MY.UAСтатті
Готуємо смачні паски за традиційним та сучасним рецептами
Готуємо смачні паски за традиційним та сучасним рецептами

Готуємо смачні паски за традиційним та сучасним рецептами

Підготовка до Великодня — це не тільки організація святкового столу та сімейного проведення часу. Окрім цього, є ще одна важлива справа — спекти смачні паски. В Україні з давніх-давен ця подія вважалася таїнством, і до процесу підходили дуже трепетно. Підготовка зазвичай розпочиналася задовго до свята, а у приготуванні головної великодньої страви брала участь вся родина. Вважалося, що готувати тісто для великодньої випічки важливо у правильному молитовному настрої, у повній тиші та з особливим внутрішнім спокоєм. У жодному разі не можна було наближатися до тіста в поганому настрої, а в процесі ніхто не поспішав, все робили з повагою та великою любов’ю. Мабуть, це і є одним з головних компонентів для випікання пасочок.

Разом із брендом «Олейна» ми вирішили зробити дві паски — за традиційним та сучасним рецептами. Вибирайте той, який припаде вам до душі, або побалуйте своїх близьких, приготувавши обидві.

Традиційна українська паска

Цю паску ми приготуємо з мінімальної кількості інгредієнтів, а рецепт настільки простий, що впорається навіть новачок на кухні. В результаті вийде вологий, ароматний та дуже смачний кекс, від якого будуть у захваті й дорослі, і діти.

Інгредієнти:

Для тіста (на 2 невеликі пасочки):

Пшеничне борошно  500 г

Живі дріжджі  30 г (або сухі  10 г)

Рафінована соняшникова олія «Олейна» — 90 мл

Кефір  200 мл

Цукор  110 г

Яйця  2 шт.

Ванільний цукор  10 г

Дрібка солі

Цукати або сушені ягоди до смаку

Лимонна цедра (з одного лимона)

Для глазурі:

3 яєчні білки

160 г цукру

15 г желатину

1 ч. л. свіжого соку лимона

Чиста питна вода  30 мл

Готуємо класичну паску:

Ми приготуємо ці паски найпростішим способом, для якого нам не знадобиться опара. 30 г дріжджів змішуємо зі звичайним та ванільним цукром, а також щіпкою солі. Вливаємо 100 мл теплого кефіру і все ретельно перемішуємо виделкою до однорідного стану.

Потім з’єднуємо отриману масу з рештою кефіру, двома яйцями кімнатної температури та рафінованою соняшниковою олією «Олейна».

Готуємо цедру з одного лимона і відправляємо її до всіх інших компонентів, ретельно перемішуємо.

Після цього просіюємо над отриманою масою 350 г борошна, а решту поки що залишаємо на потім. Перемішуємо ложкою просіяне борошно з рештою маси, після чого одразу ж накриваємо плівкою і відправляємо в тепле місце на півтори години.

Дістаємо тісто, обминаємо його, додаємо улюблені цукати чи будь-які сушені ягоди — журавлину, родзинки або чорнослив. Добре перемішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому тісту.

Стіл присипаємо борошном, поверх викладаємо тісто і починаємо його вимішувати приблизно 6-7 хвилин. Після цього у вас має вийти м’яке, еластичне тісто. Якщо воно трохи липне до рук — не лякайтеся, так і має бути.

Розділіть отримане тісто на дві рівні частини. Потім змастіть руки рафінованою соняшниковою олією «Олейна», акуратно візьміть кожен шматочок і відправте його в заздалегідь підготовлені паперові форми для випікання пасок. Накрийте форми рушником та залиште на 40-45 хвилин.

Відправляйте паски в духовку і випікайте протягом 30-35 хвилин за температури 180 градусів. Дістаньте паски з духовки й залиште остигати, а поки займіться приготуванням глазурі.

Цю смачну та красиву глазур, яка після застигання стає схожою на зефір, ми готуватимемо на паровій бані.

