/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F115d06a7ce9cf3b90bbfb98125b09e33.jpg)
У Лісабоні відкрився ресторан, де їжу готують на променях сонця
Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 8 років та 68 днів. За цей час ми опублікували вже 18643 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.
Фінський гастроекспериментатор Антто Меласніемі перезапустив свій Solar Kitchen Restaurant у португальському Лісабоні, повідомляє designboom.
Концепція полягає в тому, аби готувати страви виключно на енергії сонця. Для цього кухарі використовують параболічні сонячні печі, або геліоконцентратори — увігнуті дзеркальні поверхні, що концентрують промені світла.
Проєкт уперше запустили у 2011 році в Гельсінкі. Ресторан мандрував як поп-ап заклад Фінляндією, Швецією, Японією, Аляскою, Ізраїлем. Десять років по тому, на тлі нової енергетичної кризи, Меласніемі вирішив перезапустити Solar Kitchen Restaurant у Португалії — нагодою стала його участь у Конгресі кухарів у Лісабоні.
«Приготування їжі на сонці істотно відрізняється від традиційної кулінарії. Процес відбувається на вулиці, — слід бути в сонячнях окулярах, — дуже залежить від погоди та вимагає гнучкості не лише від кухаря, але й від відвідувачів. Крім того, концентрація жару за допомогою параболи обробляє їжу інакше, ніж традиційні джерела тепла, роблячи текстуру й смак кращими», — зазначає Марті Гіше, каталонський дизайнер, який допоміг створити проєкт у Лісабоні.
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, то готують переважно салати й ті страви, для ких достатньо невеликої температури. Коли дощить, гостям запропонують перенести бронювання.