MY.UAСтатьи
Сильні та незламні: особиста історія Ганни із Харкова, нареченої військовополоненого захисника «Азовсталі»
Сильні та незламні: особиста історія Ганни із Харкова, нареченої військовополоненого захисника «Азовсталі»

Сильні та незламні: особиста історія Ганни із Харкова, нареченої військовополоненого захисника «Азовсталі»

Наша сьогоднішня героїня — харків’янка Ганна Науменко. Ще з підліткового віку вона бореться за справедливість та має активну громадянську позицію — під час Революції Гідності Ганна разом із друзями блокувала Академію внутрішніх військ МВС у Харкові, щоб не допустити відправку курсантів на підмогу силовикам, які намагалися придушити народні повстання на Майдані Незалежності в Києві.

Фото: Ігор Ткачов

«Я борюся і хочу продовжувати боротися проти того, що відбувається в країні. Мене так виховали. Якщо відбувається щось, що нам не подобається, ми не повинні мовчати, ми повинні діяти, змінювати цей світ на краще».

Зараз Ганна очолює проєкт допомоги воїнам, які повертаються з полону, «Нарешті ти вдома» та бореться за те, щоб нарешті обійняти коханого чоловіка, бійця полку «Азов», який досі перебуває в неволі.

Про перебування коханого на «Азовсталі» та загибель найкращого друга, про поїздку до Папи Римського та інформаційну діяльність за кордоном, про «мертве життя» та постійне почуття провини, про те, що може позитивно вплинути на обміни та емоції тих, хто повертається — це та інше в особистій історії Ганни, якою вона поділилися з Лесею Пахариною для ELLE.

Фото: Ігор Ткачов

Привіт, мене звати Ганна, мені 26 років, я із Харкова, ще одного залізобетонного міста нашої країни. Закінчила вечірній факультет Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Уже майже 10 років працюю в компанії, яка спеціалізується на виробництві промислового обладнання. Мій напрямок — це електричні лебідки. 23 лютого в мене було відвантаження на «Азовсталь», а 24 лютого мала бути друга поставка. Наразі я майже постійно в Києві, займаюся проєктом «Нарешті ти вдома».

Мого коханого звати Дмитро, він родом із Сум, з 2014 року перебуває на службі в полку «Азов». У російському полоні йому виповнилося 29 років. Мені пощастило побачитися з ним 24 лютого в Маріуполі, коли я дуже вчасно приїхала забрати нашу автівку і трішки його тренінгових речей. 25 вересня цього року він мав пробігти Берлінський марафон.

Зараз, коли буваю в Харкові, щоразу перевіряю чи пахнуть ще його футболки ним. Пахнуть.

Знайомство з Дмитром

У Харкові, ще зі школи, у мене сформувалася невелика компанія друзів-істориків на чолі з нашим учителем історії. Один із них у 2014 році вирішив долучитися до тоді ще добровольчого батальйону «Азов» і я з подругою поїхала до Києва його проводжати. За день до відправки добровольців із Софіївської площі, ми зустрілися з нашим другом та його новим товаришем погуляти містом. Ним виявився Діма, так і познайомилися.

У той час я була достатньо закритою людиною в спілкуванні з новими людьми й не розуміла про що з Дімою говорити, тому почала розповідати про свою работу на заводі, про якісь лебідки та механізми — зазвичай для людей це звучить дуже незвично (сміється).

Згодом ми почали з подругою возити азовцям гуманітарку на місце їхньої першої бази в Урзуфі. Спочатку збирали гроші на коробку з допомогою, а потім везли її з трьома пересадками, назад добиралися автостопом, бо грошей на зворотній квиток не залишалося. У той час мені було 17 років і це все здавалося дуже веселим підлітковим життям, сповненим новими емоціями.

Якось я запитала Діму, що йому привезти. Він попросив холодний апельсиновий сік. Пам’ятаю, як оббігала все село, щоб його знайти — я відчувала величезну відповідальність, адже військовий поставив мені задачу і її обов’язково потрібно виконати (сміється).

