MY.UAСтатті
Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю
Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю

Всупереч поширеній думці, що українська кухня — важка та жирна, а все обов’язково готується з додаванням сала, шкварок або вершкового масла, гастрономічна спадщина України налічує багато веганських страв.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає про традиційні страви української кухні, які можна приготувати без жодного граму тваринних жирів. Ці страви зможуть урізноманітнити раціон тих, кто дотримується рослинної дієти. А також стануть чудовим порятунком у спеку, адже не секрет, що влітку не всі можуть їсти важку їжу на кшталт м’яса, тому переходять на рослинні страви. 

Сніданок. Гомбовці зі сливами

Гомбовці — традиційна страва закарпатської кухні. Як і вареники їх можна готувати пісними або на молоці, додавати домашній сир або ні, готувати на дріжджах або без них. Ця страва може стати чудовою альтернативою сирникам і лінивим вареникам на сніданок. 

Фото: mennyeimentes.hu

Знадобиться:

·       борошно — 1 склянка 

·       картопля — 1 кг

·       сливи — для начинки 

·       цукор — 1 ст. л.

·       кориця — 1 ч. л. 

·       сода — на кінчику ножа

·       кокосове або мигдальне борошно — для подачі

·       горіхи — для подачі

Як готувати:

Картоплю відварюємо в кожушках, даємо вистигнути й чистимо від шкірки. Тремо на дрібну тертушку. Додаємо до картоплі борошно, цукор, корицю та соду. Добре вимішуємо. 

Відриваємо шматочок тіста, викладаємо на присипану борошном поверхню та розкочуємо невеликий коржик. Всередину коржика викладаємо половинку або четвертинку свіжої сливи без кісточки. Скочуємо кульку. Повторюємо поки тісто не скінчиться.

Гомбовці відварюємо в киплячій підсоленій воді — каструля має бути великою, аби гомбовцям було багато місця. Після того, як гомбовці спливуть на поверхню, вони готові. При подачі присипаємо кокосовим або мигдальним борошном і подрібненими горішками.

Обід. Веганський зелений борщ

Борщ — це нескінченне поле для експериментів. Готувати зелений борщ можна з м’ясом чи без, можна додавати в нього варені яйця, а можна й ні, можна додавати сварене круто яйце, а можна наприкінці приготування ввести збиті яйця в гарячий борщ тонкою цівкою та отримати легкі яєчні пластівці. Все залежить тільки від вашого бажання та фантазії. 

Фото: vikalinka.com 

Знадобиться:

·       картопля — 400 г

·       морква — 1 шт. (велика)

·       ріпчаста цибуля — 2 шт.

·       щавель — 2 пучки

·       листочки молодої кропиви — 2 жмені

·       олія — для смаження

·       сіль, перець — до смаку

·       вода або овочевий бульйон — 3 л

·       свіжа зелень — для подачі

·       варене яйце — для подачі (за бажанням)

Як готувати:

Картоплю чистимо, ріжемо невеликими шматочками та відварюємо в підсоленій воді або овочевому бульйоні. 

Моркву з цибулею чистимо. Моркву тремо на тертушку, цибулю дрібно шаткуємо. Смажимо все в невеликій кількості олії до м’якості. Коли буде готово, додаємо в каструлю з картоплею. 

Кропиву і щавель добре промиваємо холодною водою та дрібно шаткуємо. Додаємо в каструлю кропиву, доводимо борщ до кипіння та варимо пару хвилин на маленькому вогні. Після цього додаємо щавель, знову доводимо борщ до кипіння й одразу знімаємо каструлю з вогню: так щавель збереже більше вітамінів і надасть борщу пікантної кислинки. 

Додаємо сіль і перець до смаку, перемішуємо, накриваємо кришкою і даємо борщу настоятися 10–15 хвилин. Після цього розливаємо по тарілкам. Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню, а також за бажанням у кожну тарілку можна додати половинку вареного яйця.

Вечеря. Печеня з молодої картоплі та грибів

Печеня, взагалі-то, в оригінальному рецепті означає обсмажене та запечене м’ясо. Відпочатку страву готували виключно з м’яса, згодом почали додавати картоплю. У піст м’ясо заміняли грибами. Для цієї страви підійдуть будь-які гриби: печериці, гливи, лисички, опеньки або білі. Даю універсальний варіант з печерицями, бо їх можна знайти в будь-яку пору року.

Фото: foxyfolksy.com 

Знадобиться:

·       молода картопля — 1 кг

·       печериці — 500 г

·       цибуля — 2 шт. (невеликі)

·       часник — 3 зубчики

·       олія — для смаження 

·       сіль, перець, духмяні трави — до смаку

Як готувати:

Картоплю миємо та відварюємо в кожушках до м’якості. Краще брати дрібну картоплю, якщо у вас великого розміру, перед тим як варити, розріжте її на дві або чотири частини. 

