MY.UAСтатті
Неймовірно смачний ягідний пиріг без духовки
Неймовірно смачний ягідний пиріг без духовки

Неймовірно смачний ягідний пиріг без духовки

«Рецепт на той випадок, якщо вам хочеться спекти пиріг, але немає духовки. Пирогом цей десерт назвала я, а в українському джерелі натхнення для цього рецепта (книзі Ольги Франко «Практична кухня») десерт називався просто «Ягоди в тісті». Я використала принцип приготування (смаження), але деталі (рецепт тіста та спосіб обробки начинки) у мене дещо відрізняються. Ділюся своїм варіантом», — розповідає українська фудблогерка Олена Сагун.

Трохи про технологію приготування. Тісто для цього десерту в моєму варіанті схоже за текстурою на тісто для оладків або вафель. Частина тіста виливається на пательню, потім на тісто треба викласти ягоди та залити другою половиною тіста. Посмажити слід з обох боків. Головна складність — перевернути цей великий пиріг-оладок. Це нелегко, але реально. У мене широка пательня (28 см), якщо у вас діаметр менший, буде легше. Детальніше про перевертання розкажу далі.⠀

Інгредієнти (підійдуть для пательні діаметром 26-28 см, можна й менше, тоді пиріг буде трохи вищим):

– 3 яйця

– 200 мл вершків (20%)

– 4 ст. л. цукру

– 1 ч. л. ванільного цукру

– 1 ст. л. розтопленого вершкового масла для тіста + трохи вершкового масла для смаження пирога

– 160 г борошна

– 1 ч. л. розпушувача

– дрібка солі

– цедра 1 невеликого лимона

– цукрова пудра або мед, будь-які ягоди та листочки м’яти для подачі (за бажанням)⠀

Начинка:

– приблизно 200-250 г ягід (у мене були 3 жмені смородини, 2 жмені лохини, 2 жмені журавлини, все заморожене)

– 1-2 ст. л. цукру

Готуємо пиріг:

Для приготування тіста можна просто добре змішати всі інгредієнти. Але я вирішила окремо збити частину білків та додати їх на фінальному етапі замішування. Так тісто буде більш пухким. Отже, розказую детальніше.  Наливаємо у глибоку посудину вершки, насипаємо цукор, ванільний цукор. Додаємо розтоплене масло, цедру, одне яйце та два жовтки (білки від них поки відкладаємо в окрему посудину). Ретельно змішуємо віничком компоненти до однорідності. Додаємо борошно, розпушувач, гарно перемішуємо.

В окремому посуді збиваємо два білки з дрібкою солі до стійкої піни (збиваємо на максимальній швидкості міксера). Обережно, за допомогою ложки чи силіконової лопатки, вмішуємо білки в тісто. Розігріваємо пательню на невеликому вогні, розтоплюємо на ній трохи вершкового масла. Виливаємо на пательню приблизно половину тіста, зверху насипаємо рівномірним шаром ягоди (якщо вони заморожені, їх не треба попередньо розморожувати).

Присипаємо ягоди цукром і заливаємо другою частиною тіста. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо пательню кришкою і смажимо пиріг приблизно 15 хв. Кришкою я раджу накривати для того, щоб верхній шар тіста «схопився» і не був рідким, поки підсмажується низ. Це потім дасть нам змогу легше перевернути пиріг.

У процесі смаження нижньої сторони пирога раджу хвилин через 10 акуратно трохи підняти пиріг лопаткою з одного боку, щоб поглянути, як сильно тісто зарум’янилося. Якщо бачите, що тісто добре засмажилося і починає темніти, краще перевернути раніше ніж через 15 хвилин. А тепер про те, як перевертати. Це краще робити за допомогою двох лопаток. Якщо є тільки одна лопатка, замість другої може підійти пласка шумівка, наприклад.

Суть у тому, щоб підчепити та підняти пиріг з пательні двома лопатками, підтримавши таким чином більшу площу знизу. Це допоможе пирогу не розвалитися під час перевертання, адже тісто з ягодами важке. Якщо корж у якихось місцях по краях усе ж таки трісне — не біда. Усе можна буде потім замаскувати декором. Перевернувши пиріг, смажимо його з іншої сторони ще хвилин 7-10. Готовність ви можете перевірити, проколовши центр пирога зубочисткою — на ній не має залишатися слідів сирого тіста.

Готовий пиріг за допомогою все тих же двох лопаток можна перекласти на таріль, бо зазвичай на пательні різати не можна, аби не пошкодити покриття. Якщо ж у вас пательня, на якій можна різати ножем, то подавайте просто в ній. Перед подачею можна притрусити пиріг цукровою пудрою або полити медом, прикрасити ягодами та м’ятою. Найбільше мені подобається їсти цей пиріг теплим. Рекомендую спробувати. Смачного!


