MY.UAСтатті
Як працювати на розвал Росії. Найгірший сценарій - прихід до влади у Кремлі чорносотенців чи псевдолібералів
Як працювати на розвал Росії. Найгірший сценарій - прихід до влади у Кремлі чорносотенців чи псевдолібералів

Як працювати на розвал Росії. Найгірший сценарій - прихід до влади у Кремлі чорносотенців чи псевдолібералів

Сила Росії - це міф створений її пропагандою і телебаченням.

Олег Магалецький, дослідник регіоналізму у Російській Федерації, організатор форуму Вільних народів Постросії, розповів ТЕКСТАМ, що насправді може змінити ситуацію на наших північно-східних кордонах. Та як виникнення незалежних держав на території Російської Федерації вплине на загальну безпекову ситуацію у світі

Сподівання на російську опозицію хибні

-Пройшов рік війни, а новин про якісь повстання поневолених народів Росії немає. Можливо, ми переоцінили їх потенціал до спротиву?

Так, зараз цих речей немає, більше того, їх і не могло бути. Справа у тому, що в Росії авторитарний режим, який рухається до тоталітарного, і всі напрацювання у громадському секторі у напрямку національних рухів були максимально зачищені чекістами Путіна ще на початку двохтисячних. Але це питання і до нас, українців. Чому маючи з 2014 року війну з Росією ми не намагалися системно працювати з нашими природними союзниками, якими є її поневолені народи?

І, навіть, після повномасштабного вторгнення 2022 року, коли у кінці лютого - на початку березня можна було використати момент початку великої війни, ми знову не були готові. На жаль, без підтримки ззовні ці процеси у Російській Федерації не можуть відбуватися. Тому що будь який справжній опозиціонер тамї може бути або у в’язниці, при чому не в тих умовах, у яких знаходиться псевдо опозиціонер Навальний, який може строчити твіти, а в умовахі, коли не має не те, що доступу до інтернету, а навіть доступу до їжі чи можливості нормального сну.

Будь яке сподівання на загальноросійську опозицію є хибними після вбивства Нємцова, це певно єдина людина, яка могла очолити результативний протест. На що здатна вся інша псевдоліберальна опозиція було чудово продемонстровано минулого року. Незважаючи, що у тому ж Санкт-Петербурзі чи Москві як мінімум 15 - 20 % мешканців явно не є прихильниками режиму Путіна, російські опозиціонери так і не скористалася цими настроями і не змогли вивести на вулиці російських міст достатню кількість людей, аби закрити питання і війни, і самого Путіна.

Україна є орієнтиром для багатьох поневолених народів в регіоні, яку сприймають як силу, що допоможе їм звільнитися від московської імперії Відповідно, від нашої держави потрібна геополітична суб’єктність, як по роботі з корінними народами, регіонами Російської Федерації, так і зовнішня робота, аби переконати наших партнерів в країнах ЄС і НАТО, що Росія не є монолітом, що розповіді російської пропаганди про єдиний російський народ, це така сама маячня, як і розповіді про радянський народ, який на той час у всіх колах ЄС і НАТО сприймався як еквівалент слова Росія. Україна тоді теж сприймалася як частина Росії.

Якщо буквально з цієї весни ми почнемо системно працювати з відповідними рухами і їх лідерами, то на кінець 23 - 24 року ми можемо отримати повстання, акти непокори та саботажу від різних революційних та національних рухів.

Все дуже швидко може змінитися, як вже це відбулося за результатами першої світової війни. До 1914 року ідею української незалежності підтримувало кілька діячів типу Міхновського. Будь які тодішні адміністративні, бізнесові ланки взагалі не сприймали цю ідею. Починаючи від Терещенка і закінчуючи Скоропадським на це дивилися в кращому випадку з іронічною посмішкою. Але буквально за три роки Першої світової війни стала зрозуміла неефективність російської імперії як держави, її армії. На фоні поразок, початку пошуків як вийти з цієї патової ситуації, питання незалежності різних народів імперії стало мейнстрімом.

Звичайно, історія повністю не повторюється, але, на мою думку, у 2023 - 2024 роках на ці залишки Російської імперії, які зараз називаються Російською Федерацією, чекатиме мікс 17-го року з 1991. Частково це буде швидке зростання інтересу до отримання незалежності і народами, і окремими регіонами, з іншої сторони це стане цікавим для місцевого естеблішменту.

