MY.UAСтатті
Рецепти 12 страв на Святий вечір
Рецепти 12 страв на Святий вечір

Рецепти 12 страв на Святий вечір

Українська кутя.

Святий вечір одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.

Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва.

Західні й cхідні церкви, які використовують григоріанський і новоюліанський календар, відзначають Святий Вечір 24 грудня, а християнські церкви, які використовують юліанський календар, — 6 січня.

На Святу вечерю господині традиційно готували 12 пісних страв.

“Дзеркало” підготувало поради ґаздиням, що приготувати на Святвечірній стіл.

Кутя – це головна традиційна страва Святвечора.

Кутю подають традиційно з маком, медом і горіхами.

Пшениця – 1 склянка, мак – 100 г, горіхи – 100 г, мед – 1-3 ст.

л., цукор (за бажанням).

Чисту пшеницю добре промиваємо, заливаємо окропом та варимо на повільному вогні 2-3 години (до готовності).

Мак заливаємо окропом, накриваємо кришкою та залишаємо на 30-40 хвилин.

Зливаємо воду та перетираємо мак зручним для вас способом (в макітрі, блендером, на м’ясорубці).

Горіхи дрібно січемо.

Змішуємо зварену пшеницю, мак, мед, цукор та горіхи.

Доводимо кутю до бажаної густини (при потребі можна її розвести водою або узваром).

Вар чи узвар Сушені яблука – 200 г, сушені грушки – 200 г, чорнослив – 200 г, вода – 3 л, мед або цукор – 200 г (за смаком).

Традиційно узвар до столу подають охолодженим.

Купка сушених грибів, цибуля – 200 г, борошно – 2-3 ст.

л., олія – 2-3 ст.

Цибулю дрібно шаткуємо, обсмажуємо на олії до м’якості.

Гриби миємо та відварюємо до готовності.

Виймаємо гриби з бульйону дрібно ріжемо або перемелюємо на м’ясорубці.

З’єднуємо гриби з цибулею та прогріваємо їх ще 2-3 хвилини.

На окремій сковороді (сухій) обсмажуємо пересіяне борошно до золотистого кольору.

До борошна акуратно вливаємо грибний бульйон (не гарячий), добре розмішуємо, щоб не було грудочок.

Помішуючи проварюємо 3-4 хвилини.

Додаємо гриби з цибулею і трішки часнику, даємо покипіти до загустіння.

Українські вареники.

Вареники з капустою і з картоплею.

Для начинки: варена квашена капуста – 200 г, цибуля або пюре картопляне – 200 г, цибуля, сіль, перець.

Для тіста: олія – 1 ст.

л., борошно – 300 г, відвар картопляний – 200 мл, сіль Капусту відварюємо, відціджуємо, подрібнюємо ножем або на м’ясорубці (блендері), додаємо підсмажену цибулю, солимо, перчимо.

Полуплену картоплю варимо до готовності в підсоленій воді.

Цибулю підсмажуємо до золотистого кольору.

Картоплю відціджуємо, добре розминаємо, додаємо цибулю, вимішуємо.

Солимо та перчимо.

Борошно пересіюємо, робимо заглиблення, додаємо сіль, олію та гарячі воду.

Добре перемішуємо.

Даємо тісту трохи охолонути і гарненько вимішуємо до однорідного гладкого тіста.

Накриваємо тісто каструлькою і даємо йому відпочити 15-20 хвилин.

А далі розкачуємо, вирізаємо з тіста кружечки, кладемо начинку та формуємо вареники.

Пісний борщ з вушками.

Буряк – 600-700 г, цибуля – 1 штука, грибний відвар – 3 л., лимонний сік – 2 ст.

(або за смаком), лавровий лист, сіль, перець.

Для вушок: білі сушені гриби – 100 г, цибуля – 1 штука, борошно – 150 г, вода – 50 г, олія – 1 ст.

л., сіль, перець.

