MY.UAСтатті
Кулінарна спадщина: українське меню на Новий рік
Кулінарна спадщина: українське меню на Новий рік

Кулінарна спадщина: українське меню на Новий рік

Що приготувати на Новий рік? Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк пропонує відмовитися у свято від радянських майонезних салатів, замінивши їх стравами із сезонних локальних продуктів. 

Найкращі страви завжди готуються із сезонних локальних продуктів. Так, зима не дуже тішить свіжими овочами та фруктами (про імпортні зараз мова не йде), проте холодної пори року ми маємо багато коренеплодів, з яких теж можна приготувати дуже багато смачних страв.

Канапки з рибою й буряком замість бутербродів зі шпротами

Розпочинати будь-яку святкову вечерю краще за все з невеличких закусочок. А що може бути кращою закускою, ніж канапки? Головна їхня перевага в тому, що їх можна робити як великими, так і малесенькими, на один кусь. SHUBA закликає вас відмовитися від радянських бутербродів зі шпротами, приготувавши натомість елегантні канапки з бурячком і маринованим оселедцем. Якщо ви хочете, що страва вийшла взагалі святковою-пресвятковою, можна зробити такі канапки зі слабосоленим лососем, який, до речі, дуже легко приготувати власноруч.

філе лосося — 1 кг

сіль — 2 ст. л.

цукор — 1 ст. л.

Рибу помити, витерти насухо паперовими рушниками. Цукор перемішати із сіллю, цією сумішшю натерти рибу з усіх боків. 

Покласти рибу в контейнер, закрити кришкою, поставити на ніч у холодильник. Зранку таку рибу вже можна їсти: намастити скибочку хліба крем-сиром, викласти шматочки лосося та порізаний тонкими слайсами варений бурячок. На бажання можна додати солоні огірки чи каперси та посипати кропом.

Салат із запеченими овочами замість олів’є

Теплі салати — найкраще, що можна придумати взимку, адже вони смачні, ситні й зігрівальні. Якщо ви маєте бажання відмовитися від важкого олів’є з майонезом, SHUBA радить приготувати на Новий рік теплий салат із сезонними українськими овочами та м’яким сиром. А замість майонезу використайте для заправки легкий соус із суміші меду, гірчиці, лимонного соку й олії. Якщо ви хочете зробити салат більш ситним, додайте в нього відварене або запечене м’ясо.

гарбуз — 500 г

буряк — 3 шт.

картопля — 2 шт. 

брюссельська капуста — 200 г

мікс салатів — 2 жмені

м’який сир — на смак

горішки — 2–3 ст. л. 

м’ясо — на бажання 

олія — 3 ст. л. + щоб змастити овочі для запікання

діжонська гірчиця — 1 ст. л.

рідкий мед — 1 ст. л.

лимонний сік — 2 ст. л.

сіль, перець — до смаку

Гарбуз, буряк і картоплю помити, почистити, нарізати однаковими невеличкими кубиками. Скласти в миску, посолити й поперчити, збризнути олією, все добре перемішати, щоб спеції та олія добре огорнули овочі з усіх боків. Перекласти овочі на застелене пергаментом деко — викласти в один шар так, щоб шматочки не торкалися один одного. Поставити в нагріту до 180 градусів духовку й запікати 20-25 хвилин (овочі мають стати м’якими).

Брюссельську капусту розрізати на дві або чотири частини, посолити й поперчити, збризнути олією, також перемішати. Перекласти у форму для запікання, поставити в духовку. Запікати 15 хвилин за 180 градусів.

У глибоку миску викласти салатне листя, додати запечені овочі, нарізаний шматочками м’який сир, горішки та м’ясо (якщо ви готуєте з ним). В окремому посуді змішати олію, гірчицю, мед, лимонний сік і дрібку солі з перцем. Цією заправкою полити салат.

Січеники замість м’ясних котлет

Січеники — давня страва української кухні. По суті, це звичні нам котлети, проте назву вони мали таку, бо м’ясорубок і блендерів раніше не було, тож рибу та м’ясо для цієї страви просто дрібно сікли ножем. На Новий рік SHUBA радить приготувати котлетки саме за таким автентичним рецептом і пропонує цілих два рецепти — з риби або гороху (для тих, хто не їсть м’яса й риби).

Як приготувати рибні січеники

Для приготування цієї страви підійде будь-яке рибне філе. Ви можете готувати січеники з філе судака, щуки, окуня, тріски, хека чи лосося — в будь-якому разі буде смачно. На гарнір до рибних січеників подавайте ніжне картопляне пюре.

філе білої риби — 500 г  

ріпчаста цибуля — 2 шт.  

панірувальні сухарі — 3 ст. л.  

яйця — 1 шт.  

кріп — 5-7 гілочок

сіль, перець — до смаку

олія — для смаження

Рибне філе помити, обсушити паперовими рушниками. Дрібно посікти ножем. Цибулю почистити й так само посікти ножем — дуже-дуже дрібно, аби вийшла майже каша. Кілька гілочок кропу промити, обсушити, дрібно посікти. 

