MY.UAСтатті
Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю
Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю

Всупереч поширеній думці, що українська кухня — важка та жирна, а все обов’язково готується з додаванням сала, шкварок або вершкового масла, гастрономічна спадщина України налічує багато веганських страв.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає про традиційні страви української кухні, які можна приготувати без жодного граму тваринних жирів. Ці страви зможуть урізноманітнити раціон тих, кто дотримується рослинної дієти. А також стануть чудовим порятунком у спеку, адже не секрет, що влітку не всі можуть їсти важку їжу на кшталт м’яса, тому переходять на рослинні страви. 

Сніданок. Гомбовці зі сливами

Гомбовці — традиційна страва закарпатської кухні. Як і вареники їх можна готувати пісними або на молоці, додавати домашній сир або ні, готувати на дріжджах або без них. Ця страва може стати чудовою альтернативою сирникам і лінивим вареникам на сніданок. 

Фото: mennyeimentes.hu

Знадобиться:

·       борошно — 1 склянка 

·       картопля — 1 кг

·       сливи — для начинки 

·       цукор — 1 ст. л.

·       кориця — 1 ч. л. 

·       сода — на кінчику ножа

·       кокосове або мигдальне борошно — для подачі

·       горіхи — для подачі

Як готувати:

Картоплю відварюємо в кожушках, даємо вистигнути й чистимо від шкірки. Тремо на дрібну тертушку. Додаємо до картоплі борошно, цукор, корицю та соду. Добре вимішуємо. 

Відриваємо шматочок тіста, викладаємо на присипану борошном поверхню та розкочуємо невеликий коржик. Всередину коржика викладаємо половинку або четвертинку свіжої сливи без кісточки. Скочуємо кульку. Повторюємо поки тісто не скінчиться.

Гомбовці відварюємо в киплячій підсоленій воді — каструля має бути великою, аби гомбовцям було багато місця. Після того, як гомбовці спливуть на поверхню, вони готові. При подачі присипаємо кокосовим або мигдальним борошном і подрібненими горішками.

Обід. Веганський зелений борщ

Борщ — це нескінченне поле для експериментів. Готувати зелений борщ можна з м’ясом чи без, можна додавати в нього варені яйця, а можна й ні, можна додавати сварене круто яйце, а можна наприкінці приготування ввести збиті яйця в гарячий борщ тонкою цівкою та отримати легкі яєчні пластівці. Все залежить тільки від вашого бажання та фантазії. 

Фото: vikalinka.com 

Знадобиться:

·       картопля — 400 г

·       морква — 1 шт. (велика)

·       ріпчаста цибуля — 2 шт.

·       щавель — 2 пучки

·       листочки молодої кропиви — 2 жмені

·       олія — для смаження

·       сіль, перець — до смаку

·       вода або овочевий бульйон — 3 л

·       свіжа зелень — для подачі

·       варене яйце — для подачі (за бажанням)

Як готувати:

Картоплю чистимо, ріжемо невеликими шматочками та відварюємо в підсоленій воді або овочевому бульйоні. 

Моркву з цибулею чистимо. Моркву тремо на тертушку, цибулю дрібно шаткуємо. Смажимо все в невеликій кількості олії до м’якості. Коли буде готово, додаємо в каструлю з картоплею. 

Кропиву і щавель добре промиваємо холодною водою та дрібно шаткуємо. Додаємо в каструлю кропиву, доводимо борщ до кипіння та варимо пару хвилин на маленькому вогні. Після цього додаємо щавель, знову доводимо борщ до кипіння й одразу знімаємо каструлю з вогню: так щавель збереже більше вітамінів і надасть борщу пікантної кислинки. 

Додаємо сіль і перець до смаку, перемішуємо, накриваємо кришкою і даємо борщу настоятися 10–15 хвилин. Після цього розливаємо по тарілкам. Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню, а також за бажанням у кожну тарілку можна додати половинку вареного яйця.

