MY.UAСтатті
Рецепти 12 страв на Святий вечір
Рецепти 12 страв на Святий вечір

Рецепти 12 страв на Святий вечір

Українська кутя.

Святий вечір одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.

Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва.

Західні й cхідні церкви, які використовують григоріанський і новоюліанський календар, відзначають Святий Вечір 24 грудня, а християнські церкви, які використовують юліанський календар, — 6 січня.

На Святу вечерю господині традиційно готували 12 пісних страв.

“Дзеркало” підготувало поради ґаздиням, що приготувати на Святвечірній стіл.

Кутя – це головна традиційна страва Святвечора.

Кутю подають традиційно з маком, медом і горіхами.

Пшениця – 1 склянка, мак – 100 г, горіхи – 100 г, мед – 1-3 ст.

л., цукор (за бажанням).

Чисту пшеницю добре промиваємо, заливаємо окропом та варимо на повільному вогні 2-3 години (до готовності).

Мак заливаємо окропом, накриваємо кришкою та залишаємо на 30-40 хвилин.

Зливаємо воду та перетираємо мак зручним для вас способом (в макітрі, блендером, на м’ясорубці).

Горіхи дрібно січемо.

Змішуємо зварену пшеницю, мак, мед, цукор та горіхи.

Доводимо кутю до бажаної густини (при потребі можна її розвести водою або узваром).

Вар чи узвар Сушені яблука – 200 г, сушені грушки – 200 г, чорнослив – 200 г, вода – 3 л, мед або цукор – 200 г (за смаком).

Традиційно узвар до столу подають охолодженим.

Купка сушених грибів, цибуля – 200 г, борошно – 2-3 ст.

л., олія – 2-3 ст.

Цибулю дрібно шаткуємо, обсмажуємо на олії до м’якості.

Гриби миємо та відварюємо до готовності.

Виймаємо гриби з бульйону дрібно ріжемо або перемелюємо на м’ясорубці.

З’єднуємо гриби з цибулею та прогріваємо їх ще 2-3 хвилини.

На окремій сковороді (сухій) обсмажуємо пересіяне борошно до золотистого кольору.

До борошна акуратно вливаємо грибний бульйон (не гарячий), добре розмішуємо, щоб не було грудочок.

Помішуючи проварюємо 3-4 хвилини.

Додаємо гриби з цибулею і трішки часнику, даємо покипіти до загустіння.

Українські вареники.

Вареники з капустою і з картоплею.

Для начинки: варена квашена капуста – 200 г, цибуля або пюре картопляне – 200 г, цибуля, сіль, перець.

Для тіста: олія – 1 ст.

л., борошно – 300 г, відвар картопляний – 200 мл, сіль Капусту відварюємо, відціджуємо, подрібнюємо ножем або на м’ясорубці (блендері), додаємо підсмажену цибулю, солимо, перчимо.

Полуплену картоплю варимо до готовності в підсоленій воді.

Цибулю підсмажуємо до золотистого кольору.

Картоплю відціджуємо, добре розминаємо, додаємо цибулю, вимішуємо.

Солимо та перчимо.

Борошно пересіюємо, робимо заглиблення, додаємо сіль, олію та гарячі воду.

Добре перемішуємо.

Даємо тісту трохи охолонути і гарненько вимішуємо до однорідного гладкого тіста.

Накриваємо тісто каструлькою і даємо йому відпочити 15-20 хвилин.

А далі розкачуємо, вирізаємо з тіста кружечки, кладемо начинку та формуємо вареники.

Пісний борщ з вушками.

Буряк – 600-700 г, цибуля – 1 штука, грибний відвар – 3 л., лимонний сік – 2 ст.

(або за смаком), лавровий лист, сіль, перець.

Для вушок: білі сушені гриби – 100 г, цибуля – 1 штука, борошно – 150 г, вода – 50 г, олія – 1 ст.

л., сіль, перець.

Гриби попередньо замочуємо, промиваємо.

Заливаємо водою та варимо до готовності.

Грибний відвар зливаємо та проціджуємо.

Буряк миємо та варимо до готовності.

Проціджений грибний відвар ставимо на вогонь.

Зварений буряк натираємо на грубій тертці.

Цибульку обсмажуємо до золотистого кольору, додаємо лимонний сік, томатну пасту (за бажанням), тушкуємо 3-5 хвилин.

