Трьома рецептами смачного борщу поділилася з ELLE.UA дієтолог-нутриціолог, експерт зі здорового харчування Лора Філіппова:
Борщ — традиційна українська страва, нематеріальна культурна спадщина нашого народу, одна із ознак ідентичності нашої нації. Кожна українська господиня регулярно готує борщ і у кожної він смакує по-різному. Найпопулярніші в Україні три різновиди борщу — червоний, зелений та холодний.
Червоний борщ — найулюбленішій та найпоширеніший, готують з буряку, капусти, моркви із додаванням картоплі та зелені на м’ясному бульйоні. У піст — без м’яса із додаванням олії, грибів і навіть, інколи, риби. Особливі смаколики до порції борщу — це сало, часник, чорний хліб та сметана.
Мій варіант — з квасолею та з м‘яса стегна курки або індички.
Червоний борщ
Нам потрібно:
М‘ясо стегна індички або курки — 500 г
Картопля середня — 3 штука
Буряк великий — 1 штука
Помідори — 2 штуки
Морква — 1 штука
Цибуля — 1 штука
Капуста — 300 г
Квасоля червона замочена на ніч — 1 стакан
Сік половини лимона
Стебло селери
Лавровий лист
Перець горошок
Олія оливкова для обсмажування — 2 ст. л.
Зелень петрушки
Сіль, перець — за смаком
Часник — 4 зубчики
Як готуємо:
М`ясо помити і порізати, проварити 2 хвилини у киплячій воді, промити.
В чисту воду покласти лавровий лист, перець горошком, селеру і м‘ясо.
Моркву та картоплю нарізати кубиками.
Цибулю нарізати дрібно і обсмажити на олії приблизно 3 хвилини.
Додати буряк. Обсмажувати, постійно помішуючи, 5 хвилин. Помідори кубіками. Вижати сік з лимону. Перемішати, смажити ще 5 хвилин.
У бульйон через 15 хвилин після закипання покласти квасолю. Проварити 15 хвилин. Покласти картоплю та моркву. Варити ще 15 хвилин. Додати нашинковану капусту і ще варити до закипання.
Викласти в суп овочеву заправку зі сковорідки. Перемішати. Спробувати на смак.
Варити ще приблизно 20 хвилин.
За п`ять хвилин до готовності до борщу засипати подрібнений часник та петрушку.
Накрити кришкою та залишити настоюватися. Борщ краще смакує саме на другий день!
Другий вид борщу — зелений або щавелевий
Проте далеко не в усіх рецептах зелений колір страві надає щавель. Часто його готують з кропивою, лободою та буряковим листям. В каструлю або окремо у кожну порцію обов’язково додають варене яйце.
Нам потрібно:
Рис нешліфований — 100 г.
Морква — 2 шт.
Цибуля — 1,5 шт.
Яйця варені — 6 шт.
Щавель — 300 г.
Сметана — 200г.
Сіль, перець за смаком
Петрушка, кріп за смаком
1-2 ст.л. оливкової олії
Як готуємо:
Промиваємо рис (найкраще його замочити на ніч), трохи проварюємо його - 2-3 хвилини, потім знову промиваємо.
В чисту воду (приблизно 3 літри) додаємо 1 цілу цибулю, рис та кружельцями порізану моркву.
Тим часом нарізаємо митий щавель, зелень, а також дрібними кубиками половину цибулі (можна цілу, якщо вона невеличка).
На олії притушуємо цибулю, додаємо нарізаний щавель, тушимо, додаємо сметану, зелень, перчимо, добре вимішуємо і тушимо хв 5 під кришкою.
Очищуємо відварені, охолоджені яйця, нарізаємо їх (1 яйце приблизно на 8 частин).
Коли морква та рис готові, засипаємо у каструлю яйця та нашу заготовлену суміш із пательні.
Варимо ще 5 хвилин, досолюємо за смаком.
Борщ виходить густим та дуже ситним! Смачно буде ще у тарілку додати свіжий кріп. Яйце можна додавати у кожну окрему тарілку, буде трохи інакший смак.
І третій різновид борщу, який готують лише влітку — це холодний борщ. Його ще називають «сирим борщем», так як варили до нього тільки молодий буряк і замість хліба їли його з вареною картоплею.
Рецепт холодника з печеними буряками
Нам потрібно:
800 г буряків
600 г картоплі
2 яйця
200 г огірків
0.5 склянки сметани
4 ст. ложки дрібно посіченої зеленої цибулі
1 ст. ложку дрібно посіченого кропу
2 чайних ложки цукру по 3.5 склянки картопляного і бурякового відварів.
Як готуємо:
Половину буряків запікаємо, іншу половину відварюємо без шкірки у підкисленій оцтом воді. Потім знімаємо шкірку з запечених буряків і усі буряки нарізаємо соломкою.
Додаємо нарізану соломкою варену картоплю, заливаємо картопляним та буряковим відварами і ставимо у холодильник.
Згодом додаємо у борщ нарізані огірки, зелену цибулю і яйця, а також сіль та цукор. Все добро перемішуємо. У кожну окрему порцію додаємо сметану та зелень.