MY.UAСтатті
Цікаві рецепти пасок до Великодня
Цікаві рецепти пасок до Великодня

Цікаві рецепти пасок до Великодня

Великдень — свято, яке наповнює простір навкруги світлом та добром. Цей день відзначають з особливими традиціями та обрядами, які передаються з покоління в покоління. Одним з найважливіших звичаїв є приготування пасок — традиційного великоднього святкового хліба.

Якісна паска має м'яку текстуру, неповторний смак та аромат, що підкреслює святковий настрій. В кожній сім'ї є свій унікальний рецепт паски та секрети, як зробити так, щоб випічка вийшла вдалою.

Ділимось з вами ще однією таємницею. В роботі зі здобним тістом, що містить багато цурку та вершкового масла, головний секрет — це обрати правильні дріжджі.  Адже високий вміст цукру у тісті може негативно впливати на роботу дріжджів: знижується їхня активність, вироби мають недостатній об’єм та «важку» м’якушку.

З важким тістом впораються осмотолерантні дріжджі "Духмяна Хата". Вони спеціально адаптовані для здобних виробів з великою кількістю цукру. Тому бродіння прискорюється, вироби підходять швидше, а готові вироби не мають неприємного дріжджового запаху.

Використовуйте дріжджі "Духмяна Хата" і будьте впевненими, що паски вийдуть високими, м'якими, пишними та надзвичайно смачними.

Українські традиції налічують безліч варіантів святкової випічки: солодкі, солоні, сирні, з прикрасами та без. Варіації залежать від регіону, уподобань кожної господині та сімейних звичаїв. Також є безліч сучасних рецептів з цікавими оригінальними інгредієнтами, які точно вразять ваших рідних та гостей. Пропонуємо вам приготувати такі небанальні варіанти: особливу паску з горіхами та пікантну паску з в'яленими вишнями.

Паска з горіхами

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 г 
  • Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 35 г 
  • Сіль – ½ ч. ложки
  • Цукор – 180 г 
  • Вершкове масло – 180 г 
  • Яєчні жовтки – 4 шт. 
  • Яйце – 1 шт. (для змащування)
  • Молоко – 170 г 
  • Лісові горіхи (або будь-які інші на ваш смак) – 100 г 
  • Мед – 1 ст. ложка 
  • Ванілін – 1/3 ч. ложки

Приготування:
1. Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у підігрітому до 35-38°С молоці. Додайте половину маси борошна (250 г), трохи цукру та замісіть опару. Дайте їй підійти у теплому місці без протягів доки вона не збільшиться в об’ємі вдвічі.
2. Збийте жовтки з цукром в окремій мисці, а потім додайте до суміші м’яке вершкове масло, мед, сіль та ванілін.
3. Додайте до опари отриману яєчно-масляну​ суміш та частину борошна, що залишилась (250 г). Замісіть м’яке тісто, накрийте його рушником та залиште в теплому місці без протягів на 30 – 40 хв.
4. Через зазначений час зробіть обминку тіста та додайте при цьому подрібнені лісові чи інші горіхи. Знову залиште в теплому місці на 30 хвилин.
5. Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Тісто розділіть на кульки. Одна кулька має заповнювати форму для випікання на 1/3. Дайте їм піднятись в теплому місці, потім змастіть поверхню заготовок яйцем.
6. Випікайте за температури 170 – 180 °С 20 хвилин, попередньо розігрівши духовку, а потім ще 25 хвилин при температурі 150 – 160 °С.

Залишився останній творчий етап. Прикрашати готові паски можна улюбленою глазур'ю чи помадкою, а потім посипати горіхами, сухофруктами або ж кондитерськими посипками.

Паска домашня з в’яленою вишнею 

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 1 кг
  • Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 60 г
  • Сіль – 10 г
  • Цукор – 350 г
  • Яйця – 5 шт. 
  • Молоко – 300 г (1,5 стакана) 
  • Масло вершкове – 150 г
  • Сметана 20 % жирності – 100 г
  • В’ялена вишня – 250 г
  • Ванілін – 1 г

Для  мигдальної помадки:

  • Мигдальне борошно – 50 г
  • Цукор – 100 г
  • Крохмаль – 3 г
  • Яєчний білок – 2 шт.
  • Мигдальні пластівці або цілий мигдаль для прикрашання.