Восени Діма написав, що в нього скоро відпустка і він у справах приїде до Харкова, запитав чи можу я показати йому місто, бо він там ніколи був. Звичайно, я погодилася і влаштувала для нього цілу екскурсію. Тоді стало зрозуміло, що ніяких справ у Харкові в нього немає і він просто приїхав до мене.

Грошей, щоб винаймати квартиру більше ніж на кілька днів не вистачало, тому я попросила маму дозволити Дімі зупинитися в нас, хоча зі мною в кімнаті вже жила моя подруга. «Віддавай йому своє ліжко, ви з Ірою поспите на підлозі», — відповіла мама, коли почула, що він доброволець (сміється).

Мої батьки дуже люблять Діму, можливо, навіть більше за мене (сміється). Зараз мамі дуже важко, бо я ще якось намагаюся триматися, а мама просто з розуму сходить, хвилюється за нас двох.

Мій коханий — дуже цілеспрямована особистість, постійно займається самовдосконаленням. Коли приїздить на ротацію в Харків, то першим ділом ми йдемо в Книгарню «Є». Він дуже любить спорт, займається бігом та вело, обожнює гори, вони його заряджають. Мінімум раз у рік, а краще більше, ми повинні в них побувати. У вересні 2021 року Діма разом із побратимами «Пістоном» та «Наві» за кілька днів пройшли всі двохтисячники. З тієї подорожі він повернувся надзвичайно щасливим.

Хлопці, які були в полоні разом із Дімою та повернулися, розповідають, що перші 2 місяці він намагався займатися спортом, хоча це й було дуже важко за браком нормальних умов та їжі. Для мене коханий — приклад в усьому, найкращий із людей. Моє життя без нього — просто «мертве».

Діма дуже ніжно ставиться до тварин, завжди підтримує мої поїздки в притулки, купує для них корм. Разом ми постійно вплутуємося в якісь історії з порятунком тварин. Пам’ятаю, як одразу після Нового Року ми поїхали в притулок за містом, було дуже слизько й наша машина застрягла, коханий був дуже сердитий, сказав, що більше сюди не поїдемо, але вже через кілька днів ми знову їхали на допомогу (сміється).

«Азов»

У багатьох дівчат, чиї хлопці у 2014 році пішли в «Азов», історії дуже перетинаються. Більшість майбутніх бійців були футбольними фанатами, серед яких є багато патріотів — тих, хто добре знає історію і на історії вчиться. Вони усвідомлювали чим агресія та амбіції Росії можуть закінчитися, тому саме азовці стали тоді рушійною силою українського спротиву, бо в той час наші збройні сили була в значно гіршому стані. Потрапити до 2014 року в армію здавалося якимось покаранням.

Оцінюючи ситуацію, Діма та його побратими розуміли — якщо вони не приїдуть на Донецький напрямок, не зупинять і дозволять подіям розвиватися по сценарію вигідному Росії, то рано чи пізно це закінчиться повномасштабною війною, бо окупантам не потрібна тільки Донецька область, їм потрібна вся Україна.

  • Фото: Reuters
  • Фото: МОУ

Повномасштабна війна

Коли загальна напруга почала зростати, Діма попросив зняти наклейку старого шеврону «Азова» на вікні в Харкові та зібрати речі. На мої запитання про те, що відбувається, він відповідав, що «все нормально, не хвилюйся, але ти повинна бути готова». Після чергового «все нормально, але приїдь у Маріуполь, забери машину» я дуже напружилася.

Я планувала поїхати на вихідних, але в понеділок 21 лютого, коли прийшла на роботу, відчула, що нема чого чекати — подзвонила коханому, сказала, що приїду в середу. Він одразу погодився і це мене дуже здивувало й збентежило, зазвичай приїжджати посеред тижня не було сенсу, Діма постійно зайнятий роботою.

Коли я приїхала 23 лютого до Маріуполя, я побачила коханого таким напруженим, яким не бачила досі. Ми одразу почали планувати мій маршрут назад — стало зрозуміло, що це не просто «будь готова», що це найближчим часом точно відбудеться. Але тоді масштаби катастрофи ми навіть не могли уявити.