З’єднати рибу, цибулю та кріп у великій мисці, додати сухарі, яйце, сіль і перець. Добре вимішати. 

З фаршу сформувати котлетки, викласти на добре розігріту та змащену олією пательню. Смажити на середньому вогні до золотистої скоринки з обох боків.

Як приготувати горохові січеники

Горохові січеники, або, як їх ще називають, горохляники, можна готувати як з молодого горошку (свіжого або замороженого), так і зі старого сушеного гороху. Тому ця страва ідеально смакуватиме в будь-яку пору року. Оскільки готуємо до свята, SHUBA пропонує зробити яскраві горохляники з молодого замороженого горошку. 

заморожений зелений горошок — 2 склянки

яйце — 1 шт.

борошно або панірувальні сухарі — 2 ст. л. 

листочки свіжої м’яти — жменя 

сіль, перець — до смаку

олія — для смаження

сметана або йогурт — для подачі

Горошок опустити хвилин на п’ять у киплячу підсолену воду. Коли горошок буде готовий, розтерти його товкачкою (або ж не заморочуватися й подрібнити блендером чи перекрутити в м’ясорубці).

Додати яйце, дрібно посічену м’яту, борошно або панірувальні сухарі. Посолити, поперчити, добре вимішати. 

Сформувати невеличкі котлетки та обсмажити їх на добре розігрітій і змащеній олією пательні. Подавати зі сметаною або натуральним йогуртом.

Запечена качка замість курчати тапака

Курча тапака було однією зі страв, яку за радянських часів готували на великі свята. Проте варто зазначити, що це не є надбанням радянської кухні, цю страву росіяни вкрали з грузинської кухні (не дивно, еге ж?). У перекладі з грузинської слово «‎тапа»‎ означає спеціальну сковороду з кришкою, в якій, власне, смажать розгорнуте і розплющене під пресом курча.

Замість краденого курчати SHUBA радить приготувати качку за рецептом шеф-кухаря Юрія Ковриженка — в апельсиновій глазурі та з карамелізованими яблуками.

качка — 1 шт. 

апельсин – 2 шт.

кориця — 5 паличок

гвоздика — 15 шт.

аніс — 10 шт.

духмяний перець — 10 горошин 

мед — 100 г

соєвий соус — 150 мл 

яблука — 4 шт.

цукор — 30 г

масло вершкове — 100 г 

сіль — 100 г

Тушку качки помити та висушити. Обпалити вогнем, щоб прибрати зайве пір’я, якщо воно є. 

Велику каструлю наповнити водою приблизно до половини. Додати туди всі спеції та сіль. Проварити кілька хвилин. Вийде такий собі глінтвейн, але із солоної води. 

У цю воду покласти качку та варити її 20-30 хвилин. Вийняти, обсушити паперовими рушниками. Паралельно кинути у воду апельсини, варити їх у киплячій воді декілька хвилин. Це необхідно, щоб шкірка позбулася гіркоти. Дістати апельсини. 

Розрізати апельсини на 4 частини та нафарширувати ними тушку. Поставити запікатися в духову шафу на 1,5 години за температури 170-180 градусів. 

Зварити глазур. Для цього з’єднати мед і соєвий соус, поставити на плиту та проварити 5 хвилин. За пів години до готовності качки покрити її глазур’ю. 

Яблука розрізати на 8 частин. На пательні розігріти вершкове масло, додати цукор, коли маса почне закипати, викласти в неї яблука — вони мають карамелізуватися. Готову качку подавати з карамелізованими яблуками.


