MY.UAСтатті
Українка, яка підкорила Грузію: як емігрантка створила магію в келиху і стала королевою грузинського вина
Українка, яка підкорила Грузію: як емігрантка створила магію в келиху і стала королевою грузинського вина

Українка, яка підкорила Грузію: як емігрантка створила магію в келиху і стала королевою грузинського вина

Коли справа доходить до «чоловічих», як заведено вважати, професій, багато хто, як і раніше, ставиться скептично до спроб жінок порушити чоловічу монополію. Те саме стосується й географічного чинника — як вам здається: чи легко знайти грузина, який повірить у те, що українка може приїхати до Грузії й створити вино, яке підкорить не лише найдосвідченіших місцевих фахівців, а й увесь світ?

Наша героїня Катерина Чіганова змогла зруйнувати всі стереотипи та досягти успіху в справі, яка, як здавалося багатьом, їй не по зубах. Про те, як їй вдалося досягти успіху, творець вина Mtsvane і власниця мережі ресторанів у Тбілісі розповіла ексклюзивно ELLE.UA.

«Коли я приїхала до Грузії, мене зацікавили нові смаки, аромати та технології поєднання вина. У процесі вивчення грузинського вина я виявила, що в цій країні, де, здавалося, є вино на будь-який смак, не існувало жодного ігристого вина, яке чіпляло б і закохувало в себе з першого ковтка», — згадує Катерина.

А що роблять українки, коли не можуть знайти те, що їх влаштовує на всі сто? Звісно ж, створюють це самі! Катерина вирішила змінити ситуацію та створити власне вино. Але, перш ніж взятися за справу, майбутня королева вина серйозно зайнялася освітою.

«Я навчалася в Україні у чудових викладачів, серед яких була Євгенія Николайчук (співзасновниця та керуючий партнер мережі винних барів Like a local`s wine bar — Прим. ред.). Вони навчили мене цінувати вино, по-справжньому розумітися на ньому. Мені це потрібно було для того, щоб мати можливість оцінити грузинські вина з погляду міжнародної практики. Тобто не просто "це грузинське вино хороше, а це погане", а щоб зрозуміти, яку позицію грузинське вино займає серед інших вин. Ми відкрили перший ресторан та винотеку, в якій збирали на дегустації поціновувачів грузинського вина».

Здійснити мрію створити власне вино Катерині допоміг грузинський винороб Ліван Чичинадзе, який народився та виріс в Україні, а потім довго працював на виробництві вина в Австралії:

«Ми разом пройшли всі етапи виробництва: від вибору виноградників до збирання смаків. Перша партія нашого вина складала всього тисячу пляшок, але вона викликала справжній фурор серед виноробів та сомельє. Ми проводили дегустації, щоб зрозуміти, як наше вино сприймає місцеве населення».

Згадуючи той період, Катерина зазначає, що все почалося з виробництва Pét-Nat і охоче ділиться захопливою історією незвичайного сорту вина.

«О, це "диявольське вино". Pét-Nat повернувся з минулого, щоб залишитися у майбутньому. Перша згадка про ігристі вина була близько 500 років тому, тоді виробництвом вина традиційно займалися ченці. Вони й звернули увагу, що у вині, закупореному у пляшках, з`явилися бульбашки — швидше за все, бродіння зупинилося в холодну зимову пору, а з приходом тепла процес відновився. Пояснити появу бульбашок за часів Середньовіччя люди не змогли нічим іншим, як проявом темних сил, і почали називати вино "диявольським"».

Назва Pétillant Naturel, для зручності скорочена до Pét-Nat, походить від французьких слів «petillant» та «naturel» і дослівно перекладається як «ігристе натуральне». Це натуральне ігристе вино з єдиною ферментацією у пляшці. На відміну від класичних ігристих вин, до нього не додають цукор або інші інгредієнти.

«Ми доливаємо пляшки лише таким самим вином, із сусідньої пляшки, щоб досягти потрібного рівня. Pét-Nat має свіжий, яскравий смак і приємну шипучість», — зазначає Катерина.

За словами Катерини, ігристе вино її бренду користується популярністю у тих, хто шукає нові враження та унікальні смаки. А Pét-Nat продовжує набирати обертів серед споживачів, особливо сучасної молоді.

