MY.UAСтатті
Кулінарна спадщина: 5 пісних страв української кухні
Кулінарна спадщина: 5 пісних страв української кухні

Кулінарна спадщина: 5 пісних страв української кухні

Пісні страви не передбачають у своєму складі продуктів тваринного походження. Тому жодних яєць, сметани, вершкового масла, молока або йогурту. Єдине, що дозволяється під час посту, це риба.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає рецепти пісних українських страв, які можна приготувати без тваринних жирів. Ці страви зможуть урізноманітнити раціон тих, хто дотримується посту або сповідає принципи рослинної дієти. 

Запечена картопля

Запечена картопля — найпростіша пісна страва, яку тільки можна уявити. Хоча й не тільки запечена — в пісний спосіб картоплю можна приготувати будь-яким методом. Можна посмажити (але тільки в олії!), можна відварити в кожушках і подати з часником, зеленню та духмяною соняшниковою олією, а можна зробити пісне пюре, тільки тоді товкти пюре треба не з молоком чи вершками, а з водою, в якій варилася картопля.

  • картопля — 1 кг
  • часник — 3 зубчики
  • сіль, перець — на смак
  • улюблені духмяні трави — на смак
  • олія — 5 ст. л.

Картоплю добре помити, витерти насухо, розрізати на кілька частин. Якщо картопля невеликого розміру, її можна запікати цілу.

Скласти картоплю у велику миску, додати сіль, перець, улюблені духмяні трави (наприклад, сушений розмарин або чебрець) і пропущений через прес часник. Полити олією, перемішати все руками, щоб олія та спеції добре огорнули картоплю з усіх боків. 

Викласти картоплю у змащену олією жароміцну форму й поставити у нагріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Точний час запікання залежить від потужності вашої духовки.

Пісні рибні котлети

Січеники (а саме так називались з давніх-давен котлетки в українській кухні, бо фарш для котлет тоді не перекручували блендером чи м’ясорубкою, а сікли ножем) у піст можна приготувати з риби, бо в деякі дні посту можна вживати рибу. Головне — не додавати в котлети яйця та подавати їх скромно: без приправ і соусів.

  • філе білої риби — 1 кг
  • картопля — 1 шт. 
  • морква — 2 шт. 
  • борошно або крохмаль — 4-5 ст. л. 
  • сіль, перець — на смак
  • олія — для смаження

Рибу помити, видалити кісточки, якщо є. Картоплю відварити в кожушках разом із морквою. Готові овочі остудити, почистити та подрібнити разом із рибою будь-яким зручним способом: блендером, м’ясорубкою або ж дрібненько посікти ножем.

Фарш посолити, поперчити, додати борошно або крохмаль і добре вимішати. Сформувати котлетки, смажити їх в олії невеликому вогні під кришкою до золотавої скоринки з обох боків.

Пісні вареники

Пісні вареники — нескінченне поле для кулінарних експериментів. Тісто для таких вареників зазвичай готують на воді, а за начинку можна використовувати смажені гриби, варену картоплю, тушковану капусту, гречку зі смаженою цибулею або ж будь-які фрукти та ягоди — як свіжі, так і заморожені.

  • борошно — 500 г
  • вода — 250 мл
  • олія — 2 ст. л. + для смаження
  • сіль — щіпка
  • картопля — 300 г (для начинки)
  • цибуля — 3 шт. (для подачі)

Борошно просіяти, додати в нього олію та щіпку солі, перемішати. Поступово додавати воду, замішуючи круте тісто. Коли тісто стане гладким і однорідним, накрити його плівкою та залишити за кімнатної температури десь на годину.  

Тим часом помити й почистити картоплю, порізати кубиками та відварити до м’якості. Коли буде готова, розім’яти її товкачкою з додаванням з солі та перцю. Цибулю почистити, дрібно нашаткувати, обсмажити в олії до прозорості.

