MY.UAСтатті
Готуємо смачні паски за традиційним та сучасним рецептами
Готуємо смачні паски за традиційним та сучасним рецептами

Готуємо смачні паски за традиційним та сучасним рецептами

Підготовка до Великодня — це не тільки організація святкового столу та сімейного проведення часу. Окрім цього, є ще одна важлива справа — спекти смачні паски. В Україні з давніх-давен ця подія вважалася таїнством, і до процесу підходили дуже трепетно. Підготовка зазвичай розпочиналася задовго до свята, а у приготуванні головної великодньої страви брала участь вся родина. Вважалося, що готувати тісто для великодньої випічки важливо у правильному молитовному настрої, у повній тиші та з особливим внутрішнім спокоєм. У жодному разі не можна було наближатися до тіста в поганому настрої, а в процесі ніхто не поспішав, все робили з повагою та великою любов’ю. Мабуть, це і є одним з головних компонентів для випікання пасочок.

Разом із брендом «Олейна» ми вирішили зробити дві паски — за традиційним та сучасним рецептами. Вибирайте той, який припаде вам до душі, або побалуйте своїх близьких, приготувавши обидві.

Традиційна українська паска

Цю паску ми приготуємо з мінімальної кількості інгредієнтів, а рецепт настільки простий, що впорається навіть новачок на кухні. В результаті вийде вологий, ароматний та дуже смачний кекс, від якого будуть у захваті й дорослі, і діти.

Інгредієнти:

Для тіста (на 2 невеликі пасочки):

Пшеничне борошно  500 г

Живі дріжджі  30 г (або сухі  10 г)

Рафінована соняшникова олія «Олейна» — 90 мл

Кефір  200 мл

Цукор  110 г

Яйця  2 шт.

Ванільний цукор  10 г

Дрібка солі

Цукати або сушені ягоди до смаку

Лимонна цедра (з одного лимона)

Для глазурі:

3 яєчні білки

160 г цукру

15 г желатину

1 ч. л. свіжого соку лимона

Чиста питна вода  30 мл

Готуємо класичну паску:

Ми приготуємо ці паски найпростішим способом, для якого нам не знадобиться опара. 30 г дріжджів змішуємо зі звичайним та ванільним цукром, а також щіпкою солі. Вливаємо 100 мл теплого кефіру і все ретельно перемішуємо виделкою до однорідного стану.

Потім з’єднуємо отриману масу з рештою кефіру, двома яйцями кімнатної температури та рафінованою соняшниковою олією «Олейна».

Готуємо цедру з одного лимона і відправляємо її до всіх інших компонентів, ретельно перемішуємо.

Після цього просіюємо над отриманою масою 350 г борошна, а решту поки що залишаємо на потім. Перемішуємо ложкою просіяне борошно з рештою маси, після чого одразу ж накриваємо плівкою і відправляємо в тепле місце на півтори години.

Дістаємо тісто, обминаємо його, додаємо улюблені цукати чи будь-які сушені ягоди — журавлину, родзинки або чорнослив. Добре перемішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому тісту.

Стіл присипаємо борошном, поверх викладаємо тісто і починаємо його вимішувати приблизно 6-7 хвилин. Після цього у вас має вийти м’яке, еластичне тісто. Якщо воно трохи липне до рук — не лякайтеся, так і має бути.

Розділіть отримане тісто на дві рівні частини. Потім змастіть руки рафінованою соняшниковою олією «Олейна», акуратно візьміть кожен шматочок і відправте його в заздалегідь підготовлені паперові форми для випікання пасок. Накрийте форми рушником та залиште на 40-45 хвилин.

Відправляйте паски в духовку і випікайте протягом 30-35 хвилин за температури 180 градусів. Дістаньте паски з духовки й залиште остигати, а поки займіться приготуванням глазурі.

Цю смачну та красиву глазур, яка після застигання стає схожою на зефір, ми готуватимемо на паровій бані.

Для цього залийте желатин водою і залиште його набухати.

Каструлю з невеликою кількістю води поставте на плиту і зачекайте, щоб вона закипіла.

