MY.UAСтатті
Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю
Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю

Всупереч поширеній думці, що українська кухня — важка та жирна, а все обов’язково готується з додаванням сала, шкварок або вершкового масла, гастрономічна спадщина України налічує багато веганських страв.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає про традиційні страви української кухні, які можна приготувати без жодного граму тваринних жирів. Ці страви зможуть урізноманітнити раціон тих, кто дотримується рослинної дієти. А також стануть чудовим порятунком у спеку, адже не секрет, що влітку не всі можуть їсти важку їжу на кшталт м’яса, тому переходять на рослинні страви. 

Сніданок. Гомбовці зі сливами

Гомбовці — традиційна страва закарпатської кухні. Як і вареники їх можна готувати пісними або на молоці, додавати домашній сир або ні, готувати на дріжджах або без них. Ця страва може стати чудовою альтернативою сирникам і лінивим вареникам на сніданок. 

Фото: mennyeimentes.hu

Знадобиться:

·       борошно — 1 склянка 

·       картопля — 1 кг

·       сливи — для начинки 

·       цукор — 1 ст. л.

·       кориця — 1 ч. л. 

·       сода — на кінчику ножа

·       кокосове або мигдальне борошно — для подачі

·       горіхи — для подачі

Як готувати:

Картоплю відварюємо в кожушках, даємо вистигнути й чистимо від шкірки. Тремо на дрібну тертушку. Додаємо до картоплі борошно, цукор, корицю та соду. Добре вимішуємо. 

Відриваємо шматочок тіста, викладаємо на присипану борошном поверхню та розкочуємо невеликий коржик. Всередину коржика викладаємо половинку або четвертинку свіжої сливи без кісточки. Скочуємо кульку. Повторюємо поки тісто не скінчиться.

Гомбовці відварюємо в киплячій підсоленій воді — каструля має бути великою, аби гомбовцям було багато місця. Після того, як гомбовці спливуть на поверхню, вони готові. При подачі присипаємо кокосовим або мигдальним борошном і подрібненими горішками.

Обід. Веганський зелений борщ

Борщ — це нескінченне поле для експериментів. Готувати зелений борщ можна з м’ясом чи без, можна додавати в нього варені яйця, а можна й ні, можна додавати сварене круто яйце, а можна наприкінці приготування ввести збиті яйця в гарячий борщ тонкою цівкою та отримати легкі яєчні пластівці. Все залежить тільки від вашого бажання та фантазії. 

Фото: vikalinka.com 

Знадобиться:

·       картопля — 400 г

·       морква — 1 шт. (велика)

·       ріпчаста цибуля — 2 шт.

·       щавель — 2 пучки

·       листочки молодої кропиви — 2 жмені

·       олія — для смаження

·       сіль, перець — до смаку

·       вода або овочевий бульйон — 3 л

·       свіжа зелень — для подачі

·       варене яйце — для подачі (за бажанням)

Як готувати:

Картоплю чистимо, ріжемо невеликими шматочками та відварюємо в підсоленій воді або овочевому бульйоні. 

Моркву з цибулею чистимо. Моркву тремо на тертушку, цибулю дрібно шаткуємо. Смажимо все в невеликій кількості олії до м’якості. Коли буде готово, додаємо в каструлю з картоплею. 

Кропиву і щавель добре промиваємо холодною водою та дрібно шаткуємо. Додаємо в каструлю кропиву, доводимо борщ до кипіння та варимо пару хвилин на маленькому вогні. Після цього додаємо щавель, знову доводимо борщ до кипіння й одразу знімаємо каструлю з вогню: так щавель збереже більше вітамінів і надасть борщу пікантної кислинки. 

Додаємо сіль і перець до смаку, перемішуємо, накриваємо кришкою і даємо борщу настоятися 10–15 хвилин. Після цього розливаємо по тарілкам. Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню, а також за бажанням у кожну тарілку можна додати половинку вареного яйця.