Все висипаємо до киплячого грибного відвару, додаємо лавровий лист, сіль, перець, доводимо до кипіння та проварити ще кілька хвилин.

За бажанням можна заправити трішки мукою – так борщ буде густіший.

Для цього розводимо ложку муки у негарячій воді і вливаємо до борщу, даємо закипіти.

Готуємо вушка.

Гриби перемелюємо на м’ясорубці, додаємо до цибулі, солимо перчимо, просмажуємо 3-4 хвилини.

Тісто використовуємо як на вареники.

Тонко розкачуємо тісто, ріжемо його на квадратики.

Викладаємо на квадратик трішки начинки, складаємо тісто в трикутник, защіпуємо краї, з’єднуємо краї вареника між собою.

Відварюємо вушка в підсоленій воді та змащуємо олією.

Подаємо з борщем.

Святвечірній пісний борщ на заквасці із вушками.

Смажена (тушкована) риба.

Свіжу рибу смажимо на олії на сковороді, попередньо вмочивши її в борошно.

Або тушкуємо в духівці з додаванням моркви, цибулі, томату.

Квасолю відварюємо до готовності, заправляємо товченим часником з олією і смаженою цибулею.

Борошно – 5 склянок, дріжджі сухі – 1 ст.

л., цукор – 3 ст.

л., сіль – 1/2 ч.

л., олія – 3 ст.

л., тепла вода – 2 склянки, цукрова пудра Борошно просіюємо, змішуємо з сухими інгредієнтами, поступово вливаємо олію та воду.

Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце.

Тісто має збільшитися в об’ємі вдвічі.

Трохи обминаємо тісто, розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см).

Склянкою вирізаємо круглі пампухи.

Готовим пампушкам даємо підійти в теплому місці 15 хвилин.

У казані розігріваємо олію та смажимо з обох боків на середньому вогні до золотистого кольору.

Викладаємо пампухи на серветку, щоб стік зайвий жир.

Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

Українські голубці.

Голубці (пісні).

Капуста – 2 кг, картопля сира – 1 кг, цибуля – 2-3 штуки, часник – 3-4 зубчики, гриби – 500 г свіжих, або 50 г сушених, сіль, перець, вода – 750 мл, олія – 3 ст.

+ для смаження Капусту пропарюємо, відділяємо листки, зрізуємо грубі прожилки.

Картоплю тремо на грубій тертці, відтискаємо рідину.

Цибулю ріжемо кубиками та підсмажуємо на сковорідці, до цибулі додаємо порізані гриби, смажимо до готовності.

Змішуємо картоплю та цибульку з грибами, солимо, перчимо.

Формуємо голубці, складаємо їх у каструлю, дно якої встелене капустяним листям.

Зверху також вкриваємо голубці капустяним листям, заливаємо підсоленою водою та додаємо 3 ст.

Варимо або ставимо голубці в духовку приблизно на 1 годину.

Горох з капустою.

Горох і квашену капусту відварюємо окремо, підсмажуємо на олії цибулю, в кінці все з’єднуємо і протушуємо трохи на сковороді.

Бурячки з грибами.

Буряк відварюємо, окремо на олії підсмажуємо цибулю, додаємо подрібнені гриби (варені або мариновані), заправляємо часником і лимонним соком.

Солодкий компот із сушених фруктів (яблук, грушок, сливок).

Зазначимо, Святвечірній стіл різниться залежно від традицій тієї чи іншої місцевості.

Вечерю традиційно розпочинають з молитви, коли на небі з’явиться перша зірка.

При цьому дорослі нічого не їли до першої зірки, їсти дозволялося тільки дітям.

Вечерю починають з куті.

До цих пір існує звичай, за яким діти повинні принести вечерю дідусю і бабусі або хрещеним батькам, а невістки – свекрусі і свекрові.

Наталка РАДИКОВА.

Пов’язано.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Два украинских фильма попали в шорт-лист премии "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвал лучшие игры 2025 года для ПК и консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:13Z
Украинский тизер фильма «День истины» с Эмили Блант и Колином Фертом
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Финальный украинский трейлер фильма «Служанка» с Сидни Суини и Амандой Сейфрид
KinoFilms
2025-12-22T19:57:36Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Кроссовер для груди
Men's Life
2025-12-22T19:58:42Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z