MY.UAСтатті
Не лише борщ: 5 супів української кухні
Не лише борщ: 5 супів української кухні

Не лише борщ: 5 супів української кухні

Борщ, звісна річ, усьому голова в українській кухні. Проте це не єдиний суп у нас. Кулінарна спадщина України налічує безліч перших страв, готувати й куштувати які — справжня втіха. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк нагадує про традиційні супи української кухні, а також розповідає рецепти приготування кожного з них.

Капусняк

Фото: northsouthblonde.com

Капусняк у давнину вважався після борщу другою за значенням рідкою стравою. Взимку його готували з квашеної капусти: дрібно сікли капусту, заливали окропом або м’ясним бульйоном і варили з картоплею, морквою та пшоном. У готовий капусняк клали засмажену на салі цибулю, заправляли перцем і ще раз проварювали — виходила досить ситна страва.

Влітку, коли запаси квашеної капусти добігали кінця, капусняк варили зі свіжої капусти, а кислий смак страві надавали за допомогою квасу. У першій половині XX століття, коли почали культивувати помідори, капусняк почали заправляти томатним соком. Головна ж відмінність капусняка від борщу полягає в тому, що цей суп готується без буряків. 

Оскільки на дворі літо, пропоную приготувати капусняк зі свіжої молодої капусти — виходить дуже легкий й поживний овочевий суп. 

Як приготувати капусняк

м’ясо (будь-яке філе) — 500 г

капуста білокачанна — 1/3  качана

картопля — 3-4 шт.

морква — 1 шт.

стебло селери — 1 шт. 

пшоно — 0.5 склянки

лавровий лист — 2 шт.

сіль, перець — до смаку

скибки лимону — для подачі

зелень — для подачі 

М’ясо миємо, ріжемо великими шматками, кладемо у велику каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо хвилин 40, періодично знімаючи піну. 

Моркву з картоплею чистимо й ріжемо невеликими шматочками. Зелене стебло селери дрібно шаткуємо півкільцями або кубиками. Додаємо овочі в каструлю з м’ясом (після того, як воно вже поварилося 40 хвилин) і варимо все разом хвилин 10-15.

Тим часом промиваємо пшоно кілька разів, капусту довільно шаткуємо — дрібно або великими шматками, як вам до вподоби. Додаємо пшоно та капусту в каструлю, також додаємо лавровий листочок, сіль і перець. Перемішуємо та залишаємо варитися на повільному вогні 20 хвилин. 

Подаємо капусняк з дрібно нарізаною зеленню та скибочкою лимона, з якого вичавлюємо сік у суп. 

Холодник

Фото: everyday-delicious.com

Холодником в Україні називали холодний борщ, який готували виключно влітку. Молодий городній буряк різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, маслянкою або сметаною. Додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, за можливості круто зварені яйця. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба. Спосіб приготування холодного борщу зберігся до наших днів майже без змін.

У XX столітті внаслідок радянської окупації й тотальної русифікації назву «холодник» поступово витіснили з ужитку. В меню закладів громадського харчування цю страву спочатку стали називати «холодний суп», а потім дали назву «свєкольнік».

Пропоную відновити історичну справедливість і приготувати справжній український холодник — з молодими буряками та вареними круто яйцями. Ідеальна страва в спекотну літню днину.

Як приготувати холодник

буряк — 2–3 шт. 

свіжий огірок — 2-3 шт.

кефір — 2 л 

мінеральна вода — 0.5 л

часник — 2 зубчики

свіжий кріп — 1 пучок

зелена цибуля — 1 пучок 

оцет або лимонний сік — на смак

сіль, перець — на смак 

варена картопля — для подачі 

зварені круто яйця — для подачі

Буряк помити, відварити або запекти до м’якого стану. Готовий буряк почистити, натерти на тертці або порізати тонкою соломкою, перекласти в каструлю.

Огірок натерти на тертці або порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю та кріп дрібно посікти ножем. Часник пропустити через прес. Все скласти в каструлю до буряків. Залити кефіром і мінеральною водою (можна брати газовану), додати сіль, перець й оцет на смак (або лимонний сік). Все добре перемішати.

Перед подачею дати настоятися в холодильнику мінімум пару годин. Подавати з вареною картоплею і вареними круто яйцями.

Грибна юшка

Фото: whiskaffair.com

Грибна юшка вважається візитівкою Карпат. Там готують цей суп з карпатськими білими грибами — свіжими в сезон та сушеними в будь-яку пору року. І в цьому, треба зізнатися, є головна принада цієї страви, бо від аромату білих грибів просто зриває дах. Однак для приготування юшки підійдуть будь-які гриби — печериці, лисички, гливи або ж інші, які будуть у вас під рукою. 