Діма дуже хвилювався, що, у разі потреби, я не захочу поїхати з Харкова і він буде скутий у діях думками про мою безпеку. Я ніколи не бачила його таким стурбованим, це мене дуже вразило.

Того вечора ми пішли в нашу улюблену кав’ярню «Містер Бін». По дорозі я весь час повторювала, що ми не дамо їм ані краплі нашої крові, а потім Маріуполь просто втонув у ній. У той час я не могла прийняти думку, що нам знову доведеться виборювати Маріуполь та свою свободу. Зараз я постійно прокручую в голові цю розмову.

24 лютого, прокинувшись до світанку, я побачила, як Діма ходить по кімнаті та обдзвонює хлопців, щоб вони їхали на базу. Тоді я ще не чула вибухів, але розуміла, що це все — почалося. Коли Діма віз мене на перший блокпост за Маріуполем, у місті вже було гучно. Далі — я поїхала в Харків, а він повернувся в те пекло. Я їхала й розуміла, що він буде там до останнього.

Мені було дуже страшно. Це була моя перша самостійна подорож машиною, у дзеркало заднього виду я бачила заграву від вибухів — це був якийсь сюр. Всю поїздку я думала «для чого нам усе це?», «це нам дається, щоб ми кимось стали, але чому саме в такий спосіб?». Це було жахливо.

Коли я нарешті дісталася до Харкова, мама не хотіла виїжджати, вона говорила: «Аня, куди ми підемо, у нас дві собаки та кіт?». Я не могла в такий час засмутити коханого, сказати, що щось пішло не так, бо якщо мама не поїде, то і я теж залишуся. На щастя, у мене було чарівне та безвідмовне «Діма сказав», ми довірилися йому й вирушили в Кременчук, звідки родом наш найкращий друг і побратим Діми — Максим «Пістон».

Це була поїздка в невідомість із двома собаками та дуже недосвідченим водієм, яким була я. Траса була перевантажена, по дорозі їхали танки. Мама весь час уточнювала: «Аня, а ми правильно їдемо?», «Аня, а це наші танки?». У той день, 24 лютого, я виїхала з Маріуполя о 5 ранку і тільки о 12 ночі приїхала до Кременчука — 19 годин в дорозі здавалися цілою вічністю.

Загибель найкращого друга

25 березня в боях за Маріуполь загинув наш найкращий друг Максим «Пістон». Його загибель — це колосальна втрата не тільки для рідних та близьких, а і для самого полку. Він був Чемпіоном світу з кікбоксингу, усі знали, що Максим найкращий, найшвидший, найвправніший. Після перемоги на Чемпіонаті у 2014 році, він кинув спортивну кар’єру і прийшов в полк, щоб долучитися до боротьби за рідну країну.

Це звучить дивно, але під час війни була якась впевненість, що з ким з ким, але з «Пістоном» усе буде в порядку, бо він постійно вигравав у різних змаганнях, а потім авіабомба виявилася спритнішою і сильнішою.

«"Пістон" загинув. Авіабомба. Я спустошений повністю». Для Діми це був величезний удар, бо вони завжди були разом. Він збирав тіло найкращого друга й, коли виходив з «Азовсталі», вкотре мені нагадував: «Тіло "Пістона" я завернув у таку-то ковдру, з двох боків зав’язав, поклав всередину і зверху листочок, усе підписав».

З російською стороною була домовленість, що загиблих передадуть у перші три дні, але вони її не дотрималися. Вони передавали тіла партіями, але навіть це робили нечесно. Наразі тіла полеглих воїнів нібито передані всі, але до кінця перевірити цю інформацію немає можливості, триває процедура ідентифікації. Коли є тіло, то по якихось фрагментах можна ідентифікувати особу і для більших гарантій зробити ДНК-тест, у нашому ж випадку є просто купа останків і кожен із них потрібно перевіряти. Щодня чекаючи, що Діма вийде на зв’язок, я розумію, що другим його запитанням буде «Ви попрощалися з "Пістоном"?». А мені немає що йому відповісти.