Цукор та яєчні білки з’єднайте в окремому посуді (вибирайте вогнетривкий, із високими стінками) і поставте його над каструлею з окропом. Важливо, щоб вода не торкалася дна посуду з білками. Не зупиняючись, працюйте вінчиком, поки цукор не розчиниться і не змішається з білками.

Після цього 7 хвилин збивайте отриману масу міксером до стійких піків, не знімаючи з водяної бані, а потім приберіть із каструлі. Додайте лимонний фреш і продовжуйте збивати ще кілька хвилин.

Желатин відправте в мікрохвильову піч на 5-6 секунд, повільно додайте його до отриманої маси й добре збийте протягом однієї хвилини. Глазур готова! Вона дуже швидко застигає, тому наносьте її на пасочки якнайшвидше.

Шоколадна паска з курагою

Інгредієнти:

Для опари:

Молоко — 0,5 л

Борошно  2 склянки

Дріжджі свіжі  50 г (або сухі  2 ст. л.)

Цукор  1 ст. л.

Для тіста:

Масло вершкове  200 г

Рафінована соняшникова олія «Олейна» —  1 ст. л.

Яйця  4 шт.

Борошно — 1 кг

Молочний шоколад  200 г

Цукор — 260 г

Ваніль до смаку

Мигдалеві пластівці  40 г

Апельсин  1 шт.

Курага до смаку

Для прикраси:

100 г чорного шоколаду (75-80% какао)

1 ст. л. рафінованої соняшникової олії «Олейна»

Мигдалеві пластівці до смаку

Як приготувати паску з курагою та шоколадом:

Курагу заливаємо окропом і залишаємо, поки готуватимемо опару. Розводимо дріжджі в теплому молоці (не гарячому — тобто близько 35 градусів), додаємо столову ложку цукру та борошна, накриваємо харчовою плівкою або рушником і ставимо в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі й поставити в неї).

Дріжджі повинні добре зашумувати. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, то дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново. Залишаємо тісто в теплому місці на 30-40 хвилин.

Тим часом збиваємо яйця до густої піни, потім додаємо звичайний і ванільний цукор та знову збиваємо 5-10 хвилин. За цей час цукор повинен повністю розчинитися.

Натираємо цедру апельсина на дрібній тертці, намагаючись не зачіпати білу частину. Вичавлюємо сік із цілого апельсина.

Опара вже готова. Додаємо в неї тепле, але не гаряче вершкове масло (200 г) та курагу. Туди ж відправляємо свіжий апельсиновий сік, цедру та мигдалеві пластівці, залишивши трохи для прикраси.

Вводимо яєчну масу, розтоплений шоколад і добре перемішуємо.

Додаємо поступово борошно, перемішуємо і спостерігаємо — тісто має стати тягучим і злегка липнути до рук. Поливаємо тісто рафінованою соняшниковою олією «Олейна» і ретельно перемішуємо ложкою.

Розтоплюємо шоколад зі шматочком вершкового масла і додаємо в тісто. Після цього відправляємо тісто в тепле місце на 1 годину і протягом цього часу один раз його «осаджуємо». Для цього змочуємо руки в олії та робимо по тісту акуратні кругові рухи.

Форми для пасок застеляємо пергаментним папером і перекладаємо в них тісто, заповнюючи трохи більше ніж половину форми.

Відправляємо пасочки в духовку, розігріту до 50-100 градусів, щоб вони «підійшли» ще раз. Після цього збільшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо 30-35 хвилин.

Після того як паски спеклися й повністю охололи (на це знадобиться від 4 до 6 годин), готуємо глазур. Розтоплюємо шоколад на водяній бані чи в мікрохвильовій печі. Ретельно перемішуємо шоколад із рафінованою соняшниковою олією «Олейна».

Наносимо шоколадну глазур на паски, поки вона тепла. Посипаємо зверху мигдальними пластівцями. Готово!

Олейна, готуємо з любов`ю!


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Два украинских фильма попали в шорт-лист премии "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвал лучшие игры 2025 года для ПК и консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:13Z
Украинский тизер фильма «День истины» с Эмили Блант и Колином Фертом
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Финальный украинский трейлер фильма «Служанка» с Сидни Суини и Амандой Сейфрид
KinoFilms
2025-12-22T19:57:36Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Кроссовер для груди
Men's Life
2025-12-22T19:58:42Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z