У 90-х роках XX століття чеченські повстанці успішно громили регулярну російську армію

Російська вертикаль - це картковий будинок, що тримається лише на вірі, що центр є сильним. І коли місцевий істеблішмент отримує сигнали, що це вже не так - владний моноліт отримує все більше тріщин. Сила Росії - це міф створений її пропагандою і телебаченням. Але за цим міфом нічого не стоїть, тому що у нинішнього рашистського режиму немає ніякої ідеології. Вони намагаються щось там “намалювати”, якесь “побєдобєсіє”, “рускій мір”, але це все настільки непослідовне і хаотичне, що люди не мають у що вірити. Фактично, “рашизм” - це зібрання найгірших вад ще “совка” і сучасної Російської Федерації. Де управляють найбільш нездарні в історії Росії люди. Найбільша удача українців полягає у тому, що хоча росіяни мають свого недогітлера, але у них не має свого Вермахту. Гітлер без Роммеля, Гудеріана, інших очільників Вермахту не був ні на що здатний. Вся ця теперішня російська влада вертикаль могла триматися, коли було тихо, але коли почався шторм вона буде дуже швидко колапсувати.

Зміна ситуації в Росії, вона не потребує роботи з масами. Нам навіть не треба, щоб 20 % громадян Російської Федерації підтримали ідею незалежності своїх народів та регіонів. Переважна більшість мешканців Росії пасивні і звикли сприймати накази зверху без застережень. Тому вирішуватиме, що далі робити, буде 1 - 5 % пасіонарної меншості. Нам навіть не треба, щоб це відбулося одночасно у всіх російських регіонах, достатньо лише 3 - 5 ключових регіонах, які б запустили каскадний ефект по всій Російській Федерації. Давайте не забувати, що і в Радянському Союзі не у всіх республіках однаково були розвинуті незалежницькі рухи, але коли отримали незалежність балтійські республіки, Україна, тоді ж незалежність отримали і всі інші. Щось подібне, я думаю, ми побачимо і на теренах Російської Федерації в найближчі вісімнадцять місяців.

Ми форпост свободи для поневолених націй

-Але чи не вийде так, що цими самими новими “пасіонаріями” стануть Пригожин, Кадиров і їм подібні, які просто виявляться дещо ефективнішими від теперішнього режиму?

Це один з найгірших для України сценаріїв. Якщо у Росії відбудеться внутрішній переворот, який робитимуть російські спецслужби, він може мати два вияви. Перший - прихід до влади різноманітних чорносотенців, типу Пригожина чи Гіркіна. Другий - псевдоліберальне обрання того ж Ходорковського чи Навального. І це для України буде дуже погано. Тому що гаряча фаза війни буде завершена, але однозначно залишиться російська імперська система. Через певний час з Росії будуть зняті санкції, нам припинять надавати війському та фінансову допомогу, і буде лише питанням часу, коли вона розпочне новий етап війни.

Але я впевнений, що демонтаж Росії - це невідворотна річ. Всі імперії розпадаються. Питання лише в часі. Тому що для України питання часу, за який Росія розпадеться - це питання виживання. Якщо ми хочемо елементарно вижити, і розбудувати успішну, комфортну державу - отже ми маємо прискорити історичний процес розпаду Росії. Відповідно, питання демонтажу Російської Федерації має бути для нас безальтернативним рішенням і ми маємо знайти як це зробити.

-Що Україна має зробити для цього?

Україна має стати для поневолених народів Російської Федерації і її колонізованих регіонів тим, чим була Польща для України останніх тридцять років. Ми маємо бути цивілізаційним, культурним, економічним, безпековим їх партнером. Ми маємо вчити представників національних рухів як будувати, створювати держави, виступати промоутером для їх культурної дипломатії, сприяти їх визнанню на глобальному рівні. Зрештою, надавати військову допомогу тим народам, які готові будуть повстати та вести збройну боротьбу.

Україна має бути цивілізаційним, культурним, економічним, безпековим їх партнером для колонізованих росіянами націй

Загалом, нашим завданням має бути створення широкої антиросійської коаліції, яка б мала поєднати всі держави сусідні Російській Федерації, починаючи від Грузії, Азербайджану, і закінчуючи Норвегією та Японією. Сьогодні в українському інформаційному просторі, на жаль, повністю відсутні якісь згадки про окуповані Росією північні Курили та Сахалін.