За консистенцією грибна юшка є чимось середнім між підливою та супом і, як кажуть мешканці Західної України, може бути «підбита» (тобто заправлена) сметаною або вершками. Готувати її можна як на воді, так і на бульйоні — м’ясному або овочевому. 

Як приготувати грибну юшку

сушені білі гриби — 100 г

свіжі гриби — 250 г

ріпчаста цибуля — 1 шт. 

морква — 1 шт. 

картопля — 4-5 шт. 

борошно — 2 ст. л. 

сіль, перець — на смак 

олія — для смаження 

сметана — за бажанням

зелень — для подачі 

Гриби замочуємо на ніч. Зранку віджимаємо, нарізаємо, якщо вони цілі. Воду, в якій замочували гриби, проціджуємо та переливаємо в каструлю. Додаємо чистої води, кладемо гриби та ставимо варитися. Доводимо до кипіння, прибираємо піну. Зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою та залишаємо варитися хвилин на сорок.

Тим часом робимо засмажку. Свіжі гриби (можна взяти печериці або гливи) добре миємо, моркву й цибулю чистимо. Гриби ріжемо великими шматками, моркву тремо на тертці, цибулю дрібно шаткуємо. Викладаємо все на розігріту й змащену олією пательню та смажимо, помішуючи, поки овочі не стануть м’якими та золотавими.

Картоплю чистимо, ріжемо кубиками та додаємо в каструлю з грибами (це вже після того, як вони поваряться 40 хвилин на тихому вогні). Варимо хвилин 15, після чого додаємо обсмажені гриби з морквою та цибулею. Накриваємо кришкою, залишаємо варитися на повільному вогні ще 15 хвилин. 

Тим часом на сухій сковороді обсмажуємо 2 столові ложки борошна, постійно помішуючи, до світло-коричневого кольору. Додаємо борошно в каструлю, добре розмішуємо, солимо й перчимо. Вимикаємо вогонь і залишаємо трошки настоятися під кришкою. Подаємо зі сметаною та дрібно січеною зеленню. 

Рибна юшка

Фото: imagelicious.com

Рибальство в Україні відоме віддавна, археологічні знахідки підтверджують, що виловом риби українці займалися вже у ІІ столітті. Поширенню рибальства сприяла велика кількість річок та озер на території нашої країни, а також прадавня традиція використання риби у харчуванні. Тому юшки з риби в українській кухні налічують тисячолітню історію: від перших рецептів звичайної звареної на воді риби на багатті до модних страв у мультиварці.

Універсального рецепту рибної юшки не існує. Її можна готувати з білої або червоної риби (щоправда, оселедець для юшки використовувати не раджу), можна варити ціле філе риби або ж нарізати його шматочками. Можна просто відварити бульйон на рибних головах і хвостах, можна додавати будь-які овочі, рис або дрібні макарони, можна заправляти вершками або томатами — все залежить лише від вашого настрою та фантазії.

Я пропоную найпростіший рецепт рибної юшки з мінімумом інгредієнтів. Таку юшку можна легко приготувати як вдома, так і десь на природі в казані на багатті.

Як приготувати рибну юшку

філе лосося (або будь-якої іншої риби) — 500–600 г

картопля — 5-6 шт.

ріпчаста цибуля — 1 морква (велика) — 1 шт.

олія — для смаження

сіль, перець — до смаку

лавровий лист — 2 шт.

свіжий кріп — для подачі

лимон — для подачі

Картоплю миємо, чистимо, довільно ріжемо. Якщо у вас дрібна молода картопля, її можна розрізати навпіл і готувати прямо зі шкіркою. Викладаємо в каструлю, заливаємо водою або бульйоном, доводимо до кипіння. Коли почне кипіти, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо варитися на 15 хвилин.

Тим часом цибулю та моркву чистимо. Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на тертці. Викладаємо все в розігріту й змащену олією пательню та смажимо, постійно помішуючи, поки овочі не стануть м’якими.

Філе риби миємо, підсушуємо паперовими рушниками. Якщо філе на шкірі, зрізаємо її. Рибу ріжемо невеликими кубиками та викладаємо в каструлю до картоплі. Додаємо сіль і перець, залишаємо варитися на середньому вогні хвилин на 20. Потім додаємо обсмажені овочі та лавровий лист і все разом проварюємо ще 10-15 хвилин.

Подаємо з дрібно нарізаним свіжим кропом і скибками лимону, з яких за бажанням можна вичавити сік у суп.

