MY.UAСтатті
Неймовірно смачний ягідний пиріг без духовки
Неймовірно смачний ягідний пиріг без духовки

Неймовірно смачний ягідний пиріг без духовки

«Рецепт на той випадок, якщо вам хочеться спекти пиріг, але немає духовки. Пирогом цей десерт назвала я, а в українському джерелі натхнення для цього рецепта (книзі Ольги Франко «Практична кухня») десерт називався просто «Ягоди в тісті». Я використала принцип приготування (смаження), але деталі (рецепт тіста та спосіб обробки начинки) у мене дещо відрізняються. Ділюся своїм варіантом», — розповідає українська фудблогерка Олена Сагун.

Трохи про технологію приготування. Тісто для цього десерту в моєму варіанті схоже за текстурою на тісто для оладків або вафель. Частина тіста виливається на пательню, потім на тісто треба викласти ягоди та залити другою половиною тіста. Посмажити слід з обох боків. Головна складність — перевернути цей великий пиріг-оладок. Це нелегко, але реально. У мене широка пательня (28 см), якщо у вас діаметр менший, буде легше. Детальніше про перевертання розкажу далі.⠀

Інгредієнти (підійдуть для пательні діаметром 26-28 см, можна й менше, тоді пиріг буде трохи вищим):

– 3 яйця

– 200 мл вершків (20%)

– 4 ст. л. цукру

– 1 ч. л. ванільного цукру

– 1 ст. л. розтопленого вершкового масла для тіста + трохи вершкового масла для смаження пирога

– 160 г борошна

– 1 ч. л. розпушувача

– дрібка солі

– цедра 1 невеликого лимона

– цукрова пудра або мед, будь-які ягоди та листочки м’яти для подачі (за бажанням)⠀

Начинка:

– приблизно 200-250 г ягід (у мене були 3 жмені смородини, 2 жмені лохини, 2 жмені журавлини, все заморожене)

– 1-2 ст. л. цукру

Готуємо пиріг:

Для приготування тіста можна просто добре змішати всі інгредієнти. Але я вирішила окремо збити частину білків та додати їх на фінальному етапі замішування. Так тісто буде більш пухким. Отже, розказую детальніше.  Наливаємо у глибоку посудину вершки, насипаємо цукор, ванільний цукор. Додаємо розтоплене масло, цедру, одне яйце та два жовтки (білки від них поки відкладаємо в окрему посудину). Ретельно змішуємо віничком компоненти до однорідності. Додаємо борошно, розпушувач, гарно перемішуємо.

В окремому посуді збиваємо два білки з дрібкою солі до стійкої піни (збиваємо на максимальній швидкості міксера). Обережно, за допомогою ложки чи силіконової лопатки, вмішуємо білки в тісто. Розігріваємо пательню на невеликому вогні, розтоплюємо на ній трохи вершкового масла. Виливаємо на пательню приблизно половину тіста, зверху насипаємо рівномірним шаром ягоди (якщо вони заморожені, їх не треба попередньо розморожувати).

Присипаємо ягоди цукром і заливаємо другою частиною тіста. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо пательню кришкою і смажимо пиріг приблизно 15 хв. Кришкою я раджу накривати для того, щоб верхній шар тіста «схопився» і не був рідким, поки підсмажується низ. Це потім дасть нам змогу легше перевернути пиріг.

У процесі смаження нижньої сторони пирога раджу хвилин через 10 акуратно трохи підняти пиріг лопаткою з одного боку, щоб поглянути, як сильно тісто зарум’янилося. Якщо бачите, що тісто добре засмажилося і починає темніти, краще перевернути раніше ніж через 15 хвилин. А тепер про те, як перевертати. Це краще робити за допомогою двох лопаток. Якщо є тільки одна лопатка, замість другої може підійти пласка шумівка, наприклад.

Суть у тому, щоб підчепити та підняти пиріг з пательні двома лопатками, підтримавши таким чином більшу площу знизу. Це допоможе пирогу не розвалитися під час перевертання, адже тісто з ягодами важке. Якщо корж у якихось місцях по краях усе ж таки трісне — не біда. Усе можна буде потім замаскувати декором. Перевернувши пиріг, смажимо його з іншої сторони ще хвилин 7-10. Готовність ви можете перевірити, проколовши центр пирога зубочисткою — на ній не має залишатися слідів сирого тіста.

Готовий пиріг за допомогою все тих же двох лопаток можна перекласти на таріль, бо зазвичай на пательні різати не можна, аби не пошкодити покриття. Якщо ж у вас пательня, на якій можна різати ножем, то подавайте просто в ній. Перед подачею можна притрусити пиріг цукровою пудрою або полити медом, прикрасити ягодами та м’ятою. Найбільше мені подобається їсти цей пиріг теплим. Рекомендую спробувати. Смачного!


Теги: готуємо вдома, десерт ELLE, десерти з ягодами
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Как бросать кости в кости: Лучшие техники бросания
Cineast
2025-11-03T16:03:39Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Aston Martin представил роскошную детскую коляску стоимостью $3000
Gloss
2025-09-22T17:12:39Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z