MY.UAСтатті
Цікаві рецепти пасок до Великодня
Цікаві рецепти пасок до Великодня

Цікаві рецепти пасок до Великодня

Великдень — свято, яке наповнює простір навкруги світлом та добром. Цей день відзначають з особливими традиціями та обрядами, які передаються з покоління в покоління. Одним з найважливіших звичаїв є приготування пасок — традиційного великоднього святкового хліба.

Якісна паска має м'яку текстуру, неповторний смак та аромат, що підкреслює святковий настрій. В кожній сім'ї є свій унікальний рецепт паски та секрети, як зробити так, щоб випічка вийшла вдалою.

Ділимось з вами ще однією таємницею. В роботі зі здобним тістом, що містить багато цурку та вершкового масла, головний секрет — це обрати правильні дріжджі.  Адже високий вміст цукру у тісті може негативно впливати на роботу дріжджів: знижується їхня активність, вироби мають недостатній об’єм та «важку» м’якушку.

З важким тістом впораються осмотолерантні дріжджі "Духмяна Хата". Вони спеціально адаптовані для здобних виробів з великою кількістю цукру. Тому бродіння прискорюється, вироби підходять швидше, а готові вироби не мають неприємного дріжджового запаху.

Використовуйте дріжджі "Духмяна Хата" і будьте впевненими, що паски вийдуть високими, м'якими, пишними та надзвичайно смачними.

Українські традиції налічують безліч варіантів святкової випічки: солодкі, солоні, сирні, з прикрасами та без. Варіації залежать від регіону, уподобань кожної господині та сімейних звичаїв. Також є безліч сучасних рецептів з цікавими оригінальними інгредієнтами, які точно вразять ваших рідних та гостей. Пропонуємо вам приготувати такі небанальні варіанти: особливу паску з горіхами та пікантну паску з в'яленими вишнями.

Паска з горіхами

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 г 
  • Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 35 г 
  • Сіль – ½ ч. ложки
  • Цукор – 180 г 
  • Вершкове масло – 180 г 
  • Яєчні жовтки – 4 шт. 
  • Яйце – 1 шт. (для змащування)
  • Молоко – 170 г 
  • Лісові горіхи (або будь-які інші на ваш смак) – 100 г 
  • Мед – 1 ст. ложка 
  • Ванілін – 1/3 ч. ложки

Приготування:
1. Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у підігрітому до 35-38°С молоці. Додайте половину маси борошна (250 г), трохи цукру та замісіть опару. Дайте їй підійти у теплому місці без протягів доки вона не збільшиться в об’ємі вдвічі.
2. Збийте жовтки з цукром в окремій мисці, а потім додайте до суміші м’яке вершкове масло, мед, сіль та ванілін.
3. Додайте до опари отриману яєчно-масляну​ суміш та частину борошна, що залишилась (250 г). Замісіть м’яке тісто, накрийте його рушником та залиште в теплому місці без протягів на 30 – 40 хв.
4. Через зазначений час зробіть обминку тіста та додайте при цьому подрібнені лісові чи інші горіхи. Знову залиште в теплому місці на 30 хвилин.
5. Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Тісто розділіть на кульки. Одна кулька має заповнювати форму для випікання на 1/3. Дайте їм піднятись в теплому місці, потім змастіть поверхню заготовок яйцем.
6. Випікайте за температури 170 – 180 °С 20 хвилин, попередньо розігрівши духовку, а потім ще 25 хвилин при температурі 150 – 160 °С.

Залишився останній творчий етап. Прикрашати готові паски можна улюбленою глазур'ю чи помадкою, а потім посипати горіхами, сухофруктами або ж кондитерськими посипками.

Паска домашня з в’яленою вишнею 

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 1 кг
  • Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 60 г
  • Сіль – 10 г
  • Цукор – 350 г
  • Яйця – 5 шт. 
  • Молоко – 300 г (1,5 стакана) 
  • Масло вершкове – 150 г
  • Сметана 20 % жирності – 100 г
  • В’ялена вишня – 250 г
  • Ванілін – 1 г

Для  мигдальної помадки:

  • Мигдальне борошно – 50 г
  • Цукор – 100 г
  • Крохмаль – 3 г
  • Яєчний білок – 2 шт.
  • Мигдальні пластівці або цілий мигдаль для прикрашання.

Приготування:

1. Дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» розчиніть у теплому молоці та додайте половину просіяного борошна. Гарно перемішайте і залиште  у теплому місці без протягів приблизно на 50 – 60 хв. 

2. Потім введіть в опару цукор, розтоплене масло, сіль, яйця, сметану та другу частину просіяного борошна. Потрібно добре вимішати тісто, так, щоб воно відставало від рук та посуду, а наприкінці замісу додайте в’ялену вишню. 

3. Накрийте тісто рушником і залиште у теплому місці приблизно на 1 годину для бродіння.