Крупник

Фото: theclevermeal.com 

Крупник — юшка з крупами, яку українці теж готували з давніх-давен. Готували цей суп на м’ясному бульйоні або на воді — все залежало від сезону й достатку господаря. Засипали крупою — гречаною, перловою, пшеничною, кукурудзяною — так, щоб готова страва мала консистенцію дуже-дуже рідкої каші. Для калорійності додавали картоплю, а для смаку клали всілякі корінці: моркву, петрушку, пастернак, а також зелень кропу й петрушки. Заправляли крупник перцем і смаженою на олії чи салі цибулею.

Я пропоную приготувати крупник з перловою крупою, проте ви спокійно можете замінити перловку на рис, гречку, пшоно або будь-яку іншу крупу, яку вам до вподоби.

Як приготувати суп з перловкою

куряче філе — 1 шт.

морква — 1 шт.

ріпчаста цибуля — 1 шт.

стебло селери — 1 шт.

картопля — 2 шт.

перлова крупа — 0.5 склянки 

зелений горошок — 0.5 склянки

лавровий лист — 1–2 шт.

сіль, перець — до смаку

олія — для смаження

Перловку промиваємо, відварюємо протягом години (так, вона довго вариться). 

Моркву та цибулю чистимо, ріжемо невеличкими кубиками. Такими ж кубиками ріжемо селеру. Викладаємо в каструлю з товстим дном і швидко обсмажуємо все в олії на великому вогні, щоб овочі схопилися засмаглою скоринкою.

Куряче філе миємо, ріжемо шматочками, додаємо в каструлю з обсмаженими овочами. Заливаємо водою, додаємо трохи солі й перцю, доводимо до кипіння на великому вогні. Потім зменшуємо вогонь і залишаємо варитися на 20 хвилин, періодично знімаючи піну. Після цього додаємо в каструлю почищену та порізану невеликими кубиками картоплю та залишаємо варитися ще на 15–20 хвилин. 

Всипаємо відварену перловку та зелений горошок (свіжий або заморожений), додаємо лавровий лист і за необхідності солимо й перчимо. Перемішуємо та варимо все разом ще 5–7 хвилин.