Для цього залийте желатин водою і залиште його набухати.

Каструлю з невеликою кількістю води поставте на плиту і зачекайте, щоб вона закипіла.

Цукор та яєчні білки з’єднайте в окремому посуді (вибирайте вогнетривкий, із високими стінками) і поставте його над каструлею з окропом. Важливо, щоб вода не торкалася дна посуду з білками. Не зупиняючись, працюйте вінчиком, поки цукор не розчиниться і не змішається з білками.

Після цього 7 хвилин збивайте отриману масу міксером до стійких піків, не знімаючи з водяної бані, а потім приберіть із каструлі. Додайте лимонний фреш і продовжуйте збивати ще кілька хвилин.

Желатин відправте в мікрохвильову піч на 5-6 секунд, повільно додайте його до отриманої маси й добре збийте протягом однієї хвилини. Глазур готова! Вона дуже швидко застигає, тому наносьте її на пасочки якнайшвидше.

Шоколадна паска з курагою

Інгредієнти:

Для опари:

Молоко — 0,5 л

Борошно  2 склянки

Дріжджі свіжі  50 г (або сухі  2 ст. л.)

Цукор  1 ст. л.

Для тіста:

Масло вершкове  200 г

Рафінована соняшникова олія «Олейна» —  1 ст. л.

Яйця  4 шт.

Борошно — 1 кг

Молочний шоколад  200 г

Цукор — 260 г

Ваніль до смаку

Мигдалеві пластівці  40 г

Апельсин  1 шт.

Курага до смаку

Для прикраси:

100 г чорного шоколаду (75-80% какао)

1 ст. л. рафінованої соняшникової олії «Олейна»

Мигдалеві пластівці до смаку

Як приготувати паску з курагою та шоколадом:

Курагу заливаємо окропом і залишаємо, поки готуватимемо опару. Розводимо дріжджі в теплому молоці (не гарячому — тобто близько 35 градусів), додаємо столову ложку цукру та борошна, накриваємо харчовою плівкою або рушником і ставимо в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі й поставити в неї).

Дріжджі повинні добре зашумувати. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, то дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново. Залишаємо тісто в теплому місці на 30-40 хвилин.

Тим часом збиваємо яйця до густої піни, потім додаємо звичайний і ванільний цукор та знову збиваємо 5-10 хвилин. За цей час цукор повинен повністю розчинитися.

Натираємо цедру апельсина на дрібній тертці, намагаючись не зачіпати білу частину. Вичавлюємо сік із цілого апельсина.

Опара вже готова. Додаємо в неї тепле, але не гаряче вершкове масло (200 г) та курагу. Туди ж відправляємо свіжий апельсиновий сік, цедру та мигдалеві пластівці, залишивши трохи для прикраси.

Вводимо яєчну масу, розтоплений шоколад і добре перемішуємо.

Додаємо поступово борошно, перемішуємо і спостерігаємо — тісто має стати тягучим і злегка липнути до рук. Поливаємо тісто рафінованою соняшниковою олією «Олейна» і ретельно перемішуємо ложкою.

Розтоплюємо шоколад зі шматочком вершкового масла і додаємо в тісто. Після цього відправляємо тісто в тепле місце на 1 годину і протягом цього часу один раз його «осаджуємо». Для цього змочуємо руки в олії та робимо по тісту акуратні кругові рухи.

Форми для пасок застеляємо пергаментним папером і перекладаємо в них тісто, заповнюючи трохи більше ніж половину форми.

Відправляємо пасочки в духовку, розігріту до 50-100 градусів, щоб вони «підійшли» ще раз. Після цього збільшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо 30-35 хвилин.

Після того як паски спеклися й повністю охололи (на це знадобиться від 4 до 6 годин), готуємо глазур. Розтоплюємо шоколад на водяній бані чи в мікрохвильовій печі. Ретельно перемішуємо шоколад із рафінованою соняшниковою олією «Олейна».

