MY.UAСтатті
Кулінарна спадщина: 5 страв кримськотатарської кухні
Кулінарна спадщина: 5 страв кримськотатарської кухні

Кулінарна спадщина: 5 страв кримськотатарської кухні

Крим — це Україна. А кримськотатарська кухня є невід’ємною частиною української кулінарної спадщини. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає про п’ять традиційних страв кримських татар і наполегливо радить приготувати їх вдома, потішивши і себе, і рідних. 

Запитайте когось про кухню кримських татар, перша відповідь, яку ви почуєте, присягаюся, буде чебуреки. Смажені пиріжки у формі півмісяця з соковитою начинкою з м’яса та цибулі, безперечно, є візитною карткою кримського півострова. До цієї ж візитки можна віднести й янтики — ті ж самі півмісяці з тонко розкачаного тіста, які смажать не в олії, а на сухій сковорідці. 

Проте одними чебуреками кримськотатарська кухня не обмежується. Ось 5 страв кримських татар, про які варто знати. А ще їх можна (і треба!) легко відтворити вдома. 

Бурма

Якщо вже говорити про кримськотатарські вироби з тіста, то варто згадати пиріг бурма, або я його ще називають сарбурма. У кримськотатарській мові sarmaq означає «загорнути», а burmaq в дослівному перекладі означає «завити». Власне, таким і є цей кримськотатарський пиріг — загорнутим і закритим. 

Як і в чебуреку, основними інгредієнтами в цій страві традиційно є тісто та начинка з баранини. Проте ви можете експериментувати з начинкою на ваш розсуд: брати будь-яке м’ясо або ж зробити вегетаріанську версію бурми з овочами чи шпинатом.

supergoldenbakes.com

Як приготувати бурму

·       борошно — 500 г

·       вода — 250 мл

·       сіль — 1 ч. л. + для фаршу

·       м’ясний фарш — 300 г

·       картопля — 2 шт.

·       ріпчаста цибуля — 1 шт. 

·       перець — до смаку

·       вершкове масло — 70 г 

·       яйце — 1 шт.

З борошна, води та солі замішуємо тугеньке тісто й лишаємо під серветкою на 15 хвилин. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці або в каструлі на повільному вогні.

Цибулю чистимо та дрібно ріжемо. Картоплю тремо на великій тертці. Солимо, перчимо, додаємо фарш. Все добре перемішуємо. 

Тісто розкачуємо тонким шаром і змащуємо його топленим маслом. Розкладаємо начинку рівним шаром по тісту. Завиваємо тісто в тонкий і довгий рулет, який потім скручуємо равликом. Викладаємо равлик на деко, застелений пергаментом. Робимо на бурмі поперечні надрізи ножем, змащуємо тісто збитим яйцем. Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку та випікаємо 50 хвилин.

Язма​

Найпростіша страва кримськотатарської кухні. Готують язму з напою під назвою кхатикх (або катик), найпопулярнішого молочної страви кримських татар. На смак кхатикх чимось нагадує кефір, проте технологія виробництва катика відрізняється. Так, для кефіру застосовують особливий вид закваски, яка насичує напій вуглекислотою та надає кислого смаку. Кхатикх натомість має більш вершковий смак і більш густу консистенцію. 

Для приготування кримськотатарської язми підійде дуже густий кефір або, як його ще називають, термостатний. 

oliveandmango.com

Як приготувати язму

·       густий кефір — 1 л

·       свіжий огірок — 1 шт.

·       часник — 3-4 зубчики

·       свіжий кріп — 1 пучок

·       сіль — до смаку

Огірок помити, витерти насухо паперовим рушником і натерти на тертці. Відтиснути зайвий сік.

Часник пропустити через прес або натерти на дрібну тертку. Кріп дрібно посікти ножем.

Всі подрібнені інгредієнти додати до кефіру, додати солі до смаку та перемішати. Можна подавати одразу, або якщо спекотна погода, можна охолодили язму в холодильнику.

Сарма

Сарма — це кримськотатарські голубці у виноградному листі. Ця страва популярна у всіх тюркських народів, наприклад, у тій самій Туреччині. І так, у тюркських народів ця страва називається сарма, а не долма. Долмою цю страву називають на Кавказі, а от у перекладі з тюркських мов слово dolma означає начинку, фактично, цим словом називають будь-яку фаршировану страву: кабачки, баклажани, перці тощо.

Правильна сарма має невеликий розмір: ідеально, якщо вона буде розміром з палець, а ще краще — завбільшки з жіночий мізинчик. 

За можливості використовуйте в сезон свіже невеличке листя винограду з невеликою кількістю жилок. Якщо ж ви використовуєте мариновані листя, перед використанням промийте його у великій кількості води, щоб видалити сіль. Або можна опустити в киплячу воду на 2-3 хвилини, потім відкинути на друшляк і промити. 

worldfoodstory.co.uk

Як приготувати кримськотатарську сарму

·       мариноване виноградне листя

·       рис — 1.5 склянки

·       гаряча вода — 2,5 склянки

·       лимон — 1 шт.