Треба також згадати, що між нашими найближчими союзниками - Польщею та Литвою знаходиться окупована Росією територія Східної Пруссії з містом Кенігсберг, яку росіяни називають Калінінградською областю. Яка була під час Потсдамської конференції отримана Сталіним на 50 років у користування у вигляді репарації. Статус цього регіону через півстоліття - у 1995 році мав би бути переглянутий. Цього не було зроблено. Відповідно на сьогодні статус де юре Східної Пруссії абсолютно не визначений. І ця територія, яка перетворена Росією на військовий плацдарм, створює загрозу всім сусіднім країнам. Думаю, вже зараз варто почати діалог щодо майбутнього цього регіону, який має всі шанси перетворитися на ще одну процвітаючу балтійську республіку.

-Наскільки Україна сьогодні ефективно проводить роботу серед корінних народів Росії?

Я не бачу, на жаль, що цій темі сьогодні приділяється належна увага. У нас відсутня зовнішньо-політична доктрина, відсутнє розуміння, які ж все таки є основи безпеки наших північно-східних кордонів. На жаль, після війни у нас на півночі та сході не виникне океан, у нас далі буде існувати цей північно-східний кордон і з ним треба буде щось робити. У нас немає і пропрацьованих сценаріїв, як у подальшому будуть розгортатися там події, та конкретних дорожніх карт, що нам робити у тому чи іншому випадку.

-У нас є, наприклад, телеканал “Дом”, де дуже широко надається час для мовлення російським опозиціонерам. Можливо, наша інформаційна політика потребує певних змін?

На жаль, сьогодні склалася ситуація, коли у нашому інформаційному полі за кошти наших платників податків ми поширюємо наративи “хороших рускіх”. Які у свою чергу працюють на “кантору”, мається на увазі російські спецслужби. Фактично, це ще одне обличчя російської імперськості, яке було спеціально інспіроване і було просунуто у різні країни, у тому числі Україну.

З метою, якщо у майбутньому треба буде одягнути маску нової “відлиги” чи “лібералізації”, саме ці люди очолять нову російську імперію. Замість цього ми маємо чітко заявляти, що ніякої Росії, Російської Федерації бути не може, що на її території мають виникнути нові незалежні держави, ось їхні лідери. І ефірний, і дипломатичний час нами має надаватися саме лідерам національних і регіональних рухів.

-Чи ведеться якась спеціальна робота з полоненими, що представляють різні корінні народи Російської Федерації?

Я не можу відповідати за роботу українських спецслужб, тому напевно не можу сказати, чи така робота насправді проводиться. Але з того, що я бачу ззовні і чую від національних рухів, цієї роботи немає. Попри те, що є реальний запит, є готовність активістів національних рухів працювати як з полоненими, так і з тими хто знаходиться поза межами Російської Федерації, або хто готовий всередині країни долучитися до збройного опору. Але з нашого боку цієї роботи на належному рівні немає.

З полоненимии, які представляють колонізовані народи ніхто не працює

Загалом, на сьогодні на стороні України серед національних формувань з вихідців з території Російської Федерації, крім декількох ічкерійських батаьйонів, зараз створений башкирський батальон “Башкорт” та два російський батальйони - “Свобода России” и “Русский добровольческий корпус”. На жаль, прихильники незалежності своїх націй, зокрема, якути, буряти, черкеси та представники інших народів оскільки ми не надали належної підтримки, аби вони створили свої власні бойові одиниці, змушені воювати у цих двох російських батальйонах, де вони ніяк не виокремлені.

-Але все ж постає питання щодо готовності поневолених народів до незалежного життя? Чи не здається вам, що тут ми їх дещо переоцінюємо?

Давайте згадаємо ким ми, українців, були ще 30 чи 40 років тому. Коли у 1991 році ми виборювали свою незалежність, далеко не всі в Україні до кінця усвідомлювали, що відбувається. Ті ж українці воювали і вмирали в Афганістані, хлопці з Франківська та Миколаєва їхали і вмирали десь у Кандагарі. І це продовжувалося десять років. І чисельних мітингів проти війни у Києві та Львові ніхто не проводив.

Українці воювали і вмирали в Афганістані, і чисельних мітингів проти війни у Києві та Львові ніхто не проводив

А до того була участь українців в агресії проти Угорщини та Чехословаччини. Або давайте згадаємо вже дев’яності роки, коли у Ічкерії проводився самий справжній геноцид, а ми мовчали і нормально торгували з Росією. І не розірвали дипломатичні стосунки. До речі, з Білорусю, з якої вже зараз на нас їхали танки і летіли ракети, ми до сих пір не розірвали дипломатичні стосунки.