Приготування:

1. Дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» розчиніть у теплому молоці та додайте половину просіяного борошна. Гарно перемішайте і залиште  у теплому місці без протягів приблизно на 50 – 60 хв. 

2. Потім введіть в опару цукор, розтоплене масло, сіль, яйця, сметану та другу частину просіяного борошна. Потрібно добре вимішати тісто, так, щоб воно відставало від рук та посуду, а наприкінці замісу додайте в’ялену вишню. 

3. Накрийте тісто рушником і залиште у теплому місці приблизно на 1 годину для бродіння.

4. Стінки та дно форми змастіть вершковим маслом. Коли тісто підійде, поділіть його на шматочки й розкладіть у форми на 1/3. 

5. Заготовки пасок лишаємо на вистоювання приблизно на 1 год. Тісто повинно піднятися майже на всю форму.  

Поки майбутні паски підіймаються, приготуємо мигдалеву помадку для оздоблення. Для цього:

1. Змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної пасти. Вона легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою.
2. Відсаджуємо 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок, зверху кладемо цілий мигдаль або мигдалеві пластівці, посипаємо цукровою пудрою.  

8. Розігріваємо духовку до 200°С і відправляємо наші паски випікатися на 20 хв. 

Неймовірно смачна та особлива паска готова. Час скуштувати!

Який би рецепт ви не обрали, пам’ятайте, що головний інгредієнт — це любов. Саме з ним виходить найсмачніша випічка, яка порадує ваших рідних, близьких і вас. Тож не забувайте додавати її до своїх неймовірних виробів. Бажаємо вам веселого Великодня і смачних пасок !

