MY.UAСтатті
Українська випічка: 3 рецепти із сезонними ягодами
Українська випічка: 3 рецепти із сезонними ягодами

Українська випічка: 3 рецепти із сезонними ягодами

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк згадує рецепти традиційної української випічки, а також розповідає, як приготувати кожну з них з начинкою зі свіжих сезонних ягід.

Пляцок з вишнями

Пляцки можна віднести до окремого виду гастрономічного мистецтва української кухні. Бо їх багато і всі вони різні — солодкі й солоні, товстенькі й не дуже, з кремом або без. Найцікавіше, що на Галичині пляцком називають як пиріг з тонкого тіста із солоною або солодкою начинкою, так і кондитерський виріб, що поєднує в собі коржі, креми та начинки, тобто дуже схожий на торт. 

Поки надворі сезон вишень, пропоную приготувати відкритий пляцок з начинкою зі свіжих ягід. У холодну пору року можна використовувати заморожені або консервовані ягоди.

Як приготувати відкритий пляцок з вишнями

·       борошно — 200 г 

·       вершкове масло — 125 г 

·       цукор — 1 ч. л. + для посипки 

·       холодна вода — 4 ст. л.

·       сіль — дрібка

·       вишні — 0,5 кг

·       кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.

Робимо тісто. Для цього холодне вершкове масло змішуємо із цукром, борошном і дрібкою солі до утворення крихти — руками або блендером. Додаємо холодну воду (холодну, можна навіть крижану — це важливо!) та знову змішуємо до гладкої консистенції. Загортаємо тісто в харчову плівку та ставимо в холодильник на пів години.

Вишні миємо, дістаємо з них кісточки. Перемішуємо ягоди з кукурудзяним крохмалем — він має увібрати зайвий сік, який може розмочити нам тісто. 

Тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий круглий корж на посипаному борошном столі. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко. У середину кола викладаємо вишні — так, щоб залишити краї для загортання. Посипаємо вишні цукром — пари столових ложок буде достатньо — та загортаємо краї тіста. 

Ставимо в нагріту до 160 градусів духовку та випікаємо 25-30 хвилин, поки загорнуті краї не стануть красивого золотавого кольору.

Пампухи з малиною

Всупереч поширеній думці, пампушки — це не лише часниковий хліб до борщу. Пампухи бувають також і солодкі. В давнину вони були традиційною солодкою стравою на Різдво: на Святвечір готували пісні пампухи, а вже на саме Різдво смажили здобні, якими частували колядників. Пампушки, які обов’язково готують зі здобного дріжджового тіста, можуть бути як з начинкою, так і без — наприклад, їх можна просто посипати цукровою пудрою.

Сьогодні я пропоную забути про американських донати та німецькі берлінери, й приготувати наші рідненькі українські пончики з пишного здобного тіста. Начинку пропоную зробити з малини, але підійдуть будь-які свіжі дрібні ягоди або густий джем.

Фото: kitchensanctuary.com 

Як приготувати пампушки з малиною

·       борошно — 850 г 

·       молоко — 0.5 л

·       яйця — 2 шт 

·       дріжджі свіжі — 40 г 

·       цукор — 120 г 

·       олія — 4 ст. л + для смаження 750 мл

·       малина — 250 

·       цукрова пудра — для подачі

Дріжджі розводимо в теплому молоці, додаємо 8 ст. л. борошна та 2 ст. л. цукру від загальної кількості — у нас вийшла опара. Все добре перемішуємо та ставимо суміш на 30 хилин у тепле місце. За пів години, коли на поверхні опари з’являться бульбашки, починаємо готувати тісто. 

Яйця збиваємо з цукром до пишної піни. Борошно просіюємо в глибоку миску, вливаємо в нього опару, додаємо олію, збиті з цукром яйця та замішуємо туге й еластичне тісто. Залишаємо в теплому місці на годину, аби тісто піднялося. 

Коли тісто підійде, обминаємо його ще раз, розкочуємо в пласт і склянкою або формою вирізаємо кружальця. В середину кожного кружальця викладаємо кілька ягід малини, загортаємо, защипуємо край і формуємо кульку. Готові пампухи кладемо на посипану борошном поверхню швом донизу. Залишаємо їх так на 15-20 хвилин, щоб вони ще піднялися. 

У каструлі з товстим дном або глибокі сковороді розігріваємо 750 мл олії. Коли в олії почнуть з’являтися перші бульбашки, починаємо смажити пампухи: опускаємо по 3-4 штуки та смажимо до красивого золотавого кольору з усіх боків. Готові пампушки подаємо, посипавши цукровою пудрою.

Рогалики з порічками

Дехто помилково думає, що рогалики то є українські круасани, але ж ні, це абсолютно різні страви. І справа тут не в розмірі (рогалики зазвичай малесенькі, розміром з палець), і не в країні походження. Головна відмінність полягає в тісті: круасани робляться з листкового тіста, а рогалики — з будь-якого, але не з листкового.

На Закарпатті, до речі, рогалики називають кіфлики. Назва «кіфлик» походить від австрійського слова kipferl або kipfel, що означає «ріжок».

Як і круасани, рогалики можуть бути солодкі та солоні. Я пропоную приготувати солодку версію, з порічками. Втім, ви можете використовувати будь-які сезонні ягоди до смаку. 

Фото: lissis-passion.de

Як приготувати рогалики з порічками

·       борошно — 3 склянки

·       холодне молоко — 125 мл  

·       маргарин або вершкове масла — 340 г

·       сухі дріжджі — 1 ст. л.

·       сіль — дрібка

·       порічки — для начинки

·       цукор – до смаку

·       цукрова пудра — для подачі

Порічки миємо, ягоди знімаємо з гілочок і підсушуємо їх паперовими рушниками. 

Борошно просіюємо в глибоку миску, додаємо сухі дріжджі, перемішуємо. Додаємо маргарин або вершкове масло (має бути кімнатної температури). Перетираємо все руками в крихту. Додаємо холодне молоко, замішуємо тісто. Коли тісто стане тугим та еластичним, формуємо з нього кулю та ставимо в холодильник на пару годин.

За дві години дістаємо тісто, розділяємо на 4 частини, а потім кожну — ще навпіл. Тоненько розкочуємо кожну частину в прямокутник. Кожен прямокутник нарізаємо трикутничками. 

У кожен трикутничок кладемо кілька порічок на ширший кінець, присипаємо цукром і закручуємо рогалик. Повторюємо процедуру з кожним трикутничком. Готові рогалики викладаємо на застелене пергаментом деко та ставимо в нагріту до 180 градусів духовку. Випікаємо 20-25 хвилин — рогалики мають набути апетитного золотавого кольору. Готові рогалики посипати цукровою пудрою.


Теги: готуємо вдома, десерт ELLE, десерти з ягодами
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
13 необычных мест для секса
Men's Life
2025-08-19T12:42:34Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
За два месяца до релиза: в сеть слили фото будущих iPhone 17 Pro и iPhone 17 Air
Gloss
2025-06-26T17:30:41Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z