«Щоб ви не шукали у словниках, що це за цікаве слово, ми зробили це за вас. Драглі означає практично те саме, що і відомий всім з дитинства холодець. Згущений і охолоджений відвар із подрібненими шматочками м`яса, який після приготування ставиться в холодильник для охолодження», — розповідає Євген Клопотенко.
Коли з`явилися драглі
М`ясні страви в Україні дуже різноманітні. Охолодження — один із методів приготування їжі, який виник ще в період Київської Русі. Звичайно, за часів, коли був відсутній холодильник, драглі готували лише в зимову пору року. Щоб страву охолодити, посуд виносили в комору чи льох. Така їжа була поживною та ситною, і згодом страва міцно закріпилася в меню свят та урочистостей.
Секрети приготування драглів
У давнину драглі згущали виварюванням кісток і хрящів. Процес тривав майже півдня. Сьогодні клейкість бульйону може забезпечити промисловий желатин чи агар-агар. Їх додають у готовий бульйон. Це дозволить значно скоротити час приготування страви.
Щоб м`ясний навар було прозорим, намагайтеся не доводити його до кипіння. Як тільки почне закипати, відразу прикручуйте інтенсивність вогню і варіть далі на низькій температурі.
Коли варите м`ясо, можете покласти в каструлю цілу очищену моркву та шматок кореня селери. Акуратно вийміть їх після приготування навару.
У тарілку або форму з готовою стравою можна покласти листя зеленої петрушки, половинку відвареного яйця. Цей декор надасть страві апетитного вигляду.
Приготуйте соус за нашим рецептом. Він чудово підходить до страви. Хрін можна самостійно натерти з кореня рослини або купити готовий продукт у магазині.
Як приготувати драглі
Складові:
500 г нежирної свинини
2 л води
30 г желатину
2–3 зубчики часнику
3–4 горошини запашного перцю
2–3 лаврові листи
за смаком сіль
Для соусу:
2 зубчики часнику
1/4 гострого перцю чилі
2 ч. л. білого хрону
Рецепт смачного холодця зі свининою: покроковий рецепт
Зачистіть пісну свинину (500 г) від плівок та сухожиль, наріжте невеликими шматками. Залийте водою та доведіть до кипіння. Варіть 2-3 хвилини. Злийте воду і ретельно промийте шматочки свинини.
Знову покладіть м`ясо в каструлю та залийте чистою водою. Додайте 2-3 зубчики розчавленого часнику, запашний перець, лавровий лист і готуйте на малому вогні 1 годину. Наведіть до смаку сіллю.
Дістаньте м`ясо. Розберіть його у волокна у порційні форми або тарілки.
У гарячому бульйоні розпустіть замочений заздалегідь проціджений желатин і залийте розчином форми або тарілки з м`ясом. Коли бульйон охолоне, переставте посуд у холодильник на 2-3 години, щоб драглі застигли.