Теги: готуємо вдома, десерт ELLE, десерти з ягодами
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Що потрібно знати про Віка Бакіна — лауреата премії FUTURESPECTIVE 2025
Ukraine Art News
2025-12-23T13:30:19Z
Помер співак Кріс Рі — автор хітів The Road to Hell та Driving Home for Christmas
Ukraine Art News
2025-12-23T06:00:20Z
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Націоналіст, сепаратист, прагматик. Все про прем'єра Бельгії, який блокував гроші для України
Европейская правда
2025-12-22T19:57:17Z
У Львові сотні людей прощаються зі Степаном Гігою
Ukraine Art News
2025-12-14T18:45:29Z
Національний рейтинг «Книжковий інфобум-2025» оголосив переможців
Ukraine Art News
2025-12-24T17:03:31Z
Найкращі книжки 2025 року за версією Українського ПЕН
Ukraine Art News
2025-12-24T14:21:18Z
В Ірландії заснували Український культурний центр
Ukraine Art News
2025-12-24T13:54:21Z
Максимальний мінімалізм й тиха розкіш у колекції Pre-SS 2026 бренду Pure creative project
Elle
2025-12-24T13:42:17Z
Українське Різдво у давній столиці Японії: у Кіото провели вертеп японською мовою
Ukraine Art News
2025-12-24T13:06:17Z
Вандал зруйнував скульптури української художниці у Данії: мистецькі організації засудили вчинок
Ukraine Art News
2025-12-24T09:51:20Z
«Різдвяна майстерня» у Варшаві: В центрі польської столиці відбувся український благодійний ярмарок
Ukraine Art News
2025-12-24T08:42:22Z
Різдвяні хіти при свічках з келихом шампанського: у Львові відбудеться серія святкових концертів
Photo Lviv
2025-12-24T06:18:12Z
Майбутнє балету: 27 грудня у Львівській опері учні балетної школи покажуть «Таємницю Новорічного Танцю»
Photo Lviv
2025-12-24T06:12:10Z
Зеленський підписав указ про надання грантів молодим діячам у низці галузей культури і мистецтва
Ukraine Art News
2025-12-24T20:03:18Z
5 нових різдвяних фільмів для сімейного перегляду
KinoFilms
2025-12-24T14:51:10Z
Вдягнутися в стилі «Емілі в Парижі»: розглядаємо наймодніші образи п’ятого сезону
Elle
2025-12-24T09:39:15Z
Marvel випустила перший тизер “Месники: Сходження Доктора Дума”: назвали дату прем’єри
Ukraine Art News
2025-12-24T09:15:20Z
Оголосили дату виходу фільму від творців “Мавка. Лісова пісня”: де і коли відбудеться прем’єра
Ukraine Art News
2025-12-24T08:24:16Z
Порція різдвяного натхнення: 12 культових образів від героїнь святкових фільмів
Elle
2025-12-24T08:21:15Z
Marvel показала перший тизер фільму "Месники: Судний день"
Ukraine Art News
2025-12-24T05:15:26Z
Крістофер Нолан представив офіційний трейлер свого епічного фільму «Одіссея»
KinoFilms
2025-12-23T17:12:12Z
«Месники: Судний день» — дивіться перший тизер блокбастера Марвел за участю Кріса Еванса
KinoFilms
2025-12-23T16:36:14Z
Подивіться на проєкт агрохабу в Умані у вигляді соняшника
Хмарочос
2025-12-24T09:51:30Z
Свята за розкладом магістрату, або як формувалися 5 стовпів львівського Різдва
Photo Lviv
2025-12-24T06:21:10Z
На Стрийщині встановили національний рекорд: у Славську приготували понад 300 літрів «Гетьманського борщу»
Photo Lviv
2025-12-24T06:06:13Z
Поїздка Київ–Одеса–Житомир, 46 тисяч грн чайових і музика для бджіл: річні підсумки Uklon
Хмарочос
2025-12-23T12:27:31Z
Аеропорт біля Торонто перетворять на нове місто
Хмарочос
2025-12-23T11:06:43Z
У Римі з туристів стягуватимуть по два євро за наближення до фонтану Треві
Хмарочос
2025-12-23T09:33:23Z
Чому трамваї в Торонто є одними з найповільніших у світі та чи можна це виправити?
Хмарочос
2025-12-22T19:59:58Z
У В’єтнамі збудували спа-центр із дахом-мушлею, вкритим папороттю
Хмарочос
2025-12-22T19:59:57Z
Реальний досвід подорожі Львів – Катовіце автобусом
Gloss
2025-12-22T19:59:38Z
7 найкращих beauty-подарунків на Різдво на будь-який бюджет
Elle
2025-12-24T22:03:17Z
Різдвяне послання Блаженнішого Святослава 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-24T17:00:16Z
Як створити різдвяний вертеп
Elle
2025-12-24T15:00:16Z
Піца як універсальна страва: чому вона не втрачає популярності
Photo Lviv
2025-12-24T12:42:11Z
«Початок нової історії» – на Хрещатику прибрали маф, який стояв там 15 років
Хмарочос
2025-12-24T12:36:38Z
На Вінниччині громаді повернули землю з прадавніми курганами
Ukraine Art News
2025-12-24T12:06:26Z
Пластуни передали Вифлеємський вогонь миру посольству України в Ірландії
Ukraine Art News
2025-12-24T10:24:15Z
12 продуктів, які мають бути на столі на Новий 2026 рік
Elle
2025-12-24T10:21:21Z
Як європейський секондхенд мандрує світом і знову повертається до магазинів – розслідування Follow the Money
Хмарочос
2025-12-24T09:48:29Z
Мін'юст США шукає прокурорів, які б зголосились редагувати файли Епштейна на Різдво на волонтерській основі
Ukraine Art News
2025-12-24T20:45:32Z
Комета не прилітає
Ukraine Art News
2025-12-24T17:00:19Z
Вінс Зампелла, один із розробників відеогри Call of Duty, загинув у автокатастрофі
Ukraine Art News
2025-12-23T14:00:16Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Теракота, бетон, склоблоки: 10 трендів у дизайні інтер’єру 2025 року
Хмарочос
2025-12-10T07:42:45Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z