Гриби попередньо замочуємо, промиваємо.

Заливаємо водою та варимо до готовності.

Грибний відвар зливаємо та проціджуємо.

Буряк миємо та варимо до готовності.

Проціджений грибний відвар ставимо на вогонь.

Зварений буряк натираємо на грубій тертці.

Цибульку обсмажуємо до золотистого кольору, додаємо лимонний сік, томатну пасту (за бажанням), тушкуємо 3-5 хвилин.

Все висипаємо до киплячого грибного відвару, додаємо лавровий лист, сіль, перець, доводимо до кипіння та проварити ще кілька хвилин.

За бажанням можна заправити трішки мукою – так борщ буде густіший.

Для цього розводимо ложку муки у негарячій воді і вливаємо до борщу, даємо закипіти.

Готуємо вушка.

Гриби перемелюємо на м’ясорубці, додаємо до цибулі, солимо перчимо, просмажуємо 3-4 хвилини.

Тісто використовуємо як на вареники.

Тонко розкачуємо тісто, ріжемо його на квадратики.

Викладаємо на квадратик трішки начинки, складаємо тісто в трикутник, защіпуємо краї, з’єднуємо краї вареника між собою.

Відварюємо вушка в підсоленій воді та змащуємо олією.

Подаємо з борщем.

Святвечірній пісний борщ на заквасці із вушками.

Смажена (тушкована) риба.

Свіжу рибу смажимо на олії на сковороді, попередньо вмочивши її в борошно.

Або тушкуємо в духівці з додаванням моркви, цибулі, томату.

Квасолю відварюємо до готовності, заправляємо товченим часником з олією і смаженою цибулею.

Борошно – 5 склянок, дріжджі сухі – 1 ст.

л., цукор – 3 ст.

л., сіль – 1/2 ч.

л., олія – 3 ст.

л., тепла вода – 2 склянки, цукрова пудра Борошно просіюємо, змішуємо з сухими інгредієнтами, поступово вливаємо олію та воду.

Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце.

Тісто має збільшитися в об’ємі вдвічі.

Трохи обминаємо тісто, розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см).

Склянкою вирізаємо круглі пампухи.

Готовим пампушкам даємо підійти в теплому місці 15 хвилин.

У казані розігріваємо олію та смажимо з обох боків на середньому вогні до золотистого кольору.

Викладаємо пампухи на серветку, щоб стік зайвий жир.

Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

Українські голубці.

Голубці (пісні).

Капуста – 2 кг, картопля сира – 1 кг, цибуля – 2-3 штуки, часник – 3-4 зубчики, гриби – 500 г свіжих, або 50 г сушених, сіль, перець, вода – 750 мл, олія – 3 ст.

+ для смаження Капусту пропарюємо, відділяємо листки, зрізуємо грубі прожилки.

Картоплю тремо на грубій тертці, відтискаємо рідину.

Цибулю ріжемо кубиками та підсмажуємо на сковорідці, до цибулі додаємо порізані гриби, смажимо до готовності.

Змішуємо картоплю та цибульку з грибами, солимо, перчимо.

Формуємо голубці, складаємо їх у каструлю, дно якої встелене капустяним листям.

Зверху також вкриваємо голубці капустяним листям, заливаємо підсоленою водою та додаємо 3 ст.

Варимо або ставимо голубці в духовку приблизно на 1 годину.

Горох з капустою.

Горох і квашену капусту відварюємо окремо, підсмажуємо на олії цибулю, в кінці все з’єднуємо і протушуємо трохи на сковороді.

Бурячки з грибами.

Буряк відварюємо, окремо на олії підсмажуємо цибулю, додаємо подрібнені гриби (варені або мариновані), заправляємо часником і лимонним соком.

Солодкий компот із сушених фруктів (яблук, грушок, сливок).

Зазначимо, Святвечірній стіл різниться залежно від традицій тієї чи іншої місцевості.

Вечерю традиційно розпочинають з молитви, коли на небі з’явиться перша зірка.

