MY.UAСтатті
Українська випічка: 3 рецепти із сезонними ягодами
Українська випічка: 3 рецепти із сезонними ягодами

Українська випічка: 3 рецепти із сезонними ягодами

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк згадує рецепти традиційної української випічки, а також розповідає, як приготувати кожну з них з начинкою зі свіжих сезонних ягід.

Пляцок з вишнями

Пляцки можна віднести до окремого виду гастрономічного мистецтва української кухні. Бо їх багато і всі вони різні — солодкі й солоні, товстенькі й не дуже, з кремом або без. Найцікавіше, що на Галичині пляцком називають як пиріг з тонкого тіста із солоною або солодкою начинкою, так і кондитерський виріб, що поєднує в собі коржі, креми та начинки, тобто дуже схожий на торт. 

Поки надворі сезон вишень, пропоную приготувати відкритий пляцок з начинкою зі свіжих ягід. У холодну пору року можна використовувати заморожені або консервовані ягоди.

Як приготувати відкритий пляцок з вишнями

·       борошно — 200 г 

·       вершкове масло — 125 г 

·       цукор — 1 ч. л. + для посипки 

·       холодна вода — 4 ст. л.

·       сіль — дрібка

·       вишні — 0,5 кг

·       кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.

Робимо тісто. Для цього холодне вершкове масло змішуємо із цукром, борошном і дрібкою солі до утворення крихти — руками або блендером. Додаємо холодну воду (холодну, можна навіть крижану — це важливо!) та знову змішуємо до гладкої консистенції. Загортаємо тісто в харчову плівку та ставимо в холодильник на пів години.

Вишні миємо, дістаємо з них кісточки. Перемішуємо ягоди з кукурудзяним крохмалем — він має увібрати зайвий сік, який може розмочити нам тісто. 

Тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий круглий корж на посипаному борошном столі. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко. У середину кола викладаємо вишні — так, щоб залишити краї для загортання. Посипаємо вишні цукром — пари столових ложок буде достатньо — та загортаємо краї тіста. 

Ставимо в нагріту до 160 градусів духовку та випікаємо 25-30 хвилин, поки загорнуті краї не стануть красивого золотавого кольору.

Пампухи з малиною

Всупереч поширеній думці, пампушки — це не лише часниковий хліб до борщу. Пампухи бувають також і солодкі. В давнину вони були традиційною солодкою стравою на Різдво: на Святвечір готували пісні пампухи, а вже на саме Різдво смажили здобні, якими частували колядників. Пампушки, які обов’язково готують зі здобного дріжджового тіста, можуть бути як з начинкою, так і без — наприклад, їх можна просто посипати цукровою пудрою.

Сьогодні я пропоную забути про американських донати та німецькі берлінери, й приготувати наші рідненькі українські пончики з пишного здобного тіста. Начинку пропоную зробити з малини, але підійдуть будь-які свіжі дрібні ягоди або густий джем.

Фото: kitchensanctuary.com 

Як приготувати пампушки з малиною

·       борошно — 850 г 

·       молоко — 0.5 л

·       яйця — 2 шт 

·       дріжджі свіжі — 40 г 

·       цукор — 120 г 

·       олія — 4 ст. л + для смаження 750 мл

·       малина — 250 

·       цукрова пудра — для подачі

Дріжджі розводимо в теплому молоці, додаємо 8 ст. л. борошна та 2 ст. л. цукру від загальної кількості — у нас вийшла опара. Все добре перемішуємо та ставимо суміш на 30 хилин у тепле місце. За пів години, коли на поверхні опари з’являться бульбашки, починаємо готувати тісто. 

Яйця збиваємо з цукром до пишної піни. Борошно просіюємо в глибоку миску, вливаємо в нього опару, додаємо олію, збиті з цукром яйця та замішуємо туге й еластичне тісто. Залишаємо в теплому місці на годину, аби тісто піднялося. 