Коли я ходжу по Софійській площі в Києві, де проходить виставка загиблих бійців «Азова», героїв Маріуполя, мені складно усвідомити, що ми вже втратили стільки людей, що так багато з них я знаю особисто. Це наче дивишься шкільний альбом — усі загинули, а ти живий.

«Азовсталь» та маленька дівчинка, яка грала в бункері в «обезбол»

Спогади про «Азовсталь» перегортаються, як листки у фотоальбомі. Діма ніколи не вдавався в подробиці, це були якісь загальні історії про один стакан води, який вони п’ють по ковтку, про відсутність нормального харчування та вітамінів, які б сприяли загоєнню ран, про велику кількість плісняви, коли ти ставиш автомат на підлогу, а через пів години він вкривається шаром цієї гидоти.

Найбільше в пам’яті спливає кінець їхнього перебування. У бункері з пораненими була страшна спека та задуха, знеболюючі, через обмежену кількість, використовувалися тільки для дуже важких операцій. Передача їжі із бункера в бункер замість 15 хвилин займала до 4 годин. Дехто не повертався живим після цього, бо потрапляв під ворожий обстріл.

Над ними постійно літали літаки, постійно були прильоти, за день їхня кількість могла сягати до п’ятдесяти й так постійно. Коли я сиджу, наприклад, у Харкові й чую, що вібрує земля від вибуху поблизу, у мене все одно психологічно є розуміння «це ж не по мені», «я сиджу у своєму маленькому будиночку, кому я потрібна». А там, на «Азовсталі», вони розуміли, що це конкретно їх намагаються викурити.

На голосових було постійно чути ці страшні вибухи. Якось я порахувала, що за 58-секундне голосове було 4 дуже гучних вибухи. По них працювала й артилерія, і з кораблів, і з неба. Я не розумію, як, навіть психологічно, можна було це витримувати.

Окрема тема — це цивільні та діти, які ховалися в бункерах. Їхню евакуацію було дуже складно організувати, вона постійно зривалася, бо російська сторона спочатку погоджувалася, а потім, коли люди виходили, починала свої підступні обстріли. Постійно хтось гинув.

Діма розповідав про дівчинку Алісу, яка грала в гру на «Азовсталі» — вона ходила по бункеру й тикала своїм маленьким пальчиком бійцям у плече, промовляючи «обезбол, обезбол».

Замість щасливого дитинства діти бачать війну, замість дитячих ігор, вони, щоб якось полегшити чийсь біль, грають в «обезбол». «Гаразд, ми тут, ми — військові, але ці діти, як їм потім реабілітуватися в житті, як їм жити далі, переживши все це», — коханому було нестерпно спостерігати за цим.

Одного разу, коли Діма повертався з бункера з дітьми, він надіслав мені голосове повідомлення — його голос був настільки заморений та сумний, що я по кілька разів переслуховувала його, бо не могла розчути через власні сльози.

Перший мітинг по деблокаді Маріуполя, поїздка у Ватикан

У квітні стало зрозуміло, що ситуація в Маріуполі критична. Я поїхала до Києва провести акцію із закликом деблокади Маріуполя. З усіх боків говорили, що зараз не можна влаштовувати заходи, але ми все одно його провели, бо потрібно було щось робити.

Перед акцією я зустрілася з Ольгою Андріановою, яка теж чекає коханого з полону й наразі в Асоціації займається психологічною підтримкою та організацією лекцій. Історія Олі для мене найважча — у березні вона втратила найкращого друга, а зараз уже третій місяць у постійному стресі та невідомості, бо Сенс її Всесвіту був у списках загиблих в Оленівці. Досі ми не маємо ні підтверджень, ні спростувань, проте сильно віримо в найкраще.