При цьому дорослі нічого не їли до першої зірки, їсти дозволялося тільки дітям.

Вечерю починають з куті.

До цих пір існує звичай, за яким діти повинні принести вечерю дідусю і бабусі або хрещеним батькам, а невістки – свекрусі і свекрові.

Наталка РАДИКОВА.

Пов’язано.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Бйорн Ульвеус з ABBA у 79 років одружився втретє
Ukraine Art News
2024-09-23T13:31:12Z
Пристрасна та вільна: співачка VIRA презентувала гарячий кліп на новий сингл “Зупини”
Photo Lviv
2024-09-22T05:03:25Z
Ольга Бачинська – “найрозумніша жінка Галичини”
Photo Lviv
2024-09-20T05:12:29Z
Vivat видасть мемуари Камали Гарріс
Ukraine Art News
2024-09-19T09:46:03Z
Польська дизайнерка, що поєднала давні ремісничі традиції та сучасний fashion: історія Магди Бутрим
Elle
2024-09-17T09:24:52Z
Відео дня: «Океан Ельзи» презентували особливу для Святослава Вакарчука пісню «Мукачево»
Elle
2024-09-17T09:00:47Z
Венсан Кассель стане батьком вчетверте
Elle
2024-09-16T11:46:43Z
54 роки “Червоній руті”. Пісня, що стала неофіційним гімном України
Photo Lviv
2024-09-13T05:12:32Z
Стінг та Снуп Догг записують спільну пісню, яку випустять у листопаді
Ukraine Art News
2024-09-10T12:00:57Z
У столиці Перу відкрили виставку «Мамо, я не хочу війни!»
Ukraine Art News
2024-09-23T13:57:44Z
«Я нарешті дозволила собі відкрити душу». DOROFEEVA про новий альбом, масштабний тур і творчий тандем з Мішею Кацуріним
Elle
2024-09-23T13:52:05Z
Гід колекціями Тижня моди в Мілані, про які варто знати
Elle
2024-09-23T11:31:03Z
Стиль, помножений на комфорт: у Києві відкрився флагманський магазин UGG
Elle
2024-09-23T11:16:32Z
На благодійному фестивалі у Салоніках представили український стенд
Ukraine Art News
2024-09-23T10:18:41Z
У Львові відкривають Центр сучасної історії, названий на честь загиблого в боях студента
Хмарочос
2024-09-23T07:37:19Z
Streetstyle: найцікавіші стилізації на осінь-2024 від гостей Тижня моди в Мілані
Elle
2024-09-23T06:21:56Z
У Львові відбулась презентація збірки поезії Людмили Пуляєвої «Ось, жінко, твоя булава»
Photo Lviv
2024-09-23T05:00:30Z
Дитяче Євробачення-2024: визначено представника від України
Ukraine Art News
2024-09-22T21:51:39Z
Акторка фільму «Бачення метелика» Ріта Бурковська приєдналася до лав ЗСУ
Elle
2024-09-23T14:13:47Z
«Громовержці»: дивіться перший трейлер нового блокбастера про антигероїв від Marvel Studios
KinoFilms
2024-09-23T13:45:33Z
Амфетаміни, ліпосакція, зґвалтування: вийшов український трейлер скандального фільму "Учень" про Трампа
Ukraine Art News
2024-09-23T12:46:02Z
Режисер "Гладіатора" Рідлі Скотт заявив, що вже має ідеї для третього фільму
Ukraine Art News
2024-09-23T12:10:13Z
Сеїтаблаєв пояснив участь РФ у кінофестивалях за кордоном слабкістю міжнародних партнерів
Ukraine Art News
2024-09-23T10:05:18Z
"Час брати більшу відповідальність на себе": українська акторка Ріта Бурковська приєдналася до лав ЗСУ
Ukraine Art News
2024-09-23T07:16:27Z
«Трансформери: Початок»: молодого Оптимуса Прайма озвучила зірка «Месників»
KinoFilms
2024-09-22T16:21:26Z