Вечеря. Печеня з молодої картоплі та грибів

Печеня, взагалі-то, в оригінальному рецепті означає обсмажене та запечене м’ясо. Відпочатку страву готували виключно з м’яса, згодом почали додавати картоплю. У піст м’ясо заміняли грибами. Для цієї страви підійдуть будь-які гриби: печериці, гливи, лисички, опеньки або білі. Даю універсальний варіант з печерицями, бо їх можна знайти в будь-яку пору року.

Фото: foxyfolksy.com 

Знадобиться:

·       молода картопля — 1 кг

·       печериці — 500 г

·       цибуля — 2 шт. (невеликі)

·       часник — 3 зубчики

·       олія — для смаження 

·       сіль, перець, духмяні трави — до смаку

Як готувати:

Картоплю миємо та відварюємо в кожушках до м’якості. Краще брати дрібну картоплю, якщо у вас великого розміру, перед тим як варити, розріжте її на дві або чотири частини. 

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо, смажимо у невеликій кількості олії до золотавого кольору. Коли буде готова, перекладаємо у глибоку миску.  

У пательні, в якій ми готували цибулю, смажимо гриби. Додаємо подрібнений часник і смажимо на великому вогні, доки гриби не стануть рум’яними. Якщо гриби великого розміру, раджу розрізати їх навпіл. Маленькі можна смажити цілими. 

Готові гриби перекладаємо в миску з цибулею, додаємо відварену картоплю, сіль і перець, посипаємо улюбленими духмяними травами і трохи поливаємо олією. Добре перемішуємо, щоб спеції та олія огорнули овочі з усіх боків. 

Викладаємо все у змащену олією жаростійку форму та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо хвилин 15–20 або доки картопля не отримає красиву золотаву скоринку.

Десерт. Веганські вареники з ягодами та кокосовими вершками

Веганські вареники — це насправді звичайні пісні вареники, які готують у піст перед Різдвом або Великоднем. Проте хто заважає приготувати їх зараз? Тим паче, коли на дворі — сезон ягід, які можуть стати ідеальною начинкою. Даю базовий рецепт веганського тіста для вареників, яке підійде як для солодкої, так і солоної начинки. 

Для начинки можна брати будь-які сезонні ягоди: полуницю, суницю, вишні, черешні, смородину, малину, порічку, аґрус, ожину, чорницю тощо.  

Фото: Max Nayman

Знадобиться:

·       борошно — 500 г

·       вода — 250 мл

·       олія — 2 ст. л.

·       сіль — щіпка

·       ягоди — для начинки

·       цукор — для начинки

·       кокосові вершки — для подачі

·       коричневий цукор — для подачі

Як готувати:

Борошно просіюємо, додаємо в нього олію та щіпку солі, перемішуємо. Поступово додаємо воду, замішуючи круте тісто. Коли тісто стане гладким і однорідним, накриваємо його плівкою та залишаємо його в кімнатній температурі десь на годину.

Потім розкочуємо на присипаній борошном робочій поверхні та вирізаємо кружальця за допомогою склянки або спеціальної круглої форми. 

У кожне кружальце викладаємо чайну ложку цукру та кілька свіжих ягід. Якщо у вас, приміром, великі полуниці, розріжте їх на кілька шматочків. Формуємо вареники, защипуємо краї. Викладаємо у киплячу трошки підсолену воду й варимо, доки вареники не спливуть на поверхню. При подачі полити кокосовими вершками та посипати коричневим цукром.


Теги: готуємо вдома, українська кухня, що приготувати вдома
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Два украинских фильма попали в шорт-лист премии "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвал лучшие игры 2025 года для ПК и консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:13Z
Украинский тизер фильма «День истины» с Эмили Блант и Колином Фертом
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Финальный украинский трейлер фильма «Служанка» с Сидни Суини и Амандой Сейфрид
KinoFilms
2025-12-22T19:57:36Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Кроссовер для груди
Men's Life
2025-12-22T19:58:42Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z