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Що потрібно знати про Віка Бакіна — лауреата премії FUTURESPECTIVE 2025
Ukraine Art News
2025-12-23T13:30:19Z
Помер співак Кріс Рі — автор хітів The Road to Hell та Driving Home for Christmas
Ukraine Art News
2025-12-23T06:00:20Z
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Націоналіст, сепаратист, прагматик. Все про прем'єра Бельгії, який блокував гроші для України
Европейская правда
2025-12-22T19:57:17Z
У Львові сотні людей прощаються зі Степаном Гігою
Ukraine Art News
2025-12-14T18:45:29Z
Різдвяні Історії: "Піккардійська Терція" вирушає у різдвяний тур Україною
Ukraine Art News
2025-12-23T16:15:17Z
Різдвяна містерія в Мюнхені: в Українському вільному університеті пройшов масштабний благодійний вечір
Ukraine Art News
2025-12-23T15:33:24Z
У Копенгагені вандал зруйнував скульптури української художниці, що розповідали про війну
Ukraine Art News
2025-12-23T13:21:15Z
Ірина Максимова та Маша Рева — героїні зимового числа «ELLE Україна»
Elle
2025-12-23T10:00:16Z
В Абу-Дабі українська громада провела фестиваль «Коляда 2025»
Ukraine Art News
2025-12-23T09:24:15Z
Американський українець залишив Нью-Йорк, аби розвивати кобзарство на Полтавщині
Ukraine Art News
2025-12-23T09:00:18Z
Різдво по-львівськи. Львів’ян запрошують на улюблений щорічний великий різдвяний концерт
Photo Lviv
2025-12-23T06:06:11Z
Мистецтво під час війни: фестиваль «За Україну, за її Волю, за Перемогу» зібрав кращих вокалістів області
Photo Lviv
2025-12-23T05:57:12Z
Вірш Богдана-Ігоря Антонича передали до Музею сухопутних військ в Іспанії
Ukraine Art News
2025-12-22T20:00:01Z
472 студенти, нові освітні формати та підтримка дебютів: яким був 2025 рік для Української Кіношколи
Cineast
2025-12-23T13:39:21Z
"Довженко-Центр" отримає додаткове фінансування на 2025 рік: Держкіно перерозподілило бюджет
Ukraine Art News
2025-12-23T13:33:24Z
Дивимося перший трейлер екранізації «Одіссеї» Крістофера Нолана
Elle
2025-12-23T13:06:23Z
Енді Воргол і Сьюзен Зонтаґ у діалогах з Йонасом Мекасом: українське видання книги “Розмови з кінорежисерами” Авангард, свобода і Нью-Йорк
Cineast
2025-12-23T12:33:21Z
Український фільм «2000 метрів до Андріївки» – у шортлисті «Оскара»
Cineast
2025-12-23T12:24:30Z
Подорож, монстри та кораблетрощі: вийшов перший трейлер "Одіссеї" Крістофера Нолана
Ukraine Art News
2025-12-23T06:30:16Z
Довженко-Центр цьогоріч отримає додаткове фінансування - Мінкульт
Ukraine Art News
2025-12-22T21:42:18Z
Два українські фільми потрапили в шорт-лист премії "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвав найкращі ігри 2025 року для ПК та консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:14Z
Поїздка Київ–Одеса–Житомир, 46 тисяч грн чайових і музика для бджіл: річні підсумки Uklon
Хмарочос
2025-12-23T12:27:32Z
Аеропорт біля Торонто перетворять на нове місто
Хмарочос
2025-12-23T11:06:43Z
У Римі з туристів стягуватимуть по два євро за наближення до фонтану Треві
Хмарочос
2025-12-23T09:33:23Z
Чому трамваї в Торонто є одними з найповільніших у світі та чи можна це виправити?
Хмарочос
2025-12-22T19:59:58Z
У В’єтнамі збудували спа-центр із дахом-мушлею, вкритим папороттю
Хмарочос
2025-12-22T19:59:57Z
Реальний досвід подорожі Львів – Катовіце автобусом
Gloss
2025-12-22T19:59:38Z
Замок Острожських в Старім Селі. Стаття Миколи Голубця 1933 року
Photo Lviv
2025-12-22T19:56:23Z
Вепр на фасаді: Таємниця єдиного «кабанячого» будинку у Львові
Photo Lviv
2025-12-22T19:56:12Z
Ізраїльські археологи виявили унікальний свинцевий кулон VI–VII століть з менорою у Єрусалимі
Ukraine Art News
2025-12-15T15:36:30Z
5 українських різдвяних традицій, які легко відтворити вдома
Elle
2025-12-23T16:12:16Z
У чому зустрічати рік Вогняного коня: головний колір прийдешнього 2026-го
Elle
2025-12-23T13:30:19Z
Amazon підвищує ціни на всьому ринку, навіть для тих, хто не користується платформою
Хмарочос
2025-12-23T12:24:37Z
Булгаков і "русскій мір"
Ukraine Art News
2025-12-23T12:15:24Z
Як змінювались різдвяні листівки британської королівської родини за понад 100 років
Elle
2025-12-23T10:30:19Z
Ці культові сережки з 90-х, які були в гардеробі кожної, знову переживають відродження
Elle
2025-12-23T09:51:16Z
У квартирі на Оболоні, звідки врятували вовка, знайшли труп лисиці
Хмарочос
2025-12-23T09:39:44Z
У польському Любіні вже 10 років весь транспорт є безоплатним. Які результати?
Хмарочос
2025-12-23T09:36:49Z
У Львові створили реєстр ліан і витких рослин
Хмарочос
2025-12-23T09:33:24Z
Вінс Зампелла, один із розробників відеогри Call of Duty, загинув у автокатастрофі
Ukraine Art News
2025-12-23T14:00:16Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Теракота, бетон, склоблоки: 10 трендів у дизайні інтер’єру 2025 року
Хмарочос
2025-12-10T07:42:45Z
Вишукана зимова база: GASANOVA представляє кашеміровий дроп
Elle
2025-12-09T15:12:21Z
В США замість фіксованих цін масово впроваджують динамічне ціноутворення. Як від цього програє покупець?
Хмарочос
2025-12-08T09:51:34Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z