Теги: готуємо вдома, українська кухня, швидкі рецепти
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Бйорн Ульвеус з ABBA у 79 років одружився втретє
Ukraine Art News
2024-09-23T13:31:12Z
Пристрасна та вільна: співачка VIRA презентувала гарячий кліп на новий сингл “Зупини”
Photo Lviv
2024-09-22T05:03:25Z
Ольга Бачинська – “найрозумніша жінка Галичини”
Photo Lviv
2024-09-20T05:12:29Z
Vivat видасть мемуари Камали Гарріс
Ukraine Art News
2024-09-19T09:46:03Z
Польська дизайнерка, що поєднала давні ремісничі традиції та сучасний fashion: історія Магди Бутрим
Elle
2024-09-17T09:24:52Z
Відео дня: «Океан Ельзи» презентували особливу для Святослава Вакарчука пісню «Мукачево»
Elle
2024-09-17T09:00:47Z
Венсан Кассель стане батьком вчетверте
Elle
2024-09-16T11:46:43Z
54 роки “Червоній руті”. Пісня, що стала неофіційним гімном України
Photo Lviv
2024-09-13T05:12:32Z
Стінг та Снуп Догг записують спільну пісню, яку випустять у листопаді
Ukraine Art News
2024-09-10T12:00:57Z
У Тбілісі відбудеться бієнналє cценографії за участі українських мисткинь
Ukraine Art News
2024-09-24T18:00:55Z
Зеленська: Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла Росія
Ukraine Art News
2024-09-24T14:41:50Z
В Києві відкрилася велика музейна ретроспектива Тіберія Сільваші
Ukraine Art News
2024-09-24T12:31:57Z
У Франції проходить виставка ікон з України
Ukraine Art News
2024-09-24T12:31:56Z
У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана»
Ukraine Art News
2024-09-24T12:30:50Z
США передали Україні історичні артефакти, викрадені Росією
Ukraine Art News
2024-09-24T12:30:39Z
Волонтери Тата Кеплер, Ірина Солошенко та Світлана Легка стануть спікерами ELLE Active Forum
Elle
2024-09-24T12:30:25Z
Строга геометрія, підкреслена жіночність та сміливі акценти в колекції PAPAYA FW 24/25
Elle
2024-09-24T12:30:25Z
Львівський музей Михайла Грушевського запрошує послухати про романтичні історії родини Грушевських
Photo Lviv
2024-09-24T12:24:33Z
Перед початком прокату фільму «Назавжди-Назавжди» його автори представлять проєкт майбутнього фільму за мотивами роману Івана Багряного «Тигролови»
Cineast
2024-09-24T23:18:45Z
Акторка з «Гаррі Поттера» з'явиться у новому сезоні «Бріджертонів»
KinoFilms
2024-09-24T17:03:30Z
У Флориді 29 вересня покажуть фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман»
Ukraine Art News
2024-09-24T16:45:48Z
Меріл Стріп виступила на захист жінок в Афганістані: "Кішка має більше свободи"
Ukraine Art News
2024-09-24T15:13:10Z
На YouTube виходить філософська програма з Іваном Семесюком про українські смисли
Хмарочос
2024-09-24T14:42:30Z
Marvel випустив трейлер фільму "Громовержці*", який обʼєднає суперлиходіїв
Ukraine Art News
2024-09-24T14:41:49Z
Рецензія на фільм «Забери мене на Місяць»
KinoFilms
2024-09-24T14:41:15Z
Джеймс Кемерон назвав "Термінатора" частково кринжовим та пояснив чому
Ukraine Art News
2024-09-24T12:31:53Z
Вийшов новий трейлер "Гладіатора 2", який розкрив звʼязок персонажів Пола Мескаля та Рассела Кроу
Ukraine Art News
2024-09-24T12:30:48Z
Смак міського громадянства. У які двері заходити для комфортного життя у давньому Львові
Photo Lviv
2024-09-24T12:24:32Z
На березі Йорданського озера на Оболоні продовжують робити парк – оголошений тендер на 32 мільйони
Хмарочос
2024-09-23T09:58:35Z
Як виглядало місто Яремче 100 років тому
Photo Lviv
2024-09-23T05:12:27Z
Восьмий повірений, або Можливість Третього острова
Ukraine Art News
2024-09-21T13:00:44Z
Забута тема совкового життя Львова — фарцовщики
Photo Lviv
2024-09-21T05:12:23Z
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
Хмарочос
2024-09-20T14:07:01Z
Під час зведення сонячної електростанції в Англії розкопали римське поселення. Від будівництва відмовилися
Хмарочос
2024-09-20T09:02:16Z
На словах зелені береги, а насправді – бетонні жолоби. Як КМДА вже 10 років ігнорує запит киян на ревіталізацію русла річки Либідь
Хмарочос
2024-09-20T07:28:00Z
У Білій Церкві пропонують заборонити їздити на електросамокатах велодоріжками
Хмарочос
2024-09-20T07:13:04Z
Київські комунальники перейменують бджілок Бібу і Бобу. Вгадайте, чому
Хмарочос
2024-09-24T14:42:29Z
США передали Україні історичні артефакти, вкрадені раніше РФ
Ukraine Art News
2024-09-24T14:41:51Z
Як це було: сніданок від Elledgy Media Group і Charlotte Tilbury для жінок з усього світу
Elle
2024-09-24T14:41:47Z
Подруга Путіна, партнерка Шольца? Як вибори у Бранденбурзі можуть вдарити по канцлеру Німеччини
Европейская правда
2024-09-24T12:51:47Z
Кожен п’ятий бездомний в Україні виявився переселенцем
Хмарочос
2024-09-24T12:43:32Z
Держаудит: кошторис метро на Виноградар зріс на 8 мільярдів за час будівництва
Хмарочос
2024-09-24T12:34:35Z
Забудовник почав роботи впритул до різьбленої дерев’яної садиби у Пущі-Водиці
Хмарочос
2024-09-24T12:34:34Z
На велопараді та велоперегонах збиратимуть 500 000 грн на ППО Київщини. Як взяти участь?
Хмарочос
2024-09-24T12:34:33Z
Підрядника звинуватили у привласненні коштів під час ремонту гуртожитку «Київпастранс»
Хмарочос
2024-09-24T12:34:32Z
Відбувся реліз ноутбуків із процесорами Intel Core Ultra 200V. Опубліковано перші огляди
Overclockers
2024-09-24T14:42:04Z
Чутки: Rocksteady Studios працює над новою грою про Бетмена
Overclockers
2024-09-24T12:32:26Z
Ціна S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl у Steam підвищилася
Overclockers
2024-09-24T12:32:26Z
MSI незабаром випустить материнські плати Project Zero на базі логіки Intel Z890 та AMD X870
Overclockers
2024-09-24T12:32:25Z
Процесор AMD Ryzen Z2 Extreme отримає вісім ядер
Overclockers
2024-09-24T12:32:25Z
Intel Core Ultra 5 245K обігнав Core i5-14600K у тесті Cinebench R23
Overclockers
2024-09-24T12:32:25Z
Огляд та тестування системи рідинного охолодження ASUS ProArt LC 360
Overclockers
2024-09-23T13:01:02Z
Valve тестує Proton для запуску ігор на ARM
Overclockers
2024-09-23T12:31:04Z
Вчені записали людський геном на кристал пам'яті 5D
Overclockers
2024-09-23T11:43:31Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z