Катя Прокопенко, дружина Дениса «Редіса» — найкраща подруга Олі. Чесно кажучи, я уявляла собі якусь фіфу, дуже ділову даму — дружину командиру полку, а побачила маленьку дівчинку, яка сиділа та щось малювала в планшеті. Маленька дівчинка виявилася такою надзвичайно сильною.

Після заходу, повернувшись до Кременчука, я поспілкувалася з Дімою і була в повному розпачі, бо з кожним днем ставало тільки гірше. Якщо раніше він писав, що все нормально, то цього разу повідомив, що якщо не буде допомоги, то ми довго не втримаємо. Я розплакалася і написала Олі, що треба робити щось масштабне, вона запропонувала поїхати завтра до Папи Римського.

Я сиділа на підлозі в чужій квартирі в Кременчуку й писала лист-звернення Папі Римському. Сиділа й думала який це все сюрреалізм, а наступного дня сказала мамі, що я до Ватикану й поїхала.

До Ватикану ми вирушили вчотирьох — я, Оля Андріанова, Катя Прокопенко і Юля Федосюк. Юля працює помічником депутата, батько якого є Послом України при Святому Престолі. Вона сказала, що домовилася про аудієнцію, тому я була впевнена, що поїздка займе кілька днів і прихопила із собою маленький рюкзачок. Коли ми прибули до місця призначення, з нами зустрілися представника посольства й повідомили, що вони будуть працювати і сприяти нашій зустрічі, потрібно почекати.

За порадами посольства та знаючих людей, ми вирішили скористатися часом та можливістю для проведення інформаційної діяльності — почали давати інтерв’ю про Україну, про своїх хлопців, про «Азовсталь», тому що люди в Європі не дуже в контексті, а тим паче в Італії, де була дуже розвинута російська пропаганда.

Ми розповідали, що полк «Азов» — не нацисти, пояснювали про їхню символіку, про те, як вони працюють, які представники інших країн та релігій є в полку. Під кінець цієї інформаційної кампанії в нас уже ніхто не запитував про нацизм.

  • Reuters

Так ми прочекали десь два тижні — передали один лист, потім другий. Нам відповідали, що зараз Папа не може з вами зустрітися, бо в нього болять коліна. Залишатися в Римі було дуже дорого, ми вирішили їхати до Польщі, щоб обдумати подальші дії. Тільки-но ми туди приїхали, надійшов лист із запрошенням на закриту аудієнцію. Довелося терміново повертатися. Але так склалося, що саме в цей день наш автомобіль евакуювали й ми з Олей, вирішуючи це питання, не встигли на літак.

Звичайно, було трохи сумно, але найголовніше, що своєї мети ми досягли — ми змогли озвучити Папі Римському нашу проблему і привернути до неї увагу світу. Зараз після висловлювань Папи про «великодушный российский народ«, ми з Олею навіть жартуємо, що доля нас вберегла від цієї зустрічі.

Після цього ми відвідали Німеччину та Францію і коли сиділи на останньому інтерв’ю, де пояснювали, що відбувається з людьми в російському полоні з 2014 року й чому для нас це так страшно й недопустимо, нам усім одночасно прийшло сповіщення. Це було відео зі зверненням Дениса Прокопенка про те, що їхній гарнізон виконав наказ вищого командування. Стало зрозуміло, що вони виходять з «Азовсталі» в полон. Ми відразу повернулися до України.

У нас був справжній шок, бо хвилину тому ми пояснювали, що полон — це не опція, що потрібно організувати екстракцію в інші країни, а вже за мить прийшла звістка, що те, чого ми так хотіли уникнути відбудеться.

Вихід з Азовсталі, полон

З 17 травня Діма щодня писав про можливий вихід, а 20-го подзвонив і повідомив: «Все, ми виходимо, я відправив тобі заплановане повідомлення, яке прийде через 10 днів. Якщо до цього моменту я не вийду на зв’язок, то опублікуй його». Хлопці, виходячи в невідомість з «Азовсталі», були не впевнені, що буде звернення від влади, що буде підтримка, що буде боротьба за них, тому Діма й запланував повідомлення, щоб ми точно дізналися правду, на випадок, якщо цього не відбудеться.