Коли тісто підійде, обминаємо його ще раз, розкочуємо в пласт і склянкою або формою вирізаємо кружальця. В середину кожного кружальця викладаємо кілька ягід малини, загортаємо, защипуємо край і формуємо кульку. Готові пампухи кладемо на посипану борошном поверхню швом донизу. Залишаємо їх так на 15-20 хвилин, щоб вони ще піднялися. 

У каструлі з товстим дном або глибокі сковороді розігріваємо 750 мл олії. Коли в олії почнуть з’являтися перші бульбашки, починаємо смажити пампухи: опускаємо по 3-4 штуки та смажимо до красивого золотавого кольору з усіх боків. Готові пампушки подаємо, посипавши цукровою пудрою.

Рогалики з порічками

Дехто помилково думає, що рогалики то є українські круасани, але ж ні, це абсолютно різні страви. І справа тут не в розмірі (рогалики зазвичай малесенькі, розміром з палець), і не в країні походження. Головна відмінність полягає в тісті: круасани робляться з листкового тіста, а рогалики — з будь-якого, але не з листкового.

На Закарпатті, до речі, рогалики називають кіфлики. Назва «кіфлик» походить від австрійського слова kipferl або kipfel, що означає «ріжок».

Як і круасани, рогалики можуть бути солодкі та солоні. Я пропоную приготувати солодку версію, з порічками. Втім, ви можете використовувати будь-які сезонні ягоди до смаку. 

Фото: lissis-passion.de

Як приготувати рогалики з порічками

·       борошно — 3 склянки

·       холодне молоко — 125 мл  

·       маргарин або вершкове масла — 340 г

·       сухі дріжджі — 1 ст. л.

·       сіль — дрібка

·       порічки — для начинки

·       цукор – до смаку

·       цукрова пудра — для подачі

Порічки миємо, ягоди знімаємо з гілочок і підсушуємо їх паперовими рушниками. 

Борошно просіюємо в глибоку миску, додаємо сухі дріжджі, перемішуємо. Додаємо маргарин або вершкове масло (має бути кімнатної температури). Перетираємо все руками в крихту. Додаємо холодне молоко, замішуємо тісто. Коли тісто стане тугим та еластичним, формуємо з нього кулю та ставимо в холодильник на пару годин.

За дві години дістаємо тісто, розділяємо на 4 частини, а потім кожну — ще навпіл. Тоненько розкочуємо кожну частину в прямокутник. Кожен прямокутник нарізаємо трикутничками. 

У кожен трикутничок кладемо кілька порічок на ширший кінець, присипаємо цукром і закручуємо рогалик. Повторюємо процедуру з кожним трикутничком. Готові рогалики викладаємо на застелене пергаментом деко та ставимо в нагріту до 180 градусів духовку. Випікаємо 20-25 хвилин — рогалики мають набути апетитного золотавого кольору. Готові рогалики посипати цукровою пудрою.


Теги: готуємо вдома, десерт ELLE, десерти з ягодами
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
У Києві відкривається масштабна виставка Якова Гніздовського до 110-річчя митця діаспори
Ukraine Art News
2025-11-05T10:42:29Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
У німецькому Фрайбурзі проведуть Тиждень українського кіно
Ukraine Art News
2025-11-05T14:06:34Z
Ендрю Ґарфілд і Моніка Барбаро зіграють разом у новому фільмі Луки Гуаданьїно
KinoFilms
2025-11-05T13:18:22Z
Тричі номінантка на «Оскар» Даян Ледд померла на 90 році життя: згадуємо її найяскравіші ролі
Elle
2025-11-05T11:48:35Z
Раян Рейнольдс похвалив новий фільм Г'ю Джекмана і Кейт Гадсон
KinoFilms
2025-11-05T11:33:26Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Молдова закриє російський культурний центр у Кишиневі - уряд схвалив розірвання угоди з РФ
Ukraine Art News
2025-11-05T13:39:31Z
Діалог без сценарію: як Андрій Здесенко та Марина Авдєєва говорили про бізнес з харизмою, лідерство і натхнення на ELLE Active Forum
Elle
2025-11-05T13:00:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Слово 2025 року — це цифра. І вона нічого не означає
Elle
2025-10-30T19:54:27Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z