Тісто розкачати на присипаній борошном робочій поверхні та вирізати кружальця за допомогою склянки або спеціальної круглої форми. На кожне кружальце викласти чайну ложку картопляного пюре. Сформувати вареники, защипати краї. Викладати в киплячу, трошки підсолену воду й варити, доки вареники не спливуть на поверхню. Подавати зі смаженою цибулею. На бажання вареники можна додатково полити духмяною олією.

Пісні голубці

Пісні голубці — ще одна страва, з якою можна «гратися», постійно вигадуючи нові поєднання. Начинкою може бути будь-яка варена крупа — гречка, перловка, пшоно, рис, кускус, булгур — яку для смаку й ситності можна змішати із засмажкою з моркви та цибулі або смаженими грибами. Капусту, до речі, для голубців також можна використовувати будь-яку: як звичайну білоголову, так і синю, пекінську або савойську. В останніх тонше листя, ому готуються вони набагато швидше.

  • савойська капуста — 1 шт.
  • улюблена крупа — 1 склянка
  • гриби — 300 г
  • морква — 1 шт.
  • цибуля — 2 шт.
  • томатний сік — 1 л
  • сіль, перець — на смак
  • цукор — 1 ч. л.
  • олія — для смаження

Гриби помити, дрібно порізати, обсмажити разом із тонко нашаткованою однією цибулиною в олії до м’якості. Крупу відварити згідно з інструкцією на пакованні. Коли буде готова, змішати її зі смаженими грибами.

Моркву й другу цибулину почистити. Моркву натерти на великій тертці, цибулю дрібно нашаткувати. Смажити в глибокій сковороді в олії, поки овочі не стануть м’якими. Потім залити томатним соком, додати цукор і солі з перцем, все добре перемішати та прогріти все разом на невеликому вогні, помішуючи, хвилин п’ять. Цукор додавати обов’язково, він нівелює кислинку, яку дає томатний сік при нагріванні.

Савойську капусту опустити на 5 хвилин у велику каструлю з киплячою водою, після чого дістати та зняти листочки по одному. У кожен листочок загорнути начинку з крупи та грибів, скрутити ролом і викласти в сковорідку з томатною підливою. Накрити кришкою, довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму й тушкувати 20 хвилин.

Пісний борщ з грибами та квашеною капустою

Ну і куди ж без пісного борщу — гарячого, наваристого, смачного. Пісний борщ можна готувати з будь-якими грибами — свіжими або сушеними, можна додавати в нього квасолю, а замість квашеної капусти можна використати свіжу.

  • буряк — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • картопля — 2-3 шт.
  • квашена капуста — 1 склянка
  • гриби — 150 г
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • овочевий бульйон — 3 л
  • борошно — 1 ст. л. 
  • олія — 2 ст. л.
  • томатна паста – 1 ст. л.
  • лавровий лист — 1 шт. 
  • сіль, перець — на смак
  • свіжа зелень —  для подачі

Гриби помити, нарізати тонкими пластинами, обсмажити в олії до рум’яного кольору. Готові гриби перекласти в миску, а в тій самій пательні обсмажити порізані соломкою моркву, буряк і цибулю. Коли овочі стануться м’якими, додати борошно й томатну пасту, все добре перемішати.

Картоплю почистити й порізати невеликими шматочками, перекласти в каструлю. Додати смажені гриби, залити бульйоном. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 15 хвилин або поки картопля не стане м’якою.

Додати в каструлю квашену капусту, лавровий листочок, сіль і перець за потреби, перемішати та варити все разом ще 10 хвилин. При подачі присипати дрібно рубаною зеленню.


Теги: готуємо вдома, пісне меню, пісний борщ рецепт, українська кухня
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
"Без воды, сахара, консервантов". Семьи ветеранов наладили производство натуральных соков
Лига
2025-10-28T05:00:32Z
Свитер и угги: выбираем модные сочетания для холодов
Gloss
2025-10-27T13:12:32Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Aston Martin представил роскошную детскую коляску стоимостью $3000
Gloss
2025-09-22T17:12:39Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z