Він написав, що вони військові і виконали наказ, розповів які були сили в них та противника, він хотів, щоб усі люди розуміли, який масштаб вони відтягнули на себе. А ще попросив: «Боріться! Боріться за кожного з нас».

Чи був інший варіант? З погляду збереження людських життів, мабуть, що ні. Ситуація була надскладною — завод просто не витримував, бункери сипалися. Вони могли ще кілька тижнів протриматися, проте на той момент дуже багато людей гинуло в бункерах і, так розумію, Денис не міг допустити ще більшої кількості безглуздих смертей. Треба було щось вирішувати.

Останній раз голос коханого я чула 20 травня, потім у перший місяць полону він надіслав мені кілька смс. На цьому будь-який зв’язок із ним обірвався.

Останню інформацію про Діму я отримувала від звільнених із полону бійців, коли розвозила їм по лікарнях коробки «Нарешті ти вдома». Знайомі хлопці впізнають мене одразу, а я їх ні, вони дуже змінилися — щоб зрозуміти, хто перед тобою, співставити з людиною, яку ти знав, мозку потрібно кілька секунд. На одному з обмінів я зустріла лікаря-хірурга, такого молодого, такого сонячного, він розповів, що час у полоні тягнеться дуже довго — день за рік.

Я не дуже розпитую тих, хто повернувся, про коханого, бо сьогодні він може бути і в іншому стані, і в іншому місці, тому що їх постійно переміщують. І це, мабуть, найстрашніше для мене. На початку, коли більшість азовців перебувала в Оленівці, ми хоча б розуміли, що вони всі разом і можуть підтримувати один одного.

Після трагедії в Оленівці, коли їх розкидали по невідомим локаціям, окрім того, що ти взагалі не знаєш чи людина жива, ти ще й постійно безрезультатно намагаєшься з’ясувати місце перебування. Ця невідомість руйнує і з кожним днем усе гірше.

Обміни полонених та підтримка суспільства

Коли відбувся великий обмін 21 вересня, багато людей вирішило, що всіх з «Азовсталі» обміняли. Звичайно, я розумію, що це я зосереджена на інформації про полонених, але все одно дивує, що багато українців взагалі не в контексті, серед них є навіть ті, хто на мене підписаний та постійно слідкує за історіями. Мені здавалося, що, судячи з контенту все зрозуміло, але нещодавно мені написав знайомий, для якого було відкриттям, що не всі повернулися.

Важко просити людей цікавитися тим, що не має прямого відношення до них, що не болить їм особисто. Але ми всі мусимо не забувати про тих, хто за нас боровся. Якщо кожен буде хоч трішки цікавитися перебігом подій, буде підтримувати інформаційно, нам буде легше. По-перше, ми будемо відчувати, що ми не самі по собі, по-друге, це, можливо, покращить хід нашої боротьби, бо, насправді, велика підтримка цієї теми, особливо за кордоном, дуже гарно впливає на обміни.

Коли нагадування про те, що нам є ще за кого боротися, знаходиться в інформаційному потоці — це спричиняє більше відповідальності й перед представниками влади, і перед світовою спільнотою. Коли ж ми починаємо замовчувати, втрачати інтерес, нові теми стають більше актуальнішими, а люди, тим часом, залишаються в неволі.

Instagram: @olishiliak

На жаль, родичі теж не завжди можуть проаналізувати, як продовжувати свою боротьбу. Я не раз бачила, як після чергового заклику, люди починають розповідати деталі про своїх родичів, а це завжди небезпечно. По-перше, це не дуже цікаво людям до розповсюдження, по-друге, ми не знаємо, яка зараз там історія в хлопця. Можливо, він рахується кухарем, а, насправді, снайпер. І це може спростувати його історію, йому доведеться терпіти якісь тортури, або його видалять зі списків на обмін.

Зараз є багато якісних матеріалів про полонених, про полон — таке гарно просувати. Якщо ти хоч трішки прочитаєш, воно відкладеться у свідомості — десь ти зробиш репост, десь обговориш із кимось, десь надихнешься і вийдеш на мітинг. Це все має набагато більше користі, ніж публікація персональних даних військових.

