Літній сезон безмежно щедрий на врожай, максимальну користь від якого можна й треба взяти протягом декількох місяців. Відомий український дієтолог Наталія Самойленко нагадує, що про запас теж варто подбати: заморожування, сушка, сквашування — відмінні способи зберегти частину багатства теплої пори на зиму.
У реаліях воєнного стану, постійного стресу та тривог все ж намагаємось не проґавити сезон ягід: вишня та малина, абрикоси, персики, смородина, лохина та журавлина. Вибуховий мікс антиціанів та вітамінів у складі ягід забезпечує антиоксидантні, протимікробні, протизапальні, нейро- та кардіопротекторні властивості. Улюблений майже всіма кавун — не виняток, головне зважати на міру.
Від природніх солодощів за вмістом цінних мікроелементів не відстає зелень. Щавель, духмяний кріп та петрушка стануть незамінним інгредієнтом для літніх салатів, а хрупкий шпинат доповнить яєшню на сніданок.
На допомогу у нестерпну спеку спішить м‘ята, яка у комбінації з кислинкою лимона та огірком ефективно втамує спрагу та подарує нотку морозної свіжості.
В тандем до м‘яти напрошується шавлія. Багаторічна рослина виразно фіолетового кольорову в кулінарії застосовується в свіжому, сушеному і смаженому вигляді. Екзотичний смак та аромат підійде як для ягідного смузі, так і для пряного різотто.
Перейдемо до вечері, де ідеально смакуватимуть сезонні гриби: опеньки, білий гриб, підосичники та лисички. Легкі у приготуванні вони відмінно гармонують з тушкованою капустою та незамінні для барбекю. До того ж, є чудовим варіантом рослинного білку, як і квасоля та зелений горошок, які незаслужено бувають загублені у розмаїтті дарів літа.
Селера — мастхев на столі у спекотну пору: джерело низькокалорійної клітковини, калію, фосфору, кальцію, магнію та заліза. Цю зелень зі специфічним запахом та пряним солодкувато-гіркуватим смаком додають в салати, смузі, коктейлі. Налиті листя та стебла селери чудово відтіняють смак м`яса та птиці, добре поєднуються в супи, рагу, соте (сюди ж додаємо сезонні молоді кабачки, баклажани, цвітну капусту та броколі).