Наносимо шоколадну глазур на паски, поки вона тепла. Посипаємо зверху мигдальними пластівцями. Готово!

Олейна, готуємо з любов`ю!


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
На тлі хвилі бодішеймінгу: Неллі Фуртадо оголосила, що йде зі сцени
Elle
2025-10-28T23:33:25Z
У Великій Британії знайшли перший опублікований вірш Агати Крісті
Ukraine Art News
2025-10-28T14:57:31Z
"Недобре прочитаний": багаторазова переможниця радіодиктанту львів’янка Христина Гоянюк розкритикувала цьогорічний флешмоб
Ukraine Art News
2025-10-28T08:45:35Z
Це хвилююча мить, це урочистість: Наталія Сумська про підготовку до читання радіодиктанту національної єдності
Ukraine Art News
2025-10-27T14:15:32Z
Рекордсменка з написання радіодиктантів розкритикувала цьогорічний текст та прочитання
Ukraine Art News
2025-10-27T13:25:02Z
Відомий український репер SKOFKA виступить у Львові з великим сольним концертом
Photo Lviv
2025-10-27T06:06:18Z
Кеті Перрі вперше з’явилася на публіці з Джастіном Трюдо як пара
Elle
2025-10-26T18:24:27Z
"Гади", Кузьмінський і всі-всі-всі
Ukraine Art News
2025-10-26T05:45:30Z
Кім Кардаш’ян змінила два вінтажних образи від культових дизайнерів під час святкування 45-річчя — фото
Elle
2025-10-24T06:54:30Z
У Києві презентували Сезон України у Франції під гаслом «Культура дає відсіч»
Ukraine Art News
2025-10-29T17:42:31Z
У Києві виставку Ukraine WOW продовжать до 30 листопада
Ukraine Art News
2025-10-29T16:09:33Z
У Національній опері України презентували оновлену постановку опери Жака Оффенбаха «Казки Гофмана»
Ukraine Art News
2025-10-29T15:24:28Z
МКСК про перші сто днів роботи уряду: гранти для креативних індустрій, реставрації та Фонд культурної спадщини
Ukraine Art News
2025-10-29T13:39:26Z
У Києві запускають проєкт про зруйновані пам’ятки
Хмарочос
2025-10-29T10:48:44Z
На Криті презентували виставку «Покоління війни»
Ukraine Art News
2025-10-29T10:39:33Z
Інтер’єр ресторану в Іспанії від YOD переміг у міжнародному конкурсі
Хмарочос
2025-10-29T09:06:43Z
Портрет жінки та її світу — в кампейні LITKOVSKA FW25–26 The Collectionaire
Elle
2025-10-29T09:01:10Z
Ювелірні стилісти SOVA про закулісся роботи, історії клієнтів і нову форму від бренду COVER
Elle
2025-10-29T08:42:29Z
«Божественна Сара» та ще 5 фільмів про життя видатних акторок
Elle
2025-10-29T16:48:27Z
Серіал «Доктор Хто» повернеться на Різдво у 2026 році
KinoFilms
2025-10-29T14:06:23Z
Перший погляд на мультфільм «Історія іграшок 5», який вийде у 2026 році
KinoFilms
2025-10-29T13:12:27Z
Дивіться офіційний трейлер комедії «Батьківські збори» із зіркою серіалу «Спіймати Кайдаша»
KinoFilms
2025-10-29T11:48:23Z
Режисер Кустуріца вирішив взяти російське громадянство
Ukraine Art News
2025-10-29T11:24:27Z
Студія MAKHNO створила 7-метрову скульптуру для львівського скансена
Хмарочос
2025-10-29T07:09:45Z
5 фільмів, після перегляду яких ви закохаєтеся в Джулію Робертс
Elle
2025-10-28T15:45:35Z
Сам будував сцени, монтував і знімав: львівський школяр створив англомовний фільм про Стуса з Lego