Потрібно розповідати, що велика кількість захисників досі в полоні, що це звичайні люди, яких вдома щодня чекають рідні та друзі, що кожен із них має власні плани та мрії.

У мого коханого була мрія пробігти Берлінський марафон у вересні цього року, тому він, навіть виходячи в полон, попросив проконтролювати питання його участі і перенести реєстрацію на наступний рік, якщо до цього часу він не повернеться. Ми сподівалися, що так станеться, бо за попередніми домовленостями з російською стороною, хлопці мали виходити протягом 3–4 місяців, але окупанти, як завжди, знехтували цим, тому я зв`язалася з організаторами й перенесла марафон. Як і коханий, я вірю в те, що він здійснить свою мрію і пробіжить його.

«Нарешті ти вдома»

Більшість військовополонених повертається без нічого — усі їхні речі або згоріли в Маріуполі, або залишилися там, де їх утримували окупанти. Коли наші дівчата з’їздили на перший обмін у червні, вони помітили, що держава не була достатньо підготовленою. Так виникла ідея проєкту «Нарешті ти вдома».

Його основа цінність не тільки в тому, щоб забезпечити речами першої необхідності, а й проявити турботу про людину, підкресливши важливість кожного.

Спочатку в нас були дуже масштабні та амбітні плани, ми хотіли розділити позиції, щоб охопити якомога більше партнерів — Таня домовилась за коробки, Даша домовилась за велику знижку в типографії, я почала писати листи партнерам. Згодом це переросло в особисту практичну роботу: комунікація, планування, закупка, документація, формування складу разом із розвантаженням машин, організація простору. Мій досвід роботи на підприємстві та з проєктами, знання документації та ведення комунікації сприяли в цьому. З часом я стала керівником проєкту. По можливості до роботи долучаються й інші дівчата, а також допомагають друзі.

Багато бійців, які повертаються з полону, опиняються в різних місцях, потрібно всіх знайти, усім відвезти бокси — це потребує багато часу. Але щоразу, коли ти бачиш емоцію людини, яка його отримує, розумієш, що це варте всіх зусиль. Багато хто спочатку не розуміє, що це все для них, що це просто якісь інші родичі подбали про них, їм важко усвідомити це все.

Коли ми їздили на жіночий обмін — дівчата плачуть, нас обіймають, ми ніяковіємо, не знаємо, що робити. Усім дуже приємно. Неймовірні емоції.

У наші бокси ми вкладаємо листівки з тим, як ми весь цей час боремося за них — якісь акції, виставки, виступи, дитячі малюнки, щоб вони розуміли, що ми всі за них дуже хвилювалися, дуже їх чекали. Деяких людей можуть відразу забезпечити рідні, але їм усе одно дуже приємно. Памятаю, як ми їхали на перший обмін, Богдан «Тавр», начальник штабу «Азова», якого тоді обміняли, сказав, що їм Національне інформаційне бюро видало рюкзак із речами, що все є, не треба їхати, а потім скидав фотографії в нашій футболці.

Я — перфекціоністка, мені постійно здається, що все недостатньо добре, що треба ще щось додати, постійно хвилююся, що їм щось не сподобається. А їм усе до вподоби, вони всі дуже радіють.

Нещодавно наша Оля Андріанова разом із Катериною «Пташкою» їздили до Іспанії на нагородження Золотим Левом, якого вручають за вагомі досягнення в суспільстві.

«Пташка», яка довгий час була без зв’язку в неволі, розповідала, що коли вони їхали Україною після обміну і всюди бачили написи «Азовсталь» у них був захват і шок. Повернувшись з полону, у неї нічого не було, всю поїздку до Мадриду вона казала, що ось це зубна паста, яку ви мені дали, ось це крокси, які ви мені дали. 

Паралельно із цією роботою ми намагаємося якось просувати проєкт, розповідати про нього, про його цінність. На жаль, через велику кількість роботи це виходить найгірше. Я дуже вдячна всім, хто долучається, хто нас підтримує в цей непростий час. 