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо, смажимо у невеликій кількості олії до золотавого кольору. Коли буде готова, перекладаємо у глибоку миску.  

У пательні, в якій ми готували цибулю, смажимо гриби. Додаємо подрібнений часник і смажимо на великому вогні, доки гриби не стануть рум’яними. Якщо гриби великого розміру, раджу розрізати їх навпіл. Маленькі можна смажити цілими. 

Готові гриби перекладаємо в миску з цибулею, додаємо відварену картоплю, сіль і перець, посипаємо улюбленими духмяними травами і трохи поливаємо олією. Добре перемішуємо, щоб спеції та олія огорнули овочі з усіх боків. 

Викладаємо все у змащену олією жаростійку форму та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо хвилин 15–20 або доки картопля не отримає красиву золотаву скоринку.

Десерт. Веганські вареники з ягодами та кокосовими вершками

Веганські вареники — це насправді звичайні пісні вареники, які готують у піст перед Різдвом або Великоднем. Проте хто заважає приготувати їх зараз? Тим паче, коли на дворі — сезон ягід, які можуть стати ідеальною начинкою. Даю базовий рецепт веганського тіста для вареників, яке підійде як для солодкої, так і солоної начинки. 

Для начинки можна брати будь-які сезонні ягоди: полуницю, суницю, вишні, черешні, смородину, малину, порічку, аґрус, ожину, чорницю тощо.  

Фото: Max Nayman

Знадобиться:

·       борошно — 500 г

·       вода — 250 мл

·       олія — 2 ст. л.

·       сіль — щіпка

·       ягоди — для начинки

·       цукор — для начинки

·       кокосові вершки — для подачі

·       коричневий цукор — для подачі

Як готувати:

Борошно просіюємо, додаємо в нього олію та щіпку солі, перемішуємо. Поступово додаємо воду, замішуючи круте тісто. Коли тісто стане гладким і однорідним, накриваємо його плівкою та залишаємо його в кімнатній температурі десь на годину.

Потім розкочуємо на присипаній борошном робочій поверхні та вирізаємо кружальця за допомогою склянки або спеціальної круглої форми. 

У кожне кружальце викладаємо чайну ложку цукру та кілька свіжих ягід. Якщо у вас, приміром, великі полуниці, розріжте їх на кілька шматочків. Формуємо вареники, защипуємо краї. Викладаємо у киплячу трошки підсолену воду й варимо, доки вареники не спливуть на поверхню. При подачі полити кокосовими вершками та посипати коричневим цукром.


Теги: готуємо вдома, українська кухня, що приготувати вдома
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
У Києві відкривається масштабна виставка Якова Гніздовського до 110-річчя митця діаспори
Ukraine Art News
2025-11-05T10:42:29Z
У Костелі святого Миколая презентували картину "Молитва": її подарують Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T10:30:27Z
“Скорий” крізь століття: у Львові вшанують 100-річчя повстанця Дмитра-Олеся Гуменюка
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:55Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
У німецькому Фрайбурзі проведуть Тиждень українського кіно
Ukraine Art News
2025-11-05T14:06:34Z
Ендрю Ґарфілд і Моніка Барбаро зіграють разом у новому фільмі Луки Гуаданьїно
KinoFilms
2025-11-05T13:18:22Z
Тричі номінантка на «Оскар» Даян Ледд померла на 90 році життя: згадуємо її найяскравіші ролі
Elle
2025-11-05T11:48:35Z
Раян Рейнольдс похвалив новий фільм Г'ю Джекмана і Кейт Гадсон
KinoFilms
2025-11-05T11:33:26Z
Чілдрен Кінофест оголошує ювілейний Десятий дитячий кіноконкурс
Cineast
2025-11-04T19:21:33Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Молдова закриє російський культурний центр у Кишиневі - уряд схвалив розірвання угоди з РФ
Ukraine Art News
2025-11-05T13:39:31Z
Діалог без сценарію: як Андрій Здесенко та Марина Авдєєва говорили про бізнес з харизмою, лідерство і натхнення на ELLE Active Forum
Elle
2025-11-05T13:00:34Z
Технології в одязі: DWR-покриття, мембрани та вітрозахист — як вибрати куртку для міста й активного відпочинку
Gloss
2025-11-05T12:45:42Z
У Чехії зросли ціни на оренду. Але винаймати все одно до 80% дешевше, ніж платити за іпотекою
Хмарочос
2025-11-05T11:12:46Z
В Україні затвердили новий національний стандарт ДСТУ для безбар’єрності
Хмарочос
2025-11-05T10:45:41Z
Проспект Свободи на Виноградарі відремонтують за 460 мільйонів
Хмарочос
2025-11-05T10:40:00Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Слово 2025 року — це цифра. І вона нічого не означає
Elle
2025-10-30T19:54:27Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z