді й розтовчіть товкачиком.
Цибулю (2 шт.) наріжте дрібними кубиками. Підсмажте на олії до легкої золотистої скоринки.
Візьміть велику миску, де змішуватимете начинку. Викладіть у миску картоплю й обсмажену цибулю.
Всипте в миску до начинки напівготову гречку і вбийте 1 яйце.
Наріжте невеликими кубиками 160 г сиру і додайте до начинки. Посоліть і поперчіть до смаку, перемішайте начинку.
Посипте дошку або стіл борошном і розкачайте 2/3 тіста в довгий пласт, щоб покрити дно і боки форми. У мене квадратна форма, тому я роблю прямокутний шар.
Викладіть тісто у форму так, щоб воно потрапило і за краї форми, але сильно не притискайте, тому що потім ми загортатимемо бортики. Викладіть начинку всередину і розрівняйте.
Розкачайте 1/3 тіста, що залишилася, в тонкий пласт за розмірами форми і накрийте пиріг.
Тепер защипніть краї пирога, скріпивши тісто, яке виходило за межі форми, з верхнім пластом тіста.
Змастіть пиріг яйцем за допомогою кулінарного пензлика. Випікайте яворівський пиріг у розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.