«Своє слово сказала мода на натуральність та здоровий спосіб життя — живі напої без сірки, з мінімальним рівнем алкоголю та цукру зараз на вершині популярності. Унікальність Pét-Nat у тому, що кожна партія може трохи відрізнятись від попередньої. Це робить його ще привабливішим для поціновувачів, які прагнуть спробувати кожну нову партію. Pét-Nat мінливий і живий, як відображення наших настроїв та емоцій. У ньому є магія, яка змушує нас закохуватися в нього знову і знову».

До речі, як зазначає Катерина, цей напій має свій фан-клуб у найнесподіваніших місцях. Одним із його найвідданіших шанувальників є легендарний електронний музикант та діджей Джеймс Мерфі, який стверджує, що тільки цей напій здатний передати його емоції та унікальний стиль.

Зараз в асортименті бренду Mtsvane — чотири види вина з різних регіонів і, відповідно, різних сортів винограду. Всі вони відрізняються за настроєм, смаком і текстурою і, за словами героїні, певною мірою відображають її саму.

«Розе чудово підходить для спекотного літнього ранку, мцвані — для романтичного побачення. Більш витримане, структурне і висококислотне цолікаурі добре підійде для вечері або як доповнення до устриць, а легке чинурі стане чудовою альтернативою коктейлям».

Найважливішим у тому, яким буде результат, Катерина вважає правильний вибір виноградника та сорту винограду, чистоту на виробництві та повну відсутність хімічних добавок у складі. Завдяки високій якості, вина Mtsvane не лише успішно конкурують із найкращими грузинськими винами, зайнявши свою особливу нішу, а й збирають нагороди по всьому світу.

Так, у 2021 році Mtsvane здобули найвищу нагороду в номінації «Накраща мала виноробня» за версією Welcome To Georgia Tourism Awards. Наступного року Pét-Nat Mtsvane став найкращим на Sommelier`s Choice Award на Wine Expo Georgia. А у 2023 році Катерина здобула «Оскар виноробів», золоту медаль на конкурсі London Awards 2023 від london-newspaper.com.

Щобільше, зараз вино представлене в торгових точках не тільки в Сакартвело, а й у США та Німеччині, також ведуться переговори з Японією. А нещодавно з`явилася можливість придбати вино Mtsvane і в Україні — купити його можна в мережі гастромаркетів WineTime.

У чому секрет такого грандіозного успіху, окрім якості самого напою? Катерина відповідає просто: у любові до того, що робиш.

«Я була у далеко не юному віці, коли почала займатися вином — мені було 37-38 років. Мені здалося, що я знайшла себе у виробництві вина, що це те, чим я хотіла займатися все життя. Що ось вона — та сама точка», — каже вона.

Усім жінкам, які мріють розпочати власну справу, але сумніваються в тому, чи варто йти за своєю мрією, і бояться зазнати невдачі, Катерина радить починати з маленьких кроків.

«Я думаю, що в ці складні часи ми, жінки, маємо брати управління у свої руки і займатися і бізнесом, і дітьми, і проєктами. Тому, яка б у вас не була мрія, з нею треба працювати, з нею треба жити та спати, про неї треба думати щодня. І такими маленькими-маленькими кроками, як із тисячею пляшок, можна починати щось своє справді велике».

Катерина — жінка з вогненною пристрастю та непохитною вірою у справедливість. Живучи та працюючи в Грузії, вона не тільки створює чудове ігристе, а й активно підтримує Україну. Її солідарність із народом України проявляється не лише у словах, а й у справах.

Відразу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Катерина та Марина Чайка, власниця проєкту Welcome to Georgia! National Tourism Awards, створили фонд для збору товарів першої необхідності для жінок та дітей. Не минуло й тижня, як перший літак гуманітарної допомоги вирушив із Грузії до Польщі, а далі в Україну. Ця підтримка стала не просто актом доброти, а втіленням сили та єдності. Коли ми питаємо Катерину про перемогу України, її відповідь звучить гаряче та переконливо.

«Наше вино — ігристе. Це напій перемоги. Ми всі в неї віримо, всі на неї сподіваємося, чекаємо на неї з відкритим серцем. Я думаю, що ідеальним вином для того, щоб підняти келих за нашу довгоочікувану перемогу, було б біле Mtsvane. Тому що "мцване" означає "зелене", а зелень — це початок всього, це відродження і продовження нашого роду».


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z