/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F207%2F3a0af7b1050d9317b61f33a50a5f5b39.jpg)
“Розлита” кава у 100 разів покращила роботу напівпровідників
Чи доводилося вам, під час роботи за клавіатурою, вилити на неї філіжанку кави? Особисто мені доводилося неодноразово.
Часто це закінчувалося заміною клавіатури.
Але, в Японії все не так, розлита кава стала причиною великого кроку на шляху технічного прогресу.
Сьогодні з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова розкажемо вам про малодосліджену суперсилу кави.
Фізики з Японії з’ясували, що один із компонентів кави покращує роботу напівпровідників для електронних пристроїв.
Подробиці дослідження опублікував сайт Інституту передових промислових наук і технологій.
Японські фахівці нанесли тонкий шар кавової кислоти на золотий електрод, вживлений в органічний напівпровідник, використавши процес під назвою вакуумне осадження — нанесення матеріалу молекула за молекулою за тиску набагато нижчий, ніж атмосферний.
Унаслідок частки кави спонтанним способом розмістилися на електроді, спростили переміщення електричного заряду та прискорили струм у 100 разів.
Схожий ефект кавова кислота демонструвала при взаємодії з електродами зі срібла, міді, заліза, оксиду кремнію та оксиду індій-олова.
“Ми з’ясували, що тонкоплівковий шар кавової кислоти діє як універсальний шар модифікації електрода”, — зазначили дослідники.
— “Оскільки розроблена технологія модифікації електродів може застосовуватися незалежно від типу підкладки, вона застосовна до електродів органічних напівпровідникових приладів у цілому.
Навіть якщо ми використовуємо молекули, що повсюдно зустрічаються в рослинах, можна керувати інтерфейсами, які покращують характеристики органічних напівпровідників так само, як і звичайні матеріали”.
Недостатньо розлити звичайну каву на електронний чіп, щоб збільшити швидкодію домашнього комп’ютера, проте автори дослідження вважають своє відкриття проривом і запевняють, що воно може отримати практичне застосування.
Наприклад, учені пропонують розробити пристрої з урахуванням органічних напівпровідників із матеріалів, отриманих із біологічних речовин.
Наразі вже існують пристрої з органічних напівпровідників, наприклад, світлодіоди OLED і сонячні елементи.
Вони відрізняються гнучкістю та дешевизною, проте збільшують кількість електронних відходів.
Кавову кислоту можна видобувати з рослин і використовувати замість нестабільних хімікатів під час виробництва електроніки, які забруднюють довкілля, особливо воду.
Наталка РАДИКОВА.
Пов’язано.