Ukraine Art News
2025-10-28T14:15:40Z
7 найочікуваніших серіалів листопада
Elle
2025-10-28T11:51:35Z
Коробки без вікон: 8 будинків із глухими фасадами
Хмарочос
2025-10-29T13:57:39Z
Білий скелет, просочений сонцем: у Бельгії відкрили вокзал за проєктом Калатрави
Хмарочос
2025-10-29T10:48:43Z
У Нідерландах бум плавучих будинків. Як вони влаштовані й чим відрізняються від хаусботів?
Хмарочос
2025-10-29T07:12:35Z
Кава, дуель і заборонене почуття: де пускали стріли Амура у міщанському Львові XIX століття
Photo Lviv
2025-10-29T06:12:20Z
У Копенгагені відкрили першу лінію трамваю між передмістями
Хмарочос
2025-10-28T12:03:51Z
Стратегія розвитку, а не просто ДПТ: агентство 2storm запропонувало унікальну візію району на конкурсі в Чернівцях
Хмарочос
2025-10-28T10:54:39Z
Маршрут-Привид: Як мала виглядати залізнична лінія від Клепарова до Св. Анни
Photo Lviv
2025-10-28T06:12:19Z
В Німеччині фонд дикої природи надає охочим креслення хвірток для їжачків
Хмарочос
2025-10-27T11:00:47Z
У Країні Басків збудували центр місцевої кулінарії за проєктом BIG
Хмарочос
2025-10-27T07:06:35Z
У листопаді Дуа Ліпа читатиме роман Маргарет Етвуд «Оповідь служниці»: що варто знати про книжку
Elle
2025-10-29T19:18:34Z
Шлюбний договір та договір про поділ майна подружжя: який із них доцільно обрати
Elle
2025-10-29T16:03:33Z
Макіяж на Гелловін: makeup-продукти, без яких не обійтися
Elle
2025-10-29T11:51:28Z
Вперше в історії: бренд Kérastase випустив парфум для волосся
Elle
2025-10-29T11:15:27Z
Архітектори показали концепт житлового кварталу на місці промзони на Відрадному
Хмарочос
2025-10-29T09:09:36Z
Куди сходити на каву з десертом у Києві? Топ закладів у центрі та не тільки
Хмарочос
2025-10-29T08:15:37Z
Україна хоче залучити у Швеції понад $30 мільярдів інвестицій для відбудови енергетичного сектору
Хмарочос
2025-10-29T07:09:43Z
Підсумки 9 місяців: Львівська ОВА оновила рейтинг громад – Мурованська громада увірвалася в ТОП-5 лідерів
Photo Lviv
2025-10-29T06:03:21Z
СБУ повідомила про підозру Кіркорову за підтримку окупації Криму та пропаганду РФ
Ukraine Art News
2025-10-28T22:54:27Z
Nike представила кросівки Mind, які стимулюють роботу мозку
Gloss
2025-10-28T17:15:35Z
Netflix закрив студію, яка створила мобільну гру "Squid Game: Unleashed"
Ukraine Art News
2025-10-25T20:45:27Z
Тренди вивчення мов для кар’єрного росту в 2025 році
Хмарочос
2025-10-23T06:48:44Z
4 критерії, щоб обрати пуско-зарядні пристрої
Хмарочос
2025-10-22T11:42:39Z
Вчені сподіваються на революцію в сонячній енергетиці: завдяки панелям із перовскіту
Хмарочос
2025-10-16T13:45:39Z
Netflix і Spotify запускають спільні відеоподкасти
Ukraine Art News
2025-10-15T14:18:34Z
«Укрпошта» запускає власні поштомати
Хмарочос
2025-10-15T13:00:51Z
В Україні офіційно почав працювати стримінг HBO Max
Хмарочос
2025-10-15T08:12:47Z
HBO Max відтепер в Україні: що пропонує стримінгова платформа
Elle
2025-10-14T19:39:27Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z