·       оливкова олія — 0.5 склянки + 3 ст. л.

·       ріпчаста цибуля — 3 шт. (великі)

·       подрібнені горішки — 1,5 ст. л.

·       темні родзинки — 1 ст. л. 

·       сіль – 1 ч. л.

·       чорний мелений перець — 1 ч. л.

·       суха м’ята — 1 ч. л.

·       мелений духмяний перець — 1 ч. л.

·       мелена кориця — 0.5 ч. л.

Мариновані листя промити. Цибулю почистити й дрібно нашаткувати. Рис замочити в склянці теплої води на 5 хвилин, потім злити з нього воду.

У каструлі з товстим дном розігріти півсклянки оливкової олії. Обсмажити цибулю до легкого золотавого кольору. Потім додати горішки та продовжувати смажити кілька хвилин, постійно помішуючи. Додати замочений рис і смажити все разом, помішуючи, поки рис не стане прозорим.

Додати родзинки, сіль, м’ята, корицю, чорниий і духмяний перець, все добре перемішайте. Додати приблизно 1 склянку гарячої води, варити начинку на слабкому вогні 5 хвилин, потім зняти з плити.

Розкрити мариновані листя винограду на столі прожилками догори. Посередині кожного листочка викладіть одну чайну ложку начинки. Загорніть листочок ролом: візьміть края і рухайтеся від широкої частини до кінчика. Намагайтеся загорнути якомога щільніше, щоб сарма вийшла маленького розміру завтовшки з палець.

Дно шикрокої каструлі з товстим дном накрити кількома виноградними листочками. Викласти загорнуту сарму щільним рядками, викладаючи одну на одну. Лимон помити, нарізати кільцями й викласти кружальця на сарму. 

Додати в каструлю 1,5 склянки гарячої води і 3 столові ложки оливкової олії. Накрити сервірувальною тарілкою замість кришки — так, щоб тарілка дуже щільно накрила сарму. Варити на повільному вогні приблизно 35 хвилин. Подавати сарму теплою або холодною.

Лагман

Взагалі-то батьківщиною лагману є Китай. У Середній Азії страва розповсюдилася завдяки уйгурам і дунганам, народам мусульманської віри з півночі Китаю. Нині лагман є однією з впізнаваних страв кримських татар.  Головним секретом цієї страви є лахша сюзмесі — домашня, власного приготування, локшина. Звісно, локшину можна вжити й з магазину, але це буде зовсім не те, та й лагман у підсумку буде не такий вже автентичний.

За традицією, лагман подають у великій піалі, на дно якої кладуть локшину — стільки, скільки поміститься в жменю. Зверху викладають овочі з м’ясом, все це заливають підливою і посипають свіжою зеленню. Ідеальна комфортна їжа для холодної погоди.

Канонічний лагман готують з баранини, але ви можете замінити її яловичиною. Подавати цю страву можна як підливу або як суп — залежить від густоти юшки, яку ви приготуєте.

leelalicious.com

Як приготувати лагман

·       пшеничне борошно — 1 кг

·       вода — 500 мл

·       яйця — 2 шт.  

·       сіль — опціонально

·       баранина (вирізка) — 600 г 

·       ріпчаста цибуля — 1 шт.

·       морква — 1 шт.

·       томати — 2 шт. (середні) 

·       картопля — 1 шт. (велика)

·       солодкий червоний перець — 2 шт.

·       часник — 4 зубчики

·       томатна паста — 2 ст. л.

·       зірочка анісу – 1 шт.

·       борошно — 1 ст. л.

·       олія — для смаження

·       перець мелений — до смаку

·       паприка мелена — до смаку

·       зелень — для подачі

·       вода 

Готуємо локшину. У воді розчиняємо приблизно 1/4 чайних ложки солі. Виливаємо цю воду в просіяне борошно. Вбиваємо 2 яйця і замішуємо круте тісто. Коли тісто стає еластичним і перестає прилипати до рук, кладемо його на присипаний борошном стіл і тонко розкачуємо качалкою. Розкачаний лист тіста складаємо гармошкою. Ріжемо стрічку з тіста на дрібні смужки. Свіжу локшину відварюємо в киплячій підсоленій воді буквально 2-3 хвилини, постійно помішуючи. Відкидаємо на друшляк і промиваємо холодною водою, після чого даємо стекти воді.

Переходимо до лагману. Овочі миємо, підсушуємо паперовими рушниками й чистимо за необхідності. М’ясо також миємо, витираємо насухо й ріжемо середнім кубиком. Так само ріжемо картоплю та помідори. Дрібнішим кубиком ріжемо цибулю, моркву та болгарський перець. Часник нарізаємо тоненькими кільцями. Зелень миємо й дрібно шаткуємо.

Нагріваємо каструлю з товстим дном, наливаємо олію та смажимо м’ясо до рум’яної скоринки. Аби жар олії не зменшувався, додавайте м’ясо в кілька прийомів. Додаємо цибулю, сіль, перець і часник, смажимо, постійно помішуючи, до легкої засмаги цибулі. Слідом додаємо моркву й продовжуємо смажити, помішуючи, на великому вогні.