Теги: готуємо вдома, новий рік 2023, що приготувати на новий рік
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Що потрібно знати про Віка Бакіна — лауреата премії FUTURESPECTIVE 2025
Ukraine Art News
2025-12-23T13:30:19Z
Помер співак Кріс Рі — автор хітів The Road to Hell та Driving Home for Christmas
Ukraine Art News
2025-12-23T06:00:20Z
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Націоналіст, сепаратист, прагматик. Все про прем'єра Бельгії, який блокував гроші для України
Европейская правда
2025-12-22T19:57:17Z
У Львові сотні людей прощаються зі Степаном Гігою
Ukraine Art News
2025-12-14T18:45:29Z
В іспанській Малазі провели українські вечорниці
Ukraine Art News
2025-12-23T16:42:31Z
Різдвяні Історії: "Піккардійська Терція" вирушає у різдвяний тур Україною
Ukraine Art News
2025-12-23T16:15:17Z
Різдвяна містерія в Мюнхені: в Українському вільному університеті пройшов масштабний благодійний вечір
Ukraine Art News
2025-12-23T15:33:24Z
У Копенгагені вандал зруйнував скульптури української художниці, що розповідали про війну
Ukraine Art News
2025-12-23T13:21:15Z
Ірина Максимова та Маша Рева — героїні зимового числа «ELLE Україна»
Elle
2025-12-23T10:00:16Z
В Абу-Дабі українська громада провела фестиваль «Коляда 2025»
Ukraine Art News
2025-12-23T09:24:15Z
Американський українець залишив Нью-Йорк, аби розвивати кобзарство на Полтавщині
Ukraine Art News
2025-12-23T09:00:18Z
Різдво по-львівськи. Львів’ян запрошують на улюблений щорічний великий різдвяний концерт
Photo Lviv
2025-12-23T06:06:11Z
Мистецтво під час війни: фестиваль «За Україну, за її Волю, за Перемогу» зібрав кращих вокалістів області
Photo Lviv
2025-12-23T05:57:12Z
Крістофер Нолан представив офіційний трейлер свого епічного фільму «Одіссея»
KinoFilms
2025-12-23T17:12:12Z
«Месники: Судний день» — дивіться перший тизер блокбастера Марвел за участю Кріса Еванса
KinoFilms
2025-12-23T16:36:14Z
472 студенти, нові освітні формати та підтримка дебютів: яким був 2025 рік для Української Кіношколи
Cineast
2025-12-23T13:39:21Z
"Довженко-Центр" отримає додаткове фінансування на 2025 рік: Держкіно перерозподілило бюджет
Ukraine Art News
2025-12-23T13:33:24Z
Дивимося перший трейлер екранізації «Одіссеї» Крістофера Нолана
Elle
2025-12-23T13:06:23Z
Енді Воргол і Сьюзен Зонтаґ у діалогах з Йонасом Мекасом: українське видання книги “Розмови з кінорежисерами” Авангард, свобода і Нью-Йорк
Cineast
2025-12-23T12:33:21Z
Український фільм «2000 метрів до Андріївки» – у шортлисті «Оскара»
Cineast
2025-12-23T12:24:30Z
Подорож, монстри та кораблетрощі: вийшов перший трейлер "Одіссеї" Крістофера Нолана
Ukraine Art News
2025-12-23T06:30:16Z
Довженко-Центр цьогоріч отримає додаткове фінансування - Мінкульт
Ukraine Art News
2025-12-22T21:42:18Z
Поїздка Київ–Одеса–Житомир, 46 тисяч грн чайових і музика для бджіл: річні підсумки Uklon
Хмарочос
2025-12-23T12:27:31Z
Аеропорт біля Торонто перетворять на нове місто
Хмарочос
2025-12-23T11:06:43Z
У Римі з туристів стягуватимуть по два євро за наближення до фонтану Треві
Хмарочос
2025-12-23T09:33:23Z
Чому трамваї в Торонто є одними з найповільніших у світі та чи можна це виправити?
Хмарочос
2025-12-22T19:59:58Z
У В’єтнамі збудували спа-центр із дахом-мушлею, вкритим папороттю
Хмарочос
2025-12-22T19:59:57Z
Реальний досвід подорожі Львів – Катовіце автобусом
Gloss
2025-12-22T19:59:38Z
Замок Острожських в Старім Селі. Стаття Миколи Голубця 1933 року
Photo Lviv
2025-12-22T19:56:23Z
Вепр на фасаді: Таємниця єдиного «кабанячого» будинку у Львові
Photo Lviv
2025-12-22T19:56:12Z
Ізраїльські археологи виявили унікальний свинцевий кулон VI–VII століть з менорою у Єрусалимі
Ukraine Art News
2025-12-15T15:36:30Z
Макіяж soft glow: новорічний makeup-тренд, який ми будемо любити весь 2026 рік
Elle
2025-12-23T21:36:19Z
Чи ми вже поза добром та злом?
Ukraine Art News
2025-12-23T18:00:15Z
Українське Різдво в Греції: громаду та друзів запрошують на святкове дійство
Ukraine Art News
2025-12-23T17:24:17Z
5 українських різдвяних традицій, які легко відтворити вдома
Elle
2025-12-23T16:12:16Z
У чому зустрічати рік Вогняного коня: головний колір прийдешнього 2026-го
Elle
2025-12-23T13:30:19Z
Amazon підвищує ціни на всьому ринку, навіть для тих, хто не користується платформою
Хмарочос
2025-12-23T12:24:37Z
Булгаков і "русскій мір"
Ukraine Art News
2025-12-23T12:15:24Z
Як змінювались різдвяні листівки британської королівської родини за понад 100 років
Elle
2025-12-23T10:30:19Z
Ці культові сережки з 90-х, які були в гардеробі кожної, знову переживають відродження
Elle
2025-12-23T09:51:16Z
Вінс Зампелла, один із розробників відеогри Call of Duty, загинув у автокатастрофі
Ukraine Art News
2025-12-23T14:00:16Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Теракота, бетон, склоблоки: 10 трендів у дизайні інтер’єру 2025 року
Хмарочос
2025-12-10T07:42:45Z
Вишукана зимова база: GASANOVA представляє кашеміровий дроп
Elle
2025-12-09T15:12:21Z
В США замість фіксованих цін масово впроваджують динамічне ціноутворення. Як від цього програє покупець?
Хмарочос
2025-12-08T09:51:34Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z