Нам дуже допомагають українські бренди — щось надають безкоштовно, щось зі знижкою, щось ми купуємо самі, бо розуміємо, що бізнес повинен працювати. У Кременчуку я познайомилася з друзями «Пістона», наші долі переплелися, вони стали для мене близькими людьми. Зараз ми співпрацюємо у рамках діяльності Асоціації, одна із речей нашого боксу — рюкзак, який вони відшивають. Це досить дорога та якісна продукція, вони зі свого боку зробили все, щоб ми могли його придбати.

Крім цього, є ініціативні групи, які проводять виставки та english speaking club, продають NFT та стікерпаки, а потім частину виручених коштів перераховують нам на фонд. Це дуже класно, бо в такий спосіб люди отримують користь та займаються своєю справою.

«Мертве» життя

Багато хто з нас вважає, що ми не повинні жити це життя, що ми продовжимо його жити, коли хлопці повернуться з полону. Однак психологи на лекціях, які організовує наша Асоціація, наголошують, що це хибна думка, що не потрібно картати себе за те, що ти, наприклад, полікувала зуб чи випила кави — синдром відкладеного життя лише руйнує психіку. Я намагаюся на це налаштуватися, теж хочу поспілкуватися з психологом, але обсяг роботи такий великий, що на все не вистачає часу.

Цей період життя я особисто характеризую як «мертве життя».

Я розумію, що я перебуваю не в найгірших умовах, я можу дозволити купити собі каву в кав’ярні чи поїсти в закладі, бо вдома не встигаю це зробити. І з боку може здаватися, що життя йде, але по факту таке відчуття, наче його поставили на паузу, ти наче все й робиш, але ніякої насолоди не отримуєш, бо в такому форматі воно тобі не потрібне. Якби хлопці були хоча б в безпечнішому місці, я б може й дозволила собі зробити щось для себе, не відчуваючи за це вину.

А так… я відчуваю вину навіть, коли прокидаюся пізніше будильника.

І так в усьому. Зараз більшість свого часу я приділяю проєкту «Нарешті ти вдома», але й тут періодично мене наздоганяє відчуття провини — навіщо це все, якщо я його досі не визволила, можливо, я щось не те роблю, якщо він досі в неволі.

Фото: Ігор Ткачов

Триматися допомагає, те, що поруч є люди, які тебе розуміють, які так само, як і ти хвилюються, проживають подібні емоції. Ти розумієш, що ти не один, що ви можете обговорити якісь емоції. Звісно, це не допомагає в практичному плані, але це дає додатковий заряд.

Також дуже мотивує кожен обмін, коли ти зустрічаєш повернених хлопців. Ми бачимо їх, бачимо їх щасливих родичів і це дарує якусь надію, що хоч і дуже повільно, але цей процес йде й ти все одно починаєш сильніше вірити й чекати.

Є дуже гарні слова Лесі Українки «Без надії сподіваюсь». Так і в мене — дуже довго була надія, зараз залишилася тільки віра. Бо коли вже немає більше об’єктивних причин триматися, віра — це єдине, що допомагає продовжувати щось робити.


Теги: Азовсталь, особиста історія, сильні та незламні
Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
Украинский трейлер комедии «Караоке»
KinoFilms
2024-09-10T15:54:31Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Основы техники игры в боулинг
Men's Life
2024-09-10T08:15:48Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Cyberpunk 2077 обновлён до версии 2.13. Добавлена поддержка технологии AMD FSR 3 с генерацией кадров
Overclockers
2024-09-12T14:01:11Z
Два американских туриста впервые в истории человечества вышли в открытый космос
Gloss
2024-09-12T12:49:05Z
Misha Skova: striking a pose and closing deals — the dual success of a model and businesswoman
Elle
2024-09-12T08:16:32Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z
Быстрый тортик за 5 минут без духовки! Очень вкусный и простой торт
InfoHome
2024-08-15T13:37:01Z