Тому цей процес самоусвідомлення поневолених націй буде тривати ще довго, він проходитиме паралельно з будівництвом ними своїх держав. І на даному етапі питання готовності не є критично важливим, бо ми маємо зараз працювати з пасіонарною меншістю, а не з пасивною більшістю.

-Ми говоримо багато за національні республіки, але ви ще згадували російські регіони. Де, на вашу думку, можуть початися помітні відцентрові рухи?

Якщо ми будемо проактивними, будуть проактивними наші союзники, зокрема, Японія, позиція якої дуже важлива для азійського частини Російської Федерації - це має ще більшу перспективу, ніж національні рухи. Тому що регіоналізм і нелюбов до Москви надзвичайно сильна. Найпотужніші регіони будуть набагато успішнішими, ніж вони є зараз і ніж Росія загалом. Сибір, Урал, Санкт-Петербург, Дон, навіть колишня метрополія Москва - навіть при дуже посередньому управлінні просто без усього мілітариського, ядерного маразму можуть отримати рівень розвитку як Польща.

Розвал Росії послабить Китай

-На Заході дуже поширеною є думка, що не можна допустити кінцевого розвалу Росії, бо це може дестабілізувати регіон і посилить Китай. Наскільки подібні твердження відповідають реаліям?

Звичайно, нам тут треба працювати і багато працювати. Суспільна думка - це не гравітація. Її можна і треба змінювати. Оця думка про недопущення розвалу Росії - це результат пропаганди Російської імперії, яка тривала століттями. Це також наслідок спроб росіян корумпувати західних політиків, медійні кола.

Апелювання щодо нібито посилення Китаю унаслідок розпаду Росії - це повна маячня. Навпаки, розвал Росії послабить Китай, а у майбутньому призведе до повалення комуністичного режиму у цій країні. Бо усі країни, які виникнуть на північ від Китаю на просторах Російської Федерації - вони будуть антикитайськими. Бо люди, які живуть там зараз, вони не люблять китайців і не люблять КНР. Їхніми природними союзниками є Японія, Корея, США. І за активної позиції останніх новостворені держави будуть багатовекторними, або взагалі антиКНРівськими. А от за якої умови Китай справді може посилитися - це якщо Росія залишатиметься єдиною, слабкою та ізольованою. Тоді вона ще більше ставатиме васалом Китая і ще більше його посилюватиме.

усі країни, які виникнуть на північ від Китаю на просторах Російської Федерації будуть антикитайськими

Всі мають усвідомити, що контрольований розвал Росії - це не ризики, це у першу чергу можливості для всього світу. Так само як розпад Радянського Союзу стало найкращим, що відбулося для світу, наприкінці 20 сторіччя.

-То виходить Путін правий, коли каже, що це війна за те - чи буде Росія називатися Росією?

Так. Моя мета, щоб на мапі світу назва “Русь” лишилася лише у назві “Білорусь”. Бо саме з цієї назви росіяни вимальовують собі іде “Третього риму” та месіанства. Думаю, після війни жодна з новостворених на території Російської Федерації держав не матиме у своїй назві слова Русь”.

росія розвал росії національна безпека


Що читати далі

"Рік-півтора — і все може спалахнути", але після перемоги України. Представники народів Росії про свою незалежність Ерзянські підпільники. У Києві активісти з Поволжя та Уралу започаткували рух за незалежність своїх республік Чому Захід має перестати думати, як урятувати обличчя Путіна. Вразливі місця імперії та значення Татарстану
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
Украинский трейлер комедии «Караоке»
KinoFilms
2024-09-10T15:54:31Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Основы техники игры в боулинг
Men's Life
2024-09-10T08:15:48Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Cyberpunk 2077 обновлён до версии 2.13. Добавлена поддержка технологии AMD FSR 3 с генерацией кадров
Overclockers
2024-09-12T14:01:11Z
Два американских туриста впервые в истории человечества вышли в открытый космос
Gloss
2024-09-12T12:49:05Z
Misha Skova: striking a pose and closing deals — the dual success of a model and businesswoman
Elle
2024-09-12T08:16:32Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z
Быстрый тортик за 5 минут без духовки! Очень вкусный и простой торт
InfoHome
2024-08-15T13:37:01Z