Вечеря. Печеня з молодої картоплі та грибів

Печеня, взагалі-то, в оригінальному рецепті означає обсмажене та запечене м’ясо. Відпочатку страву готували виключно з м’яса, згодом почали додавати картоплю. У піст м’ясо заміняли грибами. Для цієї страви підійдуть будь-які гриби: печериці, гливи, лисички, опеньки або білі. Даю універсальний варіант з печерицями, бо їх можна знайти в будь-яку пору року.

Фото: foxyfolksy.com 

Знадобиться:

·       молода картопля — 1 кг

·       печериці — 500 г

·       цибуля — 2 шт. (невеликі)

·       часник — 3 зубчики

·       олія — для смаження 

·       сіль, перець, духмяні трави — до смаку

Як готувати:

Картоплю миємо та відварюємо в кожушках до м’якості. Краще брати дрібну картоплю, якщо у вас великого розміру, перед тим як варити, розріжте її на дві або чотири частини. 

Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо, смажимо у невеликій кількості олії до золотавого кольору. Коли буде готова, перекладаємо у глибоку миску.  

У пательні, в якій ми готували цибулю, смажимо гриби. Додаємо подрібнений часник і смажимо на великому вогні, доки гриби не стануть рум’яними. Якщо гриби великого розміру, раджу розрізати їх навпіл. Маленькі можна смажити цілими. 

Готові гриби перекладаємо в миску з цибулею, додаємо відварену картоплю, сіль і перець, посипаємо улюбленими духмяними травами і трохи поливаємо олією. Добре перемішуємо, щоб спеції та олія огорнули овочі з усіх боків. 

Викладаємо все у змащену олією жаростійку форму та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо хвилин 15–20 або доки картопля не отримає красиву золотаву скоринку.

Десерт. Веганські вареники з ягодами та кокосовими вершками

Веганські вареники — це насправді звичайні пісні вареники, які готують у піст перед Різдвом або Великоднем. Проте хто заважає приготувати їх зараз? Тим паче, коли на дворі — сезон ягід, які можуть стати ідеальною начинкою. Даю базовий рецепт веганського тіста для вареників, яке підійде як для солодкої, так і солоної начинки. 

Для начинки можна брати будь-які сезонні ягоди: полуницю, суницю, вишні, черешні, смородину, малину, порічку, аґрус, ожину, чорницю тощо.  

Фото: Max Nayman

Знадобиться:

·       борошно — 500 г

·       вода — 250 мл

·       олія — 2 ст. л.

·       сіль — щіпка

·       ягоди — для начинки

·       цукор — для начинки

·       кокосові вершки — для подачі

·       коричневий цукор — для подачі

Як готувати:

Борошно просіюємо, додаємо в нього олію та щіпку солі, перемішуємо. Поступово додаємо воду, замішуючи круте тісто. Коли тісто стане гладким і однорідним, накриваємо його плівкою та залишаємо його в кімнатній температурі десь на годину.

Потім розкочуємо на присипаній борошном робочій поверхні та вирізаємо кружальця за допомогою склянки або спеціальної круглої форми. 

У кожне кружальце викладаємо чайну ложку цукру та кілька свіжих ягід. Якщо у вас, приміром, великі полуниці, розріжте їх на кілька шматочків. Формуємо вареники, защипуємо краї. Викладаємо у киплячу трошки підсолену воду й варимо, доки вареники не спливуть на поверхню. При подачі полити кокосовими вершками та посипати коричневим цукром.


Теги: готуємо вдома, українська кухня, що приготувати вдома
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
13 необычных мест для секса
Men's Life
2025-08-19T12:42:34Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
За два месяца до релиза: в сеть слили фото будущих iPhone 17 Pro и iPhone 17 Air
Gloss
2025-06-26T17:30:41Z
Hermès выпустил первые в своей истории наушники: особенности и цена
Gloss
2025-06-17T15:36:38Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z