4. Стінки та дно форми змастіть вершковим маслом. Коли тісто підійде, поділіть його на шматочки й розкладіть у форми на 1/3. 

5. Заготовки пасок лишаємо на вистоювання приблизно на 1 год. Тісто повинно піднятися майже на всю форму.  

Поки майбутні паски підіймаються, приготуємо мигдалеву помадку для оздоблення. Для цього:

1. Змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної пасти. Вона легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою.
2. Відсаджуємо 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок, зверху кладемо цілий мигдаль або мигдалеві пластівці, посипаємо цукровою пудрою.  

8. Розігріваємо духовку до 200°С і відправляємо наші паски випікатися на 20 хв. 

Неймовірно смачна та особлива паска готова. Час скуштувати!

Який би рецепт ви не обрали, пам’ятайте, що головний інгредієнт — це любов. Саме з ним виходить найсмачніша випічка, яка порадує ваших рідних, близьких і вас. Тож не забувайте додавати її до своїх неймовірних виробів. Бажаємо вам веселого Великодня і смачних пасок !

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Режисер Антон Пожидаєв та хореограф Данило Дємєхін доєдналися до команди Дитячого Євробачення — 2025
Ukraine Art News
2025-07-07T14:45:32Z
Усвідомлене рішення: музикант Melovin мобілізувався до ансамблю Держприкордонслужби
Ukraine Art News
2025-07-07T10:18:35Z
Ми всі єдині борщем, бо він точно український, - ресторатор Клопотенко
Ukraine Art News
2025-07-07T07:30:42Z
Меган Маркл розповіла про традицію, яку підтримує з принцом Гаррі вже дев’ять років
Elle
2025-07-06T19:57:40Z
"Я вбивав спогади протягом п'яти років": Клопотенко про власну українізацію
Ukraine Art News
2025-07-06T18:12:44Z
"Назад до початку": Оззі Осборн возз'єднався з Black Sabbath і дав прощальний концерт у Великій Британії
Ukraine Art News
2025-07-06T16:15:34Z
Анжелік Кіджо – перша темношкіра африканка, яка отримає зірку на Алеї слави Голлівуду
Ukraine Art News
2025-07-04T15:18:43Z
"Не жест митця, а акт відчаю": Тіна Кароль відреагувала на використання її ШІ-генерованого зображення у відео Потапа
Ukraine Art News
2025-07-04T15:06:46Z
Скільки заробили модні бренди завдяки весіллю Джеффа Безоса й Лорен Санчес
Elle
2025-07-04T11:57:46Z
У Києві втретє пройдуть дні сучасного українського дизайну ДВРЗ Design Days
Хмарочос
2025-07-07T13:45:59Z
Кияни сперечаються, чи вдалою вийшла реновація павільйону №13 на ВДНГ
Хмарочос
2025-07-07T12:51:45Z
У 80-річному віці помер перший одеський концептуаліст і перформер Володимир Наумець
Ukraine Art News
2025-07-07T12:00:50Z
10 найпопулярніших пісень на Apple Music за 10 років
Elle
2025-07-07T11:09:35Z
На Житомирщині відбудеться етнофестиваль
Ukraine Art News
2025-07-07T10:54:33Z
У Токіо відбудеться презентація книги про українські дерев’яні церкви
Ukraine Art News
2025-07-07T09:30:38Z
Крайова військова виставка в Львові на фото 1916 року
Photo Lviv
2025-07-07T05:12:21Z
У Львові відбудеться святкування третьої річниці Фотомузею: “Витримка Часу: Три Роки в Кадрі”
Photo Lviv
2025-07-07T05:06:25Z
Головні модні знахідки липня в нових колекціях українських брендів
Elle
2025-07-06T15:27:34Z
Світова прем’єра документального фільму Дмитра Грешка відбулася на 59-му міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах
Cineast
2025-07-07T23:42:55Z
Випередив "Наполеона" з Хоакіном Феніксом: "Формула-1" з Бредом Піттом стала найкасовішим фільмом Apple
Ukraine Art News
2025-07-07T22:00:40Z
"Зрозумів, що маю зупинитися": дворазовий лауреат "Оскара" Майкл Дуглас завершує акторську кар'єру
Ukraine Art News
2025-07-07T19:45:34Z
Майкл Дуглас заявив, що не планує повертатися до акторства
Ukraine Art News
2025-07-07T14:33:37Z
«Громовержці»: як сцени після титрів пов'язані з «Фантастичною четвіркою» та наступними «Месниками»?
KinoFilms
2025-07-07T14:30:35Z
"Так, це про політику": режисер Джеймс Ганн каже, що "Супермен" розповідає про іммігранта у США