Зменшуємо вогонь до середнього і додаємо болгарський перець, смажимо хвилину, помішуючи, після цього додаємо помідори, перемішуючи так, щоб зняти всі засмажки з дна каструлі. Додаємо томатну пасту, розмішуємо все, що паста рівномірно розподілилася. Додаємо картоплю та всипаємо 1 ст. л.  борошна. Швидко і ретельно перемішуємо все, щоб борошно рівномірно огорнуло суміш з усіх боків і не схопилося грудочками.

Додаємо води кімнатної температури. Кількість води залежить від бажаної густоти лагману. Якщо дати води стільки, щобб вона покрила продукти на 2 пальці, то це вийде підлива середньої густоти. Якщо ж додати більше води, можна буде подати лагман як суп. Доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до мінімума та залишаємо тушкуватись на 20-30 хвилин до готовності картоплі. В кінці додати зелень, вимкнути плиту і дати настоятися 15 хвилин.

Імам баїлди

За вишуканим словосполученням «імам баїлди» ховається насправді дуже проста страва: баклажани, фаршировані овочевим асорті з томатів, солодкого перцю, цибулі, часнику та петрушки. Імам у перекладі означає особу, яка керує молитвою під час намазу (інколи кажуть, що імам то священик, але це не зовсім вірно), а слово баїлди означає знепритомніти. 

Одна з легенд каже, що імам знепритомнів від аромату, коли його дружина приготувала йому цю страву. Інша версія розповідає, що імам знепритомнів, почувши вартість складників або кількість олії, необхідної для приготування цієї страв. А ще одна народна легенда каже, що імам одружився з дочкою торговця оливковою олією. Посаг дівчини складався з дванадцяти банок найкращої оливкової олії, з якою вона щовечір готувала чоловікові страву з баклажанів з помідорами та цибулею. Але на тринадцятий день на столі страви не виявилося. І коли імаму повідомили, що оливкової олії більше немає, він знепритомнів.

theironyou.com

Як приготувати імам баїлди

·       баклажан — 5 шт. (середніх)

·       ріпчаста цибуля — 3 шт. 

·       томати — 5 шт. (великі) 

·       солодкий перець — 2 шт. 

·       часник — 8 зубчиків 

·       томатна паста — 2 ст. л. 

·       цукор — 2 ч. л. 

·       вода — 2 склянки

·       сіль — 1 ч. л.

·       чорний мелений перець — 1 ч. л.

·       оливкова олія  

Баклажани почистити овочечисткою, не відрізаючи плодоніжки. Покласти в підсолену воду на 10 хвилин, щоб виділився гіркий сік. Потім промити та обтерти паперовими рушничками. Обсмажити баклажани в олії до красивої засмаги з усіх боків. 

Цибулю дрібно нашаткувати кубиками або півкільцями, подрібнити часник (ножем або через прес), перець нарізати невеликими кубиками. На помідорах зробити надрізи хрест-нахрест і покласти в окріп на 2-3 хвилини. Дістати, зняти шкірку та нарізати 4 томати дрібненькими кубиками.

У глибокій сковороді розігріти олію та обсмажити цибулю до золотавого кольору. Додати помідори, солодкий перець, часник, сіль, цукор і мелений перець. Смажити все, помішуючи, 10 хвилин на слабкому вогні.

Зі смажених баклажанів видалити зайву олію паперовим рушником, викласти їх у широку каструлю. Серединку баклажанів надрізати ножем і розкрити, сформувавши кишеньку. Викласти овочеву начинку в цю кишеньку. Додати в каструлю 2 склянки гарячої води і варити на маленькому вогні 20 хвилин під закритою кришкою. 

В окремій пательні розігріваємо 3 ст. л. олії, в неї додаємо томатну пасту та 1 подрібнений помідор (можна порізати дрібненькими кубиками, потерти на тертці або покрутити в блендері). Солимо, додаємо трошки цукру (об збалансувати кислинку від томатів) та варимо на середньому вогні, помішуючи, хвилин п’ять. Для подачі соус викладаємо на тарілку, а на нього викладаємо фаршировані баклажани. За бажанням можна посипати зверху подрібненою петрушкою.


Теги: готуємо будинки, кримські татари, що приготувати будинки
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Искусство грамотной саморекламы
Men's Life
2024-09-23T08:39:49Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Разработчики Homeworld 3 выпустят весь новый контент для игры в ноябре вместо 2025 года
Overclockers
2024-09-23T07:11:34Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
3 рецепта, после которых вы полюбите капусту! Закрываю по 30 банок и всегда мало!
InfoHome
2024-09-23T12:16:11Z
Готова есть каждый день - не надоедает! Ленивый ужин в одной кастрюле за 30 минут рецепт
InfoHome
2024-09-22T07:27:37Z
Вкуснейшие макароны с фаршем на одной сковороде. много и сытно! Рецепт макарон с мясной подливой!!
InfoHome
2024-09-22T07:27:37Z
Проще, чем вы себе представляете! Отличный рецепт с курицей и картофелем
InfoHome
2024-09-22T07:24:37Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z