/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F207%2Fe5496d7268f2503e4b1d5203d9f95eb4.jpg)
Коротка історія кави в Івано-Франківську
Ось і прийшла зима.
Готуємося до чи не найскладнішої пори року в нашому житті.
Але кава, це один з тих напоїв, котрі допомагають нам зберігати бадьорість, зігрівають душу і нагадують про часи після нашої перемоги.
Сьогодні з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова мандруємо до наших сусідів в Івано-Франківськ.
Івано-Франківськ неможливо уявити без затишних кав’ярень та п’янкого аромату кави, що долинає звідусіль на маленьких вуличках давнього міста, розповідає сайт franyk.
Люблять поласувати кавою франківчани вже не одне століття і продовжують зберігати і плекати багаторічні традиції готувати цей напій і смакувати ним.
Кава Кон-панна.
Перша згадка.
1802-й рік – саме тоді датують першу згадку про франківську каву.
Щоправда, тоді це була станиславська кава, адже тоді місто мало ще стару назву.
Кавою вже тоді франківці полюбляли поласувати і ходили за нею у місцеві кав’ярні.
Тим роком датуються записки віденця Йосефа Рорера, що тоді завітав до Івано-Франківська.
Він розповів, що скуштував доброї кави в нашому місті.
Першою відомою кав’ярнею у місті, що її датують першою половиною дев’ятнадцятого століття, вважається цукерня-кав’ярня Шенґерського, яку згодом називали кав’ярнею Ертеля (тепер – вулиця Мазепи, 1).
Це була непроста кав’ярня – її вважали справжнім осередком вільнодумства у тодішньому Станиславові! Цей заклад гуртував довкола себе прогресивну тогочасну молодь, що приходила за чашкою запашного напою обговорити останні новини революційних подій.
Цікавий факт про тодішнє споживання кави: вважалося, що кава не просто чудовий тонізуючий напій, а й хороша альтернатива тогочасним дезінфекторам.
Подекуди її використовували замість карболової кислоти та хлорки.
Кава з корицею.
Кав’ярні «для еліти».
Друга половина дев’ятнадцятого століття – час, коли в місті з’являються «елітні» кав’ярні.
Однією з найвідоміших таких тогочасних кав’ярень Івано-Франківська вважається заклад під назвою «Уніон», заснований відомим місцевим ресторатором Германом Бассом.
Інтер’єр цього закладу мав дуже «помпезний» і вишуканий вигляд – білі тони, подекуди з позолотою.
Через такий інтер’єр кав’ярня дуже швидко здобула популярність і приваблювала відомих людей.
Кава еспресо.
Яку каву споживали франківці минулого століття найчастіше?.
Станиславські кав’ярні мали свої традиції і навіть фірмові кавові десерти.
Найпопулярнішою у закладах міста була холодна кава, до якої обов’язково додавали кульку ванільного морозива, що клали зверху вже після охолодження напою.
Прискорювали охолодження напою і кубики льоду, що також клали в чашку.
Популярною в ті часи була і так звана «біла» кава, рецепт приготування якої потрапив до нас з далекої Малайзії.
Кавові зерна для цього напою обсмажували спеціальним чином.
Додавали до напою трохи міцного чаю та згущеного молока, завдяки чому кава була неймовірно ніжною і запашною.
Такі чудові напої зробили наше місто одним з тих, де найбільше поціновувалася справжня кава.
Тому ті, хто приїжджав до Станиславова у минулому столітті, неодмінно мусіли випити чашку (а то й не одну!) запашної кави.
Такі традиції зберігаються і по сьогодні.
Ірина СЕМЕРЕНКО.
Пов’язано.