Ukraine Art News
2025-07-07T13:30:44Z
"Світ Юрського періоду: Відродження" у перший вікенд зібрав $318 млн у світовому прокаті
Ukraine Art News
2025-07-07T12:33:43Z
Новий «Світ Юрського періоду» одразу увірвався в десятку найприбутковіших фільмів року
KinoFilms
2025-07-07T11:39:29Z
Рімейк «Ліло і Стіч» став найкасовішим американським фільмом 2025 року
KinoFilms
2025-07-07T10:09:23Z
За два тижні жіночі купе з’являться у ще трьох поїздах
Хмарочос
2025-07-07T12:01:04Z
На березі Сени відкрили облаштовані пляжі для купання. Вони пропрацювали рівно один день
Хмарочос
2025-07-07T10:51:55Z
15 найгарніших архітектурних споруд світу — рейтинг Time Out
Elle
2025-07-07T08:06:33Z
Пам’ятник Александрові Фредру: мандри трьома містами
Photo Lviv
2025-07-06T05:06:25Z
Єдиний маршрут пам’яті: які локації на Львівщині увійшли до переліку
Photo Lviv
2025-07-06T05:00:40Z
Романтичний район Львова – Богданівка
Photo Lviv
2025-07-05T05:12:26Z
Стрийські репери, або німі свідки висотної історії міста
Photo Lviv
2025-07-04T05:12:28Z
У США ідея про розповзання міст знову популярна — через брак житла. Чому це не вихід?
Хмарочос
2025-07-03T11:19:01Z
Travel-щоденник ветеранки Олени Каспрович: подорож до египетського Марса-Аламу разом із трьома дітьми
Elle
2025-07-03T09:42:35Z
Усього одна сироватка, яка усуне пігментацію і додасть сяйва шкірі
Elle
2025-07-07T17:15:34Z
Італія та Німеччина погрожують піти з Євробачення, якщо виключать Ізраїль
Ukraine Art News
2025-07-07T16:42:38Z
Henley Royal Regatta — не лише спорт, а культурна капсула британського стилю
Elle
2025-07-07T16:21:40Z
Оголошено причину вибуху під Житомиром, який знищив ціле село
Хмарочос
2025-07-07T16:15:56Z
5 літніх коктейлів: добірка безалкогольних рецептів
Elle
2025-07-07T15:03:46Z
Британська компанія вирощує полуниці у центрифугах і стверджує, що це додає 250% до врожаю
Хмарочос
2025-07-07T14:42:55Z
Кияни підписали петицію з вимогою ліквідувати Київзеленбуд
Хмарочос
2025-07-07T13:21:56Z
Кандидати в мери Нью Йорка звинувачують у всіх транспортних проблемах міста е-велосипеди. Але що робити поки ніхто не знає
Хмарочос
2025-07-07T11:45:58Z
Воїн і письменник Артур Дронь демобілізувався й анонсував вихід книжки "Гемінґвей нічого не знає"
Ukraine Art News
2025-07-07T11:18:44Z
Оплата домашнього інтернету Sword: найкращі способи для мешканців Києва і передмістя
Хмарочос
2025-07-02T07:03:48Z
Стрімінг на космічному рівні: Netflix у колаборації з NASA показуватиме запуск ракет
Ukraine Art News
2025-07-01T01:00:55Z
Під Меджибізьким замком на Хмельниччині археологи виявили скелет дитини й артефакти XVII-XVIII ст
Ukraine Art News
2025-06-30T17:21:59Z
За два місяці до релізу: у мережу злили фото майбутніх iPhone 17 Pro та iPhone 17 Air
Gloss
2025-06-26T17:30:41Z
Суд у США відхилив позов 13 письменників про порушення авторських прав для навчання ШІ на їхніх книжках
Ukraine Art News
2025-06-26T14:24:42Z
У Франції знайшли залишки давньоримського поселення з унікальною мозаїкою
Ukraine Art News
2025-06-26T14:21:48Z
50% знижки на всі сервіси Bolt. Як отримати?
Хмарочос
2025-06-25T14:07:03Z
Яскравому — бути: тест-драйв міського кросовера Nissan Juke N-Sport
Elle
2025-06-23T17:45:41Z
Данські архітектори представили концепцію LivingPlaces, що змінює традиційні уявлення про житло
Хмарочос
2025-06-19T14:24:50Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z
Весняне меню: детокс-салат із цибулі-порею з креветками
Elle
2025-05-20T19:09:34Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Анастасія Степанова ділиться рецептом лимонного тарту
Elle
2025-05-14T19:03:31Z
Сирники з лекваром: готуємо українську страву за 20 хвилин
Elle
2025-05-12T11:00:56Z
Сезонний рецепт: найсмачніший кіш зі спаржею
Elle
2025-05-09T18:34:08Z
Ідеальні літні сніданки
Krasinfo
2025-05-07T11:50:46Z
Великоднє меню: дуже смачна домашня куряча ковбаска
Elle
2025-04-18T18:10:02Z