Сеітаблаєв: Присутність Росії на будь-якому кінофестивалі - це слабкість наших міжнародних партнерів
Ukraine Art News
2024-09-22T11:57:42Z
Дивіться новий фрагмент другого «Джокера» з Хоакіном Феніксом і Леді Ґаґою
KinoFilms
2024-09-21T17:06:30Z
На березі Йорданського озера на Оболоні продовжують робити парк – оголошений тендер на 32 мільйони
Хмарочос
2024-09-23T09:58:35Z
Як виглядало місто Яремче 100 років тому
Photo Lviv
2024-09-23T05:12:27Z
Восьмий повірений, або Можливість Третього острова
Ukraine Art News
2024-09-21T13:00:44Z
Забута тема совкового життя Львова — фарцовщики
Photo Lviv
2024-09-21T05:12:23Z
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
Хмарочос
2024-09-20T14:07:01Z
Під час зведення сонячної електростанції в Англії розкопали римське поселення. Від будівництва відмовилися
Хмарочос
2024-09-20T09:02:16Z
На словах зелені береги, а насправді – бетонні жолоби. Як КМДА вже 10 років ігнорує запит киян на ревіталізацію русла річки Либідь
Хмарочос
2024-09-20T07:28:00Z
У Білій Церкві пропонують заборонити їздити на електросамокатах велодоріжками
Хмарочос
2024-09-20T07:13:04Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина третя
Photo Lviv
2024-09-19T05:12:29Z
У продажу в найбільших книгарнях України зʼявилась піратська версія книжки, яку офіційно видадуть у грудні
Ukraine Art News
2024-09-23T14:13:52Z
Ферментотерапія — як це допомагає одужанню та відновленню
Gloss
2024-09-23T14:01:18Z
Село на Київщині тероризує сотня безпритульних свиней
Хмарочос
2024-09-23T13:37:09Z
На вулиці Києва виїздить 1,2 мільйона автомобілів
Хмарочос
2024-09-23T13:14:55Z
У Харкові почала працювати перша машиністка метро
Хмарочос
2024-09-23T13:14:54Z
Уряд США впроваджує технологію для зменшення смертності на дорогах. Як вона працює
Хмарочос
2024-09-23T11:06:57Z
Точицький запросив Бочеллі знову відвідати Україну
Ukraine Art News
2024-09-23T11:04:12Z
«Золоті правила» макіяжу у стилі old money
Elle
2024-09-23T11:04:11Z
Переможниця гранту Власна справа здійснює революцію харчування в медичному закладі
Хмарочос
2024-09-23T10:16:06Z
Огляд та тестування системи рідинного охолодження ASUS ProArt LC 360
Overclockers
2024-09-23T13:01:02Z
Valve тестує Proton для запуску ігор на ARM
Overclockers
2024-09-23T12:31:04Z
Вчені записали людський геном на кристал пам'яті 5D
Overclockers
2024-09-23T11:43:31Z
Seasonic випустила «платиновий» блок живлення Prime PX-2200 номіналом 2200 Вт
Overclockers
2024-09-23T11:06:51Z
У Німеччині вже спостерігаються проблеми з доступністю відеокарт GeForce RTX 4090
Overclockers
2024-09-23T10:33:55Z
Чутки: Intel скасувала «рефреш» процесорів Arrow Lake-S для платформи LGA1851
Overclockers
2024-09-23T09:54:49Z
Для God of War: Ragnarok вийшов мод, що скасовує прив'язку до PSN
Overclockers
2024-09-23T09:13:15Z
Steam встановив новий рекорд: понад 38 мільйонів одночасних користувачів
Overclockers
2024-09-23T08:31:19Z
Розробники Homeworld 3 випустять весь новий контент для гри в листопаді замість 2025 року
Overclockers
2024-09-23T07:11:34Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z